Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/9j5drnYF

Obsah fóra Kultura Filmy Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Co dávají v kinech či v televizi. Co by si ostatní neměli nechat ujít.

Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

My jsme se o tom už bavili jak DK vyšel. Přesněji jde o dramaturgickou stránku. Rozhodně si třeba nemyslím, že by děj byl nějak geniálně vygradovaný (jako na MZ) a dost mi dělalo problémy, že Nolan si toho evidentně chtěl natočit prostě moc najednou.

Zaprvý, řada scén je zcela zbytečná. Děj v Hong Kongu nebo přepadení, při kterém zatkne Scarecrow. Jasně, je to akční eyecandy a začíná tam hlavní linie (s tím čínanem), ale ten film má na odvyprávění hrozně moc a přitom ztrácí čas zbytečnou desetiminutovou pasáží někde v Číně, kterou by šlo vyřešit jedním dialogem nebo kratším přepadením na letišti v Gothamu nebo nějak inovativně ala MI3.

Zadruhý, ačkoliv je Nolan režisér mistr flashbacků a flashforwardů, scénář je zbytečně přímý. To, co by ho mohlo zachránit, by bylo nechronologické vyprávění, které tu ale evidentně není, ale o tom viz. začtvrté.

Zatřetí, uvěřitelnost. DK se tváří, jako superrealistický film podle komiksu. Jednička měla tak trochu podobný problém a dvojka v něm pokračuje. Padouši mají bizarně komplikovaný a nerealizovatelný plán, zatímco všichni ostatní se tváří hrozně vážně. Joker má superkomplexní síť agentů a informátorů, přestože jak naprosto běžně zabíjí svoje vlastní lidi, tak jim ani nenabídne prachy (které spálí). Nikdo by pro něho v reálném světě nepracoval. Film příjde s tím, že do města přiletěla Národní garda a evakuuje se populace, což je něco už dost vážnýho a mělo by být za hranicemi Batmanových schopností - a pak se jen řekne "Ježišmarja, Joker nějak propašoval do prohlídnutý a zajištěný lodi desítky sudů s benzínem!", popřípadě vybuchuje nemocnice místnost po místnosti (takže v každé byla nálož, kterou tam někdo musel položit, a přitom si toho nikdo z personálu ani při Jokerově deadlune nevšiml), což prostě ostře koliduje s tou snahou o realitu. Minimálně u mě.

A začtvrté, gradace. IMO největší problém. Film mohl skončit už v hodině a půl nějakou megalitickou akční sekvencí při převozu Denta, ale ono né. Působí vyloženě nepříjemně, když po desetiminutové scéně, kdy se Batman pachtí za Dentem a dokonce i zajme Jokera, najednou příjde hláška "Ježišmarjá, tak Denta nám někdo zase unesl!" a tím je posunutí děje vyřešeno. Načež Joker zase utíká a Batman ho zase chytá a popravdě by film takhle mohl pokračovat donekonečna a právě proto jsem na konci čekal, že Jokera zabije (a odcházel z kina ven neuspokojen, protože jsem čekal, že film poběží stále a Joker opravdu uteče). V závěru jsou scény už točeny tak, že jsem co chvíli čekal, že už jen naběhnou titulky, a on se Batman zase teleportoval na druhou stranu města a zase tam deset minut řešil něco jiného, zase to vypadalo epicky a už jsem zase čekal konec - a on zase utekl někam jinam a zase tam deset řešil něco dalšího. Ten film mohl mít asi tři nebo čtyři konce, pokaždé k nim gradoval, a pak pokaždé zvolnil, aby stihl všechno, co chtěl stihnout - ale tím byl pro mě zbytečně dlouhý a dějově špatně zkonstruovaný. Kdyby to Nolan vyprávěl nějak napřeskáčku, tak by to mohlo působit lépe, ale problém byl IMO už v tom, kolik toho chtěl vyprávět. Akční velkofilm se třemi hlavními postavami je IMO trochu nesmyslný koncept.

Pak jsou tu ty věci s přeobsazením Maggie, Batmanova neprůstřelnost (v rozporu s předchozím filmem) nebo ten jeho směšný hlas...
Nechci tím říct, že je to špatný film, ale pro mě to rozhodně není ani akční film roku, ani drama roku. A bavit se o tom, že je to nejlepší film historie, to určitě ne.

IMO měl Nolan ubrat stopáž a nechat si Two-Face do trojky. Nebo to měl vydat jako první díl ze dvou. Nebo měl vyprávět flashbacky a stihnout tak jiné "popisné" scény jenom dialogem mezi Batmanem a komorní(ke)m. Nebo cokoliv jiného, ale prostě rozhodně bych nedával DK jakoukoliv cenu za scénář. Pro mě osobně byl daleko lépe konstruovaný scénář Wanted.
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Klenotka Uživatelský avatar
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Víte o tom, že na DK je tu zvláštní téma, že jo? :D Já osobně v tomhle víceméně souhlasím s Raynorem. Po počátečním nadšení se mi ten film v hlavě dost rozležel a už mi nepřišel tak skvělý. Hlavně právě kvůli několika bodům, které tu uvedl Raynor - přepálená stopáž, neustálé přebíhání z místa na místo atd. Jedině Maggie Gyllenhall mi nevadila, protože tu mám opravdu ráda a přišla mi 100krát lepší, než ubrečená Katie Holmes.

