Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/9j5drnYF

Obsah fóra Kultura Filmy Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Co dávají v kinech či v televizi. Co by si ostatní neměli nechat ujít.

Klenotka Uživatelský avatar
Administrátorka
Administrátorka

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Pan´s Labyrinth/Faunův labyrint - tak dlouho jsem čekala na to, až to dostanou tady v té díře na DVD, až jsem to vzdala a stáhla si to. Tohle je to, čemu říkám fantastický filmový zážitek. Malá Ofélie se stěhuje během války s matkou "do mlýna", ke kapitánovi, který si její matku vzal po smrti jejího otce (dokonce je tu nepatrně naznačeno, že to asi nebyla náhoda). Kapitán je ovšem kruté a bezcitné hovado, a jediné co chce, je syn, kterému by mohl vtloukat do hlavy svoje ideály. Ofélie ale najde labyrint, který ji dovede k faunovi, který jí tvrdí, že je dlouho ztracená princezna a domů do podzemní říše se může vrátit až po splnění několika úkolů...
Fantazie malé dívky se tu tluče s krutou realitou a až do konce filmu se nedá odlišit, co je pravda. Já, jakožto cynik, se spíš přikláním k té nefantazijní verzi, ale kdoví...
Tenhle film, co jsem tak četla, lidi buď milují nebo se jim vůbec nelíbí. Pro mě je Guillermo del Toro současným králem imaginace, a nedokážu si představit, že by se mi tenhle film nelíbil.
Nedá se popsat ten zážitek ze sledování filmu, ani o čem vlastně je. Takže doporučuju se na něj podívat, nedat na jiné názory a vytvořit si vlastní. :)
A proč u nás v kinech chodí kdejaké kraviny a takovéhle filmy ne, je mi záhadou. A když se dostanou, tak na to lidi nechodí. Nechápu.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

United 93
Extraordinary. Popravdě, nemám slov. Tenhle film je něco naprosto strhujícího a pro mě to byly dvě nejpříjemnější filmové hodiny za posledních několik měsíců (podle zápisků tady snad od Wanted). Pokud to někdo snad neví, je to pseudodokumentárně natočená rekonstrukce unesení a vzpoury na palubě toho jediného letadla, které se 11. září vzbouřilo a nezasáhlo cíl.
Paulu Greengrassovi se (snad i s pomocí toho, že o téhle události většina lidí ví) podařilo vytvořit dechberoucí drajv a i když samozřejmě známe konec tohodle příběhu, musel jsem u závěrečných titulků sedět s otevřenou pusou a zírat na černou obrazovku, což se mi od Pokání a Gone Baby Gone snad ještě nestalo (a asi se mi to mělo stát (ale nestalo) u Bashira).
Nenapadá mě, co tomu filmu vytknout. První polovina se odehrává spíše v řízeních letového provozu a v NORADu a zabývá se postupným náběhem k chaotické atmosféře toho dne. Přesně ve chvíli, kdy už by jste mohli začínat mít dost totálně autentického pronesu vět jako "Pokud nedostaneme do vzduchu stíhačky, nebudeme schopni bránit Capitol" nebo "Potřebujeme od prezidenta povolení k nárazu do letadel" a toho, jak jsou všichni (opět naprosto autenticky) maximálně wtf z postupných nárazů do těch budov – přesně v ten okamžik – se děj začne mnohem více koncentrovat na palubu United 93, kde se skupina pasažérů z nouze pokusí o krátkou a neúspěšnou a heroickou vzpouru proti únoscům. Autenticky. Každý na palubě, včetně teroristů, vypadá přesně tak, jak si dovedu představit, že by to vypadalo na palubě uneseného letadla. Od vystresovaného teroristy držícího v ruce maketu bomby, po děvče plačící do telefonu.
Je to natočeno s minimálním patosem, a pokud se vám líbí atmosféra BSG a stejně jako já máte problém se od jejich episod odtrhnout, tak tady je přítomna dost podobná atmosféra. Navzdory tomu, co jsem za poslední měsíce viděl za filmy, je tenhle z nich snad nejlepší.

Pomalu doplňuju i ty české filmy. A Karamazovi, to byl zvláštní zážitek. Analýzu Zelenkova filmu zatím nechám na jiných, na to toho o divadle a původním románu vím příliš málo, přesto musím říct, že se mi ta hodina a půl líbila. Funguje to na tolika různých rovinách, že mi to až vyrazilo dech. Je možné, že dost přestřelím, ale hodně mi to připomnělo třeba starou dobrou Sedmou pečeť, což má být určitě maximální pochvala.

A v poslední řadě jsem zkouknul i The Big Lebowsky, čili doplňuju Coeny. A to bylo rovněž zvláštní. Je to mnohem trhlejší než Fargo a asi i mnohem zábavnější a odlehčenější, ale neřekl bych, že jsem se u toho filmu smál moc často nahlas. Trochu mi chybělo vyvrcholení, ale to je (soudě dle Farga nebo No Country atd.) asi trochu jejich rukopis. Co do vtipnosti to řadím nad Fargo, ale co do smysluplnosti děje pod něj, protože mi dělalo trochu problém si zapamatovat všechny vztahy a nuance a kdy se kdo o kom zmínil, a vlastně si ani nejsem jistý, jestli Dude je něco jako Švejk a na všechny dementa jen hraje nebo jestli je opravdu takový jednodušší a přesto s tím tlusťochem okamžitě přijdou na logické pozadí mnoha událostí. Ale to je možná cíl filmu.

