Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo Verite v boha?

Verite v boha?

diskutujte o všem a o ničem

Verite v boha?

Ano
29
32%
Nie
63
68%

Celkem hlasů : 92

Příspěvek 18.9.2010 19:02:19
ivimila Airman First Class
Airman First Class

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Nohajc: Pozor, tady mluvíme o křesťanském Bohu!
Stačí když tě odkážu na můj příklad s duchem - odpověď na skoro celý tvůj příspěvek :lol: je to založeno na úplně stejném principu

Nohajc píše:
Nic nám ale zatím nedokázalo s jistotou říct, proč tak funguje a proč vůbec existuje.

To chce čas ;-) časem se otázky vyřeší a kdo chce, ať je klidně křesťan a věří si tomu, že Slunce svítí, protože Bůh ho má rád ( :lol: )

Nohajc píše:
Otázku proč si můžeme hypoteticky pokládat donekonečna, až se dostaneme za hranice pochopení. Proto je tu víra.

Víra - ať si to každý nazývá jak chce, já si o stvoření světa a podobných věcech nechávám čistou hlavu, ale to neznamená, že bych se o to nezajímal a neměl svůj názor

Dám ti otázku - Když tedy Bůh stvořil nás, tak kdo tedy stvořil Boha? (očekávám odpověď typu "to nemůžeme pochopit, bůh je z jiné dimenze..." NE, takovéhle směšné odpovědi prostě neberu) :lol:

Nohajc píše:
I kdyby byl Bůh jenom koncept vymyšlený čistě člověkem, je vymyšlený tak důmyslně, že ho nelze nikdy stoprocentně vyloučit.

Tohle není o vylučování, tohle je o dokázání (abych mohl něco vylučovat tak to nejdřív někdo musí dokázat, nebo ne?) :lol:

Wanted píše:
dokud tě do toho nebudou nutit nebo to nebude překážet, tak ať ;)

V tomhle je ten problém - hodně křesťanů říká, že své děti do ničeho nenutí, ale zkuste jako děti svým rodičům říct, že už nechcete věřit a ani chodit do kostela a uvidíte své rodiče v takovém světle jak jste je ještě neviděli (neříkám, že je to u všech lidí). Příbuzní rodiny ve které zrovna žiju jsou z 95% křesťané (sakra početná rodina!) a věřte mi, že to co jsem výše napsal u nich naprosto funguje.

Příspěvek 18.9.2010 19:25:30
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ano, já chci důkaz boží přítomnosti a ten mi nikdo nikdy nedal. Pak tedy nevidím žádný důvod proč tomu věřit. Pak mi tedy řekni, kdo je tu mimo. A ano, já řeším právě tuto problematiku a nemusím hledat názory filozofů na naprosto jiné téma.

Kdyby existoval důkaz boží přítomnosti, logicky by se víra nejmenovala víra, protože základním předpokladem víry je nejistota.
Samozřejmě, můžeš se na filozofii vyprdnout a řešit problematiku pohledem hospodského štamgasta. Pokud ale chceš skutečně proniknout do problematiky metafyzična, boha, víry apod. tak se bez náhledu do filozofie neobejdeš.

Můžeš mi vysvětlit, proč mluvíš v takových spojeních? Tak mi rovnou můžeš vysvětlit "jak to tedy je" a opět se neohánět okecáváním ve stylu "bůh je vesmír, je z jiné dimenze..."

Protože to je můj autorský styl :-D Skvělé otázky...
"bůh je vesmír, je z jiné dimenze" je pohled věřících. Já záležitost řeším exaktně, aniž bych odsuzoval jednu nebo druhou stranu. Aby jsi pochopil věřící, musíš věc brát z jejich pohledu, ne o nich tvrdit, že jsou to idioti.
"Jak to je" ti neřeknu, protože to logicky nikdo neví. Nebo si snad myslíš, že tady v diskuzi vyřešíme věc, kterou probíraly zástupy teologů a filozofů?

Já tu řeším křesťanství a ty se tu oháníš tím, abych si zjistil o filozofii, místo toho, aby jsi rovnou napsal jak to tedy je (tzv. okecávání).
Ale to je tvůj problém, že řešíš jenom křesťanství. Na Zemi máme tísíce náboženství a další tísíce jich nepochybně dávno zanikly. Jestli ti jde o to říct, že křesťani jsou špatní, to můžeš i beze mě. Pokud chceš nahlédnout blíže "pravdě", jejich úhlu pohledu, tak se můsíš přeorientovat na filozofii, která řeší důvody pro náboženství.

