O pár hodín neskôr, ošetrovňa
Janus, Meteora, Elizabeth a John sa potichu rozprávajú na ošetrovni a pozorujú Lorna, ktorý spí na lôžku o niečo ďalej. Majú veľmi smutnú náladu. Vtom k nim príde Beckett.
„Mám tie výsledky. Lorne mal v krvi nejakú látku, ktorá spôsobila to, že sa nedokázal ovládať. Rovnakú látku obsahovala aj tá rastlina, čo rastie na M3G-261, teda na planéte, z ktorej Lorne prišiel. Do jeho krvného obehu sa dostala vďaka tej rane, čo má na ruke. Tá rastlina ochromuje nervový systém, svaly, mozog... jednoducho všetko. Ale tú istú látku sme našli aj v tele toho, toho, ako sa to volá Meteora?“ spýtal sa Beckett.
„Wrorn. Dvojité wé, er, o er, en.“ povedala.
„Prečo sa všetky potvory Pegasu začínajú na dvojité w?“ spýtal sa Sheppard. Meteore prebehli po chrbte zimomriavky. Otriasla sa. Spomenula si na svoj sen.
„Iba Wraithi a Wrorni, to zďaleka nie sú všetky potvory Pegasu.“ odpovedala.
„No hlavné je to, že na to zviera to nemá vôbec žiadny vplyv. Podľa systému si to zviera na tú látku navyklo počas evolúcie. To zviera, ten Wrorn, je na tej rastline závislé. Tá rastlina ovplyvňuje všetky zvieratá na tej planéte podobne ako Lorna a tak mu umožňuje ľahší lov.“
„A zostalo ešte niečo z jeho tímu?“ spýtala sa opatrne Elizabeth.
„Je mi to ľúto. Systém našiel v jednom z jeho orgánov, slúžiacich zrejme ako žalúdok, len pár buniek, ktoré kedysi, no, patrili Lewisovi, Haltmerovi a Barkleymu. Ten tvor ich zožral. Systém ich už nedokázal oživiť z toho, čo z nich zostalo. Jediné veci, ktoré po nich zostali, ako-tak vcelku, sú známky.“ povedal Carson a ukázal im vrecko, v ktorom boli tri, výrazne poničené známky.
„To, čo mal ten Wrorn vo svojom žalúdku, bola veľmi silná žieravina, takže... Kto to všetko povie majorovi?“ spýtal sa s obavami Carson. Meteora sa otočila a pozrela sa na Lorna. Cítila veľkú zodpovednosť za to, čo sa jemu a jeho tímu prihodilo. Mohla ich smrti zabrániť. Otočila sa.
„Preberá sa.“ povedala.
„Na tej planéte sme boli, sú o nej aj záznamy v databáze, ale pred 10 000 rokmi tam žiadna taká potvora nežila.“ povedal Janus. Lorne sa pohol.
„Idem mu to povedať.“ povedala Meteora a zobrala si od Carsona vrecko so známkami.
„Ja som mu to chcel ísť povedať.“ povedal John.
„Ešte sa pohádajte, kto mu to oznámi.“ poznamenal Janus.
„Myslím, že by som mu to mal oznámiť ja. A rovno zistím, ako mu je.“ povedal Carson.
„Nie, idem ja. A bez teba Carson.“ povedala Meteora, snažiac sa potlačiť slzy a odišla k Lornovmu lôžku. Lorne sa na ňu otočil.
„Čo sa to sakra stalo?“ spýtal sa a chytil sa za hlavu.
„Sakra to bolí...“ povedal.
„Boli ste na planéte so svojim tímom. Barkley, Haltmer a Lewis sa rovnako ako vy zranili a dostala sa vám do krvi látka, ktorá...“ nedopovedala Meteora, pretože Lorne zdvihol ruku a pozoroval svoju ranu.
„Cítim sa strašne, veľmi, unavený, a, otupený...“ povedal sfetovane.
„To je tou látkou. Väčšinu z nej vám už sytém z tela odstránil, zvyšok vaše telo vyplaví samo.“
„Na niečo si spomínam...“ povedal Lorne.
„Začal nás nahánať nejaký tvor a ... potom si pamätám, že som si nemohol spomenúť na adresu na Atlantis a... potom si spomínam, že, že, som sa ťa snažil zastreliť a potom už nič.“ rozpamätával sa Lorne. Meteora sa nadýchla.
„Ten tvor zabil a zožral váš tím... Systém ich už nedokázal oživiť.“ povedala krutú pravdu Meteora. Lorne sa zhlboka nadýchol a zavrel oči.
„Je mi to ľúto a nesmierne sa vám ospravedlňujem.“ povedala Meteora. Podala mu vrecko so známkami.
„To je to jediné, čo z nich zostalo. Ospravedlňujem sa.“ povedala.
„Meteora, ty predsa za nič nemôžeš.“
„Ale áno. Ja tu mám na starosti bezpečnosť. Jumper si tímy berú iba ak je brána na obežnej dráhe. Viem, že to vám a ani vášmu tímu nepomôže, ale systém začal inštalovať systém do všetkých jumperov. Zaberie to veľa času, no pomôže to. Jumper so systémom je schopný sa riadiť sám, takže by mohol spravádzať aj tímy, ktorých členovia nemajú ATA gén. Je mi to nesmierne ľúto.“ povedala Meteora a zaleskli sa jej oči. Chytila Lornovi ruku a uzdravila mu ranu, ktorú na nej mal. Vtom jej prišlo zle a odpadla. Okamžite k nej pribehol Carson a John.
„Ja, ja, ja som jej nič neurobil, ona, ona len tak odpadla.“ povedal Lorne, z ktorého ešte vypchávali účinky rastliny, ktorou sa infikoval.
„Major, pokoj, vieme, že to nebola vaša vina.“ ukľudnil Lorna Carson. John a Carson ju odniesli na lôžko. Meteora sa o pár minút neskôr prebrala. Trhla sebou. Posadila sa. Carson k nej aj s Jennifer pribehol.
„Čo sa stalo?“
„Odpadla si.“
„No to viem, ale prečo?“ spýtala sa Meteora. Jennifer sa pozrela na Carsona.
„Scan ukázal, že si tehotná.“ povedala Jennifer. Meteora nebola schopná zo seba vydať ani hlásku, no spamätala sa.
„To nie je možné.“
„Scanovali sme ťa dvakrát a systém to potvrdil.“
„Hovorím vám, že to nie je možné, za posledný rok som si ani raz nevypla štít! A, a, čo si to vlastne o mne myslíte!?“ zvrieskla Meteora a spomenula si na to, ako ju Michael chytil a podlo využil. Pozrela sa do zeme a snažila sa to rozdýchať. Začala sa triasť.
„Myslím, že by sme mali zavolať Janusa.“ povedal John.
