My jsme se o tom už bavili jak DK vyšel. Přesněji jde o dramaturgickou stránku. Rozhodně si třeba nemyslím, že by děj byl nějak geniálně vygradovaný (jako na MZ) a dost mi dělalo problémy, že Nolan si toho evidentně chtěl natočit prostě moc najednou.
Zaprvý, řada scén je zcela zbytečná. Děj v Hong Kongu nebo přepadení, při kterém zatkne Scarecrow. Jasně, je to akční eyecandy a začíná tam hlavní linie (s tím čínanem), ale ten film má na odvyprávění hrozně moc a přitom ztrácí čas zbytečnou desetiminutovou pasáží někde v Číně, kterou by šlo vyřešit jedním dialogem nebo kratším přepadením na letišti v Gothamu nebo nějak inovativně ala MI3.
Zadruhý, ačkoliv je Nolan režisér mistr flashbacků a flashforwardů, scénář je zbytečně přímý. To, co by ho mohlo zachránit, by bylo nechronologické vyprávění, které tu ale evidentně není, ale o tom viz. začtvrté.
Zatřetí, uvěřitelnost. DK se tváří, jako superrealistický film podle komiksu. Jednička měla tak trochu podobný problém a dvojka v něm pokračuje. Padouši mají bizarně komplikovaný a nerealizovatelný plán, zatímco všichni ostatní se tváří hrozně vážně. Joker má superkomplexní síť agentů a informátorů, přestože jak naprosto běžně zabíjí svoje vlastní lidi, tak jim ani nenabídne prachy (které spálí). Nikdo by pro něho v reálném světě nepracoval. Film příjde s tím, že do města přiletěla Národní garda a evakuuje se populace, což je něco už dost vážnýho a mělo by být za hranicemi Batmanových schopností - a pak se jen řekne "Ježišmarja, Joker nějak propašoval do prohlídnutý a zajištěný lodi desítky sudů s benzínem!", popřípadě vybuchuje nemocnice místnost po místnosti (takže v každé byla nálož, kterou tam někdo musel položit, a přitom si toho nikdo z personálu ani při Jokerově deadlune nevšiml), což prostě ostře koliduje s tou snahou o realitu. Minimálně u mě.
A začtvrté, gradace. IMO největší problém. Film mohl skončit už v hodině a půl nějakou megalitickou akční sekvencí při převozu Denta, ale ono né. Působí vyloženě nepříjemně, když po desetiminutové scéně, kdy se Batman pachtí za Dentem a dokonce i zajme Jokera, najednou příjde hláška "Ježišmarjá, tak Denta nám někdo zase unesl!" a tím je posunutí děje vyřešeno. Načež Joker zase utíká a Batman ho zase chytá a popravdě by film takhle mohl pokračovat donekonečna a právě proto jsem na konci čekal, že Jokera zabije (a odcházel z kina ven neuspokojen, protože jsem čekal, že film poběží stále a Joker opravdu uteče). V závěru jsou scény už točeny tak, že jsem co chvíli čekal, že už jen naběhnou titulky, a on se Batman zase teleportoval na druhou stranu města a zase tam deset minut řešil něco jiného, zase to vypadalo epicky a už jsem zase čekal konec - a on zase utekl někam jinam a zase tam deset řešil něco dalšího. Ten film mohl mít asi tři nebo čtyři konce, pokaždé k nim gradoval, a pak pokaždé zvolnil, aby stihl všechno, co chtěl stihnout - ale tím byl pro mě zbytečně dlouhý a dějově špatně zkonstruovaný. Kdyby to Nolan vyprávěl nějak napřeskáčku, tak by to mohlo působit lépe, ale problém byl IMO už v tom, kolik toho chtěl vyprávět. Akční velkofilm se třemi hlavními postavami je IMO trochu nesmyslný koncept.
Pak jsou tu ty věci s přeobsazením Maggie, Batmanova neprůstřelnost (v rozporu s předchozím filmem) nebo ten jeho směšný hlas...
Nechci tím říct, že je to špatný film, ale pro mě to rozhodně není ani akční film roku, ani drama roku. A bavit se o tom, že je to nejlepší film historie, to určitě ne.
IMO měl Nolan ubrat stopáž a nechat si Two-Face do trojky. Nebo to měl vydat jako první díl ze dvou. Nebo měl vyprávět flashbacky a stihnout tak jiné "popisné" scény jenom dialogem mezi Batmanem a komorní(ke)m. Nebo cokoliv jiného, ale prostě rozhodně bych nedával DK jakoukoliv cenu za scénář. Pro mě osobně byl daleko lépe konstruovaný scénář Wanted.