Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Seriály Stargate Stargate Universe Pokec o epizodách 2x07 - The Greater Good

2x07 - The Greater Good

Sekce určená k debatám o odvysílaných dílech k nimž vyšly české titulky. Pokud i tak chcete spoilerovat, používejte funkci spoiler (tlačítková lišta při psaní příspěvku)

Příspěvek 10.11.2010 18:44:55
dolph1888 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Já vím, že už jednou byla na Destiny, zarazilo mě to až teď, když jsem viděl s jakou bravurou vzala propisku a začala psát. Přece jen za ta léta bez pohybu se to vytratí. Nedá se nic dělat, jediná možnost je to okecat tím výše.
:D

Příspěvek 10.11.2010 19:16:00
Werostir Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

dobrá epizoda...
škoda že
Toto je spoiler!!!:
nas ginn opustí :(
Tak... ja ho zabiju, to je magor.. naprostej Idiot..
- Zelenka

Obrázek

Příspěvek 10.11.2010 22:20:41
Daedalos304 Uživatelský avatar
Major General
Major General

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

to s tou ginn je jistý že ju voddělá?? nebo tam někdo včas zakorčí...když bude v krapet přidušeným stavu??:) jinak díl opět super 9,5/10 páč sem to o destiniině misi nerozuměl bez titlů ale pak to bude 11/10 I'm sure

Příspěvek 10.11.2010 22:26:36
Coder Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Je sice fajn, že Eli už není panic (:D), ale Ginn jsem si vážně oblíbil. A Amandu taky, takže jestli je Simeon zabije, tak si já zajedu na malý výlet na konec vesmíru :twisted: :D ;)
Hvězdná Brána CZ - Vše o fenoménu Stargate
[img][http://hvezdnabrana.cz/wp-content/uploads/banner2.png]http://hvezdnabrana.cz[/img]
Obrázek

Příspěvek 10.11.2010 22:37:05
dolph1888 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Toto je spoiler!!!:
Ginn už to má skutečně za sebou. Ten LA maník je fakt vostrej. Takovej je prostě život a SGU je ze života. Jasně, že kdybych si mohl vybírat já, dostal by černou známku někdo jinej ... .

Příspěvek 10.11.2010 23:07:51
Wanted Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Toto je spoiler!!!:
Bude jí škoda :D . Jen, jestli si stačí vyměnit těla zpátky...

Tento díl opravdu výbornej, jen doufám, že si to poslání Rush nevymyslel, strašně se těším na další díl...

No a taková řečnická otázka na militaristy (možná se to už tu řešilo): střílel by ten samopal v tom vakuu, který tam bylo než nastartovali podporu života? :D
Obrázek
HNĚV POMINE, NENÁVIST V SRDCÍCH ZŮSTÁVÁ

Příspěvek 10.11.2010 23:26:14
sangaj Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

podle me ne, kdyz si vezmem jak funguji strelne zbrane tak k zazehnuti strelneho prachu v nabojich je potreba kyslik
Rodney:Radši umřu jako hrdina než jako jídlo

Kane: "Do you ever give up?"
Jackson: "Not until I'm dead. And sometimes not even then."
(Kane: "Vzdáte se někdy?"
Jacson: "Ne, dokud jsem naživu. A někdy ani potom ne.")

Pomsta je pokrm, který nejlépe chutná za studena (klingonská moudrost)

Příspěvek 10.11.2010 23:28:35
Aiwendill Uživatelský avatar
Brigadier General
Brigadier General

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

z technickeho hladiska je celkom mozne, ze samopal striela aj vo vakuu. patrony maju totiz napln, ktora neprichadza do styku z okolitym svetom, takze ak stlacis spust tak ten vybuch, ktory vystreli naboj cez hlaven nastane aj ked je zbran vo vakuu. Akurat si nie som isty, ci vakuum neprida naboju na dodatocnej kinetickej energii pri opusteni hlavne zbrane.
Najlepší štvornohý priateľ človeka je posteľ...

