Wanted:
To já taky, ale interpretuji to (podle té jedné konkrétní věty), že Crucible nedostavěli. Samozřejmě kdyby ano, bez možnosti probojovat se k citadele by jim to nepomohlo.
Potíž je, že nikdo nemůže tušit, co přesně z toho je pravda, protože jsou logické "důkazy" pro obě teorie.
Antikové uvedli do provozu Asuranské replikátory. Ale pak se lekli a zničili je. Uvedli do provozu Attero. Ale z morálních důvodů ho opět uzavřeli, místo aby směšně snadným virem vyřadili brány v Pegasu - něco co zvládli i LIDI (v MD). Uvedli do provozu Arcturusk, ale ačkoliv omezeným způsobem FUNGOVAL a sejmul pár flotil nepřátel, nepokusili se udělat bezposádkovou platformu s arkturusem a dělem, ačkoliv na ní by "přetížení" žádné spřátelené rasy nevyhubilo. O fungujícím stroji času, kterým by klidně mohli zabránit vzniku wraithů (buď postřikem na brouky, nebo znepřístupněním brány na wraithskou planetu pro lidi), ani nemluvě.
Nene, antikové neprohráli, že by neměli čas, ale že byli blbí, ustrašení a morálnější než Mirek Dušín i při pohledu do nabité hlavně. A taky prostě proto, že je scénáristé potřebovali mrtvé, ale pak čas od času potřebovali pro superhrdinský tým ze Země nějákou skoro fungující superzbraň.
Oni Protheani byli tak vyspělí (mimochodem jak? jejich křižník vytvořený už s pomocí reaperů kteří colektory vytvořili, složila na férovku i neupgradovaná "primitivní" fregata Normandie, ač s poškozeím) a nedokázali je porazit především proto, že první nečekanou ranou přišli o vládu, většinu flotily, bezpečné místo k setkávání a zároveň poslední součást Crucible. A ještě nejspíš i o možnost rozumně rychlého nadsvětelného pohybu po galaxii pomocí relé.
Stázové kapsle rozhodně byly přeceněné. Populace jednoho světa (ti vědci) kvůli nim přišla o život a i Javik málem zdechnul. Kvéry nejsou o moc suprovější, než "obyčejné" pušky u útočných pušek a třeba než raketomet u těžkých zbraní (paprskometu kolektorů). Zároveň je ale otázka, jak moc je kolektorská technologie upgradovaná tou reaperskou a jak se ještě shoduje s protheanskou. Jediná čistě protheanská zbraň kterou známe je ta paprsková útočná puška, co se odemkne po vyzvednutí Yavika ze stáze. A ji jsem ani neviděl v akci, natož abych měl možnosti jí vyzkoušet a porovnat s citadelovou špičkou.
Já preferuji hru za vojáka, ale brokovnice mi nikdy k srdci nepřirostla. I v nouzových situacích nablízko mám raději pistoli/útočnou pušku + melee, když jde do tuhého. A nejraději nepřátele ničím ještě mimo jejich dostřel, k čemuž je brokovnice naprosto nevhodná. Na štíty cerberusských štítonošů nestačí, cokoliv dál jenom škrábne, nebo ani to ne a díry do zdi s ní stejně dělat nemůžeš, tak co. Kombinace útočná puška + dalekohled mi zní docela dobře. Ve dvojce jsem měl rád pušku Mattock, (střílí jednotlivé střely, nejsilnější jednotlivý výstřel co pušky v ME2 dokázaly vyprodukovat) ale trochu mě pak z rychlých trojkliků bolel prst...

S dalekohledem by mohla být ještě lepší. Navíc tenhle stil ničení Atlasů je velmi příhodný. Když se to udělá šikovně, můžeš si pak robota zrekvírovat sám a sejmout s ním v podstatě všechno co se hýbá v dohledu.