Takže jsem tenhle týden vlastně viděl jen dobré filmy… :-)
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Raynor: Na Uninted 93 jsem byla v kině, a popravdě jsem nikdy nenašla sílu se na to podívat znovu. Ne kvůli tomu, že by to bylo špatné, ale právě naopak. Fakt, že nejde o fikci, ale o skutečnou událost, která se stala taky díky selhání mnoha lidí a faktorů (ministr obrany není schopný sehnat prezidenta, panuje chaos v řetězu velení, jsou k dispozici jen dvě stíhačky apod.). Nebo to, že celým USA chvíli skoro velel jen šéf letového provozu (nebo co to bylo zač), nekoordinovanost úřadů - člověk by řekl, že se poučili, ale podobný chaos zřejmě fungoval i v případě Katriny. Myslím, že my tady můžeme pořád koukat a remcat "jak to tam mají vymakaný", ale je pravdou, že naše složky v krizových situacích reagují bezchybně a myslím, že i tohle by dost možná zvládly líp.
Sledovat půlku filmu jen chladné, blikající obrazovky, když jde přitom o lidské životy, a my víme, co se stane a stalo - to tomu dodává ten mrazivý faktor, kterého žádná fikce nedosáhne.

Já jsem se dostala k filmu Oko dravce - 2001: Vesmírná odysea spojená s Nepřítelem sátu, Matrixem a já nevím čím vším, docela funguje díky několika věcem. Herci, rychlý spád, a něco, co by se dalo nazvat pointou.
Vlastně sledujeme dvě linie - Jerry a Rachel, a pak oba agenti, kteří zjišťují, co se děje. Kupodivu tu vojenské složky nejsou za idioty, a dokážou si dát dohromady dvě a dvě. Vlastně Jerryho a Rachel sledujeme jakoby bokem, zatímco hlavní drama se odehrává kolem Arii. Udělala jsem dobře, že jsem vypnula mozek, a nepřemýšlela nad nesmyslností a nelogičností toho všeho. Třeba jak se Jerry rve se stráží v bílém domě, když má odznak FBI a ještě zprávy o ohrožení prezidenta. Nebo zabití týpka elektrickými dráty. Ale tohle se musí ignorovat.
Prostě to dávkuje adrenalin, a hlavně to má dobré herce. Osobně se mi Shia líbil, ale ještě víc asi Billy Bob Thorton, který je hrozně nedoceněný herec, který dokáže zahrát všechno a jeho agent byl prostě člověk na správném místě. Ale i obě ženské postavy byly fajn a dobře motivované. A hlavně měly mozek.
Toto je spoiler!!!:
Na nějakou chemii nebo románek není čas a jsem ráda, že to nakonec nevzali takovým směrem. Ale možná bych brala, kdyby Jerry nakonec přece jen umřel, ale to by nemohlo dojít k "usmíření" s otcem.
Možná kdyby tam vynechali tyhle rodinné opletačky, bylo by to lepší. Každopádně to překvapivě všechno nakonec funguje a dává smysl, i proč byli vybráni Rachel s Jerrym. Jo, líbilo se, ale je to tak na jedno skouknutí jednou za čas. :)
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

gravidus Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Absurdistán (2008) - příběh/pohádka, jak chcete, o tom, že ženy dokáží upřít mužům tu nejdůležitější věc, když nedostanou co chtějí. V tomto případě opravu vodovodu, kdesi v zapadlé zakavkazské vesnici. V celém filmu mluví až na pár výjimek jenom vypravěči a zároveň hlavní postavy - Aya a Temelko, kteří jakožto mladí lidé čekají na jejich "poprvé", což se protáhne právě kvůli nedostatku vody. Film končí stejně jako jiráskova dívčí válka - bez sexu a bez lásky to nejde.. a nic s tím neudělají lesbičky z oblasti gender-studies... :D

Film dělá opravdu čest svému jménu, hodinu a půl jsem se poměrně dobře bavil i když konec s "raketou" byl už moc i na mě...ale beru to jako absurdní úlet režiséra.. :)

Kvalitnější text najdete tu:
http://www.csfd.cz/film/240997-absurdistan-absurdistan/

Linn Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Klenotka: K tomu Faunovu labyrintu - na tom se mi poštěstilo být v kině, skvělý zážitek :) Jinak souhlasím vesměs se vším, co jsi napsala. Je to rozhodně jeden z nejlepších filmů posledních let, který stojí za to vidět.

A jinak, nevím, co mě to popadlo, ale doma se mi objevil loňský Outlander a ačkoli námět nesliboval nic jiného než naprostou tragédii, dala jsem mu šanci.
Hlavním hrdinou je mimozemšťan Kainan, který se svou vesmírnou lodí havaruje na Zemi na území Norska přibližně 700 n. l. a kromě své tajemné maličkosti s pohnutou minulostí přitáhne na naši malou planetku ještě vražedného predátora zvaného Moorwen, toužícího po pomstě a nehledícího na lidské oběti.
Takže tu máme osamělého Cizince, krvelačnou bestii a samozřejmě vikingy. Vážně, od něčeho takového si nemůžete slibovat absolutně nic. O to příjemnějším překvapením je, že je to docela sranda. Ano, je tam klišé na klišé, akční sekvence jsou sestříhány tak zmateně, že si z nich pořádně nic neodnesete, a dialogy jsou kapitolou samou pro sebe. Jenže přes to všechno se mi to i docela líbilo. Je to béčko, ale takové zdařilé béčko a kdyby samotná zápletka nebyla - s odpuštěním - tak debilní, tak by to mohlo být ještě lepší.
Netroufnu si to doporučit, určitě to nesedne každému, ale na druhou stranu, když chcete mrknout na něco akčního, nenáročného, tak trochu sci-fi a tak trochu fantasy (řežby s meči hrají podstatnou roli), kdy hlavní hrdina je ten správný tajemný drsoň s kamenným leč lehce utrápeným výrazem, pak je tohle tak akorát pro vás ;)
V hlavních rolích se představili James Caviezel (hrabě Monte Cristo z jedné z novějších adaptací), Sophia Myles (Girl in a Fireplace z Doctora Who) a Jack Huston (kterého odnikud neznám), ve vedlejších rolích jsou to o něco známější jména - např. Ron Perlman a John Hurt.
- Linn doporučuje -
Chuck | Castle | Sanctuary | Dollhouse | Californication

gmakov Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

V posledním týdnu jsem se rozhodl, že dohoním dlouhé filmové eposy:

