Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Seriály Stargate Stargate Universe Pokec o epizodách 2x12 - Twin Destinies

2x12 - Twin Destinies

Sekce určená k debatám o odvysílaných dílech k nimž vyšly české titulky. Pokud i tak chcete spoilerovat, používejte funkci spoiler (tlačítková lišta při psaní příspěvku)

Příspěvek 18.3.2011 14:50:41
Jerry93 Uživatelský avatar
Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

K tomu setkání Telforda a Elie. Byla scéna kdy Young říkal že za 18 hodin budou dobíjet baterky a hned v další scéně se Eli vrátil (to může být 1 i těch18 hodin, ale důležité je že to neřekli), a pokud se Telford vrátil taky o 12 hodin jako Rush, tak se s Eliem vůbec nemusel potkat. Doufám že mě chápete:)

a tak Ultramarinus mě předběhl :)

Příspěvek 18.3.2011 15:07:46
Evil Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ultramarinus píše:
Mám pocit, že jsem ohledně Novusu a těchhle četl něco v tom smyslu, že šlo o
Toto je spoiler!!!:
potomky posádky, která odešla z lodi až poté, co kolem Novusu prolétali.
Ta "ztracená" posádka v S2E12 bude asi opravdu ztracená/mrtvá - někdy během přenosu kvůli nestabilitě červí díry.

Spoiler k jednej z epizod:
Toto je spoiler!!!:
Ved ide o ich potomkov v diele 2x17 narazi posadka na jednej z planet na ludi, ktory na tej planete ziju cca 50rokov a vedia anglicky.Ziju na tejto planete pretoze sa na pokazila Brana a nevedia ju opravit, takze tam uviazli, no ich domovsky svet sa vola Novas a ziadaju posadku aby ich tam vzala skrz Destiny...posadka sa cuduje ako to ze vedia o Destiny ale tí ludia vedia este aj vela informacii o nich..a povedia im pribeh ako posadka Destiny prisla pred 2000rokmi na Novas a oni su vlastne ich potomkovia....takze na 100% to boli tí co presli po Telfordovi...ano keby bola 3,4,5seria mohlo by prijst ine vysvetlenie ak to nebude vysvetlene v tejto 17epizode...ale to je nepravdepodobne.
Obrázek

Příspěvek 18.3.2011 15:32:51
Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Musíte myslet čtyřrozměrně. :D
Eli nemohl Telforda potkat, protože v té době ještě do SGC nikdo nedorazil.

Prostě si myslím, že zatímco Rush cestoval jenom do minulosti, Telford cestoval nejdřív do minulosti s ním a pak hned skrz bránu zpátky do budoucnosti.

Sám Rush říká, že k časovému posunu lodi muselo dojít přesně ve chvíli, kdy zapadl 9. chevron. Řekněme ale, že zatímco na straně Destiny došlo k posunu -12 hodin, na druhém konci ne. Červí díra prostě vedla zase o 12 hodin do budoucnosti a tím se to vyrušilo. Telford dorazil podle plánu. Z toho nákresu by to mělo být patrné.

Rush mezitím zůstal v troskách lodi, pak si nasedl na raketoplán a po necelých 12 hodinách se vynořila z FTL Destiny, s níž navázal kontakt.
Ukecával je a mezitím padlo, že už mají zpoždění 1 hodinu oproti původnímu plánu. V tu chvíli už se Telford na Zemi nacházel a potkal Wray.
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Příspěvek 18.3.2011 15:40:40
dolph1888 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Já to chápu, to dá rozum a hned jak je Rush ukecal, se všichni vrátili na toxickou Destiny (jak sám řikal) a mohli tam 40 minut vesele dýchat. Když jim při natáčení uteklo toto, jak (a kde, na záchodě?) asi přemýšleli nad Telfordem a jeho "časohrátkami".
:D

Příspěvek 18.3.2011 15:43:07
Airman
Airman

Odpovědět s citací

jenže to by se Telford nemohl propojit s Rushem pokud se R posunul o -12 hodin a T skončil v přítomnosti

Příspěvek 18.3.2011 15:47:44
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Jerry93: No jo, sakra, tohle mi nedošlo. :stupid:
Tak v tom případě by se dal použít už jedině konvenční přístup, že se prostě s Eliem minuli. :D
I když zas by bylo asi hodně zvláštní, že si plánujou výlet na Zem a přitom už tam mají jednoho, který se očividně vrátil z budoucnosti.