Hele, žijeme ve stejné zemi? Žiješ s věřícími a chodíš do kostela? Já aHele, žijeme ve stejné zemi? Žiješ s věřícími a chodíš do kostela? Já ano - mám s tím praxi a vím jak to funguje v rodině křesťanů. A právě tyhle (jak ty nazýváš) "retro" hlediska tu dokonale fungují (pokud mluvíme o tom, že mají zastaralé názory z dob středověku). Takže to co říkáš vůbec neberu na sebe - ti lidé co si říkájí křesťané mají opravdu názory z tvého 17. století.

Nevím, jestli ti nějaký fanatik zabil rodinu, já s věřícími problém nemám. Že má někdo předpotopní názory je jeho problém; znám několik lidí, kterým víra pomohla, stejně jako znám několik, kteří jsou idioti - ale to by byli tak jako tak. Problém je, jak jsi sám řekl, v člověku, nikoliv v nějakém náboženství. Na řadě fyzikálních fakultách se ještě v roce 1960 nevyučovala teorie relativity, protože lidem přišla příliš šílená - ani vědci nejsou automaticky neomylní nebo automaticky osvícení, to ale neznamená, že můžu říct "věda je špatná".

Kdo studoval světová náboženství ví, že křesťanství kopírovalo úplně všechno úplně ode všech.
Tím jsi mi potvrdil většinu toho, co tu píšu a svými dalšími výroky si tu protiřečíš - Proč řešit pouhou kopii, když všichni moc dobře víme, že je to podvod?

Viz. výše. Já neřeším pouze křesťanství, řeším víru jako takovou. Nebo jinak - křesťanství je kopií řady dalších náboženství, ty říkáš, že křesťanství je proto špatné - ale neříkáš nic o těch náboženstvích (a jejich správnosti nebo špatnosti), které byly vykradeny. Nezajímá tě metafyzično a další divná slovíčka, bereš tuhle diskuzi jenom jako motiv jak pošpinit papeže. S tím ode mě žádnou pomoc nepotřebuješ, já církev taky vnímám jako dnes nepotřebnou instituci.

Mimochodem jsi mi na některé věci neodpověděl a řekl bych, že zrovna ten příklad o duchovi je více než trefný.

Ty jsi zase neřešil etiku, která vychází z víry v dobro a zlo. Ale to je jedno - většinou věci, na které nereaguju, považuju za správné.

Můj spolubydlící je zarytý ateista, fyzik spolupracující na evropských vědeckých projektech, a prý docela i chápe jak postupoval Velký třesk. Nikdo z vědců ale neřekne "proč" vznikl, kde se vzala ta kulička a proč najednou začala expandovat. Věda na to časem může najít odpověď, ale vždy se dostaneme do stádia, kdy vesmír/kulička/alternativní reality strunové teorie nějak musely vzniknout, a to je stejný paradox, jako otázka "když bůh stvořil svět, kdo stvořil boha?" Jinými slovy, v tomhle si víra a věda můžou podat ruku - ať jsou jakkoliv daleko, ani jedno ještě nepodalo teorii (natož důkaz) vzniku vesmíru z ničeho. Ona i "Teorie Velkého třesku" je jenom teorie, že. Superstruny se na celý vesmír dívají zase dost odlišně, a kdo ví, s čím se příjde později. Neodsuzuji samozřejmě vědu, jenom si nemyslím, že éře umělé inteligence, teorií o supermalých vibrujících strunách a prostoru o jedenácti dimenzích není místo pro potencionální vyšší inteligenci - pro mě je třeba Däniken na stejné úrovni jako Papež. Oba mají svou víru, která je možná pouhým shodem okolností a paranoii, a oba doufají v existenci bytostí, které na nás shlížejí/ly.

Pozor, tady mluvíme o křesťanském Bohu!

Pozor! Křesťanského boha možná řešíš ty, ale já ne.

V tomhle je ten problém - hodně křesťanů říká, že své děti do ničeho nenutí, ale zkuste jako děti svým rodičům říct, že už nechcete věřit a ani chodit do kostela a uvidíte své rodiče v takovém světle jak jste je ještě neviděli (neříkám, že je to u všech lidí). Příbuzní rodiny ve které zrovna žiju jsou z 95% křesťané (sakra početná rodina!) a věřte mi, že to co jsem výše napsal u nich naprosto funguje.

