Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Filmy Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Co dávají v kinech či v televizi. Co by si ostatní neměli nechat ujít.

Klenotka Uživatelský avatar
Administrátorka
Administrátorka

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Po velmi dlouhé době jsem si pustila sci-fi Gattaca a dostalo mě to úplně stejně jako tenkrát. Nevím, proč mi trvalo tak dlouho se na to znovu podívat, ale asi proto, že jsem v kině prošvihla Vyměřený čas od stejného režiséra, jsem se rozhodla si to vynahradit :D Kamera, hudba, atmosféra, všechno parádní. Nechtěla bych žít v takovém světě ani za nic.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Napola
Škola pro budoucí elitu: guvernéra Washingtonu, Moskvy a tak... až nad nimi povlaje prapor s křížem.
Německý drama... co říct... prostě zvláštní :lol:
I když ne až takový, jako Wansee, je to v podobnym duchu. Kecy a prostředí libice.
7/10

Flight of the Intruder (Let vetřelce)
Americký A-6 bombardujou pochybný cíle ve Vietnamu a schytávaj to od SAM, dokud se hlavní krutohrdina nenakrkne, nevezme letadlo a nevyrazí je srovnat...
Filmově-technická stránka nic-moc. Scénář a dialogy poplatný devadesátkový akčňárně, efekty spíš osmdesátkový.
Vojensko-technická stránka to kupodivu celkem zachraňuje, Phantom vypadá jako Phantom, Intruder jako Intruder a tak vůbec. Není to dokonalý, ale výrazně lepší, než leckterej velkofilm.
7,5/10

Ještě jsem na půl oka viděl Transformery 3, základem je opět neherec a neherečka a partička fakt divnejch rolí kolem a některý Transformeři pořád nevypadaj jako transformeři (Robosup? WTF?), ale líbilo se mi to víc než dvojka - invaze a tak, navíc z robotů při bitkách odpadávaj kousky a všeobecně se na ty boje pěkně kouká. Asi, jako jednička, jen speciálové jsou zase o něco speciálnější :lol:
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Fancipal Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Gattaca (1997)
Přirozená selekce nebo sociální inženýrství. Strhující film o vítězství vůle, na první pohled nesplnitelného snu nad nepřízní osudu. Celý film je nasáklí vágně-depresivní atmosférou života v chladném, kalkulujícím světě, kde je všechno rozhodnuto dávno předtím než může člověk něco změnit.
Ústřední herecká trojice - Jude Law, Uma Thurman a Ethan Hawk, je bezchyná, stejně jako idea o vytvoření zdánlivě perfektního světa. Souhlas s Klenotkou, kdo by chtěl žít v takovém světě, vyjma 1 % vyvolených ...

V lidském životě jsou dvě tragédie. První je, že se Vám nepodaří dosáhnout toho co chcete a druhá je, když se Vám to podaří.
"Víš, proč jsem doplaval dál než ty, protože jsem nikdy nešetřil síly na cestu zpět."

Hodnocení: 9/10
"Don't make people into heroes, John. Heroes don't exist, and if they did, I wouldn't be one of them."
Sherlock Holmes

Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Kocour v botách - takový docela milý animák. :) Kvalitám třeba druhého Shreka se to rovnat nemůže, ale ostudu si vedle zeleného bratrance neudělá. Ten příběh jeví známky přepisování, ale docela to drží pohromadě, hlavně díky kocourovi :) Ten je vtipný, roztomilý, opět zaútočí trikem "velké oči a předení", a když se objevil na plátně jako kotě, pár lidí udělalo "awww" :smile: 3D si myslím docela zbytečné, ale to říkám vždycky. :)
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Rescue Wings (Sora e)
Japkofilm - drama o pilotce SAR vrtulníku Japonský pobřežní stráže... tradičně trpí emo-postavama, ale záchranný akce jsou zpracovaný fakt dobře a lítá se skoro celej film, takže milovníci lítací a militantní techniky by si měli chrochtat :-)
Trochu se nabízí srovnání s Medicopterem, je to ale tak jiný, že raději ne...

8,5/10
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

I am number four- film po sci-fi stránce přežil, herci se snažili, takže nepůsobili komicky a romantickou linku jsem přečkal díky mé slabosti pro Diannu Agron :D taková odpočinková záležitost na letní večer (jenom škoda, že není léto)

Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Mission: Impossible 4 - Asi můj nejoblíbenější díl ze všech. Perfektně poskládaný tým. Cruise konečně není jediný hlavní hrdina, a Renner s Peggem tomu dodali šťávu (jejich společné scény byly skvělé a vtipné), Paula Patton je taky výborná. Kdyby je nechali v téhle sestavě i pro další díl, bylo by to fajn.

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Real steel- nevím kam to zařadit, na scifi je málo scifi, na rodinný film je moc scifi... ale pobavil, nadhodil staré dobré muž vs stroj a disponuje jen částí očekávaného happyendu.

