Tak přidávám silvestrovskou povídku, když máme ten Silvestr

....dneska trošku dřív (tak nějak jsem doufám, že si to někteří jedinci přečtou přečtou třeba dčív, než už nebudou schopni vůbec ničeho

)
Silvestr
„Milý deníčku,
ráno jsem se probudil s velkou bolestí hlavy. Na tom by nebylo zase až tak nic zvláštního. Po propité noci a pořádném slavení nového roku se to dá čekat. Nejzajímavější bylo, kde jsem se probudil. Tomu bys neuvěřil. Když jsem otevřel oči, ležel jsem na stole obsypaný feferonkami. Teď mám vedle sebe láhev s vodou a v ní aspiriny a snažím se vzpomenout, co se odehrávalo předtím.“
„Takže bude párty?“zajásal George.
„No to si pište.“pousmála se Mac. „Jenom čekáme, až nám z SGC pošlou zásilky. Jinak budeme o vodě.“
„To by nebylo pěkné.“zavrtěl hlavou.
„To nebylo.“souhlasila a nedočkavě pozorovala bránu. „Co na povýšení řekli rodiče?“ zajímala se.
„Byli nadšení.“usmál se Winterson. „Prý to vůbec nečekali.“ Mac se jenom pousmála.
„Snažila jsem se dát dohromady skupinku lidí, kteří tady zůstávají. Někam ty lidi zařadit. Co je vede k tomu, aby tady zůstali.“
„A povedlo se?“zajímal se.
„Ne.“zavrtěla hlavou. „Ale já tu ostatně zůstávám taky, že?“pousmála se.
„Jste velící, madam. Proto tu zůstáváte.“
„To je fakt.“přikývla. „Je mi smutno po Sáře.“
„Tak proč jela na Zemi?“
„Táta ji chtěl.“pokrčila rameny. „Ale má to výhodu.“
„Ano?“
„Jistě. Můžu pít.“usmála se. „A hodlám si to užít.“
„Nedivím se.“poplácal ji po rameni. Brána se konečně otevřela. Mac jenom zasvítily oči.
„A je to tady.“zajásala a seběhla dolů. „Teď jenom doufat, že to neprojelo cenzurou.“ uchechtla se a poplácala bednu. „Pánové!“křikla. K bráně přiběhli čtyři vojáci. „Do jídelny, prosím.“pousmála se.
„S radostí.“přikývli a chopili se bedny.
„Jak to vypadá s jídelnou?“zajímal se George.
„Nemám tušení, ale můžem se jít podívat.“pousmála se.
„Proč ne.“pokrčil rameny a vydal se za ní.
„Mají to na starosti někteří vojáci, tak doufám, že je nenajdu pod stolem.“ušklíbla se.
„Sheppard šel na Zem se Sárou?“
„Jo, vrátí se,“podívala se na hodinky, „co nevidět.“pousmála se. „Táta říkal, že by ji rád měl na chvíli zase u sebe.“
„RÓLNIČKÝÝÝ, ROLNIČKÝÝÝ…KDOPAK…škyt….VÁM DAL HLAS…škyt!“ozvalo se v chodbě, do které zatáčeli. Oba se na sebe podívali a nakoukli tam. Na zemi seděli dva muži a vedle sebe flašky s vodkou.
„Amatéři.“uchechtla se Mac.
„Ne, vědci.“podotkl George a oba se znova rozesmáli.
„Hnus.“otřepala se. „Být na mol už ve čtyry odpoledne. Co budou dělat večer?“
„Spát. Přijdou o největší švandu. Budete zase zpívat?“
„Ne.“vyhrkla. „Ne, to fakt ne. Teda aspoň ne plánovitě.“ Georgovi po poslední větě jenom zazářily očka.
„Kolik potřebujete k tomu, abyste vyskočila na stůl a něco zazpívala?“
„Tak flašku vodky.“rozesmála se. „Ne, hodlám být relativně střízlivá.“
„Znáááme.“uchechtl se. V tu chvíli dostal pleskanec. „Jauvajs!“
„Sprosťáku. Kde je úcta k nadřízenému?“zabručela.
„Za dveřma.“zasmál se.
