Přelet nad kukaččím hnízdemStejně silné jako kdysi. Jack Nicolson! Lobotomie a film ještě nikdy nebyly v tak pozitivní konotaci.
8/10 (protože dneska už každej ví, jak to skončí; tak trochu prostředím a tématem svobody vs. útisku podobný český Dobří holubi se vracejí se mi líbil víc)
Battle RoyaleViděl jsem to už před nějakým časem (asi před rokem), ale vzpomněl si znovu až díky Moviezone. Ačkoliv nemám ze srdce rád slashery typu Saw (jsem citlivý a něžný chlapes), tohle se mi extrémně líbilo. Ani ne tak kvůli debilní premise, ale spíše kvůli alegorizaci středoškolských vztahů (jenž se následně promítají do zbytku života), lidské hlouposti a, tak trochu, i negativnímu vykreslení primitivního kódu cti. Odporučám.
9/10Fast FiveFakticky nejlepší díl série (z níž jsem viděl první, druhý a kousek třetího dílu) o rychlých autech, který navzdory snaze filmařů někdy před pěti lety skutečně působí osudově & epicky.
9/10 (je mi jasné, že jsem tomu dal více, než Nicolsonovi, stydím se)
[img][./images/thumbs/fast-five-600x450_1326720881.jpg]http://images.automodifiedesign.com/2011/04/Fast-Five-600x450.jpg[/img]
Kovbojové a vetřelciMožná je to tím, že jsem si to dal hned po Fast Five, ale tenhle pomalý a totálně seriózní film o totálně neseriózní zápletce mi velmi sedl k gustu. A Daniel Craig je prostě awesome a chci být stejně makabrźně sešlý, až budu velký.
7/10GattacaJo, je to fajn. Konečně jsem si to dal. Agitka za svobodu a rovnost ve scifi settingu je poměrně dobře promyšlená a funguje i dneska. Jenom se nesmíte dát oblbnout hypem, že je to něco neuvěřitleně dokonalého, jinak budete mírně zklamáni podobně jako já.
8/10Správci osuduTohle se mi hodně líbilo. Má to herce z
Mad Men. A Bournea. A pak jednu sexy Britku. Story chytře kombinuje mystery a romantiku (a takhle na "papíře" to zní hůře, než jak je to ve skutečnosti napsané (potěší například, že scénáristi nemají diváky za idioty a popírají některé klišé)). Vřele doporučuju!
8/10Titan A.E. Zpátky před nějakými deseti lety si to pamatuju z tv upoutávek, a takhle s odstupem musím říct, že je to poměrně fajn, ale pořád je to dost pro prepubertální děti. Potěší, že chvilkama to je více temné, než když pak dojde k de facto happy endu. Space opera se vším, co k tomu dle nejstarší definice patří.
6/10DriveJo, to je supr. Autista (ve smyslu milovník aut, samozřejmě) ještě nikdy nebyl tak badass cool.
9/10[img][./images/thumbs/drive_1326720885.jpg]http://www.filmyonline.jerk.cz/wp-content/uploads/2011/10/drive.jpg[/img]
InsidiousTakový duchovní remake Poltergeistu (a to jsem to nikdy neviděl), který je hodně fajn do svých dvou třetin. Stále platí, že pokud nemáte prachy, můžete dělat hutnou atmosféru v situaci, kdy monstra nevidíte - jenže jakmile se začne technoblábolovat o astrálních projekcích a hlavní záporák se ukáže déle než na půl sekundy, tak se snímek rychle přesouvá do škatulky "nechtěně vtipný".
6/10Sherlock Holmes: Hra stínůOpakovaný vtip není vtipem. A to říká někdo, kdo zbožňuje jedničku. Nějak mi příjde, že se to trochu podobá situaci s Transformers 1 a 2.
7/10 (a přimhouřením kvůli tomu, že je to primárně popkorňák)
Czech Made ManSupr vizuály, intimní příběh, expresivní herectví. Není to ani omylem nějaká kultovka, ale pokud se každej "normální" českej film bude prezentovat takhle, je to win win situation.
8/10 za vizuál (a furt trochu "ve srovnání s CZ tvorbou)
Do tmyKdyž už jsem sem dával link na můj debilní amatérský film (která chvála bohu nikdo nekomentoval), je na čase sem dát i link na jiný... amatérský film. Padesátiminutová ritchiovská žánrovka Do tmy má "českého Bruce Willise" v hlavní roli a story o tom, jak jeden kurýr dostává nakládačku za něco, co (možná...) neudělal. Natočil to Jan Haluza, student UP - tohle jméno si zapamatujte, za pár let může dost dobře mít v kinech něco jako je ten film o stupínek výš! (i když tohle říct je možná trochu urážka)
koukejte se -
http://vimeo.com/339628587/10 (výrazně to ale zachránila závěrečná pointa a fakt, že se jim povedlo sehnat aspoň jednoho herce, kterého bych pravidelně nepotkával v hospodách či univerzitních chodbách)
[img][./images/thumbs/285508_250068678345561_249602088392220_904634_4310625_n_1326720885.jpg]http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/285508_250068678345561_249602088392220_904634_4310625_n.jpg[/img]
Muži, co nenávidí ženy (USA 2011)
Furt platí, že je to cca. sherlockovina (švédskou verzi zmiňuju na předchozí stránce, 6/10), ale díky tomu, že Fincher je
perfekcionalista perfekcionista a měl dost prachů na to, aby si se scénama hrál, dokud se mu nelíbily (asi trochu narozdíl od švédské verze), tak je tohle prostě vymazelný thriller. Oceňuju, že vyprávění má trochu větší švih a že se tu furt kouří. A Roney Mara či jak se jmenuje, je pro mě ekvivalent "švédské Lisbeth" Noomi Rapace (tím jsme vyčerpali největší otázky související s tímto filmem).
8/10Den potéMhm, takhle po Threats (který jsem roky neviděl, ale stále si ho velmi dobře vybavuju) je Den poté už trochu moc amerikanizovaný, chybí mu experimentální vyprávění (fakta se často buď ztratí, nebo začne naopak jít na nervy, jak postavy polovinu filmu jen poslouchájí rádio) a většina postav jsou buď debilové, nebo nudní patroni. Jak to začne vybuchovat, zachrání to postapo feeling ze zkázy, ale bez zmaru by napětí z rodinných pout v nějakém americkém vidlákově nevykřesal ani Kubrick. Ale stejně to trvá skoro hodinu, než dojde na to pravé gore. Když mi bylo pět let, líbilo se mi to výrazně více...
6/10Sherlock (tv seriál, 2. řada)
Prostě dokonalost! Nejvíce si snad oceňuji toho, že Gatiss s Moffatem jsou si velmi dobře vědomi (pop)kultury kolem postavy SH, a umí toho velmi dobře (ku komickému efektu v jinak velmi inteligentní story) využívat.
10/10
Hups, špatný obrázek!
[img][./images/thumbs/sherlock-20s2-20cast-20003_595_1326720888.jpg]http://www.spoilertv.co.uk/images/cache/sherlock/series-2/cast-promotional-photos/Sherlock%20s2%20Cast%20003_595.jpg[/img]