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Moneyball (2011)
Billy Beane, člověk, který stál v pozadí jedné z nejpůsobivějších šnůr v historii sportu. Človeku, který odmítl akceptovat nadvládu mocných, operujících na základě silně disproporčně založeného financování severoamerickém sportu (nutno dodat, že se stále jedná o spravedlnější variantu, než je její evropský bratříček). Človek, který byl hluchý ke slovům nelze nebo nejde. Bezvýhradně přesvědčen o správnosti a funkčnosti své filosofie, ovlivnil vývoj profesionálního sportu a pohnul kostrou fundamentálních základů na nichž je sport postaven. Film si zaslouží čtyři hvězdičky, pátá je pak za muže, jehož činy a bezprecedentní víra ve zvolenou cestu pomohly úspěšně přenést profesionální sport do nového nového "počítačového" století.
Je nejvyšší čas, aby si Akademie uvědomila, jaká herecká esa stále čekají na nejvyšší filmovou poctu. Snad to letos vyjde, Brade ...

Hodnocení:9/10
"Don't make people into heroes, John. Heroes don't exist, and if they did, I wouldn't be one of them."
Sherlock Holmes

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Přelet nad kukaččím hnízdem
Stejně silné jako kdysi. Jack Nicolson! Lobotomie a film ještě nikdy nebyly v tak pozitivní konotaci.
8/10 (protože dneska už každej ví, jak to skončí; tak trochu prostředím a tématem svobody vs. útisku podobný český Dobří holubi se vracejí se mi líbil víc)

Battle Royale
Viděl jsem to už před nějakým časem (asi před rokem), ale vzpomněl si znovu až díky Moviezone. Ačkoliv nemám ze srdce rád slashery typu Saw (jsem citlivý a něžný chlapes), tohle se mi extrémně líbilo. Ani ne tak kvůli debilní premise, ale spíše kvůli alegorizaci středoškolských vztahů (jenž se následně promítají do zbytku života), lidské hlouposti a, tak trochu, i negativnímu vykreslení primitivního kódu cti. Odporučám.
9/10

Fast Five
Fakticky nejlepší díl série (z níž jsem viděl první, druhý a kousek třetího dílu) o rychlých autech, který navzdory snaze filmařů někdy před pěti lety skutečně působí osudově & epicky.
9/10 (je mi jasné, že jsem tomu dal více, než Nicolsonovi, stydím se)
[img][./images/thumbs/fast-five-600x450_1326720881.jpg]http://images.automodifiedesign.com/2011/04/Fast-Five-600x450.jpg[/img]

Kovbojové a vetřelci
Možná je to tím, že jsem si to dal hned po Fast Five, ale tenhle pomalý a totálně seriózní film o totálně neseriózní zápletce mi velmi sedl k gustu. A Daniel Craig je prostě awesome a chci být stejně makabrźně sešlý, až budu velký.
7/10

Gattaca
Jo, je to fajn. Konečně jsem si to dal. Agitka za svobodu a rovnost ve scifi settingu je poměrně dobře promyšlená a funguje i dneska. Jenom se nesmíte dát oblbnout hypem, že je to něco neuvěřitleně dokonalého, jinak budete mírně zklamáni podobně jako já.
8/10

Správci osudu
Tohle se mi hodně líbilo. Má to herce z Mad Men. A Bournea. A pak jednu sexy Britku. Story chytře kombinuje mystery a romantiku (a takhle na "papíře" to zní hůře, než jak je to ve skutečnosti napsané (potěší například, že scénáristi nemají diváky za idioty a popírají některé klišé)). Vřele doporučuju!
8/10

Titan A.E.
Zpátky před nějakými deseti lety si to pamatuju z tv upoutávek, a takhle s odstupem musím říct, že je to poměrně fajn, ale pořád je to dost pro prepubertální děti. Potěší, že chvilkama to je více temné, než když pak dojde k de facto happy endu. Space opera se vším, co k tomu dle nejstarší definice patří.
6/10

Drive
Jo, to je supr. Autista (ve smyslu milovník aut, samozřejmě) ještě nikdy nebyl tak badass cool.
9/10
[img][./images/thumbs/drive_1326720885.jpg]http://www.filmyonline.jerk.cz/wp-content/uploads/2011/10/drive.jpg[/img]

Insidious
Takový duchovní remake Poltergeistu (a to jsem to nikdy neviděl), který je hodně fajn do svých dvou třetin. Stále platí, že pokud nemáte prachy, můžete dělat hutnou atmosféru v situaci, kdy monstra nevidíte - jenže jakmile se začne technoblábolovat o astrálních projekcích a hlavní záporák se ukáže déle než na půl sekundy, tak se snímek rychle přesouvá do škatulky "nechtěně vtipný".
6/10