Tenkrtá v Americe
Dvěma slovy - úžasný film. Myslel jsem si, že mě Leone po dolarové trilogii již ničím nepřekvapí, ale tenhle 4-hodinový epos mě vážně dostal. Jde o o nelineárně vyprávěný příběh gangstera (R. de Niro), který začíná tím, že po něm jdou nějací jiní gangsteři, za to, že udal své tři nejlepší kamarády a ti jsou teď mrtví. On zdrhá z města a vrací se po 35 letech, asi tak nějak v 55 a vzpomíná a nám se dávají dohromady všechny souvislosti, od vzniku gangu - tento příběh by vydal na samostatný film, až po odhalení co ho vedlo aby udal své nejlepší kámoše, které zná od dětství.

Magnolia
Po Až na krev jsem se bál tohodle filmu, ale tentokrát mě Anderson nezklamal. Drama asi devíti lidí (slušného policajta (J. C. Reilly), feťačky, matky feťačky, otce feťačky - moderátora TV kvízu s chytrýma dětma, chytrého dítětě v TV show otce feťačky, dospělého chlapa, který tu soutěž před dvaceti lety vyhrál (W. H. Macy), ošetřovatele, který se stará o mirajícího člověka (P. S. Hoffman), manželky umirajícího člověka (J. Moore), syna umírajícho člověka, který ho nesnáší (T. Crusie)), kteří se postupně navzájem poznávají, se navzájem ovlivňují, aniž by o tom ty lidé věděli. Prostě něco jako Crash, ale tohle je absolutně hvězdně obsazená bomba. Má to sice asi 3 hodiny, ale já se ani minutu nenudil, ani jednou jsem se nekoukl kolik zbývá do konce. Je to naprosto strhující příběh a u prostřední hodiny a hlavně na konci mi bylo až skoro blbě z toho. Ani nevím u jakého filmu se mi naposled stalo, možná chviličku u Amores Peros nebo u Crash.

Amores Peros
Debut vynikajcího mexického režiséra A. G. Inarritu (Babel, 21 gramů). Hl. hrdina potřebuje peníze, a proto přihlásí psa do pouličních bojů. Zároveň ale miluje ženu svého bratra, která čeká již druhé bratrovo dítě. Přemlouvájí, aby s ním utekla, až našetří peníze. Další hrdina opouští svoji ženu a začíná žít se svojí milenkou, která naprosto miluje svého psa a třetí hrdina je bezdomovec, který občas někoho za peníze odpráskne a má strašně rád psy a několik jich má. Ano, určitě vytušíte, že postavy se začnou vzájemně prolínat, jako ve stylu Crash a Magnolie a jejich společným jemnovatelem budou psi. Strhující drama, hlavně první a poslední půl hodina.

Linn Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

V posledních dnech jsem se vrhla na filmovou klasiku - konkrétně Audrey Hepburn a spol. :) Nádherné filmy jako Prázdniny v Římě, Snídaně u Tiffanyho, Jak ukrást Venuši, Šaráda atd. Takové už se prostě dneska netočí. Audrey vždy okouzlující za doprovodu nějakého skutečně neodolatelného gentlemana typu Peck, O'Tool, Grant či Boggart. Jiskřivé dialogy a k tomu skvělé příběhy. To jsou filmy, na které s radostí kouknu klidně desetkrát a neomrzí mě.
Je hrozná škoda, jak málo lidí mé generace (+/- 20 let) - o té mladší ani nemluvím - je vidělo. Dokonce ani takovou profláknutou klasiku jakou je Casablanca! (můj soukromý nedávný průzkum došel neskutečně depresivního výsledku, pokud z dvaceti dotázaných jeden viděl Casablancu, byl to úspěch)
- Linn doporučuje -

Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Moc se mi nestává, že bych usnul u filmu, většinou, když mě něco znechutí zvládnu to ještě vypnout, ale narazil jsem na něco, co mě vyřadilo... Pustil jsem si příběh "O Zoufálkovi"... bylo to teda otřesný... nic horšího jsem dlouho neviděl. Když už chtějí udělat hrdinu, který má neotřesitelný základy morálky a ctnosti, mohli by přidat i kapku humoru, ale tohle bylo jedno velký nic...

Na csfd jsem pak nasel vyborny popis tehle postavy:
...připomíná toho chlapečka, který s vámi chodil na základní školu, vždycky seděl v první lavici, hlásil se a pomáhal paní učitelce nosit sešity...

:arrow: To je naprosto trefné, ještě dodám, že by mu měl někdo do zrna nasypat trochu travexu, protože jeho smrtelné křeče by mohli vyvolat jisté zadostiučinění..

EDIT: Ani nevim, jaké studio má tohle na starosti.. doufám že to nemá s Pixarem nebo DW nic společného.

Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Linn: Taky si teď dělám takovou malou jízdu staršími filmy. Cary Grant a Audrey Hupbern jsou moji oblíbení. Ona byla opravdu okouzlující. Šarádu jsem nedávno viděla, a i když mi tam do toho neseděla ta milostná zápletka, tak to byl jinak skvělý film. Hlavně ta honička v metru byla úžasná.

