Raynor: Na Uninted 93 jsem byla v kině, a popravdě jsem nikdy nenašla sílu se na to podívat znovu. Ne kvůli tomu, že by to bylo špatné, ale právě naopak. Fakt, že nejde o fikci, ale o skutečnou událost, která se stala taky díky selhání mnoha lidí a faktorů (ministr obrany není schopný sehnat prezidenta, panuje chaos v řetězu velení, jsou k dispozici jen dvě stíhačky apod.). Nebo to, že celým USA chvíli skoro velel jen šéf letového provozu (nebo co to bylo zač), nekoordinovanost úřadů - člověk by řekl, že se poučili, ale podobný chaos zřejmě fungoval i v případě Katriny. Myslím, že my tady můžeme pořád koukat a remcat "jak to tam mají vymakaný", ale je pravdou, že naše složky v krizových situacích reagují bezchybně a myslím, že i tohle by dost možná zvládly líp.
Sledovat půlku filmu jen chladné, blikající obrazovky, když jde přitom o lidské životy, a my
víme, co se stane a stalo - to tomu dodává ten mrazivý faktor, kterého žádná fikce nedosáhne.
Já jsem se dostala k filmu
Oko dravce - 2001: Vesmírná odysea spojená s Nepřítelem sátu, Matrixem a já nevím čím vším, docela funguje díky několika věcem. Herci, rychlý spád, a něco, co by se dalo nazvat pointou.
Vlastně sledujeme dvě linie - Jerry a Rachel, a pak oba agenti, kteří zjišťují, co se děje. Kupodivu tu vojenské složky nejsou za idioty, a dokážou si dát dohromady dvě a dvě. Vlastně Jerryho a Rachel sledujeme jakoby bokem, zatímco hlavní drama se odehrává kolem Arii. Udělala jsem dobře, že jsem vypnula mozek, a nepřemýšlela nad nesmyslností a nelogičností toho všeho. Třeba jak se Jerry rve se stráží v bílém domě, když má odznak FBI a ještě zprávy o ohrožení prezidenta. Nebo zabití týpka elektrickými dráty. Ale tohle se musí ignorovat.
Prostě to dávkuje adrenalin, a hlavně to má dobré herce. Osobně se mi Shia líbil, ale ještě víc asi Billy Bob Thorton, který je hrozně nedoceněný herec, který dokáže zahrát všechno a jeho agent byl prostě člověk na správném místě. Ale i obě ženské postavy byly fajn a dobře motivované. A hlavně měly mozek.
|
Toto je spoiler!!!:
|
| Na nějakou chemii nebo románek není čas a jsem ráda, že to nakonec nevzali takovým směrem. Ale možná bych brala, kdyby Jerry nakonec přece jen umřel, ale to by nemohlo dojít k "usmíření" s otcem. |
Možná kdyby tam vynechali tyhle rodinné opletačky, bylo by to lepší. Každopádně to překvapivě všechno nakonec funguje a dává smysl, i proč byli vybráni Rachel s Jerrym. Jo, líbilo se, ale je to tak na jedno skouknutí jednou za čas.

Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.