Když jsme u těch komiksů - po velmi dlouhé době jsem si pustila X-Men 3. První dva X-Men filmy mám hodně ráda, zvlášť dvojku a napoprvé na mě třetí film působil jak rána palicí. Ale teď už to nebylo tak hrozné. Možná taky proto, že jsem si ho pustila samotný, bez návaznosti na předchozí filmy. Když pominu některé věci, jako změna postoje postav (Wolverine jede pořád sólo a na konci má najednou proslov o týmu, z Magneta udělali jen obyčejného padoucha atd.) nebo to, že půlku hlavních postav odrovnali v první půlhodině, tak největší problém vidím v tom, že se nějak dopředu procpala Halle Berry a taky že tam najednou pobíhalo moc mutantů. Vím, že svět X-men je veliký (je to jediný komiks vedle Sandmana a Batmana, který jsem četla), ale Ratner chtěl očividně všechno nacpat do jednoho filmu a trochu to neuhlídal. Halle Berry opravdu není herečka, která utáhne celý film (Oscar, ne-Oscar, a debata o jeho zaslouženosti může být nadlouho) a tak celá tíha víceméně spočívá na Hugh Jackmanovi, který to celkem s přehledem zvládá a tlupě mladších herců. Z těch trochu vyniká Ellen Page (budoucí Juno), která působí nebývale křehce, ale zároveň má v omezeném množství scén dost prostoru a její honička skrz zdi byla super. Anna Paquin, která mi od seriálu True Blood dost leze na nervy, tu byla tím pádem dost vzadu, ale to mi opravdu nevadí. Nevím, jak to dělá Famke Jenssen, ale i když tu víceméně statovala, tak i jen její přítomnost ukazovala, jak velké charisma má. Škoda jen, že stála pořád někde v pozadí.
Představení "chlupáče" byl skvělý tah, postava i herec sympatičtí, takže za to bod nahoru. Ten kluk s andělskými křídly měl být možná nějaký vedlejší příběh, ale nakonec to působilo dost divně, protože si k němu člověk vlastně žádný vztah nevybudoval a nějak jsem nepochopila, proč je na plakátech a obalu DVD v obleku X-Men, když ve filmu ho na sobě nemá a není ani součástí týmu.
Ale to byla zase jen kritika, takže to řeknu takhle - samostatně ten film působí jako nadprůměrná komiksová zábava a rozhodně vyčnívá nad spoustou vrstevníků (prokletí třetích dílů tu sice částečně platí, ale rozhodně to není taková katastrofa jako třeba u Spidermana), a myslím, že Ratner je za to dost zbytečně bit, protože se odvážil to pojmout po svém - když ví, že je jiný druh režiséra než Singer, tak proč se ho snažit napodobit?
Navíc, jak jsem trochu šťourala ve Wikipedii (a četla v komiksech), se X-Men světu přiblížil mnohem víc, než to zvládl Singer. To ale nic nemění na tom, že při pohledu na trilogii celkově je tenhle díl opravdu nejslabší.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Blackthunder Uživatelský avatar
Major
Major

Bydliště: Pardubice - Česká Republika - Sol 3 - Sol System - Mutter's Spiral - N-Space

Odpovědět s citací

Právě jsem dokoukal BOLTa
Moc povedenej animák. Pěknej, akční, zábavnej, se skvělím příběhem. Doporučuju :D

Pak jsem všera koukal na YES MAN. Další povedenej filmek. Mám prostě Caryho rád snad ve všem v čem hrál (nebol alespon v tom co jsem viděl) a tohle není vyjímkou. Sice je to už trochu "klidnější" než divočiny typu Ace Ventura atd. ale pořád je to skvělí a možná i trochu s "ponaučením" :D

Pak jsem viděl ještě Bedtime Stories - u Sandlela si užívám stejně filmy jako u Caryho, neboli stále zábava. Bylo to méně šílené než třeba Zohan. Ale moc pěkné. Rodiné, příjemné, vtipné.

Zatím "letošní" filmy jsou velice vydařené. Jsem zvědavej jak dopadne nakonec Normal. Po dlooooooooooooouhé době český film na který se s chutí vydám do kina ještě v den premiéry (snad) :D
[img][http://img840.imageshack.us/img840/1193/sigrj.jpg][/img]

gmakov Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Na Bolta se chystám jít do kina zítra tak uvidíme. Pořád na to všichni lákají, dokonce se prý i dabing povedl, no uvidíme.

Proč ale píšu - doufám, že už jste všichni viděli nový trailer na Normal nebo na T4, oba jsou naprosto parádní a troufám si říct, že ten na Normal se mi líbil ještě víc! 26.3 určitě valím na premiéru do nějakého kina.

PS. Watchmeni - lidi - už ve čtvrtek - valte všichni do kina!
PS2. Odpověď na Raynora, plus rozbor oscarových snímků, plus rozbor všech Kubrickových filmů již v pátek :bounce:

Sakra abych nebyl úplně OT, co jsem tak v poslední době viděl? Hm... Jooo. Viděl jsem Rosemary má děťátko - to byla paráda, dnešní tvůrci hororů by se mohli od Polanskiho učit. V tom filmu valstně není ukázáno nic hnusného - něco ve stylu Vetřelce I - i když tam občas něco je, ale i taky málo. Ale ta atmosféra, ta atmosféra, myslím, že hlavně na ženy to musí působit hrozivě. Představte si, že se proti vám všichni spiknou, ale přitom se tváří jako největší kamarádi a ještě vám v těle roste satanovo dítě... No prostě paráda.

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Na Watchmeny chci taky jít, pokud mi po dnešku zbudou peníze!

Jinak gmakove, sakra, neměl bys taky studovat film? :-D
Obrázek

Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Watchmen mám v plánu v pondělí - ale jelikož půjdu z práce a film má 160 minut, tak nějak nevím, jestli to vyjde :D

Upozornění- dneska ve 20.30 na ČT2 jde Snídaně u Tiffanyho. Zase se jednou budu dívat na televizi.

