Střes se...Střes se vraždy! Od ní vede cesta ke krádeži a odtud je jen krůček ke lži
J.Tuwim
Mackenzie se rozhlédla po místnosti, ve které už nějakou tu chvíli seděla. Kromě lidí se tady za těch pár hodin nezměnilo vůbec nic. Staré dřevěné židle a stoly byly na svých místech, stejně jako barový pult, za kterým leštil sklenice zarostlý hostinský. Prohrábla si vlasy a vstala od stolu. Vzala dopitou skleničku a vydala se k baru.
„Ještě jednou.“řekla a skleničku poslala k hostinskému.
„Ty máš ale výdrž, děvče, to ti teda povím.“uchechtl se muž. Mac se jenom smutně pousmála a přikývla. „Špatný den?“
„Špatné všechno.“zabručela. Hostinský se chápavě pousmál a nalil jí do čisté sklenice nějakou tyrkysovou tekutinu. „Dík.“zahučela a vzala si ji.
„Nemyslíš, že to už stačí?“zajímal se.
„Ani ne.“zavrtěla hlavou. „Je mi fajn. Vážně.“maličko se pousmála a zamířila zpátky ke stolu. Cestou ji to maličko táhlo na pravou stranu. Sedla si na židli a zakoukala se do desky stolu. Nudila se.
„…mno a to je všechno.“smál se John.
„Teď lituju, že jsem tu u toho nebyla.“usmála se Mac a posadila si malého Jacoba na klín. Měl upatlanou celou pusu od nějaké přesnídávky. „Sarah už svačila?“zajímala se.
„Jo, měla rohlík s nějakou marmeládou.“přikývl Sheppard a natáhl se na stolek pro pití. Mac se jenom usmála a podívala se na hodinky. „Měli by tady být co nevidět.“podotkla a rozhlédla se kolem. Na ranči bylo jedno z krásných ran. V ohradě se popásali koně, oba psi leželi na verandě a dřímali, Sarah si hrála s nějakým pejskem a panenkami a John s Mac seděli na zápraží.
„Dovedl bych si představit takový život.“zamručel Sheppard spokojeně a natáhl si nohy.
„Jaký? Na ranči?“podivila se Mac.
„Samozřejmě.“pousmál se.
„Pár měsíců.“přikývla. „Ale pak bych se asi začala trošku nudit….a ty taky.“
„Ale je to fajn odpočinek.“zívl si. Mac jenom souhlasně přikývla a utřela Jacobovi pusu. Najednou oba psi zvedli hlavu. Za malý moment se postavili a začali vrtět ocasem.
„Jsou tady.“pousmála se a dala Jacoba na zem. „Tak jdeme, šup.“pobídla ho a chytla ho za obě ručky. Klučina se vydal vrávoravě vpřed. „Sáry, pojď. Děda je zpátky!“zavolala ještě. Sarah hodila hračky na zem a rozběhla se k nim. „Běž napřed.“pobídla Johna. „Nám to bude trošku trvat.“pousmála se Mac a podívala se na Jacoba, kterého strašně zaujal mravenec lezoucí po sloupu. Jenom se usmál a obešel dům. Příjezdovou cestou se blížilo auto. Oba psi se rozštěkali a začali běhat do kolečka. Auto přijelo a zastavilo. Z něho vyšel Chris se Sam.
„Ahoj!“pozdravil Chris a rozhlédl se. Zhluboka se nadechl. „Konečně doma.“usmál se.
„Jak bylo?“zajímal se John.
„Dokonale.“vyhrkla Samantha. „Muzeum v Sydney je to nejlepší, co jsem kdy viděla…“skoro nadskakovala.
„Jo, strávili jsme tam celý den.“uchechtl se Chris. „Kde je Ginny?“zajímal se.
„Tu jsme!“křikla a snažila se donutit Jacoba, aby šel aspoň dvě minuty správným směrem.
„On chodí!“vydechli Chris a Sam zároveň.
„Klid, je to na kameře.“pousmál se John.