Sherlock Holmes: Hra stínů
Opakovaný vtip není vtipem. A to říká někdo, kdo zbožňuje jedničku. Nějak mi příjde, že se to trochu podobá situaci s Transformers 1 a 2.
7/10 (a přimhouřením kvůli tomu, že je to primárně popkorňák)

Czech Made Man
Supr vizuály, intimní příběh, expresivní herectví. Není to ani omylem nějaká kultovka, ale pokud se každej "normální" českej film bude prezentovat takhle, je to win win situation.
8/10 za vizuál (a furt trochu "ve srovnání s CZ tvorbou)

Do tmy
Když už jsem sem dával link na můj debilní amatérský film (která chvála bohu nikdo nekomentoval), je na čase sem dát i link na jiný... amatérský film. Padesátiminutová ritchiovská žánrovka Do tmy má "českého Bruce Willise" v hlavní roli a story o tom, jak jeden kurýr dostává nakládačku za něco, co (možná...) neudělal. Natočil to Jan Haluza, student UP - tohle jméno si zapamatujte, za pár let může dost dobře mít v kinech něco jako je ten film o stupínek výš! (i když tohle říct je možná trochu urážka)
koukejte se - http://vimeo.com/33962858
7/10 (výrazně to ale zachránila závěrečná pointa a fakt, že se jim povedlo sehnat aspoň jednoho herce, kterého bych pravidelně nepotkával v hospodách či univerzitních chodbách)
[img][./images/thumbs/285508_250068678345561_249602088392220_904634_4310625_n_1326720885.jpg]http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/285508_250068678345561_249602088392220_904634_4310625_n.jpg[/img]

Muži, co nenávidí ženy (USA 2011)
Furt platí, že je to cca. sherlockovina (švédskou verzi zmiňuju na předchozí stránce, 6/10), ale díky tomu, že Fincher je perfekcionalista perfekcionista a měl dost prachů na to, aby si se scénama hrál, dokud se mu nelíbily (asi trochu narozdíl od švédské verze), tak je tohle prostě vymazelný thriller. Oceňuju, že vyprávění má trochu větší švih a že se tu furt kouří. A Roney Mara či jak se jmenuje, je pro mě ekvivalent "švédské Lisbeth" Noomi Rapace (tím jsme vyčerpali největší otázky související s tímto filmem).
8/10

Den poté
Mhm, takhle po Threats (který jsem roky neviděl, ale stále si ho velmi dobře vybavuju) je Den poté už trochu moc amerikanizovaný, chybí mu experimentální vyprávění (fakta se často buď ztratí, nebo začne naopak jít na nervy, jak postavy polovinu filmu jen poslouchájí rádio) a většina postav jsou buď debilové, nebo nudní patroni. Jak to začne vybuchovat, zachrání to postapo feeling ze zkázy, ale bez zmaru by napětí z rodinných pout v nějakém americkém vidlákově nevykřesal ani Kubrick. Ale stejně to trvá skoro hodinu, než dojde na to pravé gore. Když mi bylo pět let, líbilo se mi to výrazně více...
6/10

Sherlock (tv seriál, 2. řada)
Prostě dokonalost! Nejvíce si snad oceňuji toho, že Gatiss s Moffatem jsou si velmi dobře vědomi (pop)kultury kolem postavy SH, a umí toho velmi dobře (ku komickému efektu v jinak velmi inteligentní story) využívat.
10/10
Obrázek
Hups, špatný obrázek!
[img][./images/thumbs/sherlock-20s2-20cast-20003_595_1326720888.jpg]http://www.spoilertv.co.uk/images/cache/sherlock/series-2/cast-promotional-photos/Sherlock%20s2%20Cast%20003_595.jpg[/img]
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Den zrady (Ides of March, The) 2011
Z Clooneyho se na stará kolena stává zrcadlo nešvarů demokracie. Dravá verze amerického kapitalismu je čím dál častějším námětem filmových zpracování a lze předpokládat, že s houstnoucí atmosférou a prohlubující se pseudokrizí kapitalismu, bude podobně laděných filmů přibývat. Americké primárky jsou extrémně komplikovaná a komplexní záležitost, která nemusí nutně reflektovat přání voličů. "Pravda a láska" ustupují do pozadí a na řadu příchází zakulisní jednání, tajné dohody nebo nepotismus. Řemeslo gentlemanů schopných konstruktivního jednání, dodržujících ústní dohody je zapomenutou historií. Stejně jako idealismus Ryana Goslinga, jehož herecký projev je fenomenální. On i George Clooney s politicky nekorektního, avšak dnes už zástupného tématu, dělají pastvu pro oči. Stejně jako hlavní postava i já jsem nedávno pochopil, že hlavními hráči v institucionálním ringu kapitalismu jsou dnes bilé límečky, nejlépe s diplomem z Ivy League a bandou marketingových poradců na všechno. Kouzlo a úcta, kdysi ctihodného povolání jsou pryč, stejně jako všechny iluze. Nemá smysl zoufat, každý systém, stejně jako tvůrcové politiky, jsou jenom odrazem přání a potřeb lidí. Varování pro všechny zájemce, pokud se chcete stát skutečným hráčem, nasaďte si rukavice a svědomí a zásady nechte za dveřmi. Hlavně se nezapomeňte usmívat, žijeme přeci v nejlepším z nejhorších systémů ...