EDIT: Nakonec z toho máme tak trochu Donnieho Darka ve světě SG. :D

Prostě se tam stalo tolik nepředvídatelných anomálií, že už nepotřebujeme logiku, že? :D

Příspěvek 18.3.2011 15:58:29
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Třeba se nemůžou spojit ze Země na Destiny. Vždycky se spojují naopak, a asi mažou s komunikačních kamenů ''otisky'' a tak když se o to Země pokusí tak se prostě nespojí. Tudíž se na Destiny nic nedozvěděli, až když se spojila Wrayová, tak ji povykládali what's happened :wink:

Příspěvek 18.3.2011 16:01:26
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Jerry93: To je sice možný, ale i tak by museli mít první odezvu ve chvíli, kdy se switchnul Eli s Leem.

Příspěvek 18.3.2011 16:18:54
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Ona totiž ta otevřená červí díra, posunula i na Zemi čas o -12 h a tak Rush neměl problém spojit se "svým" Telfordem.
:rflmao:

Příspěvek 18.3.2011 17:06:48
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Však na tom jsme se shodli.

Příspěvek 18.3.2011 20:57:07
NoMouse Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Tak konečně jsem se na to podíval, epizoda velice slušná.
Teda musím říct, že jsem to chápal do chvíle, než jsem si přečetl vaše komentáře. :D
Ale asi to bude nějak tak, jak jste se k tomu nakonec dopracovali: K posunu v čase došlo už v momentě, kdy zapadnul 9. chevron, takže Telford se taky vrátil o 12 hodin (což se muselo stát, aby se s ním Rush mohl spojit). Eli s Telfordem se prostě minuli, Telford přišel na Zemi až po Eliovi (a pak už se nikdo nespojoval, je tak?). Na Zemi si mysleli, že jsou všichni mrtví poté, co se s nima spojil "starší" Rush, takže se už pak s "naší" Destiny nepokoušeli spojit. Tím pádem se na naší Destiny nedozvěděli, že Telford už je na Zemi, dokud jim to neřekl starší Rush.
S tou toxicitou: Můžeme to vysvětlit třeba takhle: Rush by tam strávil 12 hodin, takže by se otrávil, ale oni tam byli jen 40 minut, takže to přežili (a toxicita už nijak výrazně nenarůstala).

Spíš se mi vůbec zdál zvláštní ten princip kopírování pomocí cestování v čase. Jak vůbec nějaká věc může zůstat v nějakém čase dvakrát, aniž by se pak zase jedna z nich nepřesunula jinam? Tedy, že když se něco vrátí v čase a potká se to se svým starým já, tak chvíli existují vedle sebe, ale pak se nové já přesune v čase a stane se vlastně starým já. Tady ale byla realita ovlivněná takovým způsobem, že k přesunu nového já už nedošlo (čili klasický časový paradox), takže by se "normálně" (třeba podle modelu "Návrat do budoucnosti 1") mělo stát to, že v momentě, kdy Rush ovlivní naši realitu a přesvědčí ostatní, aby se se Zemí nespojovali, tak okamžitě zmizí i s Telfordem a Destiny. Tady se ale místo toho vlastně vytvořila nová realita, ve které se nikdo nevracel a dvojníci zůstali. Napadá mě, že by se toho paradoxu dalo zbavit podobným modelem jako "Stroj času (Wells)", tedy že časoprostor se s paradoxem vypořádá tak, že je nevyhnutelné, aby vždy jeden z těch dvojníků (vč. Destiny) zemřel, což se nakonec stalo. Jediné co zůstalo dvojmo jsou ty součástky a zásoby. ;)
Good night, Destiny!

Příspěvek 18.3.2011 22:28:08
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tak ta duplicita je opravdu problém, a možná větší než posun v čase. Rozhodně taková teorie musí počítat s mnoha časovými liniemi, které vedou vedle sebe a dají se vzájemně ovlivňovat, ne s jinými realitami to je něco jiného. To zdvojení lze vysvětlit třeba tak, že v momentě spojení byla Destiny vytlačena ze svého časového rámce v němž už nepokračuje a namísto toho se dostala do "našeho".
:idea:

Příspěvek 18.3.2011 22:57:59
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

dolph1888: jo, podobně mě to taky napadlo, tak nějak jsem nad tím ještě uvažoval a zkoušel si to nakreslit a k tomu zduplikování vlastně dojde během vytvoření té alternativní (ovlivněné navrátivším se Rushem) reality, resp. časové linie. A přesně jak říkáš, místo aby původní Destiny zůstala ve své realitě, tak se vtlačí do té nově vytvořené a v původní už pak dál neexistuje, protože se vrátila v čase.

Zkusil jsem udělat vlastní obrázek, je to zřejmě na stejném principu, jak to vysvětloval a kreslil Foo Fighter, ty "nohavice":
[img][./images/thumbs/sgu-202x12_1300485369.png]http://dl.dropbox.com/u/4533347/SGU%202x12.png[/img]
Z toho obrázku to takhle vypadá, že tam vlastně nic není navíc, ale musíme si uvědomit, že to co je na začátku označené jako "původní" a "ovlivněná" časová linie je jedno a to samé až do bodu, kdy se to rozvětví...
Naposledy upravil NoMouse dne 18.3.2011 23:01:58, celkově upraveno 1
Good night, Destiny!