Raynor: Ono se řekne "studovat film", ale co konkrétně? Na školu, kde jsi ty, jsem se snažila dostat taky, ale pán v komisi nějak nepřekousl, že jsem mu pohanila "Kdysi-významného-dnes-zapomenutého" režiséra. A psát recenze, na to nemusí "studovat film" :wink: Na to stačí být ve správnou chvíli na správném místě.
Takže pokud to chce gmakov zkusit, může, ale ne jen "studiem filmu", ale ještě něčeho k tomu. Pokud by se pak chtěl člověk věnovat nějakému druhu filmařiny, tak už je asi lepší FAMU. A tam je šance dostat se pro člověka "z ulice" skoro nemožná.

A otázka pro mé spolu-filmové maniaky - všimla jsem si dneska v Bontonlandu za výlohou "Tim Burton collection", ale nebylo tam uvedeno, co tam je a prodavačka na mě dost zmateně koukala. Na netu jsem to nenašla vůbec. Tak by mě zajímalo, jestli to někdo náhodou nemá a neví, jaké filmy obsahuje.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

rossi001 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

novy punisher war zone skvela rezbicka takove ja muuuzu 8/10 :D
" IMMORTALITY "

Odpovědět s citací

Watchmen
Tak na začátek bych měl asi napsat, že jsem tímto komiksem Alana Moorea úplně nedotčený a že budu trochu spoilerovat, takže kdo ještě neviděl, ať raději teď přestane číst.
O ději jsem absolutně nic nevěděl. Viděl jsem jen trailery, které mě hodně nalákaly. Přečetl jsem si ještě v Premiere nadpisy u všech Watchmenů, abych aspoň věděl, kdo se jak jmenuje.
Tak a od teď budu film vynášet do nebes. V kině jsem byl skoro celé tři hodiny předkloněný a s otevřenou pusou jsem koukal na ten dokonalý vesmír Watchmenů, na ten úžasný svět, na to úžasné, díky Watchmenů pozměněné 20. Století. Moc se mi líbil styl vyprávění – většina děje je ve flashbackách, které odhalují, co Watchmeni dělali, než je zakázali a jak se stali Watchemny a jak je následně zakázali. Zjišťujeme, jak se zrodil Dr. Manhattan - filozofující bytost, která by sfoukla supermana z povrchu zemského a které vůbec nezáleží na lidstvu. Následně jak si ho najme spolu s Komediantem (Watchmen, který se vyžívá ve střílení Vietnamců, hippíků a znásilňování) USA a díky ním vyhrají válku ve Vietnamu. Komediant také způsobí, že nikdy nevyjde na svět aféra Watergate (Nixon pošle své lidi těsně před volbami do sídla opozice, aby tam nainstalovali odposlech). Protože ve skutečnosti Nixon rezignoval - válku ve Vietnamu prohrál a aféra Watergate vyšla na povrch, tady Nixon vesele vládne už páté období a také díky tomu hrozí, že každou chvíli začne jaderná válka, která by znamenala konec všeho živého na Zemi. Komediant je ale na začátku filmu zabit - v úchvatně natočené bitce, která mi připoměla to nejlepší z Bourne trilogy. Rorschach (další Watchmen, chodí s takovým pytlem na hlavě alá Scarecrow, ale ten jeho je trochu vytuninogavenej) to zjistí a dostane strach, že někdo jde po Watchmenech. Zajde tedy za Sůvou (jeho bývalý parťák a taková postava alá Batman – akorát tenhle je tak trochu impotent) a varuje ho. Ten varuje Ozymandiase (nejchytřejší z Watchmenů, který spolu s Dr. Manhattanem pracuje na nekonečném zdroji energie, protože si myslí, že jen tohle může odvrátit neodvratitelnou jadernou válku. Úžasná hudba, neskutečný vizuál, jeden zpomalený záběr za druhým, sice málo akce, ale když už, tak kulervoucí Pointa mě naprosto odrovnala, i když to, kdo zabil Komedianta, mě napadlo hned, ale nevěděl jsem proč. Naštěstí konec dává rozum, všechno vysvětluje a je taky hodně správně temný, ostatně jako celý film. Já jen teď přeji Watchmenům co největší úspěch v USA kinech. Snad se to povede i přes Rkový rating. A teď si jdu sehnat komiks, který je mimochodem v TOP 100 nějakého žebříčku nejlepších románů 20. století.
Ps. Dlouho jsem neviděl lepší úvodní titulky
Ps2. Rorchach je největší borec :)
Ps3. Snyder - 3 filmy - 3 bomby... Už se mooc těším na jeho úchylnou adaptaci Alenky v říši divů.

Doufám, že rychle někdo napíše další příspěvěk, ať můžu napsat o těch oscarových filmech.

HAck Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Vicky Cristina Barcelona
Příjemný snímek z prosluněné Barcelony nabitý romantikou a vášní. Woody Allen umí. Aneb co všechno se může stát, když si dvě hodné holky vyjedou na léto do zahraničí. No chtě nechtě z toho nikdy nic dobrého nevyleze. Ženské trio motající se kolem Javiera Bardema rozhodně udrží pozornost po celou dobu a to zejména u mužské části populace. Právě Penélope Cruz předvedla před kamerou výborný výkon a nelze se divit, že si za to odnesla Oscara. Když se tak dívám ven, na tu hnusnou šeď, která by spíš odpovídala pozdnímu podzimu než prosluněnému jaru, nelze nic jiného než všem doporučit se do Španělska také podívat. Nebudete litovat.