„Čo s tým má spoločné Janus!?“ spýtala sa Meteora a otočila sa na neho. Pozreli sa na seba a John sklopil zrak. Meteora sa pozrela na Carsona a Jennifer. Obaja sklonili hlavu tiež.
„TO, TO PREDSA NEMÔŽETE MYSLIEŤ VÁŽNE! SAMOZREJME, ŽE ON
NIE JE OTEC! Pozrite sa, ja absolútne netuším ako je možné, že som tehotná!... Zase... Rozhodne to nie je moje, musí to ísť preč ...“ povedala vydesená Meteora. Vtom zacítila v podbrušku bolesť, akoby ju tam niekto bodol nožom.
„Čo sa deje?“ spýtal sa John. Meteora začula vo svojej hlave Michaelov hlas.
„TO DIEŤA VYNOSÍŠ! INAK...“ Meteora zacítila, že sa niečo deje. Bolesť mierne ustúpila a Meteora vyšla na balkón. Niečo ju tam ťahalo. Z južného móla sa Lora vzniesla do vzduchu a odletela o pár kilometrov ďalej, no stále ju bolo vidieť. Meteora ju nemohla svojimi myšlienkami zastaviť. V jej hlave sa opäť ozval Michaelov hlas.
„INAK...“ Meteoru opäť zabolelo brucho. Pozrela sa na Loru. Jej motory vybuchli. Explózia sa šírila ďalej a ďalej. Lora bola celá v plameňoch a jej trosky lietali všade naokolo. Mesto stihlo včas zapnúť svoj štít, takže nikoho trosky nezranili..
„NIE!“ zvrieskla Meteora.Chcela podísť až k zábradliu, no zacítila takú bolesť v podbrušku, že klesla na zem. Vtom zistila, že sa nachádza na ošetrovni a lieči Lornovu ruku. Vízie o budúcnosti nedostávala už len v spánku, ale aj cez deň, len tak, z ničoho nič. Našťastie, Lorne si nič nevšimol. Doliečila ho a položila mu ruku opatrne na posteľ.
„Ďakujem.“ povedal Lorne.
„Nemáte za čo.“ povedala Meteora so slzami v očiach a odišla na Loru. Prišla do svojej izby. Sadla si do jedného z dvoch veľkých kresiel. Snažila sa to rozdýchať, no nemohla. Dokázala len plakať.
Obežná dráha, loď Hammond
Sam sedí v zasadačke a pripravuje v spolupráci so systémom prezentáciu o Pegase.
„Máte čas? Meteora chce s vami hovoriť.“ spýtal sa systém.
„Samozrejme, mám sa ja premiestniť na Atlantis, alebo sa ona premiestni na Hammonda?“ spýtala sa Sam.
„Mám vás transportovať na Loru.“
„Na Loru?“ spýtala sa nadšene Sam.
„Na jej predstavení ste neboli, Meteora si myslí, že by vám ju mohla ukázať, ak si prajete.“
„Samozrejme, veľmi rada.“ povedala Sam a postavila sa. Systém ju transportoval na strechu Lory. Meteora na ňu práve pripevňovala posledný Store.
„Ahoj.“ povedala Sam. Meteora sa zľakla a z rukávu vysypala niekoľko antických nadávok. Keď sa zastavila, otočila sa na Sam.
„Ahoj. Systém, dokonči to.“ povedala Meteora a postavila sa.
„Môžeme?“ spýtala sa.
„Iste.“ Sam spolu s Meteorou zmizla. Objavili sa v tmavej chodbe, no pri stenách sa okamžite rozhoreli bielo-žlté plamene. Sam sa obzrela okolo seba.
„Hm, pekné...“ povedala s úsmevom na tvári.
„A to sme ešte len na chodbe...“ poznamenala Meteora a vydala sa doprava. Za chvíľu prišli na mostík. Usadili sa do dvoch veľkých kresiel. Meteora ukázala Sam hologram lode. Začala jej vysvetľovať všetky funkcie Lory.
„...v pozemských jednotkách.“ povedala Meteora a radšej nepokračovala, pretože sa jej zdala byť Sam divná.
„Si...v poriadku?“ spýtala sa.
„Áno, ja len... to je niečo neuveriteľné...“
„Čo?“ spýtala sa Meteora, pretože jej nechápavosť v niektorých situáciach nemala hraníc.
„Lora, predsa.“
„Páči sa ti?“ spýtala sa Meteora s malým náznakom úsmevu na perách.
„Bože môj áno! To je neuveriteľné. Keď bude plne funkčná, to, čo do dokáže, o tom ani Antici nesnívali.“
„Si úplne mimo.“ usmiala sa na Sam Meteora.
„Asi áno. Ale čo som čakala od bytosti, ktorá pozná veci, ktoré môj mozog, i keď je nadpriemerne dobre vyvinutý, nedokáže ani len pochopiť?“
„To až nie.“
„Ale aj tak, je to...“ nevedela sa vyjadriť Sam. Meteora čakala, čo z nej vylezie.
„...neopísateľné.“ povedala Sam.
„Ja viem.“ povedala nadšene Meteora.
„Mimochodom, Harper ti posiela pozvánku do Bieleho domu a ďalšie dokumenty, len som si ich zabudla na Hammondovi, systém, mohol by si?“ spýtala sa Sam a vzápätí sa na zemi objavila jedna zložka a jeden USB kľúč. Sam veci zdvihla a zložku podala Meteore.
„Máš tam pozvánku, pas, rodný list, osvedčenie, že si prešla bezpečnostnou previerkou a všetky veci, ktoré budeš potrebovať, keď budeš na Zemi.“ povedala Sam. Meteora zo zložky vytiahla pozvánku. Bola to biela kartička a na nej bolo tmavomodrým písmom niečo napísané. Meteora začala nahlas čítať.
„Dovoľujem si vás, Janusa a Meteoru pozvať do Bieleho domu vtedy a vtedy za účelom prediskutovania spojenectva... s pozdravom, prezident spojených štátov, Lionel Harper.“ prečítala Meteora.
„To mu vážne nikto nepovedal, že pozvánky pre mimozemšťanov sa posielajú výhradne bránou alebo subpriestorom a len v antičtine?“ spýtala sa ironicky Meteora.
„Nie, veď je vo funkcii len dva mesiace.“ usmiala sa Sam.
„Ale aj tak nechápem, prečo musíme ísť bránou na Zem, potom na letisko, lietadlom do Washingtonu a potom do Bieleho domu. Hayesovi stačilo, keď sme sa mu transportovali do kancelárie, ale kvôli Harperovi sa musím normálne obliecť a prísť neozbrojená.“ nadávala Meteora.
„Hayes bol fajn prezident, na takýchto veciach netrval, ale Harper berie všetko prehnane oficiálne.“ povedala Sam.
„Doteraz som bola niekoľkokrát na Zemi, ale ani raz som nepotrebovala žiadne dokumenty.“ povedala Meteora a pozrela si ďalšie papiere. Otvorila svoj pas.
