Tak konečně jsem se na to podíval, epizoda velice slušná.
Teda musím říct, že jsem to chápal do chvíle, než jsem si přečetl vaše komentáře.
Ale asi to bude nějak tak, jak jste se k tomu nakonec dopracovali: K posunu v čase došlo už v momentě, kdy zapadnul 9. chevron, takže Telford se taky vrátil o 12 hodin (což se muselo stát, aby se s ním Rush mohl spojit). Eli s Telfordem se prostě minuli, Telford přišel na Zemi až po Eliovi (a pak už se nikdo nespojoval, je tak?). Na Zemi si mysleli, že jsou všichni mrtví poté, co se s nima spojil "starší" Rush, takže se už pak s "naší" Destiny nepokoušeli spojit. Tím pádem se na naší Destiny nedozvěděli, že Telford už je na Zemi, dokud jim to neřekl starší Rush.
S tou toxicitou: Můžeme to vysvětlit třeba takhle: Rush by tam strávil 12 hodin, takže by se otrávil, ale oni tam byli jen 40 minut, takže to přežili (a toxicita už nijak výrazně nenarůstala).
Spíš se mi vůbec zdál zvláštní ten princip kopírování pomocí cestování v čase. Jak vůbec nějaká věc může zůstat v nějakém čase dvakrát, aniž by se pak zase jedna z nich nepřesunula jinam? Tedy, že když se něco vrátí v čase a potká se to se svým starým já, tak chvíli existují vedle sebe, ale pak se nové já přesune v čase a stane se vlastně starým já. Tady ale byla realita ovlivněná takovým způsobem, že k přesunu nového já už nedošlo (čili klasický časový paradox), takže by se "normálně" (třeba podle modelu "Návrat do budoucnosti 1") mělo stát to, že v momentě, kdy Rush ovlivní naši realitu a přesvědčí ostatní, aby se se Zemí nespojovali, tak okamžitě zmizí i s Telfordem a Destiny. Tady se ale místo toho vlastně vytvořila nová realita, ve které se nikdo nevracel a dvojníci zůstali. Napadá mě, že by se toho paradoxu dalo zbavit podobným modelem jako "Stroj času (Wells)", tedy že časoprostor se s paradoxem vypořádá tak, že je nevyhnutelné, aby vždy jeden z těch dvojníků (vč. Destiny) zemřel, což se nakonec stalo. Jediné co zůstalo dvojmo jsou ty součástky a zásoby.