Příspěvek 10.11.2010 23:35:48
Evil Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

jedno je vsak iste, tlmic ti vo vakuu netreba :D
Obrázek

Příspěvek 11.11.2010 00:00:11
Lord Denvil Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Wanted píše:
No a taková řečnická otázka na militaristy (možná se to už tu řešilo): střílel by ten samopal v tom vakuu, který tam bylo než nastartovali podporu života? :D

Strelny prach a jaka koliv jina vybusnina na v sobe vsechny slozky pro uskutecneni chimiske reakce. Takze je zcela jisty (zadne "mozna") jak strelny zbrane, tak i vybusniny (treba tak oblibena v SG1 a SGA plasticka trhovina C4) budou fungovat ve vakuu.

...az na to, ze vybusnina bude postradat tlakovou vlnu... jelikoz neni co "tlacit" :-)

PS: k tematu - dil vyborny 10/10
With best regards,
Lord Denvil

Příspěvek 11.11.2010 00:20:55
PK13 Airman
Airman

Odpovědět s citací

Wanted píše:

Střelná zbraň samozřejmě ve vakuu střílet bude, protože náplň náboje má krom "střelného prachu" také okysličovadlo (on vlastně už střelenej prach má v sobě okysličovadlo - ledek), protože není možné dostat do tak stísněného prostoru dostatečně rychle dost kyslíku

Evil píše:
jedno je vsak iste, tlmic ti vo vakuu netreba :D

Proč by tam mělo být vakuum? (nevidím k tomu jedinej důvod) :)

Já bych největší slabinu viděl než zapnou "gravitaci" v zpětném rázu zbraně, který by je ve stavu bez tíže poslal někam nazdařbůh do vesmíru :)
(by pak musel vystřelit na opačnou stranu aby se zastavil :) )
..vlastně je otázka jesli by byla vůbec kulka schopná ublížit kdyby vystřelil, ale to asi jo...

Jinak díl zatim asi nejlepší :) z celé SGU

Příspěvek 11.11.2010 00:30:09
Airman
Airman

Odpovědět s citací

PK13 píše:
..vlastně je otázka jesli by byla vůbec kulka schopná ublížit kdyby vystřelil, ale to asi jo...

Neni v tom rozdil... Je to klasicky inercialni system... Vliv atmosfery je v tomhle pripade zanedbatelny. Spis ucinek zbrane bude ve vakuu o neco malo vetsi a navic nekonecny dostrel, protoze projektil se nebrzdi o vzduch a tim padem neztraci enegii.

Jen se zamerovanim na velke vzdalenosti (stovky a tisice km) by byl problem, protoze na projektil pusobi gravitacni, centralni a coriolisovy sily gravitacniho systemu...

a kdy to vsechno jeste zvazime z hlediska relativisticke mechaniky, tak zacina mne z toho bolet hlava :-)
Naposledy upravil Lord Denvil dne 11.11.2010 00:46:38, celkově upraveno 1
With best regards,
Lord Denvil

Příspěvek 11.11.2010 00:40:49
PK13 Airman
Airman

Odpovědět s citací

No to právě si nejsem jistej, protože jde o dvoutělesový rozpad.

Když jsi na Zemi (se všim všudy) tak téměř veškterá energie z reakce (=rozepnutí plynů) se předá kulce, zbraň má oporu (až na nějaký zpětný ráz)..ve stavu bez tíže a bez opory je tam veliký rozdíl..

jediné, co hraje pro je, že kulka je o hooodně lehčí tak odletí s větší rychlostí..asi pokud se dobře pamatuju..

EDIT:) pamatuju se dobře:) kulka i zbraň+střelec budou mít stejnou hybnost => kulka bude mít mnohem vyšší rychlost

+ ještě střelec+zbraň si z celé reakce vezmou více energie než kulka...

EDIT2: ostatní gravitační působení samozřejm neuvažuju, myslim že bude zanedbatelné oproti silám kterými kulku vystřelím...