„Lisa Morrison!? Vek 27!? No, na tej fotke vyzerám staršie, ale aj tak... Koho bol nápad to meno?“ spýtala sa Meteora. Z pasu vypadol malý lístoček.
„Meno som Vám vybral osobne, dúfam, že sa vám páči. Lionel Harper.“ prečítala Meteora nahlas lístok. Potichu zanadávala.
„Čo sa ti na tom mene nepáči? Veď to mohlo byť aj horšie, nie?“ spýtala sa Sam.
„Lisa Morrison... To už mi mohli rovno dať priezvisko Simpson... Takže, už vieš, kto nás odprevadí do Washingtonu?“ spýtala sa Meteora.
„Áno, bude to major Davis. Bude vás čakať na SGC, pôjde s vami do Washingtonu, v Pentagone sa odpojí a do Bieleho domu pôjdete už sami.“
„Prečo sa odpojí v Pentagone?“ spýtala sa Meteora.
„No, dosť pochybujem, že vydrží počúvať vás, ako sa s Janusom hádate.“ povedala Sam a pousmiala sa.
„Ja som nevedela, že je zapnutá komunikácia!“ povedala Meteora. Sam sa zasmiala.
„Už sa tešíš na nákupy?“ spýtala sa nadšene Sam.
„Ó, áno, iste, musím si ísť kúpiť niečo na seba na Zem, aby som mala v čom dojsť pred prezidenta... Podľa mňa je nakupovanie nuda.“ povedala ironicky Meteora.
„Veď si to ani neskúsila.“ povedala Sam.
„To sa nevylučuje.“
O pár dní neskôr
Meteora sedí na schodoch v miestnosti s bránou. Vtom sa otvorí brána.
„Kód majora Shepparda. Vypínam štít.“ povedal asi po tisíci raz v živote Chuck. Meteora sa postavila a podišla k bráne. Z brány vyšiel Ronon, McKay a Sheppard. Rodneymu a Johnovi pri každom kroku začvachtali topánky, ktoré boli plné vody. Meteora sa na nich začudovane pozrela.
„M2W-101... Močariny...“ povedal John. Meteora sa usmiala.
„Prídite čo najskôr do jedálne.“ povedala Meteora Johnovi a skĺzol jej pohľad na jeho topánky.
„A prezujte sa...“ dodala.
O necelú minútu neskôr
Meteora prišla pred Janusovu izbu. Sadla si na jedno z kresiel. Chcela si otvoriť fľašu s vodou, no vtom sa dvere otvorili. Z izby vyšiel Janus.
„Páni, ani nemeškáš.“ podpichol ju Janus. Meteora mu odmrmlala niečo anticky. Vydali sa spolu do jedálne a rozprávali sa anticky. Keď už boli neďaleko svojho cieľa, prešla okolo nich jedna vedkyňa, ktorej sa zrejme nepodarila trvalá. Keď zašla za roh, Janus niečo poznamenal. Meteora však práve pila a tak, keď vybuchla smiechom, oprskala všetko v okruhu jedného metra. Smiala sa, no snažila sa nevypľuť aspoň ten zvyšok vody, čo jej v ústach zostal. Nadýchla sa a prehltla. Pozrela sa na zem a mávla rukou. Všetka voda, ktorá skončila na zemi zmizla. Pozrela na Janusa. Janus sa usmial.
„Nehovor, že toto nebolo vtipné.“ povedal a začal sa smiať. Z vedľajšej chodby vyšla Elizabeth. Podišla k nim a zastavila sa. Usmiala sa. Janusov smiech bol nákazlivejší, než čokoľvek iné.
„Smiem vedieť, čo sa tu deje?“ spýtala sa zvedavo a pozrela sa na oprskaného Janusa.
„Nič.“ povedal nevinne Janus. Meteora odišla do jedálne. Nasledoval ju Janus aj Elizabeth, ktorá sa z neho snažila vytiahnuť, čo sa stalo. Posadili sa k stolu. Janus začal hovoriť.
„Plánujem, asi po tisíci raz, zrekonštruovať Atlantis, ako som už hovoril,...“ nestihol dohovoriť, pretože mu do reči skočila Elizabeth.
„Po tisíci raz?“
„Atlantis má pár miliónov rokov, časom sa predsa musela prispôsobovať novším a novším technológiam, ktoré Antici objavili.“ povedala Meteora.
„Aha, vlastne, vôbec ma to nenapadlo, pokračuj...“ povedala Elizabeth.
„Takže teraz máme zase o niečo novšiu technológiu a Atlantis bude potrebné znovu trochu zrekonštruovať.“
„V akom rozsahu?“
„No, tvár Atlantis ako takej sa nezmení, ale treba nové rozvody, konzoly, jednoducho ju prispôsobíme systému, to množstvo energie, čo bude v niektorých situáciach, ako je napríklad explózia hviezdy potrebné, je obrovské a rozvody by to nemuseli uniesť. Všetko sa pripraví dopredu a rekonštruovať sa bude vždy iba jedna časť mesta.“ povedal Janus.
„Ale len kvôli tomuto ste mňa a Johna určite nevolali, že? Mimochodom, nemali by sme na neho počkať?“ spýtala sa Elizabeth a obzrela sa, či náhodou neprichádza.
„Veď vieš, ako strašne nenávidí takéto vysvetľovanie. A po druhé, už je skoro tu.“ povedala Meteora.
„A len kvôli tomuto sme vás nevolali, máš pravdu. Systém.“ dodala Meteora a nad ich hlavami sa objavil hologram podobný Atlantíde.
http://imgupload.sk/images/21019349043736465285.bmp
V tej chvíli do miestnosti vstúpil Sheppard. Topánky mu už nečvachtali. Hologram si okamžite všimol a prisadol si k nim.
„Takže, ehm, čo som zmeškal?“ spýtal sa.
„Bude sa rekonštruovať Atlantis.“ povedal Janus. John sa posunul bližšie k stolu a pozrel sa na hologram.
„Aha, takže takto bude vyzerať po rekonštrukcii?“ spýtal sa.
„Nie... Toto je Atlantis.“ povedala Meteora a jedno mólo zablikalo načerveno.
„O môj bože...“ povedala Elizabeth.
„No páni...“ povedal zhodne s Elizabeth John a obaja sa fascinovane pozerali na hologram.
„No tak, že sa nehanbíte, aspoň si zavrite ústa!“ povedal im Janus. Meteora sa zasmiala.
„Nebojte sa, takto som sa tváril aj ja, keď som to prvý krát videl.“ ukľudnil ich Janus.
„No, nabudúce by mohol mať hologram mierku...“ povedal John.
„Keď si to prvý krát videl?“ spýtala sa Elizabeth.
