Vertigo - tak na tohle jsem mohla po skončení filmu říct jen "tý jo"

Mám ráda Hitchcocka a dosud jsem za nejlepší kousek považovala Na sever severozápadní linkou, ale asi změním názor. Jeho oslavované Psycho nebo Ptáci jsou oproti tomuhle čajíček. Zatímco u Ptáků jsem se chvílemi i nudila a postavy se tam chovaly dost hloupě, hlavní herec byl dřevo a vůbec mi tam vadila spousta věcí, tak tady je to napínavé od začátku do konce. Člověk vůbec netuší, na čem tu je - jestli je to mystery (to ale Hitchcock ve zvyku neměl, tak jsem jen čekala na nějaké racionální vysvětlení), nějaká špionážní detektivka nebo o co tam sakra jde. Hlavního hrdiny mi bylo děsně líto, protože pak totálně zblbnul a na konci jsem jen polkla naprázdno. Na Hitchcocka je to i nezvykle sureálné, což si nikde ve svých filmech moc nedovoloval. Ukazuje to, že zvládá docela v pohodě hodně žánrů a škoda, že se nenarodil jen o dvacet let později nebo se nedožil dneška - taková invaze mimozemšťanů by u něj vypadala možná trochu jako ve Znameních, jen o 100% lépe. Můžeme jen litovat, že se takové filmy už netočí.
Hrozně se mi tu líbil James Stewart (jeho druhou práci s Hitchcockem, Muž, který věděl příliš mnoho, nemůžu sehnat, přitom to tu kdysi běželo v televizi!), o kterém bych neřeklal, že dokáže něco tak výborně zahrát. Kim Novak jsem neznala skoro vůbec a tady působila hrozně křehkým dojmem, skoro holčičím, ale ze všech "Hitchcockových žen" mi byla zdaleka nejsympatičtější.
Asi na tom něco bude, že dokázal ze svých herců dostat maximální výkony. Proto se u něj asi Stewart i Grant našli.
81st Annual Academy Awards -

Vím, není to film, ale nevím, kam s tím

Hodně jsem se na letošní předávání těšila. Ani ne tak kvůli nominacích, které byly imo dost mimo, ale kvůli moderátorovi. Hugh Jackman je výborný muzikálový herec (The Boy from Oz, za kterého dostal cenu Tony, mi způsobuje padání čelisti dodnes) a jeho oscarový úvod byl skvělý. Celé předávání bylo letos o hodně svižnější, s příjemnější atmosférou. Člověk měl pocit, že si to ti herci opravdu vzájemně přejí a ne, že je to jen tlupa kolegů. Předávání cen hercům provedli zajímavě, jen bych příště vybírala herce, kteří mají k nominovaným nějaký vztah a nemají to předem naučené. Nejupřímnějí na mě působila Shirley McClaine, která si k Anne Hathway (tu holku nejde nemilovat

), přidala osobní postřehy. Ani cena pro Ledgera se netopila v slzách, ale byla to taková pěkná vzpomínka. Doufám, že většina těch herců, co tam byla s ním, dostane své ceny příště, protože tohle bylo, upřímně, trochu nefér. Kolik nominací bude muset mít Philip Seymour Hoffman?
Jen mi trochu vadili výherci v některých kategoriích (hudbu bych Milionáři nedávala). Sean Penn je vynikající herec, skoro mimo kategorie, ale Mickey Rourke by si to zasloužil spíš.
Každopádně se mi to líbilo o hodně víc, než loni. Doufám, že takhle budou pokračovat a že příští rok to zase bude uvádět Hugh Jackman
gmakov - Já čtu všechny příspěvky tady.

Občas se spíš ptám sebe, jestli ty mé romány někdo čte.

Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.