Eastern Promises
Skvěle zpracovaný pohled do ruské mafie, který podtrhuje úchvatný výkon Vigga Mortensena. Ten čas strávený v Rusku jenom kvůli tomuto filmu se na něm velmi podepsal a jeho hlas je k nepoznání. Celkově jsou Východní přísliby pomalejšího rázu, který občas přetrhne nějaká výrazná scéna. Nelze nezmínit bitku v sauně, jejíž závěr je teda pěkně bleh :smile: Moc originality tu sice nenajdete a mnoho scén je už dopředu prohlédnutelných, ale to nic neubírá na intenzitě zážitku. Zapomenout nesmím ani na Naomi Watts, která působí svým charakterem v kontrastu se zbytkem postav až neuvěřitelně.
Mr. Franz I think careers are a 20th century invention and I don't want one.

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Ze studíjních důvodů jsem se díval na dva filmy s Alainem Delonem, mistrem jednoho výrazu a tedy předchůdcem Keanu Reveese. Zatímco první Borsalino (a spol.) je typická gangsterka zasazená do 30.let a moc se mi nelíbila - začátek leccos slibuje (je to sequel, takže úvodní posmrtná fotka Belmonda není sofistikovaný vtip na francouzskou kinematografii), ale v polovině ten film začíná zbytečné roztodivné dějové kotrmelce a neuvěřitelný vývoj supergangstera na bezdomovce a zpět - druhý film, Sicilský klan, de facto předchůdce Kmotra, je taková o něco odlehčenější variace na noir (nechybí femme fatale), na jehož konci ale IMO selhává dramaturg a famózní únos letadla je zbytečně nevyužit. Na druhou stranu, některým lidem se to líbilo přesně naopak. A rozhodně bych ani jeden film nedoporučil komukoliv, kdo nemá Alaina Delona v srdci.
3/5 a 3,1/5.

Naproti tomu se mi dost líbila Singerova Valkyrie. Nejen, že je to relativně dost věrné převyprávění poněkud opomíjené historické události, ale já mám zároveň úchylku na tyhle příběhy o vzpouře (proč se mi líbil storyarck o vzpouře na BSG nejvíc z S4...). Je sice pravda, že film poněkud opomíjí určité dějové posuny, lehce i vývoj postav, Cruise by mohl lépe hrát někdo jiný a že Hitler tu vůbec nevypadá jako Hitler. Na druhou stranu, je to stále brilantně zrežirované a vzhledem k věrnosti realitě bude většina diváků zvláště v poslední třetině kroutit hlavou nad tím, jak skoro dopadla Druhá světová jinak...
Není to dokonalá pětka, jen must-see pětka.
5/5

A jako poslední (před dalším filmem Alaina Delona) jsem si dal Tropickou bouři, tedy druhý film s Tomem Cruisem. Mám hodně rád filmu Frat packu a jako pro takového bylo trochu utrpení se na to dívat s lidma, kteří je naopak vůbec nemusejí. A možná jsem tím i trochu ovlivněný, protože se mi to zdaleka nelíbilo tolik, jako třeba Zoolander nebo Zprávař. Tropické bouři totiž IMO chybí ta perfektní dějovost, která se mi tolik líbila na předchozích filmech. Dějové kličky tam sice byly podobně bizarní, jako tady, ale když už nic jiného, tak byly prostě přítomny. A u Zoolandera jsem opravdu netušil kam to bude směřovat a jak to vlastně skončí. Tady je konec jasný hned od první zmínky o scénáři a všechny ty vtipy po cestě jsou sice asi dobrá satira na Hollywood, ale celkově se mi nezdály ve scénáři zamontovaný a propojený tak dobře, jako v předchozích dílech. Většinu filmu jen postavy chodí lesem a náhodně se nakonec sejdou. A žádný Owen Wilson nebo Steve Carell.
3/5
Obrázek

Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Eden Lake, kterému z nějakého mně nepochopitelného důvodu dali čeští distributoři název Jezero smrti je opravdu silná záležitost. "Díky" českému názvu ten film působí děsně lacině a lidi ho snadno přehlédnou jako další z řady hororů. Díky páni distributoři! Eden Lake totiž odpovídá ději filmu - respektive je to název ironický, spíš drsně černohumorný název - "Rajské jezero".
Spokojený milenecký pár si zajede k jezeru, které má za čas zmizet pod novou zástavbou - Steve chce najít vhodnou příležitost, kdy Jenny požádat o ruku. Jenže všechno se začne komplikovat už první den, kdy se s nimi u jezera vyskytne i skupinka výrostků, kteří nemají co dělat a tak dělají bordel. Ten "bordel" se ovšem zvrhne ve chvíli, kdy tihle puberťáci ze srandy ukradnou Steveovi auto. Jednoduše řečeno - Steve s Jenny musí následně bojovat s tlupou bezcitných parchantů, které vede parchant největší. Steve je těžce zraněný a Jenny tak musí sama najít pomoc.
Celou dobu se chová velmi racionálně, až chladnokrevně a v největší nouzi je zahnána tak daleko, že u ní převládnou skoro až zvířecí instinkty a sklouzne tam, odkud není návratu. Celá ta její proměna je o to horší, že celou první půl hodinu jsou nám Steve a Jenny představováni, a Jenny navíc jako velmi křehká, milá, vtipná a děti milující učitelka ze školky....
Je to silné hlavně v tom, že, ač to může působit přehnaně, tak tohle se může stát každému, protože s dnešní mládeží, která si i ve škole natáčí na mobil mučení zvířete, by člověk věřil všemu. Korunu tomu nasadí hodně neutěšený závěr.
Hodně drsný film a několikrát jsem i uhýbala pohledem, ale spíš kvůli realističnosti některých scén, než kvůli tomu, že by to bylo nějak přehnaně krvavé.
Nejsem si jistá, jestli to můžu s klidem doporučit - není to horor, spíš hodně drsný thriller s nádechem "koukejte, co se děje s dnešním světem" bez toho, aby to bylo moralistické.