„No, ja som povedal, že by sa Atlantis hodila rekonštrukcia a Meteora, že by chcela niečo pribudovať, aby sem poprípade našlo útočisko viac ľudí. Za pár hodín mi ukázala tento hologram a bol som rád, že som sedel.“
„Každé mólo je jedna Atlantis rovnako veľká, ako táto. Dokáže samostatne lietať, brániť sa a bude mať vlastnú bránu aj systém Meteora. Ak však nebude potrebné, aby sa nachádzala vo vesmíre, bude pripojená k hlavnej základni, to je tento stred.“ povedala Meteora a ukázala na stred celého hologramu.
„Tento stred bude centrom celej novej Atlantis. Tiež bude samostatný.“
„Čo bude v týchto kopuliach?“ spýtala sa Elizabeth a ukázala na jednu zo zvláštnych kopulí.
„Niečo ako sklenníky, aby sem toho Hammond nemusel toľko vláčiť.“ odpovedal Janus.
„A kedy bude táto nová Megaatlantis hotová?“ spýtal sa John.
„Viete, že nemáte nič pomenovávať, že?“ spýtala sa Meteora. Vtom do miestnosti vstúpil Rodney. Zobral si nejaké mimozemské ovocie a chcel odísť, no všimol si hologram a tak si to k nim zamieril.
„Ahojte, čo tu robíte? Čo je to?“ spýtal sa Rodney.
„Iba plánujeme malé zmeny.“ povedala Meteora. Rodney sa uškrnul.
„Čo je?“ spýtala sa Meteora.
„Nič, níč, len tvoj prízvuk pri slove plánujeme...“ pousmial sa Rodney.
„Po prvé, toto nie je môj rodný jazyk a po druhé, čo keby ste zmĺkli a šli skontrolovať ÁJ ZED PÍ EM KO, hm?“ spýtala sa Meteora podráždene a kládla dôraz na vyhláskovanie druhého písmena. Rodney preglgol a vytratil sa z miestnosti. Elizabeth sa pousmiala.
„Nemusela si byť na neho taká krutá...“ povedala.
„Mne ON niečo hovorí o prízvuku?“ spýtala sa podráždene Meteora.
„Zajtra ráno ho pred dverami bude čakať citrónovník. Jeden si pestujem špeciálne pre tieto účely.“ ukľudnil ju Sheppard.
„Ďakujem.“ usmiala sa Meteora.
„Len pre istotu, povedali sme vám to, pretože ste tu, okrem nás, dvaja najvyšší dôstojníci a mali by ste o tom vedieť. Prezidentovi o tom naozaj nemusíte hovoriť. Nie je to jeho vec, dobre?“ spýtal sa Janus.
„Áno.“ povedal John.
„Samozrejme.“ pridala sa Elizabeth.
„A ešte som chcel, ...“ nestohol dohovoriť Janus.
„Má to niečo spoločné so mnou?“ spýtala sa Meteora.
„Nie, prečo?“
„Lebo som si práve na niečo spomenula.“ povedala Meteora a odišla z miestnosti. Len čo odtiaľ vyšla, zastavil ju jeden človek, podľa uniformy technik.
„Madam?“ spýtal sa jej. Meteora sa nadýchla.
„Áno?“ spýtala sa milo.
„Viete, ja mám antický gén, ako som nedávno zistil a milujem lietanie s jumperom a uvažoval som, že by sme mohli usporiadať súťaž a zistiť, kto je tu najlepším pilotom.“
„Hm, to je dobrý nápad.“
„Zúčastnili by ste sa súťaže aj vy?“
„Nie, ja by som vám určite všetkým nakopala zadky.“ povedala Meteora. Technik sa usmial.
„Ďakujem.“ povedal a chcel odísť do jedálne. Minul sa s Janusom.
„Počkajte.“ povedala Meteora a otočila sa.
„Prosím, nevolajte ma madam.“ požiadala ho Meteora.
„Áno pane.“ povedal technik bez zaváhania a odišiel do jedálne. Janus sa uškrnul.
„Áno pane!?“ zopakoval a podišiel k nej. Meteora sa na neho otočila.
„Už ste skončili?“
„Áno pane.“ uškrnul sa Janus a chcel odísť, no potkol sa o niečo neviditeľné a mal čo robiť, aby udržal rovnováhu. Keď stál opäť na oboch nohách, otočil sa na Meteoru.
„Nehovor, že to nebolo vtipné.“ povedala a nahodila víťazoslávny úsmev. Odišla jednou z chodieb. Narazila na Rodneyho. Ten niečo robil na tablete, no keď ju zbadal, ťažko prehltol a tváril sa, že neexistuje.
„McKay, prestaňte sa tváriť ako umučený a spýtajte sa ma to, čo chcete, rovno.“ McKay sa otočil a podišiel k nej. Strčil jej do rúk tablet.
„Nemôžem na to prísť...“ priznal sa jej otvorene. Ako to Meteora začula, zdesene sa otočila na McKaya.
„VY ste si priznali chybu?“ spýtala sa prekvapene a skôr než McKay niečo povedal, pozrela sa na tablet a niečo tam naťukala.
„Tu je základ a tu sú všetky moje riešenia, ale ani jedno nie je správne... Necítim sa vo svojej koži.“ ukázal Meteore na tablete Rodney.
„Ó iste, to bude tým...“ povedala Meteora ironicky a pokračovala vo svojej ceste. McKay ju nasledoval a snažil sa nazerať, čo robí. Meteora zabočila. Zaregistrovala, že pred ňou stojí postava. Zdvihla zrak. Stála pred ňou jej mama. Bola to vysoká, ryšavovlasá žena a na tvári mala pehy. Mala na sebe oblečené béžové šaty, ktoré siahali až po zem. Meteora zastala a nemohla vyjsť z údivu. Mama sa na ňu usmiala. Meteora si uvedomila, že je to iba halucinácia a tak sa vydala inou chodbou. Rodney si našťastie nič nevšimol. O chvíľku neskôr zbadala na chodbe sedieť Loru. Starú babičku, prikrytú dekou z kožušín zvierat, s dlhými bielymi vlasmi, ktorá jej vždy zapletala vlasy.
„Zmenila si sa, Meteora.“ povedala Lora. Meteora sa nadýchla a zabočila do ďalšej chodby a snažila sa vyriešiť zložitú rovnicu, ktorú jej ukázal Rodney. Na konci ďalšej chodby stál jej otec. Bol taktiež vysoký, mal krátke tmavohnedé vlasy, na chrbte priviazanú šabľu a v ruke šípy a luk.
„Narástla si...“ povedal. Meteora pridala do kroku a zabočila do ďalšej chodby. Tam ju už čakal chlapec, taktiež z jej dediny, ktorý sa jej vždy páčil. Bol nízky, chudý, až vychrtnutý, no jeho úsmev bol čarovný. Keď uvidel Meteoru, usmial sa.
„Si krajšia než kedykoľvek predtým...“ povedal. Meteora okamžite zabočila do inej chodby, no aj tam ju už niekto čakal.