„A jsme tady.“skoro si oddechla Mac, jakmile dorazili k autu. Oba je objala. Sam se okamžitě vrhla k Jacobovi. „Jak jste se měli?“starala se.
„Úžasně.“usmál se její táta a dal pusu Jacobovi a následně potom Sarah. Sam položila Jacoba na zem.
„Začal chodit hned další ráno potom, co jste odjeli.“řekla Mac. „A od té doby nepřestal.“ uchechtla se. „Ho, hou! Kampak?!“vyjekla, když si to malý Jacob namířil někam pryč. Udělala dva kroky a chytla ho.
„He, he, he.“zachechtal se.
„Žádné he, he, he…tady budeš.“pousmála se a dala ho Chrisovi do náručí. „Jenom být váma, tak zaliju studnu betonem, zavřu stáje, schovám klíčky od auta, ovladač od televize a vyhodím všechno, co má kabel delší jak dvacet centimetrů.“uchechtla se. „Protože to všechno bylo ve vážném ohrožení.“
„Neboj.“přikývl Chris a zadíval se na ně. „Slušelo by vám to tady. Neuvažovali jste, že by…“
„Ne, tati!“vyhrkla Mac. „Váš syn je dokonalá antikoncepce.“rozesmála se. „Potom, co mě vyvedl z utopické představy o tom, že si bude hrát celou dobu se Sarah, tak si myslím, že další dítě nebude ještě hodně dlouho. Teda ono to chvilku fungovalo….teda do doby, než Jacob vyrval většině panenek vlasy a utrhal jim končetiny.“pousmála se. Zbytek se rozesmál.
„Bylo všechno v pořádku?“staral se Chris dále.
„Jasně. Já naháněla krávy, předáky a Jacoba, pak se tu porvali oba psi, z Fiera jsem se snažila dostat ještě něco víc a Alexe dotlačit k tomu, aby konečně zavolal a objednal ten náklaďák.“
„Porvali se psi?“vydechl Chris.
„A ne jenom oni, že, Nette?“podívala se na muže, který stál opřený o auto. Ten jenom sklopil oči a přikývl. „Ray a Diesel se maličko nepohodli kvůli jedné divoké hárající psí slečně, která nakonec stejně utekla. Ale jsou v pohodě a hodní jako beránci.“pousmála se a podrbala Raye za ušima. Chris jenom přikývl, ale pak se podíval na Netta a zpátky na svoji dceru.
„A co se stalo s nima?“kývl k muži.
„Přehnail to s pitím a trošku si rozbořili svoje obydlí.“mávla někam dozadu. „Ale dohodli jsme se, jak to vyřešit, že?“
„Jo, šéfová.“přikývl Nett a maličko se pousmál.
„A to jak…?“zajímal se Chris.
„Postaví si to znova. A zničené věci se jim strhnou z platu. Vlastně už strhli.“pousmála se Mac.
„Aha.“hlesl. „Spěcháte?“
„Zítra ráno bychom měli být zpátky.“odpověděl John.
„Ale na oběd zůstanete, že?“zajímala se Sam.
„Jistě.“pousmála se Mac. „Jinak oběd je pořád v troubě.“
„Vařilas?“zbystřil Chris. Mackenzie jenom přikývla. „Co máme dobrého?“
„Pečené kuře a brambory. Potom jabkový kompot a pokud zbude místo, tak tam je ještě buchta. S rybízem.“odvětila jako by nic. Christopher se jenom mlsně oblízl.
„Nemůžu se dočkat.“zajásal.Mac se jenom maličko pousmála. Tehdy se jí zdálo, že je všechno dokonalé. A teď seděla tady, v nějaké zapadlé hospodě a nalívala se tou hnusně zbarvenou břečkou. I když teď už jí tak hnusná nepřišla. Možná si na ni při páté várce zvykla. Lokla si a zapila to něčím, co měla v placatce u sebe. Otřepala se a znova se rozhlídla kolem sebe. Uvnitř nebylo moc lidí. Jeden zakuklený chlápek seděl v rohu, nějaký skupinka mužů hrála karty u stolu vprostřed místnosti a na baru seděli dvě hodně zanedbané ženy.