To opět nepovažuju za problém nějaké víry, ale za problém o využování dogmat. Je jedno, jestli svým dětem vtloukáš do hlavy křesťanství, islám, komunismus nebo monarchii. Z pohledu liberála to vždycky bude špatné - ale přesto je třeba děti něco učit, a pro někoho bude vždy špatně i to, když děti vychováváš v duchu respektování svobody a rovnosti pohlaví, že.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 18.9.2010 19:58:43
Airman First Class

Odpovědět s citací

Ray píše:
Kdyby existoval důkaz boží přítomnosti, logicky by se víra nejmenovala víra, protože základním předpokladem víry je nejistota.
Samozřejmě, můžeš se na filozofii vyprdnout a řešit problematiku pohledem hospodského štamgasta. Pokud ale chceš skutečně proniknout do problematiky metafyzična, boha, víry apod. tak se bez náhledu do filozofie neobejdeš

Filozofii používám po celou dobu co tu píšu, ohledně té nejistoty - zkus to říct věřícímu a věř mi, že on by si o tobě myslel své, protože on má svou hlavu a omílá to, co má naučené od malička a nehodlá to změnit (samozřejmě ne u všech to takhle je)

Protože to je můj autorský styl :-D Skvělé otázky...
"bůh je vesmír, je z jiné dimenze" je pohled věřících. Já záležitost řeším exaktně, aniž bych odsuzoval jednu nebo druhou stranu. Aby jsi pochopil věřící, musíš věc brát z jejich pohledu, ne o nich tvrdit, že jsou to idioti.
"Jak to je" ti neřeknu, protože to logicky nikdo neví. Nebo si snad myslíš, že tady v diskuzi vyřešíme věc, kterou probíraly zástupy teologů a filozofů

V tom případě jsme na tom stejně, také se snažím diskutovat neutrálně. S tím dalším jsem se docela zasmál :lol: Takže já chodím do kostela, bydlím s věřícími, poslouchám jejich náboženský řeči a prý se na to neumím podívat z jejich pohledu :lol: Ano, nikdo neví ale přesto jsi mi to "bravurně" z argumentoval :lol:

Ale to je tvůj problém, že řešíš jenom křesťanství. Na Zemi máme tísíce náboženství a další tísíce jich nepochybně dávno zanikly. Jestli ti jde o to říct, že křesťani jsou špatní, to můžeš i beze mě. Pokud chceš nahlédnout blíže "pravdě", jejich úhlu pohledu, tak se můsíš přeorientovat na filozofii, která řeší důvody pro náboženství.

:lol: Můj problém, že řeším křesťanství? Co to je za argument? Já se tu bavím jen o křesťanství protože i tak je to nehorázně obsáhlé téma a ty tu do toho pleteš ostatní věci a argumentuješ tím, že je to můj problém. :lol:

Nevím, jestli ti nějaký fanatik zabil rodinu, já s věřícími problém nemám. Že má někdo předpotopní názory je jeho problém; znám několik lidí, kterým víra pomohla, stejně jako znám několik, kteří jsou idioti - ale to by byli tak jako tak. Problém je, jak jsi sám řekl, v člověku, nikoliv v nějakém náboženství.

Na tohle ti opravdu nemá cenu odpovídat, protože ať napíšu co napíšu tak ty si povedeš svoje urážející řeči i přes to, že já jsem ti (řekl bych) skvěle ukázal situaci v jedné rodině věřících. Můžu se zeptat, čím člověku křesťanství pomůže? (vážně mě nezajímají takové věci jako je výchova dětí křesťanstvím - že křesťanské děti jsou hodnější a podobně (to není nějakou vírou, ale schopností rodičů vychovat děti (snad si rozumíme jak to myslím)))

Viz. výše. Já neřeším pouze křesťanství, řeším víru jako takovou. Nebo jinak - křesťanství je kopií řady dalších náboženství, ty říkáš, že křesťanství je proto špatné - ale neříkáš nic o těch náboženstvích (a jejich správnosti nebo špatnosti), které byly vykradeny. Nezajímá tě metafyzično a další divná slovíčka, bereš tuhle diskuzi jenom jako motiv jak pošpinit papeže. S tím ode mě žádnou pomoc nepotřebuješ, já církev taky vnímám jako dnes nepotřebnou instituci.