„A si moja...“ povedal Michael a lačne sa na ňu pozrel. Meteora sa zľakla a zavrela oči. Keď ich otvorila, Michael už pred ňou nestál.
„Nejde ti to?“ spýtal sa Rodney.
„Ale nie, ide...“ povedala Meteora a zabočila, chodbou, na ktorej sa nachádzala nemala odvahu ísť, i keď už na nej Michael nebol. Ocitla sa na rovnakom mieste, na akom stretla len pred malou chvíľou McKaya. Rovnicu dokončila a podala tablet McKayovi.
„To, čo som videl v jedálni pred chvíľou, kedy to postavíš? Pretože predpokladám, že to postavíš, inak by si im to neukazovala.“ spýtal sa dychtivo McKay. Meteora si od neho zobrala tablet a nastavila nadeň ruku. Z dlane jej vytrysklo žlté svetlo a vniklo do tabletu. Meteora ho vrátila späť McKayovi.
„Mojou prioritou je Lora. Dorobím najprv ju a ona to všetko potom zhmotní. Všetko máte v tablete.“ povedala Meteora a odišla. McKay bol taký nadšený novými informáciami, že si vôbec nevšimol, že je späť na rovnakom mieste. Meteora našťastie po ceste nestretla žiadnu halucináciu. Vymyká sa jej to spod kontroly... Všetko...
Ošetrovňa
Meteora prišla na ošetrovňu. Zastavila okoloidúcu sestričku.
„Prosím vás, kde je doktorka?“ spýtala sa jej.
„Tuším šla na balkón.“
„Ďakujem.“ povedala Meteora a zamierila si to na balkón. Dvere sa otvorili. Jennifer sedela na stoličke a pila horúcu kávu. Zrak upierala k nočnej oblohe. Bolo vidno tisíce hviezd.
„Ahoj.“ povedala Meteora.
„Ahoj.“ povedala prekvapená Jennifer.
„Je to tu úžasné...toto na Zemi neuvidíš. Včera tu bola dokonca vidno aj polárnu žiaru spolu s mesiacmi. Odfotila som si to a už to mám ako pozadie na notebooku.“ povedala Jennifer.
„Za tri dni bude meteorický roj a bude trvať asi osem dní.“ povedala Meteora.
„Naozaj?“ otočila sa na ňu Jennifer.
„Áno... ehm, nechcela si ma vyštetriť?“
„Áno...“ povedala Jennifer a postavila sa. Vošli dovnútra.
„Takže, najprv by som ťa chcela preskenovať a potom ti odobrať krv.“ začala Jennifer.
„Zase?“ spýtala sa Meteora.
„Tento raz by som ju chcela zmraziť, pre prípad potreby.“
„Ale veď predsa systém dokáže zhmotniť moju krv bez akýchkoľvek problémov, keby bola potrebná, o čom pochybujem.“
„Ja viem, veď po potrate si stratila litre krvi a nič ti nebolo, ale istota je istota..“ povedala Jennifer. Meteora sa na ňu pozrela.
„Deje sa niečo?“ spýtala sa Jennifer.
„Ja... skoro som na to zabudla.“ povedala Meteora.
„Prepáč.“ ospravedlnila sa Jennifer.
„Ľahni si.“ Meteora si ľahla. Zavrela oči. Skener nesmie odovzdať to, čo naskenuje Jennifer. Musí ukázať to, čo Meteora chce aby ukázal. Jennifer ju preskenovala.
„Hm, vyzerá to dobre, neskôr si to prezriem.“ poznamenala Jennifer a zo stolíka si zobrala ihlu a transfúzne vrecko. Zapichla Meteore ihlu do žily a vrecko sa rýchlo začalo zapĺňať krvou. Za pár minút bolo už plné a Jennifer ho chcela odniesť.
„Teraz aspoň pol hodinu lež, hneď som tu.“ usmiala sa Jennifer a odišla. Meteora zavrela oči.
Meteora sa zobudila. Otvorila oči. Vo výhľade jej bránili jej vlasy. Prehodila si ich na druhú stranu a otočila sa. Stála nad ňou vysoká postava s ryšavými, dlhými vlasmi.
„Meteora, už si hore? Si v poriadku? Zvyčajne ťa musím ťahať z postele...“ prehovorila postava a pohladila ju po tvári. Meteora zaostrila a zistila, že je to jej matka. Obidve sa nachádzali vo veľkom stane. Vnútri bola jedna posteľ a zavesená húpacia sieť, v ktorej spala Meteora.
„Áno, som. Neviem, akou záhadou som už zobudená.“ povedala Meteora. Jej matka sa na ňu usmiala.
„Otec sa ešte nevrátil, ale každú chvíľu príde. Choď za Lorou a vypýtaj si kamene. A posaď ju...“ pokračovala jej mama.
„Áno mami, ak bude chcieť byť vonku, mám jej pomôcť. Ja viem.“ predbehla ju Meteora, vtisla mame pusu na líce, zo zeme si zdvihla meč a vyšla von zo stanu. Jej mama upratala kožušinu, ktorou bola Meteora prikrytá. Pred stanom horel veľký oheň a okolo neho bolo postavených ďalších, asi desať stanov. Meteora sa nachvíľku zohriala pri ohni, pripásala si meč a napravila si šaty, ktoré mala oblečené. Bol to len veľký kus hrubej látky, v ktorého strede bola diera a na páse bol previazaný opaskom. Krk jej obopínal veľký kus kože, ktorý ešte viac zvýrazňoval jej dlhý krk. Pri ohni sa zohrievali ešte ďalší ľudia. Meteora vošla do najmenšieho zo stanov. Na posteli ležala stará babička s dlhými bielymi vlasmi a bola starostlivo prikrytá kožušinami.
„Dobré ráno.“ pozdravila Meteora
„Ahoj.“ usmiala sa babička. Meteora kožušiny odložila a jednu položila na stoličku. Pomohla Lore sa posadiť a sadla si vedľa nej.
„Chceš ísť von?“ spýtala sa Meteora.
„Nie. Budem tu, vnútri.“
„Môžeme?“ spýtala sa Meteora.
„Áno.“ povedala Lora a chytila ju okolo pliec. Meteora sa s ňou postavila a odniesla ju na stoličku. Nohy jej vyložila na malý peň a starostlivo ju prikryla. Podala jej nožík a jednu kožušinu.
„Ak sa mi pošťastí, donesiem aj nejaké plody. A zachvíľu príde otec.“ povedala Meteora.
„Ďakujem.“ povedala Lora.