Příspěvek 18.3.2011 23:00:53
coaxial Airman
Airman

Odpovědět s citací

Nikdo si tu stále nepřipouští, že Rush se mohl vrátit úmyslně o 12 hodin zpět, důvody by k tomu měl, a to hodně dobré.

Otevřeli bránu na Zem , dejme tomu že opravdu prošel pouze Telford ( v reálném čase) , a červí díra se zbytkem se ztratila, vyústila jinde nebo prostě byla nestabilní.

Pořád jsme v reálném čase, Telford je na Zemi. Rush zmatkuje na Destiny, spojí se Zemí a zjistí, že po Telfordovy nikdo nepřišel. Co na to Rush? Na lodi je sám, posádka mrtvá a loď zníčená. Sám to nezvládne. Proč by nemohl nějak dokázat posunout se v čase i s celou destiny? Nevíme co je možné pomocí Slunce a červích děř. Prostě nevěřím tomu, že zrovna když je loď rozbítá a posádka chce domů, se zníčehonic jen tak pro radost ukáže druhá Destiny s Rushem, jaká to náhoda? Naberou nahrádní díly , Rush omylem zabije Telforda ( aby tam nebyl 2x )
a pak nakonec i sám sebe. Všichni jsou spokojený.

Dohadovat se tu ale můžem pořád dokola.

Závěř : Rush se po zjištění že posádka zemřela nějakým způsobem vrátil v čase, aby tomu zabránil.

Příspěvek 18.3.2011 23:07:17
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Podle mě není až tak podstatné, jestli se vrátil náhodou nebo úmyslně, na situaci to toho imho zase tolik nemění. Posádku varoval tak jako tak, Telforda taky zabil tak jako tak.. Navíc docela pochybuju, že by se mu samotnému v krátkém čase podařilo nějak záměrně vrátit zrovna o 12 hodin...
Good night, Destiny!

Příspěvek 18.3.2011 23:09:25
coaxial Airman
Airman

Odpovědět s citací

Já bych spíš řekl , že se tvůrci seriálu moc nezabejvaly tím cestováním časem. My to moc řešíme, oni to neřešili. To vidíš .... Rush se s Destiny vrátil v čase, jen tak. Jak je to možné, nikdo neví a ani neřeší.

Příspěvek 18.3.2011 23:45:47
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Kdyby chtěl Rush přežít, tak se pak neposadí do křesla a nezahučí do hvězdy. A, že by dokázal cestovat v čase s lodí, která přišla o motory, většinu energetické sítě a nemohla se tedy znovu nabít se mi nějak nezdá. Asi to byly ty nepředvídatelné okolnosti, které ani Eli nedal.
:idea:

Příspěvek 19.3.2011 03:15:58
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Vezmu (možná) jednoduchou alternativu. Rush našel na Destiny stroj času, a nějak jej nastavil, aby v té a té chvíli (chápej jako když zmáčkne tenhle a tamten čudlík), se posunul v čase. Pak se mu tedy povedlo, že Rush a Telford, spadli do stejného ''času''. Zbytek původní posádky mu pravděpodobně byl u análu. (Podle mě) Byl jeho hlavní plán, zbavit se Telforda. Pak navykládal posádce ''naší'' Destiny (i když se nedá říct jestli je ''naše'' po všech časových ''úpravách'' v SG), že nastalo nečekané (jak on původně chtěl, aby si mysleli) přetížení, a celá Destiny vybouchla do luftu (i když nevybouchla jak tvrdil). Což mimochodem (možná) vysvětluje Rushovu (náš) otázku druhému (staršímu) Rushovi, co se ve skutečnosti stalo při připojení. Tím myslím, že (náš) Rush to plánoval taky, ale starší Rush to udělal dříve a ušetřil našemu vychytralému hajzlíkovi práci. ;)

Sorry...možná to zní šíleně až absurdně, ale musíme si uvědomit že koukáme na SG (kéž by to byla pravda :()

Příspěvek 19.3.2011 11:40:47
prevor Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Dil byl skveli 3/3

K Telfordovy co kdyz nesel na zem, ale na stanoviste Alfa a tam musel projit testy atd.. a pak az za nekolik hodin prisel na zem kde uz eli nebyl ?
Obrázek
hodnoceni :1= fuj ,2=dobré , 3=luxus

Příspěvek 19.3.2011 11:53:23
yenn Airman
Airman

Odpovědět s citací

Na Zemi mají iry(i)s, ne? Nemohli poslat signál, aby ji (ho) páč tam nefungovalo to rádiové spojení přes tu bránu či co. Tak přimo na Zemi nemohl.
Ikdyž možná to otevírátko funguje na jiném principu, nevím.