Nechápu z jakého důvodu na mě házíš takovou špínu, že se prý snažím říct, že je to špatné apod. Beru to z neutrálního pohledu (viz výše). V první řadě se ty snažíš pošpinit mě - vytržením některých věcí z kontextu. Viz tato citace.

Ty jsi zase neřešil etiku, která vychází z víry v dobro a zlo. Ale to je jedno - většinou věci, na které nereaguju, považuju za správné.

Tak to jsem rád, že se shodneme

Pozor! Křesťanského boha možná řešíš ty, ale já ne.

Tak teď si doufám rozumíme (viz jak jsem napsal výše)

To opět nepovažuju za problém nějaké víry, ale za problém o využování dogmat. Je jedno, jestli svým dětem vtloukáš do hlavy křesťanství, islám, komunismus nebo monarchii. Z pohledu liberála to vždycky bude špatné - ale přesto je třeba děti něco učit, a pro někoho bude vždy špatně i to, když děti vychováváš v duchu respektování svobody a rovnosti pohlaví, že.

Kdo jsi ty? Já jsem svobodný člověk, za svobodu dříve umíraly miliony lidí a já se snažím tu svobodu udržet.

Když tedy souhlasíš s mým příkladem "ducha", tak co tedy dál řešíme? Rayi na tobě se mi někdy zdá, jako by jsi se snažil za každou cenu v každém tématu někomu něco rozmluvit. :lol: Navíc v tomhle tématu mi připadáš jako naprostý teoretik, co nikdy nebyl v kostele a nikdy nežil v rodině křesťanů. (určitě bys poznal náboženství z jiné stránky než jak máš načtené) :wink:

Příspěvek 18.9.2010 20:17:08
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Takže já chodím do kostela, bydlím s věřícími, poslouchám jejich náboženský řeči a prý se na to neumím podívat z jejich pohledu :lol: Ano, nikdo neví ale přesto jsi mi to "bravurně" z argumentoval :lol:

Je mi zhola jedno, jestli s věřícími bydlíš, spíš nebo jíš z jednoho kastrolu - vyjadřuješ se tady jako poměrně ostře proti-křesťansky, takže mi nepříjde, že by ses uměl na věc podívat z jejich pohledu. Ze s někým bydlím ještě neznamená, že ho nutně přijímám.

:lol: Můj problém, že řeším křesťanství? Co to je za argument? Já se tu bavím jen o křesťanství protože i tak je to nehorázně obsáhlé téma a ty tu do toho pleteš ostatní věci a argumentuješ tím, že je to můj problém. :lol:

Je to tvůj problém. Já se bavím o ovoci, ty se bavíš o jablkách, které ti navíc nechutnají. Takže když já napíšu "Ale vždyť třeba kiwi je fajn" a ty na to pořád zareáguješ "Jablka jsou hnusný!", tak je logický, že si nerozumíme.
Forum se, mimochodem, jmenuje "Věříte v boha", nikoliv "Je křesťanství košer?"

Na tohle ti opravdu nemá cenu odpovídat, protože ať napíšu co napíšu tak ty si povedeš svoje urážející řeči i přes to, že já jsem ti (řekl bych) skvěle ukázal situaci v jedné rodině věřících. Můžu se zeptat, čím člověku křesťanství pomůže? (vážně mě nezajímají takové věci jako je výchova dětí křesťanstvím - že křesťanské děti jsou hodnější a podobně (to není nějakou vírou, ale schopností rodičů vychovat děti (snad si rozumíme jak to myslím)))

Jaké urážející věci? Prozatím se na obě skupiny lidí dívám neutrálně, zatímco ty se sem přivalíš s názory o lautr všech špatných křesťanech, navíc po celou dobu ignoruješ moje výzvy, aby sis něco zjistil o filozofii. Neříkám, že jsem nějaký mudrc, znám mnohem chytřejší lidi, ale tvoje reakce typu "Já si o ničem nepotřebuju nic přečíst" není zrovna cesta k tomu, aby jsi našel nějak odpovědi k čemuliv.
Je prokázáno, že věřící jsou klidnější; jsou na to studie a je to logické, protože mají své "jisté". To je zkrátka vědecky prokázatelný fakt.
Z příběhů "křesťanů v mém okolí" můžu třeba zmínit příklad kluka, kterej je od přírody poněkud hodně agresivní (tak, že třeba skoro ubil svého kamaráda), a od chvíle, kdy konvertoval k víře tyhle záchvaty pominuly. Věří, že by se dostal do pekla, kolektivně ho drží skupina věřících okolo něho, má zkrátka nějaký důvod proč žít.
To ateistům nehrozí, my se jenom upíjíme k nevyhnutelné smrti.