Hodnocení: 8/10
Sherlock Holmes

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

In Time (2011)
Inflace nás bude strašit snad i v pekle :). Nová herecká krev - Justin Timberlake a Amanda Seyfried - dokazují, proč se s nimi v budoucnosti musí počítat. Přestože herecký casting byl jednoznačnou trefou do černého, mám z tohoto filmu smíšené pocity. Na straně jedné úžásná myšlenka času jako směnného ekvivalentu k penězům, na straně druhé vývoj jednotlivých postav už nemohl být průhlednější. "Bonny a Clyde" ve svém tažení proti amorální společnosti, ozbrojeni osvícenou racionalitou. V očekávání optimistického závěru plného naděje, plně si vědom profláknuté pravdy o zkaženosti lidské duše, se zachovám pragmatičtěji a má duše investora si půjde v rámci deflačního očekávání, jako čestný obchodník s časem, natrénovat volný pád z nejbližšího mostu.

Hodnocení. 7/10
Sherlock Holmes

-Jack O Neill- Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Harry Potter a Princ dvojí krve (6)

Teprv teď jsem se rozhodl zkouknout poslední díly. :oops:

No ta šestka... bylo to hodně o vztazích mezi postavami. Možná až moc... Závěr byl sice překvapivý. ale i tak jsem od toho čekal trochu víc.
Pokračování STARGATE zde:

STARGATE FUTURE - SGF

Pokud tě štve, že zrušili SGU, hoď si tohle pod podpisu.
Pukud tě štvou lidi co jsou rádi že zrušili SGU, hoď si tohle do podpisu.

Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Simone - Andrew Niccol po Gattace natočil další film, který ukazuje ne tak úplně příjemné stránky jedné společnosti - tentokrát vlastně celé "popkultury". Umělé vytváření idolů, politika velkých studií atd. Al Pacino byl výborný, a v druhé půlce by se atmosféra dala krájet. Problém je, že je to moc dlouhé a konec je hodně divný. Asi nejslabší Niccolův film - stále dobrý, ale není to nic, co bych si pouštěla někdy znovu.

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu - Kubricka moc nemusím, ale jeho The Shining považuju za jeden z nejlepších hororů vůbec. Tady mě překvapilo, jak moc se mi tahle jeho absurdní komedie/drama/satira líbila. Ve chvíli, kdy hrozí, že propukne jaderná válka se přetahuje armáda s politiky, nevědoucí důstojníci v terénu si stěžují na poškozování cizího majetku a odhodlaná posádka, která si myslí, že zachraňuje svět, ho ve skutečnosti odsuzuje k záhubě. Ta debata na konci s tunely to už jen zdobí absurditou. Jen bych doktora opravila - tehdy to ještě nefungovalo, ale dneska už by k přežití rasy mužů ani nebylo potřeba, stačily by zmrazené vzorky :smile:

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tři Mušketýři (2011)
"At least she died the way she lived. On her own terms"

Ne nejhorší zpracování slavného francouzského románu. Bylo tam několik zajimavých pasaží, ale nejvíc si cením toho, že jsem si díky filmu znovu uvědomil, jak úžasný příběh se skrývá v nesmrtelné Dumasově knižní předloze. Takže, pokud mě omluvíte, jdu si oprášit mého nejoblíběnějšího francouzského autora.

Hodnocení: 7/10

Too big to fail (2011)
Televizni rekonstrukce kontroverzního politického tématu definujícího moderní ekonomické, resp. společenské dějiny z dílny HBO. Nyní alespoň byla, narozdíl od Recount, zachována objektivita a divák tak má možnost sledovat postmoderní příběh nikoliv lidské nekompetentnosti, ale chamtivosti, tj. snahy o maximalizaci zisku. Problém je, že lidé jsou bezohledné, zkažené a zkorumpované bytosti již od počátku času. Nic nového. Z tohoto důvodu viním za situaci na americkém hypotečním trhu z let 2007 a 08 běžné občany, kteří si nebyli schopni dát dvě a dvě dohromady a svou finanční negramotnost jako příčinu svého selhání přenáší na finanční instituce. Celospolečenské hledání viníka v čele s populistickými politiky označilo jako původce všeho zla bezskrupulózní banky a finanční dómy a proto také směrujeme tam, kam směřujeme, do regulačních pekel. Po této lekci dostalo slovní spojení - "důvěřuj svému finančnímu poradci" zcela nový významový odstín.