„Ale no tak, podplukovníku!“
„Omlouvám se, madam.“řekl s vážnou tváří. Mac se jenom usmála a zatočila do jídelny.
„Madam!“křikl na ni nějaký muž na žebříku a zamával jí.
„Hlavně nesleťte.“křikla v odpověď a mávla mu zpátky. Rozhlídla se po místnosti a zamířila k muži. „Je to fajn. Povedlo se vám to. Jenom bych přehodila tohle,“ukázala na jmelí uprostřed místnosti, „za tohle.“mávla rukou k Santovi u dveří. „Je to nesmysl mít jmelí nad stolem.“pousmála se.
„Jistě.“zasalutoval a mávl na někoho jiného. „Snažíme se dostat do té bedny.“kývl na předmět uprostřed místnosti.
„Jdem pomoct.“potáhl ji Winterson za ruku. Jakmile se dostali k bedně, vzal do ruky páčidlo. Několikrát ho zarazil do prostoru mezi dvěma prkny. Ozvalo se zakřupání a víko povolilo.
„Pojďte k taťkovi.“usmál se a nakoukl dovnitř. Pak se tam nahnul víc a málem tam spadl.
„Kampak?“pousmála se Mac.
„Vidíte to?“vydechl blaženě.
„Hmhm.“přikývla a společnými silami oddělali další tři části. Na světlo se dostalo několik beden. Jejich obsah byl různý. V jedné byly chipsy, v další buráky, v některých hotové jídlo, v dalších pití. Nealkoholické džusy a limonády, energy drinky, několik balíků plechovek s pivem a nemohl samozřejmě chybět alkohol. Bedny s whisky, vodkou, pálenkou, tequillou, rumem. Těch tam bylo asi nejvíc. Dále tam byly balíky s ubrousky, plastovými příbory, kelímky a talířky. Byli tam taky nějaké papírové čepičky, konfety a dvě velké láhve šampaňského.
„Nemůžu se dočkat večera.“skoro nadskakoval.
„Pyrotechnici se snaží na molu zapojit ohňostroj a nějak to načasovat, či co mi to říkali. Ale dost často se odtamtud ozývá nadávání.“uchechtla se.
„Třeba tuhle noc přežijeme. Kdo vybíral hudbu?“
„Všichni. Proto jel ten oběžník. Každý měl možnost napsat pět svých neoblíbenějších skladeb.“
„No jo!“vzpomněl si. Městem se ozval alarm.
„Asi se mi vrací přítel!“nadskočila Mac nadšeně. „Za chvilku se vrátím!“křikla ještě ode dveří a vyběhla ven. Rychle běžela chodbami a snažila se do nikoho nevrazit. Doběhla do kontrolní místnosti a seběhla po schodech k bráně, kterou právě prošel John.
„Ahoj.“křikla a skočila mu kolem krku. Jenom ji objal a dal jí pusu. „Cos mi přinesl?“ zeptala se zvědavě.
„Nic.“pousmál se.
„Nic?“posmutněla. „Vždycky něco máš.“usmála se.
„Slez.“pobídl ji.
„Próč?“
„Něco přece jenom mám.“pohladil ji. „Slez.“ Poslechla a nedočkavě mu nakukovala přes rameno. Chvilku štrachal v tašce. „Zavři oči.“pobídl ji. Okamžitě je měla zavřené. „Nastav ruku.“ Poslechla. „Můžeš.“pousmál se. Otevřela oči.
„Jů. Čokoládka.“objala ho. „Dík.“dala mu pusu na tvář.
„Nemáš zač.“pohladil ji a strčil jí neposedný pramen vlasů za ucho. „Jak to jde s přípravami?“zajímal se.
„Až moc dobře.“pousmála se a chytla ho za ruku. „Pojď.“pobídla ho. „Co Sarah?“zajímala se, když procházeli jednou chodbou.
„V pohodě. Tvůj táta vzkazuje, že se nemáme moc rozjet.“pousmál se.
„Jasně.“přikývla s úsměvem. „On je ten pravý. Na poslední oslavě, co si s ním pamatuju, předváděl Elvise Presleyho a Michaela Jacksona.“
„Co?“rozesmál se John.