Odpovědět s citací

Podivuhodný případ Benjamina Buttona
Dalo by se říct, že všechny Fincherovy filmy zbožňuju - od Vetřelce 3, až po Zodiaca, ale Button mi opravdu nesedl. Mě prostě přišlo, že ten film strašně vykrádá Forresta Gumpa:
Button - 2. sv. válka, Gump - Vietnam.
Button má plachetnici a plachtí, Gump - má loď a loví.
Button - s osudovou láskou žije jen pár let a mají spolu dítě, Gump - s osudovou láskou žije jen pár let a mají spolu dítě
Button - umírají kolem něj lidi, včetně matky, Gump - slavné osobnosti, vojáci, matka
Jedinej rozdíl mezi těmahle filmy je, že Gump je IMHO vrcholné dílo kinematografie a Button je nudnej až za hrob. Pořád jen někdo umírá a navíc samotný styl vyprávění filmu - dcera čte deník své umírající matce při hurikánu Katrina a následně se v deníku dozvídá, že Button je její otec. Oh, come on! To je klišovitá zápletka, jak z nějaké německý harlekýnky.
Navíc mi Button přišel příšerně dlouhý, hodněkrát jsem se přistihl, že jsem myšlenkama úplně jinde.
PS. Nebojte, vím, že Gumpa i Buttona psal stejný scénarista
5-6/10 a to jen díky hercům a vizuálním efektům

Pochyby
Nějak moc nevím, co k tomuto filmu napsat. Jen asi to, že má scénář asi na 20 minut a stojí jen na hercích, kteří z filmu, který se odehrává snad ve třech místnostech a v jednom parku, dělají něco víc. Přijde mi, že je natáčen šíleně staticky. Jako kdyby se dvě kamery postavily do místnosti. Jedna točila tvář Streepový, druhá Hoffmanou a střihači to jen ve střižně sestříhali. Jinak téma je docela zajímavé - ředitelka školy, která má podezření, že místní kněz zneužívá jedno černošské dítě. Téma zajímavé, prý i podle skutečnosti, ale je toho prostě málo. Herci si ovšem jejich nominace na oscary zasloužili - Adams, Hoffman i Streep.
7/10

Milk
Moc zajímavý film. Jsem rád, že jsem se na něj podíval, hned toho zase vím trochu víc o historii politiky USA. H. Milk je homosexuál, odstěhuje se spolu s přítelem do San Francisca a tam se zkouší dostat do zastupitelstva města - jako první homosexuál ever. Asi na počtvrté se mu to povede a on začíná svádět boj s jednou političkou, která postupně prosazuje po městech USA naprosto šílené zákony proti homosexuálům - prostě hon na čarodějnice. Možná někdo z vás ví, jak to dopadne nebo po tom co jsem napsal aspoň tuší - ano zastřelí ho. Ale proč a jak? Podívejte se na film, stojí to za to. Já jsem se na něj podíval podruhé a pořád nevím co s tím S. Pennem. Je to opravdu přehrávání nebo se tak H. Milk opravdu choval? Chtělo by to sehnat nějaké dobové záběry a porovnat.
Zajímavé je, že když uvažuji, který z těchto filmů mi utekl nejrychleji, tak to asi bude tento.
8/10

Slumdog Millionare
Strhující příběh. Hodně se mi líbil styl vyprávění - prolínání flashbacků s hlavním příběhem. Ano miluju Lost. Herci zahráli výborně. Kamera je naprosto úžasná a to hlavně v akčnějších sekvencích. Ke střihu asi nemusím nic dodávat - kdo viděl, pochopí. Naprosto mě uchvátil soundtrack, indická muzika přestane být po pár písničkách otravná a potom si ji už jenom užíváte. Ale k úplné dokonalosti mi tam pořád něco chybělo. Nevím ale co. Třeba to zjistím po druhém zhlédnutí.
Doufám, že teď už Boylovi dají peníze na jakýkoliv příběh si vzpomene, jemu do budoucno hodně věřím.
9/10

Duel Frost/Nixon
Jsem moc rád, že jsem na tento film šel před Watchmenama. O politiku se hodně zajímám, ale musím se přiznat, že o Nixonovi, natož o aféře Watergate jsem toho moc nevěděl. Docela jsem koukal, čeho všeho byl Nixon schopný, to když pak člověk nadává na českou politiku a na to, čeho jsou čeští politici schopní, to není nic proti němu. Prostě si představte, že by se Topolánek v roce 2010 pár měsíců před volbami pokusil nainstalovat odposlech do hlavní budovy ČSSD. Plus další krytí zločinů a následně veřejné prohlášení, že prezident - v našem případě premiér může jednat protizákonně, pokud v tom jednání on sám vidí dobro pro stát. Zezačátku Frost dostává na prdel, ale na téma Watergate se konečně připraví a Nixona sundá. Film mi hodně připomněl 12 rozhněvaných mužů, herecký koncert, v tomhle případě, jehož hlavní část se odehrává v jedné místnosti, kde do sebe valí Frost - britský moderátor zábavních pořadů, které mají docela úspěch a proti němu Nixon, který je strašně moc výřečný a rozhodně bych proti němu argumentovat nechtěl. Pro lidi, které zajímá politka naprostá povinnost a pro mě asi nejlepší film, který se objevil v oscarových nominacích.
9/10

No a o TDK se toho tu už napsalo spoustu

Ještě jsem bohužel neviděl Wrestlera, Readera a Nouzový východ.

Jinak všimli jste si, že vlastně všechny významně nominované oscarové filmy, když nepočítám Slumdoga a TDK, se odehrávají v minulosti? Button - průběh 20.st., Milk 1972 - 78. Reader, Nouzový východ, Pochyby, Duel Frost/Nixon... Zajímavý trend. A ještě k tomu, tři podle skutečné události.

gravidus Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Dívali jste se někdo na Českýho lva??? Polívka dobrej, jeho dcera už trochu "méně"..