Znovu jsem viděl Star Trek. Znamenitý film. Quinto a Pine mají úžasnou chemii. Nikdy jsem nebyl fanouškem původních seriálů a filmů, ale kdyby nějak takto vypadal seriál, tak má jednoho věrného fanouška.
Sherlock Holmes

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Hugo (2011)
V tomto případě Scorsese boduje naplno, plní si svůj osobní sen a prostřednictvím Huga vyjadřuje svůj respekt a bezmeznou úctu svým předchůdcům. Lidem, kteří neměli k dispozici nafukovací rozpočet, v záděch podporu mocných filmových studií a k ruce nejmodernější počítačové a technické vymoženosti. Stačí odvaha a odhodlání udělat krok do neznáma. A my, historickými začátky filmového průmyslu nepolibení diváci, odcházíme z "biografu" o něco znalejší. Díky Martine, ve dvou hodinách jsem měl možnost cítit tvou vášeň a lásku k fascinujícímu uměleckému oboru, který je předmětem zájmu milionů lidí, ale ve kterém má pouze hrstka vyvolených možnost měnit své nápady a sny ve skutečnost.

Sherlock Holmes

Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

S Hugem naprostý souhlas. Četla jsem názory, že to někomu přijde nudné, bez příběhu...mně to teda nudné nepřišlo, a hlavně z toho přímo čišela Scorseseho láska k filmu. Dneska je potřeba připomínat, k čemu se původně filmy točily, víc než dřív. :)

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

The Help (2011)
Rozesmál bizarním příbehem, dojal skutečností, že i nepatrný akt odporu má smysl a zanechal za sebou pachuť hořkostí nad nikoliv vzdálenou historií a vikřičníkem amerických dějin. Moje neschopnost porozumět tehdejšímu chování a myšlení lidí, dnes, ve věku našich prarodičů, je asi historicky příznačná a částečně logická. Přesto. Existence slušných a empatických lidí není vyjímkou potrvrzující pravidlo, ale žijícím a dýchajícím důkazem bigotnosti, arogance a omezenosti tehdejší společnosti. Film, který řekl na 130 minutové bázi víc, než řekne většina lidí za celý svůj život. Jeden z nejlepších snímků minulého roku, který ve mně, vyjma výše zmíněných pocitů, vyvolal také překvapení a úctu k dynamicky se rozšiřujímu hereckému rejstříku talentované Emmy Stone.

Hodnocení: 10/10

Můj týden s Marilyn (2011)
Talentovaná Michelle Williams klepe na dveře americké filmové akademie již potřetí. V životopisném příběhu Marylin Monroe - sexuální ikony amerického filmového průmyslu přelomu 50. a 60. let – rozhodně nejhlasitěji. Film v podstatě pojednává o banálním, krátkém letním vzplanutí mezi „božskou“ Marylin a panem bezejmeným. Nečekejte nic hlubokého, jediným silným článkem filmu jsou herci. Vyjma Michelle, o které již byla řeč, stojí za zmínku Judi Dench, Kenneth Branagh, Eddie Redmayne nebo Emma Watson. V konečném zúčtování se tak jedná o osvěžující, ikonickou, ale při hlubším pohledu bezobsažnou pseudobiografii, která je stejně jako její hlavní objekt na povrchu plná třpytu a lesku, ale uvnitř se skrývá nulová tvůrčí invence a vypravěčská prázdnota bez jasné a ucelené vize směřování příběhu.

The Artist (2011)
Nemám slov :) … Říká se, že existují momenty, obrazy nebo díla, která vydají za tísíce slov. To je i případ filmu francouzského režiséra Hazanaviciuse, který je v dnešním hlučném a barevném světě smělým počinem. Éra němého filmu kladla velký důraz na umělcovu osobnost, charizma, mimiku a řeč těla. Co je pro některé uměním, bylo pro jiné reliktem minulosti. Dynamické doba kráčí nezadržitelně vpřed a ti, kdo se nepodřídí trendům, jsou ostrakizování společenskými soupustníky do dějin zapomění. Úplně jiným způsobem, ale stejně jako v případě sympatického klučiny Huga, se jedná o návrat ke kořenům filmu, resp. do roku 1929, kdy získal hlavní cenu poslední němý film. Mým osobném favoritem celého oscarového klání byl snímek The Help, přesto mi nezbývá než smeknout imaginární kloubouk a pogratulovat. Zlatá soška za rok 2012 je ve správných rukou.

Děti moje (2011)
Když máte za sebou 100 minut dlouhý film, jednoho z aspirantů na nejvyšší akademické ocenění ve světě filmu a v duchu si říkáte, že to byla příjemně strávená hodina a půl, ale bez jakékoliv přídané hodnoty, hlubší myšlenky nebo poselství a tušíte, že jste již někdě něco podobného viděli a dlouhé minuty přemýšlíte, co vlastně napsat, tak není něco v pořádku, doufejme, že s filmem, nikoliv tvůrčími schopnostmi přispěvatele :) ….