„No fakt! Začal tam cosik zpívat a vrtět nohou jak Presley a jak noc postupovala, tak se měnil v Jacksona. A ke konci to byl myslím Bill Clinton. Ale to už si taky moc nepamatuju.“usmála se.
„Budeme si dnešní noc pamatovat, nebo ne.“zajímal se.
„Dle situace. Ani jeden z nás nemá službu. Na bráně bude štít a město bude taky chráněno štítem. A lidé, co budou mít službu, musí být schopni vyjmenovat rychle za sebou deset předem zadaných věcí.“pousmála se. „Je to zajištěné a většinou mají službu Rusové. Ti pijou a nic jim není.“uchechtla se. Za hovoru došli k jídelně. Většina výzdoby už byla pověšená a lidé teď jenom pobíhali okolo stolů a dolaďovali poslední detaily. V jednom rohu byl udělaný bar a kousek od něho byl stůl, kde byly naskládány láhve s pitím. Uprostřed jídelny byly spojené stoly a na nich papírové ubrusy a kelímky, sem tam ladně poházené konfety a frkačky.
„Hezkýý.“usmál se John.
„Dík.“pousmála se. „Můj návrh. Ale jejich práce,“mávla rukou k lidem.
„Samé dobrotky jak to tak vidím.“usmál se a objal ji kolem pasu.
„Samozřejmě. Ještě tady budou nějaké mňamky, jako jednotlamky…“
„Jednotlamky?“
„Jednohubky. Chlebíčky a tak.“
„Co si vezmeš večer na sebe?“zajímal se. „Nějaké pěkné, kraťoučké,“pohladil ji po noze, „šatičky?“
„Chtěl bys?“usmála se na něho.
„Já určitě.“uchechtl se za nimi George.
„Jo. To věřím.“podotkl John.
„Měl bych si tě hlídat.“poznamenal John, když Mac vyšla z koupelny v bílých šatech s celkem slušně velkým výstřihem. Šaty jí končily nad koleny.
„To bys měl.“přikývla a dala mu pusu. „Taky bych tě neměla pouštět z dohledu.“prohlídla si ho. Musela uznat, že s khaki kalhotami a žluté košili vypadá k nakousnutí. Teda jako ostatně vždy podle jejího názoru. Jenom ji chytl za ruku a oba vyšli do chodeb. Čas od času potkali nějakého motajícího se člověka, který jim přál krásný Halloween a přišlo mu to strášně směšné. Venku zase začalo sněžit. Zastavovali se skoro u každého okna a pozorovali, jak sněhové vločky padají na zem a zasněžují odhrabané části. K jídelně šli skoro dvakrát tak delší dobu než obvykle.
„Vypadá to luxusně.“vydechl Sheppard, když se objevili ve dveřích jídelny. Hrála hlasitá hudba a několik lidí už bylo na parketu a tancovali. „Pojď.“potáhl ji za ruku.
„Ne, ještě nejsem připitá.“pousmála se a chytla ho pevně za ruku. „Jdem k baru.“zabručela a potáhla ho na druhou stranu.
„Madam!“usmál se mladý voják za barovým pultem. „Co to bude?“
„2x whisky.“řekl za oba John. Mac jenom přikývla. Muž hodil do skleniček led a nalil tam pití. Dal jim je na stůl.
„Dík.“pousmála se Mac a s Johnem odešli k nějakému volnému stolku. Jídelna byla čím dál plnější a taky čím dál hlučnější.
„Už jsi připitá?“zajímal se John.
„Trošku. Ale ještě jsem něco slíbila.“křikla nazpět a dopila panáka. Pak se postavila a vydala se k menšímu pódiu. Chvilku mluvila s Chuckem. Ten jí pak podal mikrofon. Mac si vyhoupla nahoru. Musela opatrně, aby šaty neukázaly víc, než by chtěla. „Mohli byste mi prosím věnovat chvilku pozornosti. Místností se ozval jásot. „Ne, zpívat nebudu….zatím.“ uchechtla se. Další jásot a pískot. Mac se jenom usmála. „Chtěla bych ještě jednou pogratulovat dvěma lidem. A to podplukovníku Wintersonovi a Lornovi, kteří byli nedávno povýšeni.“
„Whohooouuuu!“křikl George se sklenkou v ruce.
