Zrní za poslední měsíc.
Koyaanisqatsi - 90 minut zrychlých a zpomalených záběrů na domy, lidi a vozidla a k tomu hudba Philla Glasse. Hlavně díky ní se mi to líbilo více než Baraka a především - von je to slavný a úspěšný
film a evidentně to
nemá děj! In your face, Foo Fighter!
8/10 (jaký tomu vlastně dát číslo, když je to art jako Oscar Wilde?)
Americký vlkodlak v PařížiVrámci výzkumu pro článek jsem si stáhl jeden z údajně nejlepších vlkodlačích filmů všech dob. Ačkoliv film má nějaký pěkný humor i gore, tak jsem byl zděšen vkusem fanoušků, protože Americký vlkodlak v Paříži je celkem zbytečná sračka. Vše se v dobré obrátilo po zjištění, že jsem udělal chybu a nejlepším filmem není vlkodlak v Paříži, ale vlkodlak v Londýně, o 16 let mladší předchůdce.
Jo a kupujte si Pevnost!
5/10 (oceňuji některé pěkné vtipy)
CasablancaKonečně jsem se dokopal ke slavnému romantickému filmu z roku 1942. Konečně můžu říct, že vím, ze kterých přesně scén pocházejí všechny ty zkopírované dialogy ve všech těch Housích, Červených trpaslících a Star Trecích. Casablanca ale ani dnes neztrácí nic ze své působivosti, narozdíl třeba od jiného dobového filmu Sunset blvd., kde jsem musel trochu přimhouřovat oči.
9/10 (hold to dneska nevyrazí dech, když jsme to už tisíckrát viděli jinde)
Heat alias Nelítostný souboj
Michael Mann je frajer. Heat je ultimativní film o souboji poldy a zločince, ale díky Mannově režijnímu vedení se i ze stokrát viděného děje stal doslova klenot svého žánru. Je vysoká pravděpodobnost, že jste to už někdy viděli v televizi (jako já), ale pak jste zapomněli, že tenhle film existuje.
10/10 (+ asi nejlepší akční přestřelka na ulici)
Lawrence z ArábieTotéž co Duna, jenom asi o tisíc procent lepší a narozdíl od Duny se to dokonce stalo. Peter O'Toole (nebo jak se jmenuje) hraje bílého spasitele, který příjde do pouště sjednotit arabské kmeny proti turecké okupaci. Pozoruhodné je, že film nemá žádnou romantickou linii - prostě protože v reálnu taky žádná nebyla (Lawrence byl zřejmě gay). Zvláště dnes překvapivě mrazivý výpověď o arabské problematice.
9/10 (ale je to fakt ultradlouhé)
Empire of the SunPolozapomenutý Spielbergův film o tom, jak desetiletý Christian Bale (!) živoří v japonském zajateckém táboře. V podstatě takové A.I. bez robotů. Pěkné, ale mnohem více jsem ocenil následující film.
7/10Psí vojáciDrsný britský military horor o tom, jak jednotka britské armády v lesích bojuje s vlkodlaky. Má to Vorena z Římu, má to britský přízvuk, britské zbraně a je to supercool tím, jak je to superlevné.
10/10 (protože tohle se mi líbilo už kdysi)
Pull My DaisyArtfilm beatniků o tom, jak se bavili o hovně a pili u toho víno. Čili vlastně o mojí koleji, jenom s vínem místo piva. OK, zajimavé, ale usínal jsem (čili opět - jako na naší koleji). A Kerouackovi je prd rozumnět.
?/10Se7enDokonalý neonoir. Zpočátku pomalejší, ale stojí to za to. IMO nejlepší Fincherův film. A hlavním zabiják hraje jako Ben z Lostu.
10/10Jinak bych při této oscarové příležitosti rád znovu za sebe řekl, že i po druhém zhlédnutí je
Hurt Locker jako podprůměrná episoda Generation Kill s přepálenou stopáží, děkuji.