„Slyšela jsi, co se stalo na Ikaru?“zeptal se z ničeho nic John a uhnul skupince vědců, kteří se o něčem hádali. Pomyslel si něco o tom, že ty chodby jsou snad čím dál užší.
„A co to má společného s možností dát Wintersonovi vlastní tým?“rozesmála se.
„Nic, jenom mě to tak teď napadlo.“pokrčil rameny.
„Jo, slyšela.“přikývla. „Je to bezpochyby zajímavé, ale nechtěla bych.“zabručela.
„No to já taky ne, ale představ si takhle starou loď, jako je Destiny. Celkem síla.“
„No to jo. Asi by mě maličko deprimovalo, být na lodi a moct se spojit s rodinou jenom pomocí těla někoho jiného.“otřepala se.
„Znáš někoho z nich?“zajímal se.
„Párkrát jsem mluvila s Youngem.“přikývla. „A chtěla jsem tady mít Scotta, ale on mi ho šlohl.“zahučela. „O Rushovi jsem jenom slyšela a díky bohu za Rodneyho.“uchechtla se.
„No to mi povídej.“souhlasil.Mac vyrušila nějaká rána. Rozhlédla se kolem a automaticky sáhla za pas. Neměla tam sice pistoli ale nůž, ale tak lepší než nic. Dva chlapi, kteří hráli karty, právě vstali a něco po sobě ječeli. Jenom zavrtěla hlavou a zadívala se zase do stolu. Prstem jezdila po okraji skleničky.
Ozval se zvuk tříštěného skla. Znuděně se podívala a zjistila, že jeden muž rozbil o druhého půllitr. Povzdechla si a vstala. Zamířila k baru.
„Nemáte něco k zakousnutí?“zeptala se. Barman sledoval oba muže.
„Jistě. Co by to mělo být?“otočil se k ní.
„Co máte?“
„Zeleninový nákyp, rýži s masem, kuře v těstíčku…“vyjmenovával.
„Dám si to kuře.“zabručela.
„Hned to bude.“maličko se pousmál. Mac přikývla a sledovala oba pošťuchující se muže. „Tady.“řekl za chvilku a dal na pult talíř s nějakou plackou a masem.
„Dík.“pousmála se a odnesla si to ke stolu i s příborem. Chvilku to zkoumala, ale pak si maso napíchla a zkusila. K jejímu překvapení to bylo poživatelnější než některé věci z jídelny. S chutí se do toho zakousla a zkusila i placku. Připomínalo jí to listové těsto. Venku se najednou z ničeho nic ozval křik. Mac jenom znuděně koukla z okna. Lidé se tam skoro mohli přerazit, jenom aby utekli před něčím, co zatím neviděla. Viděla, jak okolo jednoho muže prolétla ohnivá koule. Trošku se pousmála a dala se zase do jídla. Hluk byl čím dál hlasitější. Netrvalo dlouho a dveře hospody se rozletěly dokořán. Oba pošťuchující se muži zmlkli a ztuhli uprostřed pohybu. Muž, který byl v rohu, zvedl hlavu a obě ženy, které seděly u baru, se zvědavě koukly ke dveřím. Jenom Mac se nevzrušeně cpala dál. Ani nevzhlédla.
„Ven!“nakázal mužský hlas. „Všichni ven!“zavrčel.
„Ale…“chtěl namítnout hostinský. Muž si vytvořil v ruce oheň.
„Okamžitě.“zavrčel. Mac jenom slyšela vrzání židlí a spěšné kroky. Nakonec zaklaply dveře. „Kohopak to tady máme?“skoro jí někdo zavrněl do ucha. „Našeho malého podrazáckého Antika. Tak kdo ti přistřihl křidýlka tentokrát?!“
„Dovolíš? Ráda bych dojedla.“otočila se na muže v klidu Mac.
„Samozřejmě.“pousmál se Áres a o krok poodstoupil. Mac si v klidu nabodla na vidličku další kousek masa.