„Ano, podplukovníku, mluvím o vás.“rozesmála se. „Ještě jednou gratuluju.“kývla hlavou a seskočila dolů.
„Taky….taky bych chtěl něco říct!“vyhrkl ještě Rodney a vyškrábal se na stůl. „My dva s Jennifer… čekáme dítě. Jennifer je těhotná!“ zakřičel. V místnosti to zašumělo, ale pak se ozval jásot, pískot a potlesk.
„Tak na malého génia!“zakřičel někdo. Mac se jenom pousmála a zamířila k baru. John se k ní okamžitě přitočil.
"Jestli tu přísahu někdy zopakuju ještě jednou, tak začnu zvracet."prskla Mac a kopla do sebe jednoho panáka. Vzápětí si nalila dalšího z láhve, kterou jí tam nechal Chuck.
"Proč?" zamumlal John a taky si nalil.
"Celou tu pitomou slavnostní přísahu jsem opakovala za svůj život tak šestadvacetkrát." zabručela a skončil v ní další panák. Znova si nalila.
"Nestačilo ti to?" staral se podplukovník a přeměřil si ji pohledem.
"Ne."zavrtěla hlavou. "Mám pravidlo. Pokud dokážu vyjmenovat identifikační čísla stíhaček, ve kterých jsem lítala, jsem v pohodě."odpověděla a tentokrát se napila přímo z flašky.
"Pokud se nás snažíte přepít, tak to vzdejte.“ozvalo se za ní. Otočila se. Stála tam parta ruských vojáků.
"Ne, snažím se zapomenout tu přísahu."zavrtěla hlavou. "Ale pokud si chcete zahrát. Ráda skončím pod stolem." Vojáci se rozesmáli a opřeli se o stůl.
"Ne, nechce se mi hrát."zavrtěl hlavou jeden z nich.
"Fajn."přikývla Mac a znova se napila. "Potřebuju něco jiného. Tohle je na nic."zabručela a podívala se na vodku.
"Jo, poslužte si, ale není kvalitní," řekl znova muž. "Měla byste ochutnat, co destiluje strýček Váňa."
"Nemáte?"
"Trochu ještě jo, ale obávám se, že by vám to vypálilo mozek."
"A vám ne?"zamručela. "Jednoho panáka, prosím."zabručela. "Tohle je fakt na kulový."
"Já to piju od svých sedmi let," řekl s klidem a podal jí flašku, co měl v ruce.
"Jo, dezinfekce je důležitá."poznamenala Mac a postavila se. Na chviličku se jí všechno rozkomíhalo, ale ani ne za vteřinu to bylo v pohodě. "No třeba to efekt má."poznamenala. Rus se jenom pousmál a nalil jí pití do sklenky.
"Na zdraví...a prvně jen ochutnejte." doporučil jí. Sám to do sebe kopl.
"Hm."zamračila se Mac a čuchla k tomu. "Hm."poznamenala znova a taky to do sebe nalila. Polkla a jenom maličko zamrkala. "Sakra."zachraptěla a snažila se popadnout dech. "No teda."vydechla a maličko se otřepala.
"Já vám to říkal." smál se jí. "Ale Winterson si pak musel sednout."
"Jo."hlesla. "Můžu dostat ještě jednu?"zaprosila. "Sice nevím, kde se pak ráno vzbudím, ale co."mávla rukou. "Je to fakt síla."souhlasila.
"Mně to přijde normální," zamračil se voják a koukl na sklenku. "Je pravda, že Vána za to seděl rok...mistr, pak už ho nikdy nechytli, dal si pozor komu co prodává." Nalil dalšího panáka oběma a podala ho Mac.
"Dík."hlesla a znova ho do sebe kopla. Muž se jen uchechtl a jako pravý Rus jí dolil. Sám se obsluhoval podle libosti. "Sakra, dneska mám nějakou výdrž."podotkla Mac a znova panáka vypila. Nechala si nalít další.
Dalšího však nedostala. "Myslím, že máte dost," podotkl Rus.