Warrior (2011)
Nick Noolte konečně naplno prodal svou hereckou kreaci abstinujícího alkoholika. OK, přelaďme na vážnou notu. Absence tohoto filmu, mimochodem přesně šitého na přísné oko filmové akademie, mezi desítkou nejlepších nominantů za loňský rok, je pro mě záhadou a po shlédnutí drtivé většiny z nominované desítky, asi i pro každého soudného divaka. Silný rodinný příběh plný nevyrčených slov, hořkosti, touhy po novém začátku v atraktivním prostředí jednoho z nejrychleji se rozvíjejících odvětví bojového sportu. Sportovní film, ve kterém samotný sport, ať to tak na první pohled nevypadá, hraje jenom podpůrnou úlohu něčeho mnohem důležitějšího, a to drakonické lidské cesty za upřímným odpuštěním.

Edit !!!!

Oscaři 2012

Osazenstvo je možná každý rok stejné, šablona pořadu se taky možná opakuje, vtípky možná ztrácejí na lesku, but I don´t care. Každý rok se těším na starou známou bandu fotogenických hvězd v perfektně padnoucích šatech. Podle Woodyho Allena, jedna velká šaškárna a nabídka čerstvého masa Hollywoodu, podle mě jedna velká oslava filmu, jak pro herce, tak pro fanoušky. Díky.

Sherlock Holmes

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Technotise - Edit a já
Srbský anime o tom, jak lidi pomocí AI objeví Teorii všeho.
Zajímavý, pěkně udělaný a spíš dřív, než-li později nás to čeká :-)
8/10

Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Hvězdná brána - film, prodloužená verze - po hodně dlouhé době jsem viděla film, který "to" všechno začal, a poprvé jsem se dostala k prodloužené verzi, která vyšla u nás konečně v pořádné DVD edici. Už jsem zapomněla, jak skvělý sci-fi film to je. Je tam příběh, myšlenka, hodně originální nápad, sympatické postavy, a hlavně odvaha část filmu otitulkovat a nechat postavy mluvit mrtvých jazykem, za to všechno si ten film zaslouží vysoké hodnocení.

Hunger Games - Knihy jsem četla nedávno, takže jsem ještě měla všechno v živé paměti. Myslím, že se film povedl z hlediska atmosféry, ale přece jen tam udělali tu chybu, že tam dali nepodstatné věci a podstatné vynechali. Přirovnávání k Twilightu jen proto, že je tam ženská hrdinka, je pitomost (kterou bohužel dělá 90% recenzentů), protože (alespoň v knize), hlavní hrdinka nemá čas se zamilovávat, protože musí nakrmit rodinu. Každopádně to bohužel ve filmu není, a tak se tam zdánlivě potýkají s milostným trojúhelníkem, který nejen, že neexistuje, ale nikdy ani pořádně existovat nebude - kromě pár náznaků ve třetím díle. Některé věci zkrátka nevychytali a nevysvětlili. Ta roztřesená kamera (která všem vadí, ale přesto ji všichni používají) kupodivu udělala laskavost ratingu PG-13, takže úvodní masakr dětí mezi sebou byl dostatečně nejasný, ale i drsný zároveň. Největší výhrou je asi Jennifer Lawrence, která musela 80% myšlenkových pochodů Katniss z knihy převést do filmu, a i když jí to scénář moc neumožňoval, dělala, co mohla. Vyplatí se to vidět v kině, jen je potřeba vědět, že je to první díl z trilogie.

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Forces spéciales (Speciální jednotka)
Často, když vidim něco francouzskýho, nevim, co si o tom myslet a tohle je přesně te případ.
Francouzský spešláci letěj do afghánu/ pakistánu zachraňovat reportérku před odkrajovánim hlavy.
Úvodní akce pěkná, pak to pěkně odsejpá, žádný velký tlachání, transport na místo akce, výsadek, záchrana ok ... ale pak se začne projevovat scénář, kterej je prostě absurdní, následkem čehož se akce sesype a pak už je to čistě o idiotský zápletce a emařskejch výlevech.
Suma sumárum doporučuju tak do půlky a pak utnout :-D
Pěkný akce, velmi pěkný kily (žádný takový, že hlavního záporňáka musí zabít hlavní klaďas v pěstnim souboji, kde se přetahujou o vykopnutý pistole a dávaj si 30 ran kladivem do hlavy a podobný americký perličky) a mimořádně pěkný rekvizity (vojenská technika ... v tomhle frantíci uměj vyniknout, když chtěj).