„Delroy, madam.“oznámil Chuck dřív, než se stačil kdokoliv zeptat.
„A co by rád tentokrát?“zabručela Mac otráveně.
„Prý má nějakou důležitou zprávu a chce mluvit jen s vámi.“řekl.
„Taky ho můžu nakopat do…“
„Tušil, že to řeknete. Tak prý by to nebylo moudré.“uchechtl se Chuck.
„Moudré ne, ale jednou bych to ráda udělala.“ušklíbla se. „Pusťte ho.“povzdechla si. Bránou skoro okamžitě prošel Delroy.
„Krásné být zpět.“rozhlédl se a nadechl.
„Moc to tu neočuchávej a vyklop, co zase máš tak důležitého. A jestli to bude podobná zpráva jako minule…“
„Co? Nelíbilo se ti, že na jedné planetě pěstují pro Bohy speciální hřiby?“uchechtl se.
„Ano, Bohy zničíme tím, že jim na ty hřiby pošleme slimáky!“rozhodila rukama. „Tak o co jde?“
„Vím, kde je Genesis.“řekl hrdě. Mac se zarazila.
„Ano?“zeptala se opatrně.
„Ano.“přikývl. „Nerad bych to ale rozebíral tady.“uchechtl se. Pokynula mu jenom do zasedačky. Delroy se pohodlně usadil.
„Tak spusť.“pobídla ho.
„Má ji Áres.“odpověděl.
„Ehm…a co tě k tomu vede?“hlesla.
„Mám své zdroje.“
„Oh, jasně…já zapomněla.“ušklíbla se. „Ty samé zdroje, co zapříčinily jisté neúspěchy? Pardon, ale je mnohem pravděpodobnější, že perníkové chaloupce naroste kuří nožka, než že tvoje zdroje mají pravdu.“uchechtla se. John se jenom pobaveně pousmál, ale Delroy se zatvářil nechápavě.
„Věř mi, Pallas.“pousmál se. „Mám plán.“
„Jo tak ty už máš i plán. No potěš.“zahučela.
„Tohle od tebe není fér.“zavrčel. Mac jenom protočila oči a sedla si.
„Tak spusť.“pobídla ho.
„Už jsi vyčerpala svoji denní dávku sarkasmu?“uchechtl se.
„Můžu taky jít!“zavrčela a postavila se. Delroy se zamračil a pak spustil.„Co tady děláš?“zajímal se Áres.
„Obědvám.“odpověděla a nabodla si poslední sousto.
„Podruhé už ti na to neskočím.“zavrčel.
„Neskočíš na co?“zeptala se a pomalu žvýkala.
„Že tě přátelé nechali. Že jsi tady úplně sama.“
„To po tobě ale nikdo nechce.“pokrčila rameny a vstala. „Věř si, čemu chceš.“zahučela a podívala se na vojáky, kteří na ni namířili zbraněmi. Jenom zavrtěla hlavou a vydala se za bar. Sklonila se a něco hledala. Pak dala na stůl flašku s nějakým pitím. Čichla si k tomu a trošku si nalila do sklenky. „Chm, dobré.“ohodnotila to a nalila si víc. „Chceš taky?“nabídla mu, a aniž by čekala na odpověď, nalila i druhou sklenici. Poslala ji k němu.
„Hraješ to dobře. Skoro bych ti i uvěřil.“zabručel muž.
„Ale já nic nehraju.“zavrtěla hlavou a obsah sklenice vypila najednou. Pak se jako by napila z placatky.
„Nic nehraješ, jo?“zavrčel.
„Ať řeknu cokoliv, tak mi stejně neuvěříš.“pokrčila lhostejně rameny. „Když řeknu, že jsem se na ně vykašlala, tak se mi podíváš do hlavy. Když řeknu, že mě to s nima přestalo bavit, že mám na víc, tak se mi podíváš do hlavy. Když řeknu, že jsi mi naprosto ukradený, tak se mi podíváš do hlavy. A když řeknu, že jsem tady, abych tě zase převezla, tak se mi zase podíváš do hlavy.“zahučela bezvýrazně. „Takže…jaký je v tom rozdíl?“povzdechla si a maličko vrávoravě obešla pult. Pak jí to ale nějakým nepochopitelným způsobem maličko zatáhlo doleva. Áres ji přidržel.