„Nemáš za čo.“ povedala Meteora a odišla. Z vatry vybrala horiaci konár a odišla do lesa. Stromy, ktoré tvorili tento les boli neobyčajné. Boli vysoké a ich koruny tvorili konáre zatočené do kruhu. Na nich boli malé, žlto-zelené, bodkované plody. Kmene boli dokonale hladké a rovné ako bambus. Po chvíľke prišla Meteora k veľkému, peknému stromu. Vytiahla si meč a dva razy zaťala do kmeňa. Ku kmeňu priložila suché lístie, a k nemu horiaci konár. Lístie sa okamžite chytilo. Za chvíľku bol kmeň stromu obhorený. Meteora oheň zahasila. Meč vsunula späť na miesto, kde ho zaťala. Zobrala veľký kameň a začala udierať do rukoväte meča. Bola to veľmi namáhavá práca, no Meteora bola zvyknutá. Po chvíľke bol meč už v polovici stromu. Vtom niečo začula. Otočila sa. Jedno dievča šlo späť do dediny a krívalo.
„Sael, počkaj ma.“ zavolala na ňu Meteora. Sael sa zastavila. Meteora ju dobehla. Sael bolo nízke dievča o niekoľko rokov mladšie ako Meteora. Plakalo.
„Sael, čo sa stalo?“ spýtala sa Meteora.
„Ja som sa šmykla a toto sa mi zabodlo do nohy.“ povedala Sael. V nohe mala zabodnutý kus dreva a mierne krvácala.
„Vyberiem ti to, dobre?“
„Ja sa bojím. Bojím sa, že to bude bolieť viac než teraz.“
„Nebude, to ti sľubujem.“ povedala Meteora a obzrela si zranenie.
„Videla si už ako zakvitlo jazero? Je celé žlté.“ začala Meteora.
„Áno. Ale mne sa viac páči keď je čer-au!“ nedopovedala Sael, pretože jej Meteora vytiahla konár z nohy.
„Ani to tak nebolelo...“ povedala.
„Hovorila som, že nebude. Ehm, viac sa ti páčia červené kvety?“ spýtala sa Meteora.
„Áno. Oveľa...“
„Poď, zoberiem ťa na ruky, chyť sa ma.“ povedala Meteora a zobrala Sael na ruky.
„Unesieš ma?“ zapochybovala Sael.
„Áno, neboj sa. Do dediny je to už iba kúsok.“ povedala Meteora s úsmevom a vydala sa do dediny.
„Chceš mi nahliadnuť do mysle, aby si videla, čo som videla v mojom sne?“ spýtala sa Sael. „Iste, čo si videla?“ spýtala sa Meteora.
„Snívalo sa mi o mnohých veciach. Videla som Mesto Predkov.“ povedala Sael.
„Aké bolo?“ spýtala sa zvedavo Meteora.
„Je väčšie ako jazero a vyššie ako hory, ktoré sa nad ním týčia. Jeho veže siahajú k nebesiam. A vnútri je Kruh Predkov, veď uvidíš... Jeho sláva sa dostala do ďalekých hviezd. Z ďalekých hviezd tam prišli ľudia a žijú v ňom. A snívalo sa mi aj o Predkovi. Nikto ho nevidel, len ty... Uchvátilo ho to, že sa dokážeš pozrieť do myšlienok človeka a rozprával sa s tebou a, a, tuším ti niečo daroval... ale...už si veľa nepamätám.“ povedala Sael. Meteora sa pousmiala. Chcela by niekedy nozaj vidieť Mesto Predkov. Meteora sa zastavila. Mesto Predkov predsa už videla. Žila v ňom... Žije v ňom spolu s Janusom a ľuďmi zo Zeme. Dokonca je v ňom aj Kruh Predkov – hviezdna brána. A Mesto Predkov sa volá Atlantis... Toto sa už stalo... Už nežije v dedine – v Spesii... Spesia bola vyhladená Wraithmi a ona ako jediná prežila... Toto je len sen...
„Už sme tam, už iba kúsok.“ povedala Sael. Meteora sa nadýchla.
„A-áno. Si ťažšia ako vyzeráš...“ povedala Meteora pozrela sa smerom, kde bola dedina. Položila Sael na zem.
„Niekoho zavolám, počkaj tu.“ povedala Meteora a rozbehla sa do dediny. Pri ohni sedel vysoký, svalnatý muž a vyrábal šípy.
„Corio, Corio, pomôž mi prosím. Sael sa zranila, nemôže chodiť a ja ju nevládzem doniesť až sem.“
„Meteora spomaľ, čo je so Sael?“ otočil sa na ňu Corio.
„Je zranená, nemôže chodiť, poď so mnou.“ povedala Meteora zadýchane. Corio vstal a šiel za Meteorou. Sael pomaly odpadávala.
„Sael, no tak, preber sa, Sael...“ povedala Meteora. Corio ju zobral na ruky a odniesol ju do dediny. Meteora sa obzrela okolo seba. To, čo vidí, je už minulosť. Všetci sú dávno mŕtvi...
„Meteora, čo sa stalo?“ začula za sebou známy hlas.
„Sael sa zranila.“ odpovedala matke Meteora bez toho, aby sa otočila. Vstúpila do Lorinho stanu. Lora sedela na stoličke. Očividne ju čakala. Meteora sa obzrela okolo seba.
„Toto nie je skutočnosť...“ povedala.
„Nie.“ pousmiala sa Lora. Meteora v skutočnosti spala a na jej rameno dopadal lúč svetla z okna. Pomaly sa posúval k jej tvári.
„Toto sa stalo, ale už dávno... Všetci ste mŕtvi. Mama umrela, keď som bola veľmi, veľmi malá, otec s družinou zablúdil len pár dní pred útokom Wraithov... Jazero zakvitlo tesne po matkinej smrti... Sael sa zranila asi pol roka pred útokom Wraithov a o sne mi hovorila deň po tom, čo sa zranila... Toto všetko sa stalo, ale nie v jeden deň...“ povedala Meteora a klesla na posteľ.
„Áno.“ povedala Lora. Meteora zavrela oči.
„Prečo, prečo ma takéto sny prenasledujú?“ spýtala sa.
„Potrebuješ sa vyrozprávať, potrebuješ to zo seba dostať. Všetko v sebe dusíš a nikomu nepovieš pravdu.“ povedala Lora nesmierne kľudným hlasom.
„Nechcem aby ostatní vedeli, čo sa so mnou deje...“
„Ak nechceš mať naďalej takéto sny, musíš sa o tom s niekým porozprávať... Stačí, keď to povieš len systému... Si výnimočná a natoľko odlišná od ostatných. Jediné, čo ťa s nimi spája je asi výzor. Oni sa ti nikdy nevyrovnajú... Oni sa nikdy natoľko nevyvinú ako ty...“
„Ale ja nechcem byť odlišná...“
„Si, už i len taká, aká si bola vtedy, keď toto bola skutočnosť. Všetci sme boli výnimoční, no len ty si prežila. Prežijú len tí najsilnejší...“ povedala Lora. Meteore vyhŕkla prvá slza.