Já jsem teď viděla poprvé, ač se to stydím přiznat, Toy Story 1. Druhý díl jsem viděla už dávno, ale na ten první díl jsem nějak neměla štěstí. Na to, že to je z roku 1995 to bylo hrozně povedené, a hlavně už tenkrát u Pixaru pochopili, že to musí mít nějaký příběh. Takový Woody byl plnohodnotnou postavou v pravém slova smyslu a to je to animák - spousta dnešních živých postav to o sobě říct nemůže. Hlavně se mi líbilo, jak z jednoduché zápletky "hračky jsou živé" dokázali udělat příběh, který nenudí, a vlastně každému připomíná to, co dělal v děství - v noci opatrně otevíral oči a sledoval, jestli jeho hračky neožívají. :)

Harry256 Uživatelský avatar
Administrátor
Administrátor

Odpovědět s citací

tak já jen dám seznam filmečků, který jsem viděl v průběhu několika týdnů a pokud jste jeden z nich neviděli, urychleně napravte:

Transamerika:
http://www.csfd.cz/film/199405-transamerika-transamerica/

V zajetí rychlosti
http://www.csfd.cz/film/205774-v-zajeti-rychlosti-worlds-fastest-indian-the/

Barevný závoj
http://www.csfd.cz/film/201845-barevny-zavoj-painted-veil-the/

Procitnutí v Garden State
http://www.csfd.cz/film/153508-procitnuti-v-garden-state-garden-state-garden-state/

Cashback
http://www.csfd.cz/film/211864-cashback/

Pýcha a předsudek
http://www.csfd.cz/film/175274-pycha-a-predsudek-pride-and-prejudice/

Pokání
http://www.csfd.cz/film/224935-pokani-atonement/

Zápisník jedné lásky
http://www.csfd.cz/film/116337-zapisnik-jedne-lasky-notebook-the/

Walk the Line
http://www.csfd.cz/film/116755-walk-the-line/

meisterochmi Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

doporucuji novy Underworld: Rise of the Lycans je to bozi
Obrázek
__
It's gonna be legen...wait for it...dary! Oh yeah!

Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

96 hodin - tenhle film se dá popsat dvěma slovy - naštvanej tatík :D Liam Neeson tam dělá takové cviky, že ho musím obdivovat na to, kolik mu je a že dokáže sám utáhnout film, který má tak jednoduchou zápletku - "Unesli mi dceru, jdu ji najít a cestou zabiju všechno, co se hýbe". Ale prostě, vidět ho naštvaného, musím říct, že mi šel místy docela mráz po zádech. Hlavně při tom telefonátu s únoscem. I jeho "říkal jsem, že si tě najdu a taky jsem tě našel" nebo "nebyl to dům, ale přívěs" jsou skvělé, suché hlášky. Prostě Liam je super :D
Když člověk totálně vypne, tak nastoupí do expresu a jen se veze. Nesmí se řešit takové detaily jako, co se stalo s ostatními dívkami nebo s tou, kterou přivedl na pokoj, francouzský policista mluví s padouchy anglicky apod. Prostě se v tom nepitvat a užívat si.
Samotné to pátrání po dceři zase tak bezmyšlenkovité není a dává celkem smysl. Jen bych možná opustila od toho, aby tam vůbec pletli její matku, protože s jejím přístupem se divím, že jí dceru neunášejí častěji. Nahypovaná akce, se sakra cool Liamem Neesonem. A tohle slovo nepoužívám často, ale tady to prostě sedí.

Blackburn Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Na AXN sci-fi
sem viděl film VAROVÁNÍ
Je to o skupině čerstvě graduovaných studentů kteří jedou na farmu jednoho znich (farma byla jeho potrhlýho bratra který na zač. filmu umřel).
Po příjezdu se začali objevovat kruhy v poli a divný znamení, které zanechal jeho bratr. Postupně se bojej až je jedna z nich unesena ufony. Místní šerif se to snažil vyšetřit ale myslel že to je jen jejich žert. Po týdnu se stanou znamení častější a UFOni opravdu přistanou (jako transportním paprskem). Pár jich zabijou a šerif se za zbytek obětuje. Z 6 jich přežili jen 3. Někdy to bylo fakt stašidelný.. :shock:
Gilbertsonův zákon: Nic není dostatečně chráněno před průměrně talentovaným blbem.

Eureka SGA SG1 SGU

Ivory Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

deleted
Naposledy upravil Ivory dne 31.12.2009 12:34:26, celkově upraveno 2
Obrázek
Fly High My Friends, Bob Stencil.

AnubissAss Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Mlha - opravdu nevim, co si o tomhle filmu mam myslet. Zacatek paradni, tajemna mlha, prichazejici odnikud, obklopuje supermarket v malem mestecku, zahadna umrti plynouci z kontaktu mlhy s clovekem...nicmene efekty a celkove zpracovani "monster" prichazejicich skrze mlhu z jine dimenze uz trosku vazne. Naopak charakterove slozeni prezivsich v obchodaku je zase paradni - hlavni hrdina a jeho syn, konfliktni cernossky soused, fanaticka verici...No a konec -
Toto je spoiler!!!:
jako malo dojebavka, sem se jeste pul hodiny po filmu ptal PROC, KU+VA, PROC???!!pic synka do hlavy a najednou je tu zachrana...

hodnoceni: 3,5/5

+ herecke vykony
+ myticka atmosfera
- beckoidnost zpracovani
- zaver
Mitchell: "So what do we suppose to do, just start guessing?"
Vala: "Darlol, the dragon."
Mitchell: "How about Smokey?"
Tielc: "Perhaps...Puff!"

Odpovědět s citací

K té Mlze
Jako triky jsou sice špatný, řekl bych až hodně špatný, ale to nic nemění na tom, že ten film je naprosto úžasný. Znám spostu filmu, kde jsou sice vynikajcí triky, ale film je naprostá sračka. Hlavně knižní předloha je perfektní, ale film Mlha patří k jedněm z nejlepé zpracovaných filmů podle knižní předlohy. I když má úplně jiný konec:
Toto je spoiler!!!:
Na rozdíl od filmu, kde všechny postřílí a sám přežije, v knížce odjedou z obchodu a pořád jedou, jedou, po dálnici a všude je mlha a konec. Jsou tam prostě náznaky naprosté skázy světa.