„Ale vypadáš roztomile, když se plantáš.“uchechtl se a pustil ji.
„Jo, jasně…jak myslíš.“zabručela a sedla si na stůl. „Nenecháš mě ani pořádně se opít, hm?“ hlesla. „Na zdraví!“špitla a napila se přímo z flašky. Áres jenom zamrkal.
„Nech toho!“zavrčel. „Je tě škoda!“ vytrhl jí láhev z ruky.
„Hééj!“zaprotestovala a natáhla se pro ni.
„Zapomeň na chlast. Půjdeš se mnou. Něco s tebou provedem.“ Jemně ji vzal za bradu a donutil ji, aby se na něho podívala.
„Jo?“škytla. „A co se mnou provedete, milý pane.“uchechtla se.
„Něco vymyslím.“pohladil ji.
„Proč…škyt…proč sis vybral zrovna…tuhle planetu?“zajímala se.
„Potřebuju planety, které mě budou uctívat. Tady jsou prostí lidé, bude to jednoduché.“ pousmál se a dal jí pusu na čelo.
„Jasně.“hlesla a opřela se o něho. V tuhle chvíli by ho nejradši pozvracela. Pevně ji chytil a jemně jí pomohl ze stolu.
„Jdeme.“podepřel ji. Jenom něco zabručela a poslušně šla za ním. Ještě se ohlédla za sebe. Vypadalo to, že se dívá na vojáky, kteří šli za nimi, ale ona věděla svoje.
„To není plán na šlohnutí Genesis, Mac. To je plán na tvoji sebevraždu!“zavrčel John a zalezl do postele.
„Který plán nemá chyby?“zabručela a shodila ze sebe tričko. „A tohle je nejlepší, co z Delroye kdy vylezlo.“
„Jasně.“zabručel.
„Poslouchej, jestli se s Áresem budu muset i vyspat, abych dostala Genesis, udělám to!“ zavrčela. John se na ni jenom podíval. Oblíkla si košilku a vlezla do postele taky. „Promiň, ale já už vážně chci, aby to skončilo.“hlesla a lehla si na něho. Začal ji hladit po zádech.
„Při představě, že…“hlesl. Cítila, jak se otřásl a naskočila mu husí kůže.
„Budu se snažit, aby se to nestalo. Slibuju.“dala mu pusu na nos. Podíval se na ni a pevně ji objal.
„Já vím.“zašeptal.Pomalu prošli vesnicí, kde je lidé bázlivě pozorovali. Zastavili se u kašny. Áres jenom pokynul vojákům a v tu chvíli se přenesli na loď. Osobně odvedl Mac do svojí kajuty. Ta se jenom plantala. Posadil ji na postel.
„Pomůžu ti z těch věcí.“řekl a stáhnul jí kabát.
„To je dobrý…zvládnu to sama.“hlesla. Z tohohle se nevykroutí.
„Aspoň jednou se nech obskakovat.“zašeptal a hodil černý kabát na zem. „Měla by sis odpočinout….a vyspat tu opici.“pousmál se a pohladil ji po tváři.
„Jsem v pohodě.“špitla.
„Jistě, že jsi.“zašeptal. Na její vkus byl moc blízko…moc moc blízko. Nějak nepostřehla, kdy se to stalo, ale najednou ležela na zádech, Árese měla nad sebou a jeho ručku šmátralku snad úplně všude.
„Promiň, Johne.“pomyslela si a nechala Árese, aby si dělal, co chtěl. Pak ji ale něco napadlo. „Co to děláš?“hlesla.
„Co bys řekla?“zavrněl jí do ucha.
„Já nemůžu.“špitla.
„Co?“vypadalo to, že ji skoro nevnímá.
