82nd Annual Academy Awards - pozdě ale přece

Tohle bude dlouhé jako samotný Oscarový přenos...
Letos jsem neměla šanci ani čas sledovat je živě a nejspíš je to dobře. Rozhodně to nestálo za ponocování. Nejde ani tak o vítěze, u herců jsem byla schopná vlastně posoudit jen The Hurt Locker a u filmů ještě tak maximálně Avatar, protože jsem to nestihla nakoukat. A i tak jsem výherce odhadla předem.
Každopádně musím říct, že tohle bylo jedno z nejhorších předávání, a to i když to porovnám třeba s předloňskem, kdy byli oscaři ovlivněni stávkou a zachraňoval je jen Jon Stewart.
Úvod byl celý divný a dost dlouhý. NPH mám velmi, velmi ráda, ale jeho zpěv byl dost špatný, hudba hlasitá a celé to byl jeden velký WTF moment, kdy si nejspíš 90% lidí řeklo "kdo to sakra je?". Ten, kdo nekouká na HIMYM nebo neviděl Emmy či Tony, nemá ponětí, kdo je NPH a proč je na předávání filmových cen. Steve Martin je vždycky bezvadný a myslím, že by to v pohodě zvládl sám. Úvodní monolog byl dost křečovitý a dost zmatkovitě sestavený jen z představování herců. Ale i tak byli moderátoři asi to nejlepší na celém večeru, třeba jejich Paranormal Activity parodie, případně hláška o Židech v Hollywoodu (velmi politicky nekorektní a pravdivé, tudíž neoblíbené)
Dost mě mrzelo, že tak 70% předávajících a prezentujících nebyli nijak oslnivé filmové hvězdy, případně by se o některých dalo pochybovat i jako o hercích. Sam Worthington mě naprosto znechutil žvýkáním, a proč se tam každý rok cpe Cameron Diaz (tohle bylo snad potřetí za sebou), je mi záhadou. Většina prezentujících byli lidi, kteří nejspíš nikdy Oscara nedostanou. K "Twilight kids" či Miley Cyrus asi nemá cenu se ani vyjadřovat.
Pěkná byla část představení hudby k filmům, ta taneční čísla byla fajn.
Možná bych uvítala zase zpátky staré dobré ukázky toho, jak herci hrají, protože poslouchat, jak tam jeden herec druhému říká o něčem, co chápou jen oni dva, není zrovna zábavné. A ani nechci vědět, co Sean Penn kouřil před tím, než vlezl na pódium.
Další věc, která mě děsně rozptylovala, byly ty šílené schody. Každá z hereček měla *takhle* blízko k tomu, se tam natáhnout. Navíc to trvalo celou věčnost, než z těch schodů všicni slezli.
Kamera naprosto otřesná a nesoustředěná. A herci v publiku vypadali otráveně už po prvních pěti minutách - to jsem opravdu zvyklá vídat jen u nás na předávání Českých lvů.
Pěkný projev měla Sandra Bullock (líbí se mi, jak se nebere vážně) a vtipný byl ještě Ben Stiller a taky Tina Fey a RDJ. Konec byl uspěchaný, ani neřekli seznam nominovaných filmů a Tom Hanks měl sotva čas rozlepit obálku.
Trochu víc jsem se rozepsala, za to se omlouvám, ale Oscaři jsou obvykle takovým pozvednutím nálady, ale letos to bylo tak zatraceně přeplácané, nevtipné a nudné, že působí opačně. Osobně doufám, že příští rok se nebudou snažit tak zoufale skloubit nové a staré a buď zůstanou u jednoho nebo druhého. Myslím, že loni to fungovalo bezvadně (až na tu asi patnáctiminutovou bollywoodskou hudební pasáž a nepovedené in memoriam), a možná by se k tomu mohli zase vrátit. Třeba takový RDJ by byl myslím taky skvělý moderátor....
Loňské a předloňské Oscary jsem viděla několikrát, letos jsem je hned smazala z disku. Smutné

Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.