Ale závěr je podle mě velké plus tohodle filmu. I sám autor povídky S. King se vyjádřil, že se mu tenhle závěr líbil.

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Jj, 96 hodin miluju :-D Říkám, nějak mi to příjde více Max Payne než film Max Payne...

DOPISY Z IWO JIMY
Taková lepší a psychologičtější variace na 300... Poslední velká bitva 2. světové války, kdy američané útočí na poslední japonskou pevnost před pevninou, ale tentokrát je to brané z pohledu zoufale se bránících Japonců. Pravděpodobně nemá smysl o tomhle filmu pět chválu, dneska jsou všichni už zvyklí, že Eastwood rovná se kvalita. Je to velmi příjemná změna od amerických velkofilmů (zvláště když to srovnám třeba s Kod Navajo!), je to samozřejmě v jádru protiválečný film, a rozhodně je prima, že hlavní postavy na konci prohrajou. Pokud vám nevadí nějaká ta ustřelená noha a válka, tak rozhodně doporučuju. Pro příznivce třeba Band of Brothers je to nutnost.
5/5 (vracím se k číslům)

BE KIND REWIND
Popravdě, čekal jsem trochu více. Nemám Gondryho moc nakoukanýho, nicméně na můj vkus byl v tomhle příliš předvídatelný děj. Pro obeznámení - dvojice kamarádů spravuje videopůjčovnu, jeden z nich se zmagnetizuje a smaže všechny filmy, takže je napadne, že je natočí znovu. A opravdu, scény, kdy se točí filmy, jsou z celého filmu nejlepší. Nicméně jich bohužel není tolik, řada jiných civilních scén je buď pouze vlažně příjemná, nebo v horším případě už trochu trapná. Základní nápad je supr, ale chtělo to IMO trochu více.
3/5

MEMENTO
Opět krystalický Nolan s jeho zamotaným scénářem a geniálními scénáristickými kličkami. Nápad vyprávět pozpátku příběh chlápka, který přišel o schopnost utvářet si nové vzpomínky, je opravdu svěží a po celý film ve vás vzbuzuje nové a nové otázky. Doslova sledujete film očima hlavní zapomětlivé postavy, která musí interprerovat vztazy ze svojí minulosti s vy s ní, protože díky nechronologickému plynutí děje máte zrovna tak málo informací. Mimoto vytváří jedny z nejgeniálnějších vtipných scén, co jsem za dlouhou dobu viděl (scéna s flaškou vína a koupelnou). A hraje v tom i ten Cylonský Kara-lover z BSG a Californication. Na druhou stranu je to i dost nepřehledné a dost mi dělalo problém rozlišit mezi všemi jmény postav a jejich rolemi. Stejně jako u nového Batmana. Přesto rozhodně doporučuju všem.
4/5

OBČAN PES
To je hodně zvláštní. Neviděl jsem dodneška Amelii z Mortněcortu, nicméně rozhodně si ji po tomhle seženu, protože ji s Občanem Psem každý srovnává. Nemá smysl u toho filmu vyprávět děj, takže snad jen několik linií. Dívka najde knihu spadlou z nebe a popsanou cizím jazykem a vysní si, že je to dar od boha (nebo tak něco) a smyslem jejího života je knihu přečíst, což po několika bizarních zvratech vyvrcholí v to, že dívka se stane zapálenou enviromentalistkou a postaví si u domu VELEHORU z plastových láhví. Nebo mluvící plyčový medvěd je odvržen osmiletou kouřící holčičkou, která si myslí, že ji je 22, a tak medvěd chodí světem a kouří nedopalky a chlastá v baru. Nebo muž se chce oběsit a zachrání ho jeho mrtvá babička ve formě leguána, načež je vám v krátké sekvenci naprosto logicky zdůvodněno, jak funguje převtělení babičky z urny až do plaza.
Pokud máte rádi divné filmy, rozhodně 5/5.
Obrázek

Linn Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Nedávno sem konečně zkoukla Crash. Plánovala jsem ho neskutečně dlouho a nějak se mu dařilo mi unikat, ale asi tak před týdnem, konečně... A jako paráda. Konstrukcí těch příběhů mi připomněl Babel (je sice novější, ale já ho viděla dřív), několik zdánlivě nezávislích linií, které se v samém závěru propojí a ukážou celý obraz - to se mi líbí. Navíc byly ty příběhy opravdu skvělé, ten pohled na rasovou problematiku v USA byl pro mě docela osvěžující. Jak si tu tak člověk žije zakopán v té naší malé zemičce odkázán na mnohdy v tomhle směru optimistickou a ve výsledku poměrně jednotvárnou americkou distribuci, tak žije v takovém podvědomém přesvědčení, že "jasně, všechno asi ještě není o.k., ale přeci jen v té střední třídě už to je nejspíš takové klidnější"... No, vypadá to, že ne. A i přesto ve mě po dokoukání převažoval právě ten optimistický dojem. Rozhodně to šlo udělat mnohem depresivnější, ale právě to, že to vlastně dopadlo až na pár smutných (a vzhledem k celému průběhu silně paradoxních) vyjímek, se mi líbilo.