„Nemůžu…dneska ne.“
„To mi ale nebrání v tom, abych si s tebou pohrál.“zabručel a pokračoval v tom, co dělal.
„Ale…“
„Neboj.“zabručel. „K dalšímu bodu se nedostanu.“trošku zavrčel.
Mac ležela na posteli a koukala do stropu. Vedle ní spokojeně pochrupkával bůh války Áres. Když se na něho podívala, tak jí ani tak děsivý nepřipadal. Povzdechla si a znova se na něho podívala. Jestli jenom dělal, že spí, tak to dělal skutečně dokonale. Protočila oči a rozhlédla se po přilehlém okolí. Vedle ní byla nějaká socha. Obalila se peřinou a natáhla se pro ni. Potěžkala ji a pak si klekla na postel. Znova se podívala, jestli ten zatracený chlap vedle ní spí, a když zjistila, že jo, praštila ho několikrát tou sochou po hlavě. Pak ji dala na své místo a rychle se oblékla. Za pas si dala nějakou zbraň, co u něho našla a vyšla ven. Stráže jí ale zastoupily cestu.
„Říkal,“ kývla dovnitř, „že se můžu jít projít.“hlesla bezvýrazně. Muži se jenom na sebe podívali a cestu jí uvolnili. Přikývla a vydala se chodbou pryč. Jakmile se ocitla sama, vklouzla do nějakého výklenku a z kabátu si vyndala na první pohled čistý papír. Chvilku na něm držela ruce. Začaly se objevovat čáry. Za pár minut se na papíře blýskala mapa lodi v celé své kráse. Jenom doufala, že je přesná. Vydala se podle ní. Po pár odbočkách ji ale zavedla do slepé ulice.
„Jo, jasně. Tak řeknu hned, že je na nic.“zavrčela a zmuchlala ji. Ona si zjistila cestu jinak. Zatímco si Áres užíval, ona se mu hrabala v hlavě. Po pár minutách se vymotala a namířila si to směrem k Genesis. Dostávala se do nejspodnějších částí lodí. Ubývalo tady lidí, a co jí vadilo víc, tak i světla. Plížila se u stěny a doufala, že jí tam Áres tu cestu nenastrčil schválně. Snažila se nedívat moc okolo. Vypadalo to, že tady o tu část se moc nestarají. Všechno bylo rezavé a sem tam rozpadlé.
„Jeden by řekl, že by Genesis zasloužila jiné místo.“zabručela a zabočila za roh. Vzápětí, ale skočila zpátky, protože u jedněch dveří bylo na její vkus moc plno. Napočítala šest vojáků. Povzdechla si a trošku se protáhla.
„Jak to jde?“ozvalo se odněkud. Mac nadskočila skoro metr dvacet do vzduchu.
„Debile!“zavrčela.
„Měla ses ohlásit.“zabručel hlas.
„Víš ty co? Dej mi ještě chvilku svátek, ano?“zavrčela a vysílačku vypnula. Otřepala se a nakoukla za roh. Nic se nezměnilo. Vojáci tam jenom tak postávali a o něčem se bavili. Mac vyskočila zpoza rohu a rovnou na ně vypálila ohnivou kouli. Při tom si vytvořila štít, který ji chránil před jejich střelami. Než stačili ohlásit, co se děje, leželi na hromádce.
„Dovolíte?“zabručela a přešlápla je. Otevřela si dveře. Jenom zalapala po dechu. Na stojanu uprostřed místnosti si ležela obrovská kniha. Osvětloval ji jenom pruh světla ze dveří. Rychle se podívala nahoru. Jenom pro jistotu. Co kdyby jí na hlavu spadla třeba gilotina, že? Když zjistila, že jí na hlavu nic nespadne, vešla dovnitř. Rychle vzala Genesis do rukou. Byla mnohem těžší, než si myslela. Maličko zafuněla, ale pak vyšla ven. Překročila hromadu vojáků a rozeběhla se chodbou dál. Mezitím zapnula vysílačku.
„ Tak co?“vyhrkl Delroy.
