Hádej, kdo má Genesis
„Ježíš! Mně to nejde!“zavrčela Mac a vstala z postele.
„Sedni a hlavně opatrně.“hlesl John a koukal na kytaru v její ruce. Mackenzie ho poslechla a sedla si zpátky. „Zkusíme to znovu, pojď.“pohladil ji po ruce. Posadil se za ni a dal jí prsty levé ruky na struny. „A tenhle prst natáhni.“vzal jí malíček.
„Počkej…AU…vždyť mi ho vykroutíš!“zaprotestovala. „Je nějaký krátký.“
„Odpovídá tvojí postavě.“uchechtl se.
„Co tím jako myslíš?“otočila se na něho.
„Co to děláte?“zajímala se Sára a zvědavě nakoukla k nim do pokoje.
„Snažím se tu maminku naučit hrát ještě něco jiného.“pousmál se John. „Ale marně.“ Za tohle si vysloužil pleskanec do hrudi. „Jauvajs.“
„Já se snažím, ale prostě tam nedosáhnu.“namítla Mac. Sára se jenom rozesmála.
„Už máš výsledek přezkoušení?“zajímal se.
„Prošla jsem.“přikývla. „Sice s během tak tak, ale zachránily mě lety.“
„Jojo, ty a běh.“rozesmál se. „Musíš trénovat, krásko.“
„Až někdy později. Další testy se budou dělat až za tři roky, mám dojem.“zamručela.
„Kolik jsi běžela? Nevím, jak to mají holky.“
„Nevím, ale jak jsem doběhla, padla jsem. Asi po pěti minutách jsem hodila veškeré jídlo, které jsem snědla za ten den, do křáku.“
„No tak to bylo husté.“vydechl.
„Jo. Doběhla jsem dopoledne, ale do auta jsem se odvážila sednout až večer. Ale zbytek byl v klidu.“pousmála se.
„Nechápu, jak to, že ti to tak zoufale nejde.“zavrtěl hlavou.
„Nevím.“pokrčila rameny. „Není to zrovna můj nejoblíbenější pohyb.“povzdechla si. „Jsem schopna utíkat tak dlouho, jak je třeba, pokud si mám zachránit krk – popřípadě někomu dalšímu, ale že bych měla běhat jenom pro zábavu?“prskla.
„No jo no, zlato.“objal ji. „Běhat nechceš, na kytaru tě hrát nenaučím…“povzdechl si.
„Sáry, dovolíš?“pousmála se a dala ji z tátova klína pryč. Sára odcupitala ke stěně a sledovala, co se bude dít. „Teď se dívej, kočičko.“otočila se na ni Mac. „Tohle uděláš, když si na tebe bude chlap moc dovolovat…ovšem za předpokladu, že je lechtivý.“dodala s úsměvem a otočila se na Johna. Ten jenom vyděšeně polkl. Mac na něho skočila a začala ho lechtat. Sheppard se ji snažil setřást, ale zalehla ho opravdu kvalitně.
„Nech…nech toho…“hýkl mezi smíchem.
„Popros.“
„Ne…pro…pro…prosím.“vysoukal ze sebe se smíchem. Mac na chvilku přestala. „Omlou …vám se.“vydechl.
„Ano? A za co?“pousmála se.
„Je dobře, že se ti běhat nechce. Ničí to klouby. A ta kytara ti jde naprosto skvěle.“vychrlil ze sebe rychle.
„No si myslím.“rozesmála se a dala mu pusu. Sára u stěny jenom hýkala smíchy.
„Plukovníku…“zachrčelo z vysílačky.
„Hm.“zamručela Mac znechuceně a natáhla se pro ni noční stolek. „Ano?“
„Mámě nově příchozí lidi.“
„Už běžím.“přikývla. „Za chvilku jsem zpátky.“pousmála se, hodila na sebe bundu, cestou pohladila po hlavě Sáru a vyběhla ze dveří.
„Špatný příklad, tohle na chlapa nikdy nezkoušej.“otočil se John k Sarah. Ta se znova rozesmála. Sheppard ji vzal do náručí a odnesl do pokoje, kde si začali jezdit s autodráhou.
„Plukovníku.“vydechl Woolsey, jakmile Mac dorazila do kontrolní místnosti.
„Ano? To jsem vám tak chyběla?“pousmála se a podepsala předání služby.