Když tak teď nad tim přemýšlim, tak je to vlastně asi i jedno, kdyby chtěl ve stavu bez tíže střelit možná by kulka neublížila, ale určitě by dodala dost síly, aby poslala oběť někam do hlubin vesmíru (střelec má zbraň = může vystřelit na druhou stranu a zastavit se :)) )
Naposledy upravil PK13 dne 11.11.2010 00:55:23, celkově upraveno 1

Příspěvek 11.11.2010 00:52:09
Airman
Airman

Odpovědět s citací

"Jestliže na těleso působí síla, pak se těleso pohybuje se zrychlením, které je přímo úměrné působící síle a nepřímo úměrné hmotnosti tělesa...."

...neni ti to nejak povedomy?... :wall: :D :D :D

...a kdyby toho bylo malo, tak tady je jeste pokracovani:

"Proti každé akci vždy působí stejná reakce; jinak: vzájemná působení dvou těles jsou vždy stejně velká a míří na opačné strany..." :bravo:

PS: nic se z toho nedelejte, ja vim, ze v hodinach fizyky je mnohem zajmavejsi cumet po holkach, nez poslouchat te nesmysly, ktery vyklada ucitel... :lol:
With best regards,
Lord Denvil

Příspěvek 11.11.2010 00:55:20
Airman
Airman

Odpovědět s citací

PK13 píše:
+ ještě střelec+zbraň si z celé reakce vezmou více energie než kulka...

Proc? Treti Newtonuv zakon uz zruzili? :D
With best regards,
Lord Denvil

Příspěvek 11.11.2010 01:02:04
PK13 Airman
Airman

Odpovědět s citací

Možná jsem to popletl, a je to trochu jinak :) ... už je asi moc pozdě na přemejšlení..
Nicméně na Zemi se ten plyn bude rozpínat jedním směrem protože druhá strana má oporu a ve stavu bez tíže oběma směry

Asi jako pružinka kterou dáš mezi dvě kuličky ti ty dvě kuličky pošle každou na jinou stranu a pružinak kterou dáš mezi zeď a kuličku ti s tou zdí nehne, tzn té kuličce dá o to více energie..

EDIT: a zákon akce a reakce mezi střelcem+zbraní a nábojem používat je samozřejmě špatně, protože spolu silově neinteragujou... :)

Příspěvek 11.11.2010 01:10:21
Airman
Airman

Odpovědět s citací

nene, praveze neda :-) ta zed dostane na chlup stejne mnozstvi energii, jenze nikam se nepohne, protoze ma mnohem vetsi hnotnost a pruznost (takze se jen nepatrne prohne)... :-)
With best regards,
Lord Denvil

Příspěvek 11.11.2010 01:13:45
Airman
Airman

Odpovědět s citací

PK13 píše:
... a zákon akce a reakce mezi střelcem+zbraní a nábojem používat je samozřejmě špatně, protože spolu silově neinteragujou... :)

Ale praveze system strelac+zbran vs. projektil je zcela klasicky pripad pro treti zakon (samozrejme zjednodusene). jsou to proste te tvoje kulicky a pruzina mezi nima... jenom jedna kulicka je poradna (~100kg) a ta druha ma jen par gramu...
With best regards,
Lord Denvil

Příspěvek 11.11.2010 01:32:29
PK13 Airman
Airman

Odpovědět s citací

:) ee...nene..

Newton:
Proti každé akci vždy pusobí stejná reakce; jinak: vzájemná pusobení dvou
teles jsou vždy stejne velká a mírí na opacné strany.

Zjednodušeně u dvou kuliček a pružinky. Dvě kuličky jsou dvě různá tělesa a pružinka nám představuje sílu.
Kuličky na sebe nepůsobí ale na obě působí VNĚJŠÍ síla = pružinka. Shodou okolností v opačném směru.