Nechápu z jakého důvodu na mě házíš takovou špínu, že se prý snažím říct, že je to špatné apod. Beru to z neutrálního pohledu (viz výše). V první řadě se ty snažíš pošpinit mě - vytržením některých věcí z kontextu. Viz tato citace.

Že by protože po celou na mě reaguješ takto:
"Já tu řeším křesťanství a ty se tu oháníš tím, abych si zjistil o filozofii, místo toho, aby jsi rovnou napsal jak to tedy je (tzv. okecávání)."
"Tak mi rovnou můžeš vysvětlit "jak to tedy je" a opět se neohánět okecáváním ve stylu "bůh je vesmír, je z jiné dimenze...""
"A ano, já řeším právě tuto problematiku a nemusím hledat názory filozofů na naprosto jiné téma".

Všechno souvisí se vším.

Kdo jsi ty? Já jsem svobodný člověk, za svobodu dříve umíraly miliony lidí a já se snažím tu svobodu udržet.

Mnoho lidí taky umíralo na hlad, to není argument. Řešíme věci nestranně. Alespoň já se tedy o to snažím - to nemá co dělat s tím, koho volím a jaké ideály vyznávám.

Když tedy souhlasíš s mým příkladem "ducha", tak co tedy dál řešíme? Rayi na tobě se mi někdy zdá, jako by jsi se snažil za každou cenu v každém tématu někomu něco rozmluvit. :lol: Navíc v tomhle tématu mi připadáš jako naprostý teoretik, co nikdy nebyl v kostele a nikdy nežil v rodině křesťanů. (určitě bys poznal náboženství z jiné stránky než jak máš načtené)

Tvůj problém je, že ty jsi evidentně žil v rodině křesťanů a evidentně jsi asi chodil do kostela, a máš tedy evidentně zkreslený pohled. Jak jsem řekl, znám dost křesťanů a setkávám se s nimi od dětství a byť jsem vyrostl v liberální rodině, nemyslím si, že jsem nenašel negativní vlivy křesťanství. Pokud je někdo násilnický, bude takový i kdyby nic nevyznával - ale to není argument proti víře, to je argument proti člověku.
Tohle odlišení podle tebe neexistuje (například jsi nereagoval na moji paralelu s ideologiemi jinak, než se mi vynadáš kolik lidí umíralo za svobodu; co je tohle za argumentaci?) a proto nechci schopný nestranně zkoumat důvody, proč lidé věří, mají potřebu věřit a proč víra/náboženství/bůh je neignorovalnou součástí našich dní od konfliktů mezi národy po fungování hororových filmů. Paralela s duchem v garáži, jakkoliv je zábavná, pravdivá a byla by z ní cool scéna v South Parku, ale ukazuje, že důvodům pro lidské potřeby metafyzična a vznik náboženství prostě nerozumíš.

Příspěvek 18.9.2010 20:49:14
Airman First Class

Odpovědět s citací

Je mi zhola jedno, jestli s věřícími bydlíš, spíš nebo jíš z jednoho kastrolu - vyjadřuješ se tady jako poměrně ostře proti-křesťansky, takže mi nepříjde, že by ses uměl na věc podívat z jejich pohledu. Ze s někým bydlím ještě neznamená, že ho nutně přijímám.

Použiju tvůj termín - to je tvůj problém, že jsi mě pochopil ostře protikřesťansky, navíc všechno má svoje pro a proti a promiň, že jsem popřípadě udeřil právě na to proti :roll:

Je to tvůj problém. Já se bavím o ovoci, ty se bavíš o jablkách, které ti navíc nechutnají. Takže když já napíšu "Ale vždyť třeba kiwi je fajn" a ty na to pořád zareáguješ "Jablka jsou hnusný!", tak je logický, že si nerozumíme.
Forum se, mimochodem, jmenuje "Věříte v boha", nikoliv "Je křesťanství košer?"

