Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo Verite v boha?

Verite v boha?

diskutujte o všem a o ničem

Verite v boha?

Ano
29
32%
Nie
63
68%

Celkem hlasů : 92

Příspěvek 19.7.2010 19:38:31
impaled_shadow Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Dobrá tedy, jestli fakt věříš, že ostatním diskutujícím k něčemu bude. Psal jsem Rayovi:
Musím uznat, že to byla zajímavá diskuse. Dal jsi rozumné argumenty – měl jsem nad čím přemýšlet.

Každý to vidíme jinak, mohli bychom napadat argumenty toho druhého týden v kuse a nedostali bychom se nikam.

Mám rád inteligentní diskuse, ale ne takové, ve kterých se píšou slohovky, ne takové které trvají dny a v kterých se většinou začne u smyslu života a skončí u způsobů námluv slona indického.

Přeju hezký den.

Uf. Už vím o čem jsi mluvil – minimální přínos jsem přehlídl, párdon. Měl jsem za to, že to bere Wanted stejně jako já. Já mám všechny tyhle výmysly rád. Ale nevěřím, že z nás dělají lepší druh. Takže tak.

Kdybychom žili v dobách legálních soubojů, už bys byl s takovým přístupem asi dávno mrtvý. Ale to já taky. Tady nikoho neznám, jen jsem hádal. A vůbec, co se ti na takovém životě nezdá, že to bereš jako urážku? Základní "smysly života", jak mi všichni kolem tvrdí, obsahuje, ne?

Hodnoty? Samozřejmě že zvířecí. Bylo snad prokázáno, že mají zvířata osobnost, ne? Mají přátele, partnery. Mají radost, strach, jsou smutná.

Nehraju si dohajzlu na žádného guru, už vůbec ne tady. Jenom jsem doufal, že se aspoň POKUSÍŠ pochopit, co s Wantedem píšeme. Je mi celkem jedno, kdo čemu věří... stejně to jsou všechno jenom pivní kecy a zítra budu muset zase makat, abych měl na jídlo a daně, stejně jako všichni ostatní. Nic, konec. Už toho bylo dost.
Bůůů. Co poslouchám?
http://last.fm/user/angoisseus

Příspěvek 20.7.2010 08:41:45
Balial Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Jistě že je člověk vyspělejší než jakékoli zvíře na téhle planetě. Člověk je tak úspěšný druh, že pronikl na všechny kontinenty a na měsíc, tak úspěšný že paradoxně je šance že se zničí sám :-D

Jestli nějací pseudohumanisti tvrdí, že člověk není lepší než zvíře, tak je to iluze. De o to jak chápeme to, že je lepší. Jde o to, co člověk vytvořil, schopnost řeči, úspěch potomstva, to jak sme se namnožili, věci o kterých uvažujeme. Ale pozor, to neznamená, že zvířata jsou "horší" ve věcech, jako sociální interakce, city, touhy, IMHO ty mají (apon ty "větší jako koně, psi atd, co mravenec těžko říct) dost podobné jako člověk, i když to většina lidí nechce přiznat.
V tomhle nejsme nijak lepší, jsme si velice podobní. Ale jakmile zajdeš do oblasti úspěchu druhu jako celku, člověk je dalece, dalece nejlepší a nejúspěšnější tvor na této planetě.
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Příspěvek 20.7.2010 22:32:54
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Je vanilková zmrzlina lepší než čokoládová? Nebo je snad čokoládová zmrzlina na vyšší úrovni než vanilková? ...jo, tak přesně o tomhle je tahle diskuse. :roll:
P.S. Vanilková je samozřejmě lepší!!! :palka:
Obrázek

Příspěvek 21.7.2010 08:19:27
Balial Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

Promin, ale tohle je úplně mimo.
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Příspěvek 21.7.2010 19:03:54
John Glassblower Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Ne je to to samý
souhlasím s Ralenem

Příspěvek 21.7.2010 21:01:57
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Balial: nope, je to trefa do černýho, porovnáváte tu něco aniž by jste se na chvilku zamysleli nad tím na základě čeho to porovnáváte. Moje tvrzení, že vanilková je lepší, dává stejně dobrej smysl jako vše, co tu zaznělo za posledních několik příspěvků.

John Glassblower: jsem rád, že si se připojil k zastáncům vanilkové zmrzliny 8)
Obrázek

Příspěvek 21.7.2010 21:36:26
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Nechápu, co za divná přirovnání Ralen řeší.