„Máš pravdu... Sael videla do budúcnosti... Nikdy som si to neuvedomila... Vždy som sa jej pozrela do hlavy, ak sa jej snívalo niečo zaujímavé. Snívalo sa jej, vedela, že otec s družinou na love zablúdi. Spomínam si ako mi hovorila o Atlantis, o tom, ako sa stetnem s Janusom. Videla do budúcnosti a došlo mi to až teraz.“ pousmiala sa Meteora cez slzy.
„Do budúcnosti vidíš aj ty...“
„Ale nie je to prirodzené... Ja som sa dokázala pozrieť do mysle, teraz viem urobiť všetko a zabíja ma to...“
„Pochádzaš z unikátnej planéty, na ktorej sa nachádzal, vlastne sa ešte nachádza prvok, ktorý bol i pre Antikov záhadou. Vedeli, že ľudia, ktorí na nej žijú, sú výnimoční. Keď Wraithi prišli prvýkrát na túto planétu a nakŕmili sa na ľudoch, odišli... No neskôr, veľa z nich umrelo. Pokúsili sa nás vyhladiť, no Antici za nás bojovali do poslednej kvapki krvi. Keď Wraithi zistili, že nás nevyhladia, nechali nás tak. Pár ľudí im za tie straty nestojí... No zámer Antikov – ochrániť nás, nebol len tak, pre nič za nič. Vedeli, že sme výnimoční, že naša planéta je výnimočná a nenápadne nás skúmali, no potom odišli preč a nikdy sa nevrátili. Len jedna žena tu zostala žiť a ...“
„... a to bol môj predok. Hovorila si, že tu žil jeden Antik a že niekto z nás je jeho potomok. Vždy som si myslela, že si to ty... Zomrela krátko po príchode sem. No, stihla ešte porodiť. Nikto iný, len my sme tu mohli žiť. Za akú cenu? Úmrtnosť bola obrovská. Ale oni to nevedeli a preto našu planétu nazvali Spesia. Znamená to útočisko a nádej...“ povedala Meteora. Všetko jej začalo dávať zmysel a veci sa začali vyjasňovať.
„Nie si ako ostatní... Si výnimočná, jedinečná...“ hovorila Lora.
„Nie, prestaň...“
„Iba hovorím pravdu. Si úžas...“
„PRESTAŇ!“ zrevala Meteora na Loru so slzami v očiach.
„Ja, ja iba chcem byť ako ostatní...“
„Nikdy nebudeš... Vieš, že ak sa vzdáš schopností, skôr či neskôr umrieš.“
„Na jednej strane schopnosti potrebujem, aby som pomáhala tam, kde je treba, vďaka schopnostiam som zistila viac vecí, než Antici za celú dobu svojej existencie, pomohla som zničiť Wraithov, ale na strane druhej bez nich umriem, a ak by som sa náhodou udržala pri živote bez toho, aby som bola závislá na systéme, bez toho, aby ma liečil a oživoval niekoľkokrát za deň, tieto vidiny by neskončili... Záchvaty - prívaly informácii by nezmizli, ani by sa nezmiernili... Vďaka schopnostiam, ak dostanem záchvat v prítomnosti napríklad Janusa, dokážem to ako-tak ustáť, nikto nič nespozná... Ale neviem ako dlho to ešte vydržím.“ povedala Meteora a pozerala sa uprene do zeme, na ktorú padali jej slzy v hojnom počte.
„Mám vidiny budúcnosti... Prečo si ich ale nepamätám?... Sú presne ako sen... Keď sa zobudíš, pamätáš si ho aspoň z časti, ale o chvíľu neskôr si nepamätáš nič. Načo vidím do budúcnosti, keď potom viem predísť iba časti z tomu, čo som videla? Vieš aký je to pocit? Napríklad keď na Atlantis vnikol Wrorn a ja som ho uvidela, ja, ja, som nezabránila ani... Lornovi ľudia mohli žiť!...“ vyčítala si Meteora.
„Prečo sa tak bojíš Michaela?“ spýtala sa Lora. Meteora zdvihla hlavu.
„Hm, myslela som si, že otázky kladiem ja...“ povedala a pokúsila sa usmiať. Zhlboka sa nadýchla.
„Ja, ja vlastne ani neviem... Keď som vás, všetkých stratila, chodila som po galaxii cez brány a občas sa mi pošťastilo zabiť nejakého Wraitha. Všetci Wraithi boli rovnakí... No Michael nie... On bol iný... Mal vlastnú armádu a,...“ zastavila sa Meteora, pretože nevedela, ako pokračovať.
„Prišla som na jednu z planét, ktorej adresu som poznala z tvojej mysle. Strávila som na nej asi deň. No keď som sa vrátila k bráne a chcela som zadať ďalšiu planétu, cítila som chlad. Nie, nebola to zima, bol to nekonečný chlad ktorý ma vo vnútri spútaval. Presne taký, aký som cítila, keď na Spesiu prišli Wraithi, ale slabší. Prenasledovala ma skupinka Michaleových hybridov. Vzdialila som sa od brány a utiekla do lesa. Oni videli kam idem a keď som im zmizla z dohľadu, rozbehli sa za mnou. Schovala som za za veľký strom, no oni si mysleli, že idem ďalej a tak utekali ďalej. Pár som ich strelila do šípom do chrbta, no bolo to málo. Zistili, kde sa nachádzam. Chcela som utiecť, no vzduchom začali lietať modré strely zo stunnerov a jedna z nich sa o mňa mierne obtrela. Zrútila som sa na zem a oni ma dobehli. Nedokázala som sa hýbať, mala som zavreté oči, ale všetko som vnímala. Hovorili, že je zvláštne, že som sa tam dostala a že by ma niekto mal asi vidieť. Ten niekto bol Michael, ako som neskôr zistila. Odniesli ma niekam veľmi, veľmi ďaleko. Položili ma na zem, do tmavej a vlhkej miestnosti. Keď som už dokázala odvládať svoje telo natoľko, že som dokázala otvoriť oči, niekto prišiel a vpichol mi niečo do nohy. Stŕpla mi a zachvíľu som stratila vedomie. O veľmi dlhú dobu som sa prebudila. Nevedela som, koľko som spala, ale cítila som, že to boli celé dni, možno aj týždne. Stál pri mne Michael. Hovoril mi, že všetko bude dobré. Že budem jeho kráľovnou. Ja, ja som bola v inom oblečení, než som prišla, mala som na sebe šaty a bola som odzbrojená. Teda, on si myslel, že som bola odzbrojená. Chcela som utiecť, no Michael ma postrelil stunnerom, avšak strela z neho nemala modrú farbu, ale fialovú. Mala som ťažko popálenú ruku. Potom som sa opäť zobudila, bola som pred bránou, v mojom oblečení a pri mne boli moje zbrane. Bola som vyliečená... Neváhala som, všetko som si zobrala a utiekla som z planéty. Potom sa všetko zmenilo...“
„Bola si tehotná a stretla si sa z ľuďmi zo Zeme.“ povedala za ňu Lora.