To je oboustranné :wink:

Jaké urážející věci? Prozatím se na obě skupiny lidí dívám neutrálně, zatímco ty se sem přivalíš s názory o lautr všech špatných křesťanech, navíc po celou dobu ignoruješ moje výzvy, aby sis něco zjistil o filozofii. Neříkám, že jsem nějaký mudrc, znám mnohem chytřejší lidi, ale tvoje reakce typu "Já si o ničem nepotřebuju nic přečíst" není zrovna cesta k tomu, aby jsi našel nějak odpovědi k čemuliv.

Stačí když napíšu "minulá citace"? Ono to zase tak špatné není jak ty píšeš. To další je také oboustranné, stejně jako ty u mě vidíš nutnost si přečíst něco co je mimo téma, tak já ti říkám zkus žít s rodinou křesťanů

Je prokázáno, že věřící jsou klidnější; jsou na to studie a je to logické, protože mají své "jisté". To je zkrátka vědecky prokázatelný fakt.
Z příběhů "křesťanů v mém okolí" můžu třeba zmínit příklad kluka, kterej je od přírody poněkud hodně agresivní (tak, že třeba skoro ubil svého kamaráda), a od chvíle, kdy konvertoval k víře tyhle záchvaty pominuly. Věří, že by se dostal do pekla, kolektivně ho drží skupina věřících okolo něho, má zkrátka nějaký důvod proč žít.
To ateistům nehrozí, my se jenom upíjíme k nevyhnutelné smrti.

Vše má své pro a proti a zrovna o tom co píšeš bych ti mohl hodně vyprávět (nejenom z toho důvodu, že každý den to tu vidím). Stejně to záleží na schopnosti výchovy dítěte. Takže nic. :roll:

Že by protože po celou na mě reaguješ takto:
"Já tu řeším křesťanství a ty se tu oháníš tím, abych si zjistil o filozofii, místo toho, aby jsi rovnou napsal jak to tedy je (tzv. okecávání)."
"Tak mi rovnou můžeš vysvětlit "jak to tedy je" a opět se neohánět okecáváním ve stylu "bůh je vesmír, je z jiné dimenze...""
"A ano, já řeším právě tuto problematiku a nemusím hledat názory filozofů na naprosto jiné téma".

Všechno souvisí se vším.

Všechno souvisí se vším

Mnoho lidí taky umíralo na hlad, to není argument. Řešíme věci nestranně. Alespoň já se tedy o to snažím - to nemá co dělat s tím, koho volím a jaké ideály vyznávám.

To byla jen taková osobní otázka, protože se mi zdá, že se tvoje ideály mění s tématem :lol:

Tvůj problém je, že ty jsi evidentně žil v rodině křesťanů a evidentně jsi asi chodil do kostela, a máš tedy evidentně zkreslený pohled. Tohle odlišení podle tebe neexistuje (například jsi nereagoval na moji paralelu s ideologiemi jinak, než se mi vynadáš kolik lidí umíralo za svobodu; co je tohle za argumentaci?) a proto nechci schopný nestranně zkoumat důvody, proč lidé věří, mají potřebu věřit a proč víra/náboženství/bůh je neignorovalnou součástí našich dní od konfliktů mezi národy po fungování hororových filmů. Paralela s duchem v garáži, jakkoliv je zábavná, pravdivá a byla by z ní cool scéna v South Parku, ale ukazuje, že důvodům pro lidské potřeby metafyzična a vznik náboženství prostě nerozumíš.

Takže přímo jsi napsal, že když žiju v křesťanské rodině a chodím do kostela takže mám zkreslený pohled...však to je logické :lol:

Mluvíš o nějakém odlišení a pokud jsem tě správně pochopil tak to o čem mluvíš chápu moc dobře, ovšem nechápu proč to dáváš do spojitosti s něčím čím jsem neodpověděl (ani jsem nepovažoval za otázku)

Nepotřebuji používat speciální slovíčka, abych pochopil, že ty jsi pouhý teoretik, který s tímhle tématem nemá praktické zkušenosti. Víš, ona je skutečnost jiná, než je vepsaná ve knihách. Ohledně tohoto tématu mám mnohem víc zkušeností ze života než ty, tak na mě nezkoušej ty své přesmyčky a slovní spojení (sakra jak to nazvat :smile: ). Kdyby byli křesťané dobří jak říkáš - tak já bych nebyl takový (a jen tak z "hecu" bych to vážně nedělal :lol: )

Příspěvek 18.9.2010 20:57:10
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

To je geniální způsob, jak obrátit mou slovní ekvilibristiku a (nevelké) faktické znalosti proti mě, tleskám :-) Stačí říct "Ale šak já s tím mám svoje zkušenosti a ty jsi jen teoretik" a všechno rázem lehne. Na to se totiž špatně reaguje - jak se pozná, kdo má více zkušeností? Počtem (ne)přátel? Věkem? Počtem výletů do zahraničí? Naš být nezaujatý, když mám svoje subjektivní zkušenosti!
Fajn, když já argumentuju, tak argumentuj i ty. Popiš nám svůj životní příběh.