„Mám ji a je zatraceně těžká.“hekla a proběhla další chodbou. „Dostaň mě od…“zarazila se. V chodbě, do které právě vběhla, čekal zátaras v podobě Árese, k jejímu překvapení Hádese a několika vojáků. Skoro smykem zabrzdila. „Já věděla, že jsem tě měla střelit.“zahučela.
„Bolelo to.“postěžoval si Áres.
„Tady kamarád ti to pofouká, viď?“otočila se na Hádese. Ten se jenom ušklíbl.
„Vidím, že jsi ji našla.“pousmál se Áres.
„Jo, byla dole. Nudila jsem se, víš?“ušklíbla se. „A žádnou jinou knížku jsem tam nenašla. Vážně si myslíš, že bych tahala takovou bichli?“sladce se pousmála. Ona muži se uchechtli.
„Víš, jedno se ti musí nechat.“uznale pokýval hlavou. „Jsi zatraceně dobrá. Po všech směrech.“ pousmál se.
„Když jsme u těch poklon…nebylo to nejhorší.“pokrčila rameny.
„Jistě. Věděl jsem, že v té hospodě nejsi náhodou.“zavrčel Áres.
„Věř mi, nebo ne, v té hospodě jsem byla náhodou.“pousmála se. „A nebyla jsem opilá.“ dodala.
„To jsem viděl.“uchechtl se.
„Na to, co jsem vypila, jsem nějaká moc čilá, nemyslíš?“pousmála se. „Ať žije starý trik s druhou flaškou. Zapíjela jsem to, pamatuješ?“ Přikývl. „Omyl. Ve skutečnosti šel celý obsah do té placatky.“udělala maličké pukrlátko.
„Nechala ses takhle využít, jenom abys dostala tu knihu?“zavrčel, ale tvářil se nevěřícně. Jenom se pousmála, nevinně přikývla a v tu chvíli zmizela.
„CO!“křikl Hádes.
„Najděte ji! Palte!“štěkl Áres a vypálil oheň. Mac se jenom krčila v jednom výklenku a doufala, že ji netrefí, anebo že ten Delroyův vynález nezklame. Rozhlédla se kolem. Kousek od sebe viděla dveře. Telekinezí je otevřela.
„TAM!“křikl jeden voják a ukázal na dveře. Áres se ale zarazil. Mac si byla jistá, že ji hodlá najít telepatií. Rychle proběhla otevřenýma dveřma a zahnula do nejbližší chodby. Tady naštěstí bylo celkem prázdno. Proběhla ještě přes několik zatáček.
„Dostaň mě odsud!“zavrčela do vysílačky.
„Máme problém.“hlesl Delroy.
„Ale…a já myslela, že jsi tohle slovní spojení vypustil ze svého slovníku. Je mi jedno, ale prostě mě odsud dostaň!“
„Kolem je moc rušení, Pallas.
„A jak se asi odsud mám dostat?!“zavrčela a rozhlédla se kolem sebe.
„Má ta loď transportér?“
„A jak já to mám vědět?“vyjekla.
„Fajn…fajn…tak jinak.“zabručel. „Běž touhle chodbou a pak zahni doleva.“
„Budeš mi aspoň říkat, jestli je prázdná?“
„Je prázdná, běž!“pobídl ji. Mac se pro jistotu radši rozhlídla a vběhla do chodby.
„Kam teď?“zeptala se na křižovatce.
„Zase vlevo.“ Poslechla. Ještě chvilku ji takhle navigoval. „Máš před sebou nějaký panel?“
„Mám tu zeď,“otočila se, „zeď,“další otočka, „a do třetice…opět zeď. Potlesk dámy a pánové.“
„Mohla by sis to pro jednou odpustit?“zavrčel. „Snažím se tě odtud dostat! Zkus zeď. Snad vyjede.“
„Jo snad vyjede?“slyšel zabručení. Jenom protočil oči. Mac jela rukou po zdi a snažila se najít něco, co by aspoň vzdáleně připomínalo panel. Najednou jí přímo k nohám něco vyjelo.