2 až 7/10 :sorry:

Intouchables
Další frantíkovina, tentokrát komedie a zcela jednoznačně dobrá.
Černoch odkudsi z francouzskýho gheta si přijde na pohovor k invalidnímu boháčovi, aby si nechal potvrdit papír pro sociálku, jak už to v takovejch filmech ale bejvá, milionářovi se jeho přístup líbí víc, než těch sucharů, co se o něj staraj obvykle a místo potvrzení ho naverbuje a začíná sranda... :lol:

8/10

Proof of Life (Životní zkouška)
US thriller ... nebo tak něco.
V jižní emerice místní militanti unášej amíky a za draho je prodávaj zpátky, manželka jednoho z nich si ale naverbuje Russella Crowe, aby to pořešil.
Intel, vyjednávání, psychologie, akce .. všechno vypadá jak má - nijak přecoolovaný, jak je poslední dobou zvykem, ale ani naopak.
Jediný mínus je neuvěřitelně protivná protagoniska (manželka unesenýho), ale i to bude asi schválně, jako stereotyp, kterej takový "řešitelé problémů" potkávaj ze všeho nejradši...

10/10 (jo, fakt se mi to líbilo :-))

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Breakfast Club, The (1985)
Generační výpověd 80. let a nesmrtelný pomník Johna Hughese. "What can you do ? I can´t do anything. Everybody can do something."

Obrázek

Paper Man (2009)
Skutečné přátelství je dlouhodobou historií mapující úspěchy i pády životních osudů svých dobrovolných účastníků. Jedním z příkladů, nikoliv dlouhověkého, ale rozhodně zaznamenání hodného, je netradiční příběh mladé dívky a spisovatele ve středních letech, který je poutavou psychologickou introspekcí dvojice lidí, kteří nemají na první pohled nic společného. Nenechte se ovšem zmýlit, pod povrchem se skrývá příběh o ztrátě, smrti a bolesti. Film se může opřít o silné herecké výkony. Po letech obrozený Jeff Daniels je skvělý, ale je to Emma Stone, která je hvězdou celého filmu a doslova mě svým výkonem posadila na zadek. V 19 letech předvádí precizní a vyzrálý výkon oscarových parametrů.

Crazy Stupid Love (2011)
Takhle kouzelná a ryzí romantická komedie se šarmantními herci tady nebyla od dob Nesvatbových. Herce musela vybírat filmová obdoba Warrena Buffeta, co postava, to trefa do černého. Metrosexuální ultrasamec Ryan „Armani“ Gosling pořadá neformální kurzy balení něžného pohlaví, což mimořádně přijde vhod Stevu „padavanovi“ Carrolovi (nikdo nepije vodku s brčkem stylověji než ty, Steve), kterého právě opustila Julianne Moore proživající svou vlastní krizi „středního věku“. Jako třešnička na dortu je pak symbol všecho zla David Lindhagen v podání Kevina Bacona (néé Lindhejgen :wink:) a především nádherná Emma Stone hledající, aniž si to uvědomuje, toho pravého.
Během uvedení filmu do kin se všichni ptali Emmy na vypracovaný hrudník Ryana Goslinga. Místy jsem měl pocit, že je na tom založena marketingová strategie produkční společnosti. Zvláštní, nikoho nenapadlo se Ryana zeptat, jaké je to zatančit si s Emmou Stone na I Had time of my life, protože já bych svou nechuť k tanci, kvůli takové přiležitosti, odhodil stranou během jedné sekundy a to jsem strašný tanečník :) .

Sherlock Holmes

Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Whip it - oddechovka s Ellen Page, kterou režírovala Drew Berrymore. Ellen Page se mi v Juno nelíbila, protože tam byla neskutečný spratek, ale tady to utlumila a byla moc fajn. Je to takový ten typický film o hledání něčeho zajímavého v životě.Tady si mladá holka najde in-line brusle a začne závodit, ale její matka je hodně posedlá tím, aby její dcera vyhrávala soutěže krásy, protože jí to otevře dveře na univerzity. Kupodivu, na to, jak to zní, to tam bylo pěkně zahrané (bylo tam hodně známých tváří), nebylo to nijak moralizující a závody v neobvyklém sportu moc pěkné ukázané a podané. Má to hodinu a 3/4, ale uteče to dost rychle. Překvapilo mě to, a to moc mile. Drew Berrymore si za režijní debut vybrala lehčí téma, takže je to svižné, příjemné, takové pokoukání na nedělní odpoledne :)

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Easy A (2010)
Emma Stone je nepsanou, nevolenou a nechtěnou královnou školních drbů poté, co si doslova vyfabuluje svůj fiktivní náruživý sexuální život, který ji okamžitě katapultuje do popředí zájmů všech mrštných jazyků a je začátkem jejího sysifovského tažení proti úzkoprské systémové mašinerii plné předsudků a nepochopení. Sympatické antré Emmy Stone do filmové světa je po zásluze odměněno nominací na Zlatý Glóbus, což je dle mého názoru, v rámci žánru, věc naprosto nevídaná.
Pokud hledáte osobitou a svěží teen komedii s neotřelým humorem, inteligentními dialogy, která nemá potřebu působit za každou cenu vtipně, tak jste na správné adrese. Film, který toho nabízí mnohem víc, než by se mohlo na první pohled zdát, stejně jako Emma Stone !

