NewAsgard píše:
Tak jasně, že to byla jen nadsázka, ale prostě mám Star Wars mnohem radši, než ty ostatní filmy.
A napsal jsem snad, žes napsal, že "X je megakvazilionkrát lepší než ta sračka Y". 11% je navíc docela dost.
Trošku si protiřečíš: Nejdřív napíšeš, že je Avatar dějově na stejné úrovni jako Star Wars a najednou ti jde o audiovizuál? Avatar není vykrádačka? Tak jak to že se v Matrixu objevilo přenášení vědomí, někam jinam. Jak to že zde vyhráli Modrásci, kteří neměli absolutně žádnou šanci vyhrát jako ve Star Wars Rebelové. Jak to že je Pandora, tak podobná Kashyyyku a dalším Sci-fi džunglím. Mám pokračovat?
Stará trilogie toho moc vykrádat nemohla. Leda tak nová, ale to jsme zase jinde. Možná leda tak Star Trek, ale v čem? Nejsou tady Fejzry, štíty jen okrajově a jsou tu světelné meče.
A opravdu stále nechápu, v čem je Star Wars tak jednoduché jako Avatar?
Jo a vůbec jsem neřekl, že jsou B a C sračky, když máš to slovo tak rád.

A napsal jsem snad, žes napsal, že "X je megakvazilionkrát lepší než ta sračka Y". 11% je navíc docela dost.
Trošku si protiřečíš: Nejdřív napíšeš, že je Avatar dějově na stejné úrovni jako Star Wars a najednou ti jde o audiovizuál? Avatar není vykrádačka? Tak jak to že se v Matrixu objevilo přenášení vědomí, někam jinam. Jak to že zde vyhráli Modrásci, kteří neměli absolutně žádnou šanci vyhrát jako ve Star Wars Rebelové. Jak to že je Pandora, tak podobná Kashyyyku a dalším Sci-fi džunglím. Mám pokračovat?

Stará trilogie toho moc vykrádat nemohla. Leda tak nová, ale to jsme zase jinde. Možná leda tak Star Trek, ale v čem? Nejsou tady Fejzry, štíty jen okrajově a jsou tu světelné meče.

A opravdu stále nechápu, v čem je Star Wars tak jednoduché jako Avatar?
Jo a vůbec jsem neřekl, že jsou B a C sračky, když máš to slovo tak rád.
Nadsázka je fajn a osobní preference jsou svaté, ale je rozdíl říct "A mám raději než B" a "A je o 1000% lepší než B". Jedno je subjektivní výrok, druhý je kvaziobjektivní výrok (a nezáleží na tom, že kritika není objektivní).
11% je moc pokud jde o bankovní úrok, ne pokud vyjadřuje hodnocení jednoho filmu 77% a druhého filmu 88%. Rozhodně nejde o poměr tisíců k jedné; a možná jsi nenapsal "sračka", ale za co jiného Avatara a Star Trek tedy označuješ, když jsou stonásobně horší než Star Wars?
Avatar JE na dějové úrovni stejně komplikovaný jako první SW film, proto oceňuju přínos audiovizuální. Přenášení vědomí se objevilo už snad v románech od Dicka někdy v 60. letech, stejně jako v původním Star Treku, prokrista. Jde o to, jak je tady ten motiv implementován, ne že je tu nějaký jistý motiv implementován (Tron taky není totéž co Matrix, přitom mají podobné téma, víme?). Tedy že přenesení vědomí v Avataru rozehraje trochu jiné motivy než přenesení vědomí v Matrixu (enviromentální vs. anarchistické).
No že by Rebelové měli nějakou echt šanci vyhrát s jednou flotilou proti mnohonásobně silnějšímu Impériu je samo o sobě dost divné, ale to je je celkem jedno, protože souboj v Avatarovi zase probíhal na mnohem menším území a především, pokud jsem se správně díval, tak modrásci nevyhráli a zachránilo je až deus ex machina v podobě místní gaii. Opět sedící do pohádkového laděni celého filmu.
Stará trilogie samozřejmě vykrádala, viz. inspirace naivními seriály 30. let Flash Gordon a Buck Rogers, inspirace japonskou mytologií a Kurosawovou The Hidden Fortress, inspirace Tolkienovým koherentním světem Pána prstenů atd. Nešlo o originální dílo, jako mnohé fantasy scifi si to vypůjčilo elementy odleckud a trochu jinak je poskládalo do příběhu dobra proti zlu, v němž je mladý muž vystaven ténatám zla a nakonec se přidá k dobru. Což je vlastně syžet i Avataru.
Lucasovi patří dík, že to natočil a spojil a byl průkopník, Cameronovi o něco menší zásluha za průlom ve 3D (který po něm zatím nikdo nezopakoval). A subjektivně se mi série SW líbí víc než Avatar (dám si ji znovu raději než Avatara), nicméně rozhodně jsem v imaxu hltal Avatara mnohem více než novou trilogii SW, u které jsem si užíval maximálně toho, co více ze světa SW uvidíme (jako armádu jediů nebo útok na jedi temple), světa dobře načrtnutého starou trilogií.
Nejde mi o to vás nějak přesvědčovat, že si máte Avatara nějak zamilovat, když vám na něm vadí nějaká konkrétní věc. Jenom mi příjde opravdu hodně divné říct, že Avatar je dějově jednoduchý nebo vykrádající, a srovnat ho zrovna se Star Wars.
Ale pravda, bylo by pěkné, kdyby se na audiovizuálních snímcích oceňovala audiovizualita a na dějových snímcích oceňoval děj, ne naopak.