Příspěvek 18.9.2010 21:11:08
Airman First Class

Odpovědět s citací

Ray píše:
To je geniální způsob, jak obrátit mou slovní ekvilibristiku a (nevelké) faktické znalosti proti mě, tleskám :-)

Takhle se tomu říká? :lol:

Stačí říct "Ale šak já s tím mám svoje zkušenosti a ty jsi jen teoretik" a všechno rázem lehne. Na to se totiž špatně reaguje - jak se pozná, kdo má více zkušeností? Počtem (ne)přátel? Věkem? Počtem výletů do zahraničí?

A není to pravda? Já ti upřímně řeknu jak to vidím, ty se proti mě ohradíš a následně ti řeknu proč to tak vidím - praktické zkušenosti, které jsou hmatatelné a které se tu dějí skoro každý den a ty tu děláš, jako by to nebyla pravda. Nejde ani tak o počet expů, ale o to, že to takhle je a vidím to skoro každý den.

Fajn, když já argumentuju, tak argumentuj i ty. Popiš nám svůj životní příběh.

Proč životní příběh, částečně jsem ti něco nastínil, ale ať napíšu cokoliv, tak ty pravděpodobně napíšeš svojí teorii i přes to, že takhle to prostě je (stejný příklad jako výše napsáno).

Příspěvek 18.9.2010 21:17:42
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

A jak mám asi napsat svou teorii na to, co se stalo tobě? Když už beru za bernou minci, že mě tedy považuješ za teoretika, co asi nikdy nevyšel z domu jinam než do knihovny, je fér abys i ty popsal důvody, proč si myslíš co si myslíš, a protože u tebe to vychází ze zkušeností, musíš popsat ty zkušenosti. Forum se kvůli pár odstavcům navíc nezblázní, ostatně já se taky často opakuju.
Problém je, že ty svoje "osobní zkušenosti" bereš jako věc, která vypovídá o celém světě. Mě třeva taky pár dívek zlomilo srdce, to ale neznamená, že nevěřím v rovnost pohlaví. Ale opět - nevím, co tobě se dělo, jestli jsi zažil pogrom na ateisty, a proto chci vědět sesumárovanou story tvého života.

Příspěvek 18.9.2010 21:23:55
Airman First Class

Odpovědět s citací

Jak jsem napsal - už jsem něco z vlastních zkušeností napsal a nevím co dalšího bych měl psát. Nehodlám tě dál citovat, už mě to nebaví. Prostě ti bude muset stačit, že to myslím upřímně. Teoretika jsem usoudil z mnoha tvých odpovědí (obzvláště "retro"). Ale tak to přece není, že podle jedné rodiny a příbuzenstva bych bral celý svět (upozorňuji, že na toto jsem si dával pozor, protože tohle moc rád vytýkáš). :lol: Asi bude oboustranně prospěšné (hlavně pro naše oči zničené zářením z monitorů) ukončit naší diskuzi. Alespoň, že jsme se v něčem shodli :yeah: :lol:

Příspěvek 18.9.2010 21:27:05
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Supr, takže jsme se vlastně vůbec nic nedozvěděli a nevíme, proč je křesťanství špatné, protože všechno to vychází z tvých tajemných zkušeností. Může být, nač se zatěžovat argumenty.
A myslím, že myslím to upřímně je ideální moudro pro tento den.
Obrázek

Příspěvek 18.9.2010 21:35:22
Airman First Class

Odpovědět s citací

Nechápu proč sebou ještě trháš. Děláš, jako bych tu celou dobu neargumentoval, pak mi neříkej, že vytrhávám věci z kontextu :roll: Své zkušenosti jsem ti napsal a bylo to více než výstižné. Nevím co víc by jsi ještě chtěl :roll:

