Všem bych chtěl předem poděkovat za vyjádření...ta poslední část se mi při dnešním čtení zdála otřesná..ale budiž...

a teď pár bodíků na vysvětlenou:
Taurian:- jsem rád že si i mezi řádky dokážeš představovat různé výrazy a jiné podobné věci, což byl už od začátku můj záměr (i když možná o trochu jiných věcech, ale dejme tomu

)
- tu věc s Jacem mi prosím trochu osvětli...nevím na co narážíš

- technik taky nejsem a upřímně nemám až tolik chuti a času studovat veškeré aspekty, jak by si povídka zasloužila...což mě na sobě samém trochu mrzí...ale bohužel už není tolik času jako kdysi ( a asni to andšení, páč si to kolikrát tak komplikuju, že bych si nejradši naliskal

)
- FIST: nikde není psaný, že by nezničil cíl na dva kilometry...

s paprskem možná...ale pokud bude zbraň přepnutá do módu "flusanců" neviděl bych v tom zas až takovej problém...ale přiznávám, že oproti původnímu očekávání má FIST spoustu chyb, které mě ale donutily se trochu zamyslet a dokonce už jsem i vymyslel jak dojde k úpravám, k nimž už jsem dostal několik návrhů, od vás, čtenářů

- pokud jsem se někde neupsal (což se samozřejmě může stát a korekci to také může uniknout), tak zapojenbý štíty a maskování prozatím nejde (ale je možný že jsem se upsal a pokud ano, odcituj mi sem prosím úryvek o němž mluvíš) - ovšem tu technologii jsem měl v plánu využít, když Země dostala krabičku od Noxů, kde jsem chtěl tuto technologii "najít"

- zajímavost s FISTem...bránou sice projíždět může, ale momentálěn neměl kudy...na Atlantidu se nevleze a SGC ještě není upraveno (čili jediná možná cesta vedla přes Odyssein hangár), toť pravdivé vysvětlení, které opravdu není chybou, jen menší ukázkou "propracovanosti", kdy se vše vyvíjí postuně, časem...a ne vše hr, hr...jak bylo například v Enemies či jiných místních povídkách

- jen tak tam určitě nezůstali...bránu ovládli a z Omegy bylo na cestě spoustu vojáků...spolu s dalšími z Atlantidy....letectvo se jim podařilo více méně vyřadit a bez satelitů byli vojenské síly Země vcelku v bezpečí...kdyby bylo nejhůř, vždy mohlo dojít k rozšíření štítů FISTu a velitelského modulu, přičemž zakopat se už je to nejmenší...

(čili z mého hlediska pro začátek ok), samozřejmě že v pokročilých hodinách budou problémy, ale jak jsi řekl, jsou na to vycvičení a mají na své straně obrovský moment překvapení...vojenské složky většinou bývají ve střehu, ale i tak tam šok ze zdrcující porážky ve vesmíru bude...(mno snad je to pochopitelný, co tím chcu říct

)
a neboj, vše z tvé srany bylo pochopitelný a opodstatněný...

tvá citace: ano, mohlo to být lehce matoucí

ale myšleno F-302=1, Hebriďané=16
- útok na Zemi jsem taky nečekal, ale přišlo mi to jako dobrý nápad

a sami uvidíte...i když moc možností kdo by mohl zaútočit není...
ovšem o čm jsem zcela přesvědčen je to, že asi zcela nepochopíte podstatu útoku...to příjde až s časem spolu s vysvětlením

(ale víc prozrazovat nebudu)
seriálové univerzum: mno však sám uvidíš, jak tento útok vyřeším z politického hlediska

, kluci už to schválili a řekli, že to je dobře vymyšleno (snad budete souhlasit) + napaden Pentagon? Not sure about that

P.S.: v SG je beru jako ty "hodný" od dob Koroleva, i proto dostali Suvorova (chudáček už to má za sebou

), ale není všem dnům konec (a opět zapletena politika)

P.S.2: jojo...dohráno několikrát...

jen jsem se nikdy neodhodlal to pařit na nejtěžší obtížnost...což chci v nejbližší době změnit...protože bych rád koupil celou trilogii na origoš a pak to propařit "v tahu"

Speedy: hodně dobrej nápad....docela mě mrzí že jsem ho takto nevyužil....

(třeba příště)...