Bohužel jsem neviděl ani Karamazovi ani Tobruk (což budu muset jistě napravit), ale nevěřil jsem, že by velehrozný Bathory mohlo vyhrát byť jenom jedinou sošku (a hle ono rovnou dvě). Děkovačka tý **** Jakubiskový byla neskutečně nudná a zdlouhavá záležitost, jak já jí nemám rád...

Musím říct, že tenhle film pro mě byl asi největším zklamáním minimálně tohoto roku... Čekal jsem od toho trochu vážnosti a ne Polívku s Mádlem skákající padákem a jezdící na superlyžičkách :roll: :roll: :roll:

Odpovědět s citací

Bohužel, nebo spíš bohudík?, nestihl jsem celé předávání. Ale to co jsem viděl mi bohatě stačilo. Blbost jako vždycky a tentokrát nejsem spokojenej ani s výsledkama.
Karamazovi jsou bomba, to každopádně, film a režii si určitě zaslouží, ale naštvali mě všechny 4 herecký kategorie...Proč to musí pokaždý dostat Bydžovská? Tady byla podle mě Issová jasná nebo Roden a ne Trojan nebo Dlouhý a ne Novotný (za cokoliv)? No a dokument je úplnej vrchol...

Jo a po tomhle rozhovoru mám na Vachlera ještě větší alergii než jsem měl.
http://aktualne.centrum.cz/kultura/film/clanek.phtml?id=631287

Jinak Raynore, kde studuješ?

Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Z toho rozhovoru je dost patrné, jaký má rozhled - žádný. Neříkám, že Oscar není komerce jak blázen, ale je to líbivá komerce, která pořád ještě přitáhne lidi a dá se na to koukat i bez toho, aby člověk některé ty filmy znal. Tady mimo vaty zpívané na playback českými zpěváky nic není. A na to, aby si Vachler koupil hřeben a zkusil se učesat, nepotřebuje grant od ministerstva kultury.

Viděla jsem jen část a docela mi to stačilo. Asi jsem ještě pořád namlsaná z Oscarů, kde už jen pohled do publika je o něčem jiném. Jak se tady stylově snažili zabírat nadšené publikum, a ona tam jen seděla tlupa neznámých lidí (sponzorů), některých rádoby celebrit, z nichž se všichni tvářili neuvěřitelně otráveně. Tleskají, jen když "je to vhodné", při předávání ceny za přínos filmu povinně vstanou právě proto, že se to hodí atd.
Ačkoliv, ono se zase taky není co divit, když sledovali Polívku, který na mě vždycky bude působit jako že je opilý a jeho dcera, která tam hrála tu "hloupou". Nevím, proč pořád dělají koncept dvojice, byť tady rodinné, kde jeden je ten "chytřejší" a druhý dělá blbce. To fungovalo jen jednou kdysi dávno, ale nejde to opakovat pořád. Ať to nechají uvádět jednoho člověka, který to zvládne s elegancí a humorem. Bohužel, druhého Hugha Jackmana tady nemáme, ale neříkejte mi, že se u nás nenajde někdo, kdo to zvládne uvádět.
Nebyla to taková tragédie jako v minulých letech, a i když Polívku moc nemusím, tak některé jeho vtipy se povedly (vesměs ty, které očividně neměl ve scénáři). A to "prosím, projekci" je hrozně otravné. Snad mají nějakou fungující režii, která ví, kdy to má pustit.
Každopádně filmy - neviděla jsem Tobruk a mrzí mě to - protože cenu za hudbu bych v tomhle případě dala filmu Karamazovi, kde byla naprosto skvělá. Ale nemůžu to posoudit, když jsem neviděla Tobruk, takže...
Jsem ráda, že to nedali Anně Friel, která byla nominovaná na hlavní herečku a nestalo se to, co loni, kdy to dali Marion Cottiard jen proto, že měla Oscara.
Co se týče Bathory, k tomu nemám moc co říct - nevím, jestli byl loni větší tragéd Jakubisko se svými namachrovanými kecy nebo Hřebejk, s dvěma až třemi průměrnými filmy za rok. Mají oba (včetně "vážené" Deany) pravdu v tom, že lidi se chodí do kina bavit - ale dá se bavit inteligentně, bez "komedií ze života", které buď chrlí Hřebejk, nebo slepenec všeho možného ve stylu Bathory. Jediné, co Jakubiskovi lze přičíst k dobru je to, že se pokusil o žánrový film. Jenže v tomhle případě se radši obrátím na mladší režiséry, a půjdu do kina na Normal, než na Bathory, která chtěla vypadat velkolepě a místo toho dopadla jako nepovedená minisérie Sci-Fi channelu.

Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Co se týká moderování, líbilo se mi pouze Polívkovo "Magnesia - šampaňské abstinentů"... :D Ale jinak nic moc. Například (a ačkoliv zábavné rádoby večery nemusim) jsem se díval na miss, kterou uváděli bratři Rašilovové.. Opravdu jsem nečekal, že to zvládnou tak skvěle, bylo to vkusné, žádné debilní oslí můstky, na který už jsem vysazenej... Možná že kdyby tam nechali Kočičkovou a Pazderkovou, udělali by líp..