„Nie, o tom nehovorím... Po tom, čo ma chytil, ja, moje sebavedomie sa úplne stratilo, mala som pocit, že... že som pod jeho vplyvom a že som taká zraniteľná. Cítila som z neho, že... on trpel tým, že bol iný, cítil sa menejcenný, len preto, že bol hybrid, bol iný a že ho ostatní odmietli... A teraz ho chápem, chápem, aký je to pocit byť odlišný a nedokázať splynúť s davom. A to ma, to ma nesmierne desí, že, že sa s ním stotožňujem. Keď som ho prvý krát videla, cítila som, že som v jeho moci, že, ja neviem, že som úplne stratila slobodu, stratila som sebavedomie a odvtedy, odvtedy žijem v neustálom strachu, že ma niekto bude mať v moci, že ma niekto chytí a...“ nedohovorila Meteora a roztriasla sa.
„Obávaš sa o svoj život, o svoje bezpečie.“ povedala za ňu Lora.
„Áno.“
„Preto nosíš stále zapnutý štít, že?“
„Áno. Ale nie je to nič príjemné. Keďže mám absolútne nepriepustný štít, nemôžem dýchať okolitý vzduch. Podvedome si vytváram kyslík priamo v pľúcach, no nie je to nič príjemné. Nemôžem dýchať.“
„Preto tvoríš loď, ktorá bude obsahovať všetko čo vieš a v ktorej možno nájdeš stratený pocit bezpečia, však?“ spýtala sa Lora. Meteora neprítomne zakývala hlavou na znak súhlasu.
„Preto chceš k Atlantis pristavať nové časti, aby sa tam zmestilo viac ľudí, ktorí by tam mohli nájsť útočisko, ak by boli v ohrození.“
„Hej.“ odpovedala Meteora. Lora sa usmiala.
„Pomenovala si loď po mne...“
„Áno... Stratila som ľudí, ktorí mi boli najbližší.“
„Máš Noxov. Poznajú tvoje trápenie a pomáhajú ti. Vedia aká si mocná, ale aj tak ťa neodmietli. Ich planéta je tiež výnimočná...“
„Ale inak ako Spesia...“
„Aj tak... V ich planéte sa nachádza jeden veľmi zaujímavý prvok, ktorý je veľmi reaktívny. Stačí len mierne zmeniť teplotu prostriedia, kde sa nachádza a nastane veľká skaza. Preto sú Noxovia takí mierumilovní...“
„Áno... Kedysi kôli tomuto prvku viedli vojny, no raz z neho vyrobili takú veľkú bombu, že reťazová reakcia takmer zničila celú planétu. Odvtedy žijú v mieri a pokoji.“ dopovedala Meteora.
„V mieri a pokoji, ktorý ti tak veľmi chýba...“
„Keď postavím Loru a Lora rozšíri Atlantis, pôjdem k nim a budem s nimi žiť. Dúfam, že sa môj strach vytratí.“
„Opustíš Janusa?“ spýtala sa Lora.
„Janus je dospelý a navyše je šťastný, že Wraithi neexistujú. Ja ho neopustím. Veď, on si ma vybral, on si ma našiel a nemyslí si, že by som dokázala žiť celý život na Atlantis. Vie, že by som radšej žila na veľkej zalesnenej planéte...“
„Ale vie, že odídeš?“
„Nie...“
„Ale veď ti pomáha s Lorou a jej stavbou...“
„Je ako môj mladší brat, no ani súrodenci nežijú večne spolu...“
„Ale veď ti predsa dal schopnosti...“ nedohovorila Lora.
„Ktoré ma ničia...Schopnosti sú prekliatie a nie dar.“
„Ale vďaka nemu sa ti splnil sen, Wraithi neexistujú...“
„Ale za akú cenu!?“
„Ty si bola ochotná prijať schopnosti...“
„Ale nevedela som, že sa tak neskutočne rozvinú, ani Janus to nevedel. Janus bol presvedčený, že to bude fungovať. No som vyspelejšia než si myslel.“
„Keď si nevedela, čo sa stane, nemala si ich prijímať, nemala si súhlasiť...“
„Ale veď ty si mi hovorila o Predkoch, akí sú úžasní a vyspelí... ja, myslela som si, že sú neomylní!“ povedala Meteora, no vtom zmizol stan, v ktorom boli a okolo nich bola len púšť. Meteora sa pozrela na Loru.
„Tvoj sen sa končí... onedlho sa prebudíš.“ povedala Lora. Mala pravdu. Lúč svetla, ktorý donedávna svietil na Meteorine rameno sa pomaly premiestnil na jej tvár a hrial jej líce. Posúval sa stále bližšie k očiam.
„Ja nechcem, aby sa to skončilo... Chcem sa s tebou ešte rozprávať...“
„Rozprávaj sa so systémom.“
„Ale ja sa chcem s tebou...“
„Tak nech na mňa zoberie jeho hologram podobu...“
„To nebude ono...“ povedala Meteora a na púšti sa zdvihol veľký vietor. Ledva dovidela na Loru.
„Veď toto je predsa iba sen. Sen, ktorý sa končí. Použi schopnosti, aby si ešte spala... zacloň to svetlo, ktoré ťa budí...“
„Nie... Použitie schopností by znamenalo okamžité prebudenie.“ povedala Meteora. No v tom si uvedomila, že na Lore nie sú okná, cez ktoré by mohli prenikať slnečné lúče, ktoré ju práve budia. Okamžite otvorila oči a posadila sa. Z pod kože sa jej vynorila zbraň. Vystrašene sa obzrela okolo seba. Nachádzala sa na ošetrovni a sedela na lôžku. Kým oddychovala po odbere krvi, zaspala a nikto ju nezobudil. Zbraň sa jej opäť vnorila pod kožu. Vydýchla si. Vtom prišiel Carson.
„Ahoj drahá, dobré ráno, už si hore? Nechceš kávu?“ spýtal sa, pretože si práve niesol hrnček čerstvej kávy.
„Nie, ďakujem, ako, ako dlho tu už spím?“ spýtala sa Meteora.
„Neviem, keď som preberal službu, Jennifer mi povedala, že tu spíš a že ťa nemám budiť. Ževraj si po odbere krvi zaspala.“ povedal Carson.
„Hej... Inak, je môj scan v poriadku?“
„Áno, mám ti od Jennifer odkázať, že si úplne v poriadku.“ povedal Carson a usmial sa.
„Mimochodom, ako je na tom Lorne, nevieš?“ spýtala sa Meteora.
„Fyzicky dobre, ale psychicky... už hovoril so psychológom, podľa neho je v poriadku, ale myslím si, že človeku zostanú spomienky na to, ako ho naháňal obrovský mimozemský tvor. Nie je to nič príjemné...“
„Nie, no nie je... Ahoj.“
„Ahoj.“ odpovedal Carson.