Příspěvek 19.3.2011 14:12:01
MaverickACS Airman
Airman

Odpovědět s citací

tak ted jsem si přečet všechny komentáře na jednou :-DDD mám z těch hypotéz trošku hlavu mimo ale jako díl byl super

Příspěvek 19.3.2011 15:26:40
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

yenn: no to mě taky zarazilo, jaktože se nerozmázl o iris. Leda že by byli s SGC předem domluvení, že po rozpoznání 9místné adresy mají iris okamžitě otevřít. Což asi není moc bezpečné, takže Alfa stanoviště by to vysvětlovalo asi nejlíp.
Good night, Destiny!

Příspěvek 20.3.2011 13:30:23
Ultramarinus Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

coaxial
19.3.2011 včera, 00:00:53

Kdyby to bylo tak, že prvně pustí Tellforda a pak se vrátí o 12 hodin v čase, tak by se s ním nemohl "v minulosti" spojit. Jinými slovy, k časové události "návratu v čase" chceš-li došlo dřív, než Tellford prošel. No a tou dobou mu přez rameno koukal Eli, takže by si nějákých podezřelejších aktivit asi všimnul...

No mouse:
Souhlas, tak přesný "krátký" skok by netrefil, když se normálně ani nedá moc ovlivnit, jestli půjdeš "dopředu", nebo "zpátky" (natož o kolik, když k tomu nemáš satelity co hlídají to slunce-což platí jen pro cestu červí dírou, ne pro samotnou bránu a loď - tedy co jsme dosud věděli).

Coaxial:
Nikdo neví ani neřeší je součástí "tajemnosti" SGU. Je to debilní přístup, ale v době kdy si mysleli že seriál může přežít a SG zachránit, tak ho zavedli a už ho nestačili "zrušit".

Jerry:
Podle všeho co víme (a scénáristi o tom zatím mluvili) Rush v současné době nemá žádná špinavá tajemství. Právě proto, že Rush mluvil sám se sebou (v naprostém a neodposlouchávaném soukromí), by řekl pravdu (zopakoval že šlo o nehodu s připojením).

Yenn:
Třeba ji od posledního připojení pře odchodem z lodi na pár minut zvedli? Ale námitka že mají Iris a posádka nemůže vyslat kód, je dost opodstatněná.

2all:
Jedna zásadní otázka. Jaktože sakra k cestě na Zemi potřebovali devtimístnou adresu? Devítimístńá vede jenom na Destiny a to proto, že je pohyblivá. Kdyby stála na fleku, tak by na cestu (ať je jak chce daleko) měla stačit osmimístná, mezigalaktická. Země ale "pohyblivá" není, takže by k cestě na ní měla stačit osmimístná s dostatečným nabuffování brány energií...
Epitaf textové hry Universe Oddyssey

Špičkový video/military/sci-fi bonbónek všem zájemcům

Příspěvek 20.3.2011 14:20:33
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Ultramarinus: Řekl bych, že 9. symbol potřebují už jenom proto, že je v pohybu Destiny.
Víme přece, že při planetárních posunech je potřeba adresy přepočítávat, protože se mění polohy a vzdálenosti bran. U Destiny bylo asi praktičtější zavést 9. symbol místo neustálého přepočítávání, což by ale mělo platit obousměrně, když je pohyb relativní.

Příspěvek 20.3.2011 15:58:03
Ultramarinus Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

To je ale zbytečné, protože posádka může Destiny na chvíli "vyhodit" z FTL sama. Navíc když v podstatě stojí ve slunci, tak o žádnej "pohyb" co by vadil přece nejde. Z hlediska té soustavy je loď na jednom místě, natož z hlediska brutálních vzdáleností, o kterých se tu bavíme.

Když hodím příklad - dovedu si představit, že "devátý symbol" potřebuješ proto, aby síť bran dala Destiny vědět "někdo přichází, vyskoč z FTL, napumpuj vzduch a začni zahřívat interiér, ať můžou přežít", ale na Zemi nic z toho potřeba není. Navíc Destiny se sice pohybuje, ale Země ne. A na cestu z Destiny domů, mohou klidně na chvíli zastavit. Devítimístná adresa je podle mého potřeba v situacích, když "se kamenem snažíš trefit auto jedoucí stovkou, několik desítek kilometrů od tebe", ale ne, když z toho auta zkoušíš ten kámen hodit zpátky (sílu opomíjeje, představ si že na obou stranách je nějáká "balista" co to prostě dokáže tak daleko hodit).
Epitaf textové hry Universe Oddyssey

Špičkový video/military/sci-fi bonbónek všem zájemcům

PředchozíDalší

Zpět na Pokec o epizodách