Každý přece ví, že lepší je mix obou příchutí.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 22.7.2010 21:42:17
Puk Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

:offtopic:
Každý přece ví, že lepší je mix obou příchutí.
Samozrejme s väčšou dávkou čokoládovej. :rflmao: :rflmao: :rflmao:
:sorry: :bye:

Příspěvek 12.8.2010 21:03:46
Iwrin Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ba'al je jediný pravý bůh!
SG-CZ medik
***Airsoft team Ostrava***

Příspěvek 17.9.2010 08:16:36
opiti Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Lidé prostě neunesou každodenní problémy, které nezvládají většinou jen psychicky a proto se obrací na boha. Dost věcí je jen o psychice a bůh je taková "první pomoc". Nepomáhá jim fyzicky, protože existuje jen v jejich myslích, ale vnitřně je posílí.

Ve filmu (myslím, že to byl Flynn Carsen) byla věta :" Bůh je v každém z nás". Tomu bych věřil, ale rozhodně už ne jeho stvoření světa za 6 dní, stvoření Adama a Evy a podobným blbostem viz příběhy z Bible...

A ještě něco málo k církvi. Ta si na bohu udělala reklamu jménem křesťanství, aby mohla z lidí tahat prachy, proto víru v boha tak odsuzuju, ale jen toho boha z reklamy :D

Příspěvek 18.9.2010 12:09:57
ivimila Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Cituji Raye: "Věda ovšem neřeší etiku. Ony církve ve své době měly svůj nezastupitelný historický význam a vliv na přírodní vědy, například."

Píšeš o tom, že církev a víra nemá nic společného - jak mi vysvětlíš to, že lidé chodí do kostela (popřípadě jak vysvětlíš některým lidem to, že nutit svoje děti chodit do kostela je jaksi nemorální (jen jsem zvědavý na tvůj názor))

Věda vytvořila atomovku, která díky lidskému faktoru zabíjela a také měla nezastupitelný význam a vliv na přírodní vědy (podotýkám, že v poměru se o toto téma věda zabývala mnohem, mnohem více než církev, která prohlašovala, že Slunce svítí proto, že nás Bůh miluje :lol: a desítky podobných žvástů).
Církev vytvořila miliony fanatiků (lidský faktor), kteří zabíjeli.

Všechno se dá zneužít a příjde mi to tak, jako by někteří lidé nebyli na základní škole přítomni při výuce dějepisu :wink: takže řešit nějakou etiku v tomto ohledu je naprosto mimo.

Ano, i církev pomáhala a možná to myslela dobře, tady je také otázka, kdyby nepříšla církev tak kdo jiný?

Věřící rozhodně nejsem a křesťanství se můžu jen vysmát. Proč? Kdo studuje/studoval světová náboženství tak moc dobře ví - křesťanství je náboženství, které kopíruje hlavně od Egypťanů a kopie vážně nemusím :lol: (a nehodlám tu řešit to, koho okopírovali Egypťané).

Pokud bych měl řešit otázku jestli bůh existuje tak rovnou z fleku vám odpovím - jak může doopravdy existovat něco (Bůh), co (jak všichni víme) bylo "sestaveno" (zkopírováno) od jiných náboženství - takže křesťanský bůh? ..... :lol:

Dále zde zkopíruju něco, co jsem psal do jiného tématu a nikdo za moji "kariéru" mi na toto nedokázal odpovědět žádným slušným argumentem:

Proti víře argumentovat můžeš - logickým uvažováním a rozumem (v podstatě stejným způsobem jako jednáš tady - věříš jen tomu, co máš ověřené - logicky (logicky může člověk uvažovat pouze potom, pokud má vědomosti o daném tématu))

V první řadě si musíme uvědomit tu nejdůležitější podmínku náboženství - věřit (od tohoto slova se nazývají věřící), největší problém náboženství (respektive lidí) je ten, že lidé se nikdy nad tímhle logicky nezamysleli a tím jim nemohlo dojít, že bůh v realitě neexistuje, ale existuje pouze v jejich mysli (protože v něj věří).

Kdybych k tobě přišel a začal ti vyprávět příběh o duchovi kterého mám v garáži.....co by jsi udělal? Vysmál by ses mi? Ale proč? Nadpřirozené jevy existují, jsou přece i v bibli, tohle je pouze vrcholek ledovce. Ano, samozřejmě by jsi se mi vysmál - protože to vůbec nedává smysl a hlavně jsem ti nedal důkaz.