Edit: Tak mě třeba připadá, že to co jsem napsal i s příklady je více než výstižné a nepotřebuje být detailněji objasněno. A už vůbec ne abych ti tu psal nějaký story jak se všechno stalo, to opravdu ne :lol: . Já se po tobě také neohrazuji tím, že chci znát zdroj tvých argumentů, ale je to prostě o tom, že ti věřím a to samé očekávám od tebe (ach ta upřímnost aneb tvé heslo dne). :wink:
Naposledy upravil ivimila dne 18.9.2010 22:04:33, celkově upraveno 1

Příspěvek 18.9.2010 21:46:50
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ale víš, co bych chtěl. Říkáš, že máš názor vycházející ze zkušeností. V textu jsi přitom zmínil, že jsi možná vyrůstal ve věřící rodině a že asi žiješ s věřícími. bylo by fér to upřesnit, včetně popisu situací, které formovaly tvůj názor. Když s někým řeším situaci na východní Ukrajině, taky neřekne "No tam jsou prostě pro-Rusky zaměření", ale popíše mi story, proč jsou tam pro-Rusky zaměření, včetně nějakého celoživotního příběhu jedné rodiny. Mě prostě zajímá příběh.

EDIT: No tak vidím, že se té story na dobrou noc nedočkám :-(

Příspěvek 18.9.2010 22:12:53
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

ivimila píše:
Věřící rozhodně nejsem a křesťanství se můžu jen vysmát. Proč? Kdo studuje/studoval světová náboženství tak moc dobře ví - křesťanství je náboženství, které kopíruje hlavně od Egypťanů a kopie vážně nemusím :lol: (a nehodlám tu řešit to, koho okopírovali Egypťané).

Co je špatnýho na kapiích? To že je něco kopie, tedy to, že se něco někomu vyplatilo použít znova, by přeci mělo vypovídat o úspěšnosti daný myšlenky, nikoliv o její špatnosti. Ostatně vše jsou jen kopie, nic neni originální.
Obrázek

Příspěvek 18.9.2010 22:19:09
Airman First Class

Odpovědět s citací

Ralen: Když vím, že něco bylo zkopírováno, tak je to pro mě nepoužitelné, raději použiju originál a vím, že je to to pravé a nikdo mě nepodvedl :wink:

Další otázka je "na čem se to vyplatilo", tím tedy ožívá myšlenka špatnosti (např někdo to udělal proto, aby si lépe podmanil lid - také může být)

S tím, že vše je kopie nesouhlasím

Příspěvek 19.9.2010 00:05:43
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Tak pokud jedno náboženství zdůvodňuje a popisuje boha/y způsobem A, načež přijde druhý náboženství, částečně to první zkopíruje a začne boha/y vysvětlovat a popisovat způsobem B, je celkem zřejmý, že jedno z nich musí bejt špatně.
Z těch tisíců náboženství co teď na Zemi máme se většina vzájemně vylučuje, správně jich tak může bejt jen pár - jelikož pro, ani proti bohu nelze nijak logicky argumentovat, nejde ani odhadnout, který by to mohli bejt. I kdyby některý z nich mělo pravdu, když si nějaký náhodně vybereš, máš celkem slušnou šanci, že sis vybral překroucenej blábol. Pokud si někdo myslí že ne, je obětí propagandy.

Pokud náboženství někomu pomáhá, je to záležitost psychologie, stejně tak, pokud někomu škodí. Já jsem ateista, možná nemám svoje jistý, ale to mi na klidu nikterak neubere.

ivimila: Tvoje zkušenosti možná pokrejvaj část katolictví, ale zdaleka ne křesťanství, jako celku.
Zkreslený jsou už jen proto, že v ČR máme takovej kontrast mezi věřícíma (těma, co choděj do kostela) a ateistickou většinou (která neni ani tak ateistická, jako že to spíš prostě jen neřeší, protože to nepovažuje zajímavý).
Když se podíváš do světa (západního), většina lidí se počítá mezi věřící, do kostela jich ale chodí jen minimum. No pak je tu ještě US extrém, kde kdo nevěří v Boha, je chudáček a měli by jsme ho litovat :lol:

Názor, kterej neni ničim podloženej, je bezcenej. Viz tvůj vlastní argument s duchem v garáži (se kterym btw 100% souhlasim (i když pro klid Rayovy duše chápů, že původy náboženství je třeba hledat jinde, naznačuje to ale, jakou váhu jim lze prakticky přikládat)).
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

PředchozíDalší

Zpět na Co se jinam nevešlo