A pak pro změnu něco úplně nového - Milionář z chatrče. Rozhodně musím vysoko ocenit originální nápad, nicméně se to postupem času začne utápět v takových klišovitých konstruktech. Úvod je naprosto parádní, indické slumy jsou působivé a vůbec celé dětství hlavního hrdiny se mi líbilo výrazně víc než ta druhá polovina, kdy už přeci jen vyplave na povrch trocha toho patosu, kterému se zjevně v současné době podaří vyhnout jen střípkům americké produkce. Ale aby to nevypadalo, že jen kritizuju - je to pěkný film, hezky odsejpá, herci jsou neokoukaní, prostředí exotické, už zmíněných příběh (no vážně, koho by napadlo dát jako ústřední motiv Chcete být milionářem?) je skvělý... Je mi naprosto jasné, proč tak úspěšně boduje na všemožných filmových festivalech a proč získal těch - kolik? - asi jedenáct nominací na Oscara... Hned po dokoukání mě kromě toho závěru (který IMO postrádá špetků překvapení, ale na druhou stranu to k tomu docela sedělo) nenapadla žádná výtka. Jenže jakmile se mi to rozleželo v hlavě, tak se ty mínusy nějak prodraly na povrch. Pokud bych však měla hodnotit bodově, tak si těch 8/10 zaslouží a stejně tak doporučení ;)
Nedávno zhlédnutá Eastwoodova Výměna ve mně ale přeci jen zanechala mnohem hlubší dojmy.
- Linn doporučuje -

Odpovědět s citací

Sunset Blvd.
Těžko říct jestli tenhle film někdo tady znáte, nebo jestli jste ho někdo viděl, spíš asi ne a většina z vás si ho asi ani nikdy nepustí, ale tak zkusím ho trochu popsat a tím vám ho doporučit. Jedná se o černobílý film z roku 1950 a ano, přiznejme si to, většina z vás teď přestala číst co? :D Ale k filmu - Hl. postavou je neúspěšný scénárista, který potřebuje peníze a náhodou se dostane do domu padesátileté bývalé filmové hvězdy (tedy ještě nemého filmu). Ona se snaží napsat scénář, podle kterého by se natočil film a ona by tam hrála hlavní hrdinku a tím se stala opět hvězdou. A protože má docela dost peněz tak platí našemu hrdinovi, který ji pomáhá se scénářem. Z herečky se ovšem vyklube docela šílený psycho, takhle jsem se naposled bál nějaký postavy ve filmu možná u Spalovače mrtvol. Film se po celou dobu naváží do filmového průmyslu, bohužel hodně hlášek "normální smrtelník" nemá šanci pochytit, ale to je úplně jedno, prsotě si ten film pusťte a uvidíte, zajímal by mě názor i někoho kdo tolik film nežere a nevyzná se v nich.

Australia
Tenhle film mi opravdu nesedl. Zbytečně moc dlouhá stopáž, 10x natahovaný konec, směšný záporák, otravný děcko, celá ta záležitost s King Georgem mi vážně nesedla a triky ani snad zmiňovat nemusím. Jediný co to drží nad vodou je Nicole s Hughem.
5/10 and never again

Den, kdy se zastavila země
Ten film jsem viděl nedávno, tak jsem si řekl, že bych o něm měl sem něco napsat, ale nyní zjišťuju, že si z toho nic moc nepamatuju. Snad jen otravný děcko a to ještě více než v Austrálii. Potom cool Keanu, sexy J. Conelly a vážně divnej film o kterým nevím co si mám myslet. Myslím, že námět je hodně dobrý, ale šlo to natočit a hlavně napsat (některé dialogy by se daly přirovnat k někaým českým filmovým dialogům) o mnoho lépe.

Seven pounds
Podobně jako u předchozího filmu i tenhle by se dal natočit o mnoho lépe, ale tenhle ještě není tolik zmršenej. Jako vždycky vynikajcí Smith a Dawson a docela zajímavý příběh o člověku, který (tohle musí jít do spoileru)
Toto je spoiler!!!:
při autonehodě zabil sedm lidí a teď na oplátku sedmi lidem strašně moc pomáhá (od peněz až po ....)

Body of Lies
R. Scott opět nezklamal. Nevím co k tomu filmu víc napsat.

A Good Year
R. Scott v nejlepší formě a naprosto úžasný R. Crowe v hl. roli a pokud jste viděli Bobule a pak tohle, tak uvidíte kde tvůrci našeho filmu mega vykrádali (vinice, děda, pár karikatur, super auto, člověk co před něčím utíká, osudová láska z vinic atd.)

Evil Dead 1, 2 a Army of Darkness
Škoda, že Raimi nepokračuje v natáčení takovýchto filmů. Napostý nářez, od hodně hororový 1 (parta lidí přijíždí na chatu, promění se v démony, zbyde jen jeden normální a ten je pozabíjí, ale nemůže se dostat pryč), po hodně vtipnou i hodně hororovou 2 (tomu člověku přijíždí někdo na pomoc a démoni, jdou po nich), až po sebeparodující, nehororový ale hlavně strašně moc vtipnou 3 neboli Army of Darkness (hl. hrdina se dostává do roku 1300 kde bojuje proti Armádě temnot s motorovkou na ruce, brokovnicí na zádech a s autem předělaným na sekání kostlivců)
Vím, že to nedává smysl, ale rozhodně na to jukněte, protože takhle jsem se nenasmál už dlouhoooo.

Ještě jsem viděl asi pět filmů ale o těch příště.

Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Austrálie - Po třetím shlédnutí, tentokrát už doma v klidu na velké obrazovce, bych se ráda opravila. Poprvé v kině se mi film líbil, ale vadila mi trochu ta délka. Komediální ražení zpočátku vůbec nevadilo, naopak. Obvyklá stížnost na to, jak jsou to dva filmy v jednom, pro mě neplatí. Osobně si myslím, že Luhrmann, i když se do filmu místy opravdu snažil nacpat všechno, dokázal plynule přejít z lehce rozverné komediální romance k dramatu. Chemie mezi Hughem a Nicole byla dobrá, a scéna z plesu je jedna z mých nejoblíbenějších. Oba své postavy zvládli, a jiní současní australští herci by to asi nezvládli lépe. I když si myslím, že Jackman v druhé půlce trochu ukradl film pro sebe, a když tam pár minut není, tak film ztrácí tempo. Jackman má charisma a hereckého talentu na rozdávání a Nicole (i přes občasné nelichotivé záběry) vypadá stále hodně dobře a ten herecký talent tam taky pořád dřímá. Nějak nevím, jak by to dopadlo, kdyby to původně hrál Russell Crowe - jako drsný kovboj možná, ale tu "jemnější" část postavy by asi hledal komplikovaněji. Co se týče Nicole, tak jakkoliv moc ji mám ráda, tak tady mi přišla přece jen místy trochu ztracená. Přechody mezi žánry ji moc nešly, a komediální poloha ji nesedí vůbec. Nakonec to ale ustála vcelku se ctí. Jen bych čekala, že při své druhé spolupráci s Luhrmannem už bude rozumět tomu, že rád "přehání". Co bych oželela, je ta mystická složka. Ono to k Aboriginiům patří, ale místy to bylo trochu přehnané. Creamy mi nevadil, ale nijak bych ho nevyzdvihovala. Byl zkrátka dětsky přirozený, a stačilo, když se podíval očima do kamery. David Wenham byl skvělý, slizký záporák, a byl pro mě asi největším překvapením. Pro mě je klíčem ke sledování přistoupení na Luhrmanovu hru - dělá si ze starých filmů i z diváků legraci, na druhou stranu jsou tam očividné odkazy, které mají vzdát těmto filmům úctu (umělé stromy, celá plesová scéna...). Záběry Austrálie byly opravdu krásné, a útok na Darwin byl zvládnutý stokrát lépe než Bayův Pearl Harbor. Je to zkrátka epický film, plný klišé, ale taky krásné přírody, romantiky a hlavně má dva z mých oblíbených herců. A je škoda, že tenhle film američtí kritici strhali, protože by si rozhodně zasloužil víc pozornosti.

Dějiny násilí - Nejsem moc velká fanynka Cronenberga, i když jeho filmy určitě jistou působivost mají. Ovšem tenhle film se u něj trochu vymyká. Jistě, násilí a sex jsou tu ve velké míře, ale jsou určitým hybatelem děje a vývoje postav.
Hodně na mě působili herci, kteří byli všichni výborní. Viggo Mortensen, který je tu často zabíraný velmi z detailu, dokáže zahrát svou postavu s takovým vnitřním klidem, že člověk neví, na čem s ním je. Na druhou stranu lehké změny v jeho tváři jsou vidět, hlavně když celý od krve objímá svého syna. Působí taky jako hodně zmatený člověk, který sám neví, čí je. Maria Bello se pomalu a jistě stává mou oblíbenou herečkou. Líbila se mi vždycky, ale její Edie je zahraná výborně, taky s drobnými změnami postojů, tváře, a přístupu, jak se celá rodina mění. Hlavně to není žádná křehká květinka, což se mně osobně hodně líbí.
Obě sexuální scény ukazují změnu ve vztahu Toma a Edie, i v jejich osobnostech. Ed Harris a William Hurt jsou výborní záporáci, a i když má William Hurt po hříchu málo prostoru, jde z něj mráz po zádech a zároveň to hraje s takovou nadsázkou a ironií, kdy to poslední scénou vyšperkuje (ví, že Joey je s pistolí za dveřmi, ale jen pokrčí rameny a začne od nich hledat klíč). Asi se na to znovu hned tak nepodívám, protože z toho sálá stísněná a místy depresivní atmosféra (stále ale podkreslená ironií). Zjistila jsem, že poslední scéna filmu se hodně lidem nelíbí, já osobně ji považuju za výbornou. Beze slov, kdy si činy a výrazy v obličejích řeknou všechno, je skvělý závěr.
Jen hudba mi místy, nevím proč, připomínala Pána Prstenů :smile:
Film doporučuju, ale jen pro doby, kdy nemáte depresi a nejste úplně slabá povaha :D

rossi001 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Mr. Brooks zabijacka podivana s Kevinem Kostejem :D misty nudy ale dalo se 7.5/10
" IMMORTALITY "

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Vybičoval jsem se k dalšímu českému filmu, Bobulím. Narozdíl od Karamazových, ze kterých jsem byl dost odvařený, je tohle klasická komedie, ve které se sympatický velkoměstský podvodníček ocitne na dobromyslném nesofistikovaném venkovském prostředí, kde postupně najde sám sebe a změní se v dobromyslného Moraváka, nebo tak něco. Čili něco, co je asi tak originální, jako Hvězdná brána.
Jako už u mnoha jiných českých filmů tady je určitý potenciál. Kamera je IMO opravdu velmi podařená a všechny ty záběry na jižní Moravu a staré rozhrkané auto odjíždějící do západů slunce, celé je to sympaticky kýčovité a do toho sympatičtí herci (namísto mnohde omílané smokin' Terezy Voříčkové vypíchnu českéhu Judea Lawa Lukáše Langmajera), kteří jsou i občas vtipní. Opět ale bohužel selhává scénář, respektive dramaturgie. Nejde o to, že je to hrozně předvídatelné, to je i Disturbia, ale po cestě k cíli tu chybí rozptýlení. Příliš mnoho vtipů není vtipných, popřípadě tam jsou vložené hrozně zbytečně. Postavy jsou nedostatečně prokreslené, chybí motivace. I u žánrových filmů, které končí v 99% vždy tak, jak tušíte od základní synopse, by se při vhodně zvoleném ději měl divák ptát "Tak sakra dají se ti dva dohromady nebo ne?" nebo "Tak kruci přežije to hlavní hrdina nebo umře?", jinak selhává napětí. A tady je všechno bohužel ukázané jako hotová věc. Nejlepší je IMO nejezdnoznačná první půl hodina, pak už jen čekáte kdy se teda Hádek "změní", ohne už od začátku povolně se tvářící Voříškovou a kdy ho doženou dva "legrační" pražství policajti. Závěrečná scéna ve stylu "Dejte mi poslední večer, abych se mohl rozloučit" je už opravdu na hranici únosnosti.
3/5 za vizuálnost.
Naposledy upravil Raynor dne 22.2.2009 18:56:17, celkově upraveno 1
Obrázek