Proč bych měl mluvit o tom, že bůh neexistuje, když ho nikdo nikdy nedokázal :lol: (to je jako kdybych po vás chtěl, aby jste mi vymluvili mého ducha z garáže :lol: jak chcete vědou dokázat něco, co má kompatibilitu s fyzikáními zákony rovnou nule?).
Neznám nikoho, komu by bůh pomohl.
Nebýt náboženství, popřípadě církve - nezažili bychom 800 let temného středověku a možná bychom dnes normálně létali ve vesmíru :roll:

Věřit v TO můžeme, ale stále to bude jen v našich hlavách. (a tady je ta otázka - co z toho ti lidé mají?)

Příspěvek 18.9.2010 16:23:04
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Píšeš o tom, že církev a víra nemá nic společného - jak mi vysvětlíš to, že lidé chodí do kostela?

Lidé chodí do kostela, protože je to křesťanská tradice. Ostatně, je lidskou tradicí se slučovat a je jedno, jestli jde o nedělní kázání nebo Festival Fantazie. Hlavní odpovědí na tvoji otázku je - najdi si i jiné víry, než je ta křesťanská. Existují a kostel nutně nevyžadují.

Věřící rozhodně nejsem a křesťanství se můžu jen vysmát. Proč? Kdo studuje/studoval světová náboženství tak moc dobře ví - křesťanství je náboženství, které kopíruje hlavně od Egypťanů a kopie vážně nemusím :lol: (a nehodlám tu řešit to, koho okopírovali Egypťané).

Kdo studoval světová náboženství ví, že křesťanství kopírovalo úplně všechno úplně ode všech.

Pokud bych měl řešit otázku jestli bůh existuje tak rovnou z fleku vám odpovím - jak může doopravdy existovat něco (Bůh), co (jak všichni víme) bylo "sestaveno" (zkopírováno) od jiných náboženství - takže křesťanský bůh? .....
Opět bereš v potaz jen křesťanství. Najdi si něco o filozofech, ti nejsou zatížení nějakými dogmaty a kázanými v kostelech, řeší problematiku na zcela jiné bázi než ty nebo teologové nějaké církve.

Nebýt náboženství, popřípadě církve - nezažili bychom 800 let temného středověku a možná bychom dnes normálně létali ve vesmíru

A Hunové snad byli křesťani? Doba temna má podstatně jiné důvody, než že lidé věřili v Boha a pramení z pádu Římské říše z důvodu korupce a byrokracie. Naopak Islám v téhle době řadu památek Antiky zachránil před křesťany - tak kde je ta tvoje jasná hranice mezi náboženstvím a logikou, když "věřící" zachránili znalosti před "věřícími"? Znovu - náboženství/církve tu byly dávno před středověkem i dávno po něm.

Jinak ta tvoje argumentace je poněkud mimo, protože existuje velmi snadná protiargumentace věřících - Bůh všem pomáhá tím, že stvořil život/vesmír/nechává vás dýchat/nechává vás souložit atd. atd. Tímhle se nikam nikdo nedostane protože logik chce důkaz boží přítomnosti, zatímco věřící tvrdí, že Bůh úmyslně žádný důkaz nedává, aby v něho lidé věřili - kdo věří, ten je spasen. O definici "věřící = je to v jeho hlavě" tu skutečně nejde a ukazuje, že nechápeš prameny víry, pro kterou zkrátka není jen tenhle náš svět, ale i ten druhý.
Jak jsem řekl, přečti si něco o filozofii; celá tvoje argumentace je zatížená tím, že bereš v potaz jenom křesťanskou Bibli, a to z velmi retro hlediska. On i Vatikán například už oficiálně řekl, že peklo ani nebe neexistuje a je to jenom stav mysli věřících. Chce to trochu se informovat o aktuálním dění a nemluvit z pozice osvícence v 17. století.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 18.9.2010 17:21:46
ivimila Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Ray píše:
Jinak ta tvoje argumentace je poněkud mimo, protože existuje velmi snadná protiargumentace věřících - Bůh všem pomáhá tím, že stvořil život/vesmír/nechává vás dýchat/nechává vás souložit atd. atd. Tímhle se nikam nikdo nedostane protože logik chce důkaz boží přítomnosti, zatímco věřící tvrdí, že Bůh úmyslně žádný důkaz nedává, aby v něho lidé věřili - kdo věří, ten je spasen.

Ano, já chci důkaz boží přítomnosti a ten mi nikdo nikdy nedal. Pak tedy nevidím žádný důvod proč tomu věřit. Pak mi tedy řekni, kdo je tu mimo. A ano, já řeším právě tuto problematiku a nemusím hledat názory filozofů na naprosto jiné téma.