Kdyby se mělo jednat o akci a reakci pak by na sebe kuličky museli působit silou, třeba by jedna do druhé narazila..

Jednodušeji - dám si na stůl dvě kuličky kousek od sebe. Nic se neděje. Pak mezi ně dám pružinku a pustim ji - kuličky se rozjedou.

Silově jsem každé kuličce dodal vnější sílu, každá z kuliček působila stejnou silou jakou jsem ji dodal na pružinku ... ahaa už jsem u toho jak to myslíš :)
Akce a reakce je kulička1 X pružinka a druhá kulička 2 X pružince, shodou okolností se obě nakonec vyruší a pružinka zůstane na místě...ale typicky o akci a reakci mezi dvěma kuličkami nejde.. :)

Příspěvek 11.11.2010 01:44:15
PK13 Airman
Airman

Odpovědět s citací

Lord Denvil píše:
nene, praveze neda :-) ta zed dostane na chlup stejne mnozstvi energii, jenze nikam se nepohne, protoze ma mnohem vetsi hnotnost a pruznost (takze se jen nepatrne prohne)... :-)

Zeď nedostane energii vůbec žádnou (jinak, "zanedbatelnou"), zeď stále kinetická i potenciální energie = konst. před i po.

kulička dostane kinetickou energii kterou má dostat + kinetickou energii kterou by v druhém případě dostala druhá kulička...

PS.: Omlouváme se všem za spam, je to "skoro" k tématu, až si to ujasníme klidně to smažte ;)

Příspěvek 11.11.2010 01:49:56
Airman
Airman

Odpovědět s citací

...no a ted jeste aby bylo uplne jasny... predstav si vmisto pruziny rychle se rozpinajici plyn zhoreleho strelniho prachu ktery stejnou silou tlaci kulku jednim smerem a zbran (a tim padem i strelce) smerem opacnym... amen :-)

PS: neni to spam, ale spis offtopick... ale otazka je to zajimava... :-)
With best regards,
Lord Denvil

Příspěvek 11.11.2010 02:10:35
PK13 Airman
Airman

Odpovědět s citací

Jop :)

vypadá to, že jsme se shodli..
jenom ještě doplním, síla na oba je stejná (po stejný čas) => oba dostanou stejnou hybnost (zákon zachování hybnosti)

Energii (neplést si se silami a hybností, je to úplně něco jiného) dostanou oba různou. Konkrétně težší předmět dostane mnohem méně energie než ten lehčí.
(už jsem našel scripta z minulého roku a spočítal jsem si to :) )

Příspěvek 11.11.2010 04:28:22
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Tak super. Souhlas. Mozna jsem trochu popletl pojmy, jen prece uz jsem nejaky cas pryc ze skoly :-)

A energie, co dostrava zbran pri vystrelu neni vubec mala - je docela fuska to udrzet (osobni zkusenosti :wink: )... zvlast treba kulomet... musim se smat, kdyz ve filmech z toho nekdo strili ve stoje :-)

Kazdopadne odpoved na puvodni otazku zni: strelni zbran muze strilet v jakemkoliv prostredi (atmosfera, vakuum, pri trose stesti i pod vodou) a kulky budou spolehlive zabijet - ucinek projektilu ve vakuu a stavu beztize je nepatrne odlisny od ucinku na zemi...
With best regards,
Lord Denvil

Příspěvek 11.11.2010 10:36:32
Wanted Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Zapomínáte, že tam gravitace byla, jenom tam neměli vzduch ;)
Obrázek
HNĚV POMINE, NENÁVIST V SRDCÍCH ZŮSTÁVÁ

Příspěvek 11.11.2010 10:44:04
Lord_of_war1 Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

nechci vam tady do toho kecet ale trochu jste se oddalily od tematu:D
Pravda a svoboda jsou věci, které si nalháváš abys si v noci usnul.
Nic sem necítil. Zemřel jsem uvnitř.

Obrázek

PředchozíDalší

Zpět na Pokec o epizodách