Jenda.SG-1 Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

Také jsem se podíval na 96 hodin, ale navzdory tomu že myšlenka filmu byla skutečně chabá (bývalému agentovi unesou dceru a on se rozhodne dceru zachránit a všechny ty troufalce poslat na onen svět), tak se mi film líbil. Možná proto že jsem na něj koukal po zkouškovém, kdy jsem už vážně nechtěl používat mozek.
Liam Neeson ten film prakticky vytvořil (u toho se skutečně nedá říct zachránil) a jeho hlášky byly skutečně trefné a do filmu zapadly (například, když řekl vyslíchanému, že mu sice věří, ale to ho nespasí, otočil vypínačem čímž mu skrz hřebíky co mu zarazil do nohou, pustil do těla elektrický proud a následně odešel pryč). Tenhle film mi připomněl klasické akční filmy z 80. a 90. let, které prostě měly a mají svoje kouzlo...
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist.
Albert Einstein

Odpovědět s citací

Raynore viděl si Dobrý ročník? Já jen jestli nejsem jedinej kdo vidí do šílený vykrádání Bobulema.

Východní přísliby
Ano, konečně jsem se dopracoval k hodně oceňovaným Východní příslibům a že bych z toho byl teda nějak odvařenej, to teda nejsem. Jako to, že Viggo je polda, jsem odhadl asi v 15. minutě a sebevražedný pudy N. Watts nechápu do teď. Ale jo, je to drsný, občas i vtipný, někdy jsem viděl velkou podobnost s Kmotrem. 8/10

[REC]
A opět se potvrdilo, že Evropa točí nejlepší horory (Španělsko, Francie, VB).
Horor z pohledu kameramana (styl Cloverfield nebo Záhada Blair Witch).
Mladá reportérka a její kameraman točí příběh o hasičích, jako co dělají v noci atd. Najednou jsou hasiči zavolání k případu a reportéři jedou s nima. Dostáváme se do paneláku, kde je zombie babička se zombie vnučkou. Ty nakazí další lidi atd. Armáda uzavře celý dům a čím dál tím více lidí je nakažených. Díval jsem se v naprosté tmě, v noci, sice se dvěma kamarády, ale i tak jsem bál jako sviňa. Zavíral jsem oči, jednou z posledních scének znám je z vyprávění :D A neznám moc hororů s inteligentnější pointou.

Meet the Feebles
Jeden z prvních filmů P. Jacksona (Pán prstenů 1, 2, 3 a King Kong). Jedná se o loutkový film. Loutky jsou herci v divadle, plus vedení divadla, novináři a samozřejmě dodavatelé drog. Jo a loutky jsou zvířata. Ve filmu pobíhá Králiček nakažený AIDS, moucha alias paparazzi, mrož jako vedoucí divadla, buldok jeho osobní ochranka, divoký prase dodavatel drog, hrošice - žena mrože a hlavní herečka v divadle, která na konci všechny postřílí M - 60 (zbraň Ramba), ježek, který se zamiluje do feny, kočka - milenka mrože, slon, který má dítě se slepicí a nehlásí se k němu, červ jako takový stařešina divadla, který radí novému herci ježkovi... atd. No prostě šílená sranda, brutalita, má to tempo, krásně to ubíhá a uvidíte jaký je P. Jackson úchyl.

Plan 9 Outer from space
Ed Wood. Co k tomu říct? :D Jeden z nejhorších ale zároveň i nejlepších filmů jaké jsem kdy viděl. Strašné kulisy, ještě horší herci (policajti drží zbraň proti sobě). Nevím co k tomu psát, podívejte se na ČSFD, stáhněte si to a jukněte na to, protože to je neopakovatelný zážitek :D

Die Welle
Film podle skutečné události, kdy jeden učitel na nějaký USA škole má týdenní projekt o fašismu, nacismu, prostě autokracii. Oni se do toho pustí jako s hodně velkou vervou. Udělají si logo, název, začnou nosit stejnokroje a postupně se z lidí, kteří jsou přesvědčení demokrati, stávají fašisti, který začnou nenávidět všechny ostatní lidi, kteří k nim nepatří a začnou se považovat za něco víc. Běhal mi s toho mráz po zádech.

Ils
Ano další evropský horor, tentokrát francouzský. Je podle skutečné události a vypráví o dvouch lidech, kteří si užívají víkendu na chalupě v lese a začnou je napadat různí lidi. Nemá to sice takový spád, a protože jsem to viděl po REC tak jsem se skoro nebál, ale i tak je docela drsný a posledních 20 minut spolu s pointou je docela nářez.

Čte ty moje příspěvky vůbec nikdo? :D

Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Milionář z chatrče, nejlepší film, který jsem za poslední dobu viděl. Bylo to rozporuplné, chvíli vtipné a během jediné sekundy se atmosféra otočí o 180stupňů.. Nejvíc mě dostal asi ten slepej kluk, jak mu vypálili oči...
Nevím, někteří tomu vyčítají ukončení, ale osobně bych řek, že se stalo moc velkým hitem zabít na konci filmu hrdinu, popřípadě hrdinovu lásku. A ten tanec na tom nádraží - klasické ukončení nějakého bollywoodského braku. Navíc bych byl hodně naštvanej, kdyby to nevyhrál... to by bylo klišovatější než cokoliv jiného ..a tak spolu žili z čisté lásky...

Doufám, že vyhrajou oscara :)

PředchozíDalší

Zpět na Filmy