Sherlock Holmes Game of Shadows (2011)
Kdo říká, že k hraní šachů je potřeba šachovnice … :) Stejně jako v případě prvního dílu surfuje „neoddělitelná“ dvojice Holmes + Watson na dobrodružné vlně. Tentokrát k tomu Ritchie přidal dechberoucí akční sekvence, několik efektivních zpolamovaček a působivě mrazivé vyvrcholení u chladných vod Reichenbachských vodopádů. V podstatě se jedná o obdobu předchozího filmu, změnily se jenom lokace, řešená problematika dostává celoevropský rozměr, záporák je charizmatičtější a hlavní ženská postava je trestuhodně nevyužitá. Ve skutečnosti mám pocit, že se Rappace se ve filmu objevila pouze proto, aby tvůrci umlčeli zástance genderové rovnoprávnosti. Na rozdíl od Rachel McAdams v prvním díle, je její přínos mizivý a její role nepůsobí příběhově kompaktně a uvěřitelně. Svým způsobem nemá smysl žehrat, Sherlock Holmes byl již od svého vzniku, až na čestnou vyjímku v podání Irene Adler, jejíž osud je ve druhém pokračování stejně smutný, jako nevyhnutelný, ryze mužskou záležitostí. Z tohoto důvodu se zajímavé a důstojné ženské role implementují do příběhu s velkými obtížemi, navíc v knižní předloze je silných a zajimavých ženských charakterů opravdu poskromnu.
Kolem a kolem Guy Ritchie servíruje přesně to, co od něj mohl uvědomělý divák očekávat. Akční, povrchní a vizuálně prošpikovanou krasojízdu okořeněnou často (ne)uvěřitelnými situacemi. Jestli někteří očekávali něco hlubší, tak si očividně spletli při promítání dveře kinosálu.

Sherlock Holmes (2009)
Stejně jako v případě nezapomenutelné Irene Adler i Guy Ritchie postupuje v intencích mé můzy. Dost velké koule na to redefinovat definovatelné, díky očividně lásce ke knižní předloze a nutné dávce smělosti transformuje „britského“ Sherlocka do Hollywoodské kabátu se zachováním toho nejpodstatnějšího - kouzla i srdce literární předlohy.
Jistě, Ritchie si byl dobře vědom, že pokud chce (po finanční stránce) uspět, je potřeba provést nezbytné změny ve vzorci chování hlavních postav. Přestože literární detektiv působí oproti tomu filmové uhlazeněji, civilněji a konzervativněji, je Sherlock v podání výtečného R. Downeyho Jr. přesným prototypem sarkastického, akčního a svými souputníky často nepochopeného hrdiny 21. století. Změny reflektující tvář doby promítnuté v osobě hlavního hrdiny tak nejsou pošlapaním svatého kultu, ale logickým vývojem očekávání a přání masového publika. Navíc hlavní schopnosti a atributy slavného detektiva zůstavají zachovány, stejně jako v knížce i zde předvádí sálodlouhé analýzy lidského chování a jednání, důkládnou prověrkou projdou jeho šermířské a boxerské schopnosti a na přetřes se dostane i jeho poněkud excentrický životní styl.
Nezbytná charakterová obroda se nemohla nedotknout také detektivova „životní parťáka“ (stranou jakékoliv sexuální konotace, ty si tvůrci opravdu vymyslely) Dr. Watsona – znamenitý Jude Law. Mark Strong je důstojný soupeř, ale už v průběhu prvního dílu působí jako předvoj a příprava na příchod génia zločinu a Sherlockova největšího soupeřě – Prof. Moriartyho.
Nesmím opomenout zmínit vystoupení ženy všech žen. Dámy stejně prohrané, důvtipné a inteligentní jako slavný detektiv sám – Irene Adler. Rachel McAdams byla znamenitou volbou a její herecký výkon, stejně jako u jejich kolegů je nezbytným prvkem, který dělá z nového Sherlocka nejodvážnější a jeden z nejlepších filmů roku a vzhledem k tržbám i pravděpodobnou stálici, kterou budeme potkávat na plátnech kinosálů v následujících letech s železnou pravidelností.

Sherlock Holmes

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

The Avengers: Koukám, že ještě nikdo nepsal. Film to je perfektní. Kam komiksové adaptace sahají, dávám mu 4,5 pračky whripool. Krásně dávkovaná akce, žádná hluchá místa, rozhovory i vtipy čistá Whedonovka. Vyloženě spokojen.

PředchozíDalší

Zpět na Filmy