„Asi to mám.“vydechla a koukala, co to je. Bylo tam naskládáno plno barevných krystalů.
„Vytáhni ten, který zajišťuje napájení štítu.“řekl. Mac jenom protočila oči.
„Jsem pilot, letec. Ne technik a ne inženýr. Nemám ponětí, který to je.“
„Jaké mají barvy?“
„Jakou bys rád?“zavrčela. „Mám jiný nápad.“řekla a kousek poodstoupila. Vytáhla zbraň, kterou šlohla jednomu vojákovi tam dole a namířila na panel.
„Ne, nedělej…“snažil se ji zastavit Delroy, ale ona vystřelila. Loď se otřásla a Mac proletěla na protější stěnu. „…to.“dořekl to. „Snažím se tě lokalizovat.“zabručel.
„Tam je!“uslyšela. Podívala se směrem, odkud přiběhla. Blížili se k ní vojáci.
„Dělej!“zavrčela a vytvořila si štít.
„Mám to!“vykřikl a v tu chvíli v bílé záři zmizela.
Objevila se na Delroyově lodi. Byla malá a vlezl by se tam nanejvýš ještě jeden člověk.
„Leť, dělej!“pobídla ho. Jenom přikývl a skočil do hyperprostoru.
„No, gratuluju.“zahučel. „Dokázala jsi šlohnout Genesis, znehybnit jejich loď a předvést celkem slušné divadlo.“uchechtl se. „V té hospodě to byla pohádka se na tebe dívat.“ Mac jenom přikývla a knihu v kožené vazbě položila na palubní desku. Delroy to namířil na nejbližší planetu s bránou.
„Máte?!“vyhrkl Woolsey, John, George i Rodney nedočkavě, jakmile se Mac s Delroyem objevili na Atlantis. Mac jenom vítězoslavně zvedla ruku i s knihou. Ozval se jásot. John Mac objal a George ji poplácal po zádech.
„Za ten herecký výkon bych měla dostat Oscara.“uchechtla se.
„Byla fakt dobrá. Skoro bych jí to i uvěřil.“přikývl Delroy. „Mno…tak já se zase poroučím.“ mírně se uklonil. „Genesis mi stejně nedáte, tak co tady překážet.“zabručel.
„Dáme pak vědět, jak to dopadlo.“slíbil mu Woolsey. Jenom přikývl.
„Pallas, jsi dobrá.“trošku se pousmál. Mac jenom kývla.
„Nešlo to jinak.“zahučela Mac večer a pořádně se přikryla. John seděl na její straně na okraji. Jenom ji pohladil po hlavě. „Je mi ze sebe špatně.“řekla opovržlivě. „Ty jeho hnáty…furt je cítím.“ otřepala se.
„Musela jsi.“zahučel.
„Nemusela. Stačilo říct ne. Stačilo říct, aby přestal. “
„Ale to by poznal, že je něco špatně.“hlesl. „Brzo bude po všem. Netrap se tím a spi.“špitl a zadíval se oknem ven. Trošku nervózně poposedl.
„Co se děje?“starala se.
„Nic.“odpověděl rychle. Mac se jenom pousmála a podívala se na něho.
„Sedíš přímo u telepata. O co jde?“ Sedla si a pohladila ho po tváři.
„Nic.“zavrtěl zase hlavou.
„Johne, neštvi mě a vysyp to.“zabručela.
„Já jenom…ehm…“
„Ano?“
„Spala jsi s ním?“vysoukal ze sebe. Mac se na něho podívala a otočila mu hlavu k sobě.
„Ne.“řekla. John ji chvilku pozoroval, ale pak se pousmál. Vypadalo to, že se mu ulevilo.
Dal jí pusu a zalezl si na svoji stranu. Objal ji.
„Dobrou noc.“zašeptal.
„Dobrou.“špitla. Za chvilku cítil, že usnula. Jenom se na ni podíval a povzdechl si. Dal jí znova pusu do vlasů a za chvilku usnul i on.