"Myslím, že ne."zavrtěla hlavou a maličko se zamračila. "Pořád dokážu vyjmenovat ty čísla. Ale co, seženu si něco jiného."pousmála se.
"Přeji hodně štěstí," řekl.
"Tak se zatím mějte. Jdu sehnat něco dalšího, protože si furt pamatuju ten pitomý proslov." zavrčela a rozhlédla se. Několik vojáků už leželo na stole a pod stoly, ale jí to bylo jedno.
„Mac! Tady jsi!“rozesmál se John a čapl ji za pas. „Tanec…hned!“chytl ji za ruku a táhl na parket.
„Motám se.“zachichotala se, ale přitulila se k němu.
„Já taky.“podotkl a chytl ji pevněji.
„Kolik je hodin?“zajímala se.
„Jedenáct.“
„Par…pardon, že ruším.“vyžbleptl George. „Nejdete hrát karty?“škytl. John se jenom podíval na Mac a ta přikývla. Znova ji vzal za ruku a táhl k jednomu ze stolů. Sedělo tam několik vojáků a v rukou měli karty.
„Sednout!“křikl jeden z nich a poklepal rukou do stolu. Oba poslechli a hned vyfasovali karty.
„Za každou prohru jeden panák.“vysvětlil Evan.
„Jasně.“kývla Mac a vzala karty do rukou.
„Bude půlnóóóóóc!“křikl Chuck do mikrofonu. V jídelně nastal jásot a všichni se tlačili do dveří.
„Jejej.“zachichotala se Mac, když vstala. John ji přidržel a přehodil přes ni svoje sako. Vzal ji kolem pasu a ruku v ruce vyšli na zasněžené molo. „Z-z-z-zima.“zadrkotala zuby, když šlápla v letních botičkách do sněhu.
„Vezmu tě.“nabídl se John, ale jakmile ji vzal do náručí, tak oba skončili na zemi, protože ani jeden neměl potřebnou stabilitu. Oba se rozesmáli, ale za chvilku je to přešlo, když je sníh začal studit. Rychle vyskočili a tiskli se k sobě. „Třeseš se.“rozesmál se John. Okamžitě dostal pleskanec. „Budu tě pak muset zahřát.“hladil ji po zádech.
„20….“
„To bys měl!“rozesmála se, ale přitulila se k němu ještě víc. Pevně ji objal a dal jí pusu do vlasů. Někde zepředu slyšeli George a ruské vojáky.
„10…“ Zadívali se na oblohu. „3, 2, 1…“ Po obloze se rozprsky rachejtle. Nad hlavou jim lítaly nejrůznější barvy a tvary. Něco vypadalo jako sprška z jisker, další jako barevné hvězdičky, čas od času něco jim něco prolétlo nad hlavou. Na protějším mole vytryskl oheň. Ten zaznamenal asi největší úspěch. I ti nejhlučnější se na chvíli utišili a jenom sledovali barevnou show nad hlavami. Asi za čtvrt hodiny bylo po všem. Pyrotechnici byli odměněni bouřlivým potleskem.
„Dovolte mi, abych pronesl na začátek nového roku pár slov.“ujal se slova Woolsey. „Jsem rád, že jsme tady všichni. A přeju vám do nového roku vše nejlepší.“pozvedl sklenku. Lidé, kteří už měli nalitý šampus, pozvedli skleničky a připili si.
„Plukovníku! Jdeme to dohrát!“křikl Mac do ucha George a potáhl ji.
„Nechci hrát.“zavrtěla hlavou a koukala, kam jí John mizí.
„Tak jenom projít.“pokrčil rameny a zamával jí flaškou před nosem. Pousmála se a šla za ním a ještě pár muži.