Nevim, Hřebejkovic komedie ze životy mi moc nevadí, například Medvídek, HP, se mi líbil moc, mě už dneska nejvíc vadí všechno, v kultuře všeobecně, týkající se II. světové války, února 48 a srpna 68... (kdyby to byly jenom Pelíšky a Musíme si pomáhat, které mám rád, tak to ani nevadí) ale češi všeobecně jsou v tomhle zakomplexovaný a pořád bulí nad tím co bylo a jaký by to bylo "kdyby"

Ale to jsem se dostal od Českých lvů podstatně daleko :)

Odpovědět s citací

Jako sorry, ale Hřebejk je podle poslední dobou absolutně mimo... (posledních pět filmů)

Ale jak píšeš o 48 a 68, podívej se USA filmy tohodle roku co byly nominované na oscara - Milk - hodně těžké období pro USA, Frost/Nixon - jedno z nejtěžších období pro USA, Pochyby - období po zavraždění JFK taky asi nebylo moc jednoduchý, Reader - po II. sv. válce no a Nouzový východ...
Já myslím, že to není bulení a zakomplexovanost, já myslím, že filmaři se rádi vracejí do minulosti (že by nedostatek originálních scénářů?), akorát USA filmaři to zvládají výborně a ty filmy se stávají zajímavé i pro neobčany daného státu, za to naši filmaři - to asi nemusím rezebírat ne?

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Tak ono je hlavně zajímavější zasadit film do doby, ve které se něco děje, než do doby, kdy se nic neděje. 68' je co do emocí i dopadů nejzajímavější rok minulého století a obecný konsensus je, že jsme tehdy byli napadení jako národ, Čech, Moravák, komunista, buržouz. Naproti tomu v 48' nebo 89' by už filmař musel zaujout nějaké detailnější stanovisko a tím by si nutně musel část publika znepřátelit...
(A 18' je už příliš dávno)

Ale proč sem píšu. Už od pátku sedím nad analýzou dalšího veledíla Alaina Delona, a kupodivu ten film směle doporučuju komukoliv, kdo má rád pomalé tempo podobající se třeba Coenům. Policajt totiž vůbec není o Alainu Delonovi, je to příběh vedlejší (resp. vlastně hlavní) postavy, která prezizním způsobem nejprve vyloupí banku, a poté se ukáže, že to byl jen setup k mnohem náročnější loupeži...
Důvod, proč se mi tenhle film líbit o moc víc, než Sicilský klan nebo Borsalino není ale děj, jako spíše atmosféra. Celý film je laděný do studené modré barvy (resp. mají na kameře modrý filtr, ale snad mě chápete), vyskytuje se naprosté minimum dialogů a většina komunikace mezi postavami probíhá skrze významné pohledy (a střih mezi nimi). Minimum postav, minimum explicitních emocí. Všichni se tváří, jako by byli v nějakých hrozných depresích a každým okamžikem chtěli spáchat sebevraždu. Je to natolik odlišné od typické podoby neo-noirové francouzské gangsterky jak jsem ji dosud viděl, že to snad stavím kamsi vedle Stalkera (kterej se mi dost líbil). Natočit chlapa, jak se čtyři minuty real-time na záchodcích oblíká, a přitom neztratit moji pozornost, to už považuju za sakra výkon.
A rozhodně si plánuju sehnat další (a prý kvalitnější) filmy od Melvilla.
4/5

Jinak studuju v Olomouci normální teoretický Filmový vědy (od příštího roku z nějakého důvodu přejmenované na Filmové studia...). Jen jsem vypíchl, že stíháš sledovat asi tak třikrát více filmu, než já :-)
Naposledy upravil Raynor dne 08.3.2009 21:44:04, celkově upraveno 1
Obrázek

Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Já nechtěl nijak srovnávat ČR a USA jenom jsem řek co se mi na ČR nelíbí a není to jenom oblasti filmu...

Odpovědět s citací

Takže sem hodím stručnou analýzou Kubrickových filmů, jelikož jsem konečně viděl Barryho Lyndona. Seřadím podle mě od nejlepších po nejhorší.

Shining - to je naprostá paráda, veledílo, jeden z nejlepších hororů a nejlépe zrežírovaných filmů jaké jsem kdy viděl. Parádní herci a samozřejmě vynikajcí Kingova předloha. 10/10
The Killing - super gangsterka, noir film jak má být, skvěle napsané postavy, vynikajcí scénář 10/10
Paths of Glory - jedna parádně natočená bitva, na svoji dobu podle mě neskutečně, v protiválečném filmu, který nemá obdoby 10/10
Full Metal Jacket - jeden z nejlepších válečných filmů, perfektní zobrazení šikany a asi nejlepších film o válce ve Vietnamu 10/10
Lolita - Od tohoto filmu mě pořád odrazovala jeho délka, nevím proč, ale lituji, že jsem ho neviděl dřív. Úžasné herecké výkony a kupodivu asi Kubrickův film, který mi utekl asi nejrychleji. Nevím proč, něco mě na tom příběhu šíleně zaujalo. Že by Lolita? 10/10
Mechanický pomeranč - K tomuto filmu asi moc říkat nemusím ne? Psycho jak má být a mě se to zatraceně líbilo. 10/10
Eyes wide shut - Asi první Kubrick, kterého jsem viděl a vůbec se nedivím, že jsem hned chtěl vidět dalšího jeho filmy. Super sonda do lidského nitra. 9/10
Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb - Parádní satira, vynikajcí Sellers, co chtít víc? 8/10 - ale až po druhém shlédnutí
Killer´s Kiss - Super natočená je hlavně bitka mezi figurínami a box, jinak mě ale tenhle film moc nebavil a to díky pro mě šíleně nesympatických hercům. 7/10
Spartacus - V některých částech mi sice solidně nudil a je to taky docela šílenej patos, ale i tak nadprůměrný film, takže bohužel Kubrickův průměrný. 7/10
Barry Lyndon - Sorry, ale tohle mi nesedlo. Nuuuuuda 6/10
A 2001: A Space Odyssey jsem stále nepochopil, musím přečíst předlohu.