Ray píše:
O definici "věřící = je to v jeho hlavě" tu skutečně nejde a ukazuje, že nechápeš prameny víry, pro kterou zkrátka není jen tenhle náš svět, ale i ten druhý.

Můžeš mi vysvětlit, proč mluvíš v takových spojeních? Tak mi rovnou můžeš vysvětlit "jak to tedy je" a opět se neohánět okecáváním ve stylu "bůh je vesmír, je z jiné dimenze..." :roll:

Ray píše:
Jak jsem řekl, přečti si něco o filozofii; celá tvoje argumentace je zatížená tím, že bereš v potaz jenom křesťanskou Bibli, a to z velmi retro hlediska. On i Vatikán například už oficiálně řekl, že peklo ani nebe neexistuje a je to jenom stav mysli věřících. Chce to trochu se informovat o aktuálním dění a nemluvit z pozice osvícence v 17. století.

Já tu řeším křesťanství a ty se tu oháníš tím, abych si zjistil o filozofii, místo toho, aby jsi rovnou napsal jak to tedy je (tzv. okecávání). Hele, žijeme ve stejné zemi? Žiješ s věřícími a chodíš do kostela? Já ano - mám s tím praxi a vím jak to funguje v rodině křesťanů. A právě tyhle (jak ty nazýváš) "retro" hlediska tu dokonale fungují (pokud mluvíme o tom, že mají zastaralé názory z dob středověku). Takže to co říkáš vůbec neberu na sebe - ti lidé co si říkájí křesťané mají opravdu názory z tvého 17. století. :ok:

Zrovna před pár dny jsem s nimi měl diskuzi - oni "argumentovali" tím, že Bůh jim zachránil matku, víra prý ještě nikoho nezabila (prosím neslovíčkaříme - všichni víme jak je to myšleno), kdo bydlí v jejich domě musí bez vyjímek chodit do kostela - Ano, mají opravdu retro myšlení :lol:

Ale ze všeho nejvíc mě dostala tvá věta:
Kdo studoval světová náboženství ví, že křesťanství kopírovalo úplně všechno úplně ode všech.
Tím jsi mi potvrdil většinu toho, co tu píšu a svými dalšími výroky si tu protiřečíš - Proč řešit pouhou kopii, když všichni moc dobře víme, že je to podvod? :lol:

Mimochodem jsi mi na některé věci neodpověděl a řekl bych, že zrovna ten příklad o duchovi je více než trefný.

Příspěvek 18.9.2010 18:25:51
Wanted Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Tak já třeba znám křesťany, kteří do kostela chodí, v boha asi věří, ale že by se drželi nějak těch zásad, či žili v celibátu? Tak to ne, to už je hodně odlehčená verze, ale i tak mi to přijde tak trochu "divný", ale jejich věc, dokud tě do toho nebudou nutit nebo to nebude překážet, tak ať ;)
Obrázek
HNĚV POMINE, NENÁVIST V SRDCÍCH ZŮSTÁVÁ

Příspěvek 18.9.2010 18:30:59
Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

ivimila: Co je důkaz boží přítomnosti? Podle mě nic takového nemůže existovat ani teoreticky. Jak poznáš, že se ti zrovna zjevil Bůh? Jak dokážeš, že je to opravdu on? Základní představa je asi ta, že se objeví někdo, kdo udělá něco tak nevysvětlitelného, že tím potopí celou dosavadní vědu a přiměje i ty nejzarytější skeptiky k uznání. V tom je ale docela rozpor. Hmatatelný důkaz = něco, čemu vůbec nerozumím?
Taky by to mohl být podvodník, něco jako Ori. Stejně tak by byl Bohem moderní člověk pro neandrtálce.
Dostáváme se tu k základnímu nedostatku, a to že vlastně ani nevíme, jak má takový pravý Bůh vypadat nebo jak se má projevovat.
Boha nikdy nikdo absolutně dokázat nemůže. Můžeme akorát věřit, že to co je kolem nás je všechno jeho práce a nebo dál tvrdit, že neexistuje.
I kdyby byl Bůh jenom koncept vymyšlený čistě člověkem, je vymyšlený tak důmyslně, že ho nelze nikdy stoprocentně vyloučit.

Rozum nám pomáhá vysvětlit, jak funguje svět.
Nic nám ale zatím nedokázalo s jistotou říct, proč tak funguje a proč vůbec existuje.
Otázku proč si můžeme hypoteticky pokládat donekonečna, až se dostaneme za hranice pochopení. Proto je tu víra.
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

PředchozíDalší

Zpět na Co se jinam nevešlo