"A sakra."hlesla Mac a otevřela oči. Chtěla se překulit, ale zjistila, že nemá kam. Pod sebou nahmatala flašku. "Kde to ksakru jsem?"zabručela a sedla si. Ležela na jedné ze starých antických sedaček a pod sebou měla prázdnou láhev. "Skvěle."hlesla a postavila se. Šla k oknu, aby zjistila, kde je. Byla v severní části. Strašně ji bolela hlava. Pomaličku se vydala k sobě. Hlavně opatrně a nedělat prudké pohyby. Na chodbách skoro nikoho nebylo. A pokud jo, tak všichni šli se skloněnou hlavou. Nikdo nikoho nezdravil. Tedy až na blázny, jako byla ruská část, anebo jejich tajní příbuzní. Ty vyřvávali na celou chodbu a smáli se ostatním. Mac na veškeré pozdravy odpovídala s úsměvem a doufala, že to nejde moc poznat. Konečně došla do svého pokoje. Potichu si otevřela. Jenže našla tam stát Johna a vypadal naštvaně.
"Ahoj."pozdravila.
"Kdes byla?" zavrčel.
"Dobrá otázka."hlesla.
"Ty ses zase zřídila," zavrčel naštvaně.
"Zase?"podívala se na něho vyčítavě. "Jak zase?"
"A řekni, že ne... hledal jsem tě všude!"
"Jak zase?"chtěla vědět. "Vždyť...tohle bylo snad poprvé, co si teda pamatuju. Omlouvám se. Nějak jsem se zatoulala do severní části."
"Raděj si lehni," podotkl. "Musím do služby."
"Jsem v pohodě."pousmála se.
"Ne, to nejsi," donutil ji, aby si lehla.
"Jak to můžeš vědět?"zamračila se. "Fakt mi je fajn. Nepotřebuju ležet. Teda myslím."
"Ještě ses neviděla...vypadáš, jako by tě srazil parník, šup." Vysvlékl ji a převlékl do věcí na spaní.
"Až tak?"hlesla. "Tak to ten můj úsměv a pozdrav na Rusy asi nebyl tak věrohodný, jak jsem myslela."podotkla.
"To určitě ne, ti parchanti uměj pít."políbil ji. "Odpočiň si."
"Víš, že jsi dokonalý?"zašeptala. "K ránu ti přijde místo přítelkyně, o které jsi celou noc nevěděl, jenom troska a ty se ještě postaráš."usmála se.
"Co jinýho mám s tebou dělat?“usmál se.
"Mno jiný by mě sjeli." Vzpomněla si na tátu. "Miluju tě."
"Já vím." uchechtl se a potichu zmizel. Mac se dlouho převalovala. Nemohla usnout. Vyhrabala se z postele a zamířila k jedné skříňce. Vytáhla z šuplíku nějakou krabičku a vyndala z ní jeden prášek, který hodila do sklenky s vodou. Sledovala, jak se rozpouští. Potom se maličko učesala a i se sklenkou se vydala do města. Zamířila do kontrolní místnosti. Chuck seděl za jednou z konzolí jenom tak, aby se neřeklo, nějací technici se pohybovali pomaleji než obvykle a bezpečnostní tým seděl zničeně na schodech.
„Bré ráno.“pousmála se.
„Nespíš?“zamručel John.
„Tohle není fér.“podotkla. „Vypil si stejně jako já a jsi v pohodě.“zamručela.
„Nejsem. Jenom jsem to vypil dřív.“pousmál se a kývl ke sklence. „Ale stálo to za to.“ uchechtl se.
„Nepochybně.“souhlasila.
„Zbytek dne uběhl překvapivě rychle, deníčku. Ale musím ti říct jednu věc. Do háje s nějakým pitomým předsevzetím. Tenhle sloh mě stál víc námahy, než dopisování hlášení, takže žádné zapisování soukromých poznatků!
Tvůj George
Doufám zase, že se vám povídka líbila
Já vám přeju pěkné prožití dnešní noci a všechno nejlepší do roku 2010
(vynecháme moje sobecké přání, že bych byla ráda, kdybyste četli i nadále moje povídky
) a chtěla bych poděkovat za všechny komentáře a ohlasy, které jste mi v letošním roce napsali

...a i když to sem tam fakt tak nevypadá, tak se snažím vám vyhovět v tom, co byste rádi

(až na určité výjimky

)

...to byl výkon tohle napsat
jinak další povídka bude příští pátek

a bude o té jedné milé dívence, co jsem psala už dříve...a můžu říct, že někdo z vás měl pravdu