Minority Report
Píše se rok 2054 a ve Washingtonu D.C. neexistují vraždy. Důvodem je vyvinutý systém, který za pomocí 3 geneticky zmutovaných lidí předpoví vraždu ještě předtím, než se stane a tak mají vyšetřovatelé většinou dostatek času, aby vraha dopadli, ještě předtím, než svou oběť zabije. Zdá se to jako perfektně dokonalý systém a velitel PreCrime (jak se tato vyšetřovací jednotka jmenuje), John Anderton, svoji práci miluje a o systému, na rozdíl od spousty jiných lidí, nepochybuje.
Jenže jednoho dne systém PreCrime označí za vraha právě Johna Andertona a ten se dává na zoufalý útěk před svými kolegy ve snaze zjistit, kdo to na něj narafičil. Nevěří totiž, že by čin mohl skutečně spáchat. Jak se John dostává stále hlouběji k jádru případu, vychází na povrch nové a šokující skutečnosti, související nejen s ním, ale i s celým systémem PreCrime.
Celý příběh je výborně promyšlený, od začátku jsem si říkal, že vím, jak to nakonec skončí a kdo je za vše zodpovědný, ale ke konci vyjde najevo, že je vše úplně jinak, než se to ze začátku tváří. Přeci jen bych uvítal kratší stopáž (2,5h je na mě dost) a pro mě snímek postrádal nějakou šťávu, i tak bych Minority Report doporučil ke shlédnutí každému.
75%
The Canyon
The Canyon je nízkorozpočtový film o 3 hercích, kde přitom celý snímek odehraje jen jedna herečka, Yvonne Strahovski. Právě kvůli ní jsem si ho stáhl, chtěl jsem ji vidět hrát i jinde, než v Chuckovi. Nutno říct, že celý film odtáhla na jedničku.
Mladý novomanželský pár přijíždí do městečka poblíž Grand Canyonu s úmyslem, že si tam udělají pěkný výlet. Problém je, že v téhle době nedostanou žádné povolení. V baru náhodou narazí na starého ožralu a trhana, který jim nabídne své služby jako průvodce a oni v celé své naivitě přijmou. Tak začíná jejich idealistický výlet krásnou přírodou. Bohužel se pro všechny zúčastněné stane kolotočem hororu, který roztočí smrtelná nehoda průvodce.
První polovina filmu je dost nudná a moc to neodsýpá, za to v té druhé se rozběhne rychlá lavina místy dost brutálního thrilleru, která se vyrovná i mnohem nákladnějším snímkům. A potom přijde konec, jaký byste v žádném případě nečekali a který vám absolutně vyrazí dech. Právě kvůli konci to podle mě není pouze podprůměrný snímek, jak je hodnocen na CSFD, nýbrž minimálně dílo v dobrém průměru. Nízkorozpočtovost je ale přeci jenom ve filmu vidět.
The Canyon má průměrný příběh, mimořádně silný a působivý konec. K tomu musím dát plus v podobě Yvonne Strahovski, na tu bych se vydržel dívat, i kdyby tam chodila 3 hodiny sama. Zmíním i povedenou "westernovou" hudbu a krásné záběry Grand Canyonu. Já jsem se slušně pobavil, ale podruhé už bych si to asi nepustil.
70%
Kick Ass
Po všem, co jsem o tom slyšel a četl jsem čekal něco víc. I tak to byla skvělá podívaná, místy to bylo opravdu velmi vtipné a ten závěr nechal otevřená vrátka pro eventuální pokračování, za které bych se vůbec nezlobil. Povedená komedie.
80%
Naposledy upravil
Daedalus.cz dne 24.6.2010 13:07:36, celkově upraveno 5