No takže musím jasně přiznat, že Kubrick je na 100% v mé TOP 5 režis=ru všech dob a jeho filmy považuji za dokonalost samu. 7 z 12 filmů v TOP 250 na IMDb.

A nakonec jeden vtip z ČSFD.
„Zemře Steven Spielberg. Archanděl Gabriel ho vítá u nebeské brány a říká mu, jak moc má Bůh rád jeho filmy a že mu bude splněno každé přání. Pročež si Spielberg přeje setkat se se Stanleyem Kubrickem. Gabriel se na něj smutně podívá a říká, že Spielberg přece musí vědět, že Kubrick si zásadně žádné schůzky nedává – a aby ho utěšil, ukazuje mu nebe. Když ti dva pak vidí, že kolem nich jede na kole chlápek s plnovousem a vojenskou bundou, je Spielberg celý rozčílený, protože si myslí, že to byl Kubrick. A ptá se, jestli by prostě nemohl jít a pozdravit ho. Načež mu Gabriel vysvětlí, že to nebyl Kubrick, ale Bůh. Bůh si o sobě myslí, že je Kubrick.“

Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

The Mist (2007, režie Frank Darabont) - znovu přepracování knihy Stephena Kinga a teda, na konci mi skoro až vyhrkly slzy, ale ne dojetím, ale takovým až skoro zoufalstvím. Ten závěr byl fakt síla. Sice je vidět, že neměli moc velký rozpočet, ale na vytvoření atmosféry strachu a paranoie to nepotřebují. Stačí pár baterek, zvuků, tmy, mlhy a je to hned. Typický příklad toho, že nejhorším nepřítelem člověka je člověk sám a že když je zahnán do úzkých, chová se jako regulérní tvor tohoto světa - čili zvíře, savec, predátor. Nějak k tomu nemám co víc říct, protože tohle je poctivá filmařina s něčím (hodně) navíc.

Okno do dvora - pan Hitchcock tentokrát promine, ale po shlédnutí Mlhy mi to přišlo jako slabý odvar. Třikrát jsem to stopla a to tady byla ta atmosféra vlastně báječně dělaná. Hitchcock staví filmy na dialozích postav, které rozebírají všechno možné a jen tak mimochodem se v pozadí děje nějaký příběh. Za jeho nejlepší film zatím považuju Na sever severozápadní linkou z jeho série "nesprávný muž na nesprávném místě" a Vertigo z řady "thrillerů". Okno do dvora je hlavně pěkně vystavěné tím, že ač lidi žijí vedle sebe v jednom domě, v podstatě se neznají a ani se o sebe nezajímají. Kdyby tady neměl hlavní hrdina zlomenou nohu, tak by si té vraždy nejspíš vůbec nevšiml a všechno by mu prošlo. Takové pomrknutí na diváka - přílišná anonymita a odtrhování od společnosti rozhodně není dobré :D

Watchmen - stihla jsem si na ně zajít po práci (váhala jsem mezi tím a Nouzovým východem). O komiksu jsem před filmem v životě neslyšela, a netušila, o čem to bude a neznámé tváře na plakátech taky neslibovaly nic moc. Jediný, koho jsem ve filmu byla schopná zařadit, byl Jeffrey Dean Morgan díky jeho roli v Supernatural. Každopádně jsem byla překvapená a ač je film velmi dlouhý a "ukecaný", vůbec to nevadilo a chvílemi jsem byla až unešena příběhem. Velmi citlivě je vysvětleno, kdo je kdo, kdo s kým a kdy atd. Konec taky patřičně depresivní. Hlavně je dost děsivé, že to takhle mohlo klidně dopadnout, kdyby Nixon neodstoupil - a s tím, že lidi mezi sebou budou bojovat pořád taky měli pravdu. Ani destrukce nepomůže - začne to celé znova. Kupodivu to, ač stvořeno za studené války, velmi odpovídá dnešní realitě a vlastně ten příběh tak potvrzuje sám sebe. Lidi dělají pořád ty samé chyby a jediné, k čemu celkem úspěšně plynou, je sebezničení.

A po přívalu tří depresivních filmů v rozmezí 48 hodin a s vědomím, že svět se řítí do pekel, si jdu pustit nějakou pitomou komedii. :smile:

HAck Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

gmakov: já teda viděl jenom The Shining, což byla úchvatná, ani ne příliš strašidelná, nuda a také Full Metal Jacket, tady byla výborná první polovina, kde se odehrávala tebou zmíněná šikana, ale po ukončení výcviku to šlo strašně dolů. Celkově mi připadá, že jsou oba filmy silně nadhodnoceny.
Mr. Franz I think careers are a 20th century invention and I don't want one.

Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Defiance /Vzdor/ Film se mi líbil dost na to, abych mu odpustil heroickou bitvu s tankem na konci... Film mi je sympatický asi proto, že se zakládá na skutečné události a že kdesi v pralese přežilo válku na 1000 židů... Zajímavé dívat se na tenhle film v den, kdy je Plzeň a Bratislava narvaná náckovskejma sviněma :) :)

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Dneska jsem zkouknul film Na západní frontě klid.

Knihu jsem nečetl, tak nemůžu srovnávat, ale film mi přišel skvělej.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Blackthunder Uživatelský avatar
Major
Major

Bydliště: Pardubice - Česká Republika - Sol 3 - Sol System - Mutter's Spiral - N-Space

Odpovědět s citací

Nedávno jsem viděl Marley a Já moc pěknej film, kterému se povedlo něco co se už dlouho nestalo - rozbrečet mě. :(

Knihu jsem nečetl, takže nemůžu srovnat, ale slyšel jsem, že kniha je lepší (asi jako skoro vždy)
[img][http://img840.imageshack.us/img840/1193/sigrj.jpg][/img]

PředchozíDalší

Zpět na Filmy