„Ne, ale tamhle je pár lidí, kteří potřebují přivítat.“kývl k bráně Woolsey. Mac se podívala tím směrem. „Japonci?“povytáhla obočí. „Umí anglicky?“
„To netuším.“pokrčil rameny. Mac přikývla a seběhla dolů. „Pánové, jsem plukovník Blacková.“pousmála se. Muži na ni jenom koukali a něco si mezi sebou nechápavě prohodili. „Rozumíte, co vám říkám?“hlesla. Zase ten nechápavý pohled. „Aha.“hlesla. Zkusila jim to říct rusky. Nepochodila. Tak španělsky. Zase nic. Italsky. Opět bez odezvy. Poslední chabou naději vkládala do arabštiny. To už muži nepokrytě vrtěli hlavami. „Mluví tady někdo stejnou řečí jako tihle ti?!“křikla nešťastně.
„Japonsky?“zeptal se zvědavě Chuck. Mac jenom dychtivě přikývla. „No…dělal jsem takový malý půlroční kurz.“hlesl.
„Tak co tam sakra tak dementně sedíte?“štěkla. Chuck rychle přiklusal a začal jakž takž překládat věty, které Mac říkala. Muži začali horlivě přikyvovat a potom odešli. „Právě mi sebevědomí kleslo až na dno.“ hlesla. „Umím pět nejpoužívanějších světových jazyků, anticky a starořecky k tomu, a oni nerozumí ani jednomu a ještě na mě čučí, jak na svatý obrázek.“zabručela. Chuck ji jenom poplácal po ramenu a pak vyběhl zpátky na své místo. Mac jenom ještě něco zabručela a zamířila do svojí kanceláře, kde na ni čekala hromada papírů.
Mackenzie netušila, jak dlouho se prokousávala různými papíry, novými vyhláškami a nařízeními, hlášeními, rozpisy, žádostmi a dalšími věcmi, ale snad poprvé byla vděčná za alarm. Skoro radostně vyskočila od stolu a rozběhla se do kontrolní místnosti.
„Řekněte mi, že na nás někdo přinejmenším útočí.“skoro zaškemrala.
„Ne, madam. Delroy.“zavrtěl hlavou technik u brány.
„Papíry, nebo Delroy.“zamračila se a chvilku přemýšlela. „Tak to pusťte.“povzdechla si nakonec.
„Zdravím.“řekla Delroyova hlava, která se objevila na obrazovce.
„Ahoj.“přikývla Mac.
„Mám novinky.“pyšně se usmál.
„Ano?“podivila se. „Spusť.“
„Vím, kdo má Genesis.“řekl. Mac jenom zamrkala.
„Poslouchám.“špitla napjatě.
„Nebude se ti to líbit.“zavrtěl hlavou.
„No tak to vyklop.“
„Má ji Salimitr.“
„Sali…“vydechla a sklopila hlavu. Na chvilku zavřela oči a pak se otočila k seržantovi. „Stáhněte štít, nechte ho projít a kontaktujte Todda.“povzdechla si. Seržant jenom přikývl a Mac seběhla dolů k bráně, kterou právě prošel Delroy. „Jestli jsi žertoval!“zavrčela.
„Nežertoval.“zakroutil hlavou. Mac jenom přikývla a pokynula mu rukou směrem k zasedací místnosti. „Poručíku, můžu vás požádat o donesení nějakého oběda. Nebo jídla celkově.“ otočila se na jednoho člena bezpečnostního týmu.
„Řeknu kuchaři, madam.“přikývl.
„Díky.“pousmála se a vyběhla za Delroyem. „Jak jsi to zjistil?“zajímala se a sedla si na stůl.
„Mám informátory. Jenom…nevíme, kde se skrývá.“
„To je nás víc.“přikývla Mac.
„Co chceš dělat?“zajímal se.
„Ještě nevím.“pokrčila rameny. „Najít ji, při té příležitosti ji zabít a čajznout tu knihu?“ zabručela. Do dveří vešli nějací muži a přinesli několik táců s jídlem, které položili na stůl. „Díky.“pousmála se Mac a hladově se vrhla na jeden z nich. „Dej si.“pobídla ho. „Já třeba ještě dneska nejedla.“vysoukala se sebe s plnou pusou.
„Tak si nech chutnat.“pobaveně ji sledoval. „Ale byl bych rád, kdyby Todd byl najezený.“ podotkl. Mac se jenom pousmála a ládovala se dál.
„Todd je tady.“strčil hlavu do dveří John a společně s Wraithem vešel. Mac i Delroy se postavili.
„Todde.“přikývla Mac. „Svačinku?“pokynula k jídlu. Todd se ušklíbl.
„Díky…já už obědval.“zavrněl a protáhl si dlaň ruky.
„Doufám, že ti chutnalo.“zavrčel Delroy.
„Hej, hlavně klídek.“houkl John. „Sednout!“
„Tak co víme? Ty nemáš nějaké novinky?“otočila se k Toddovi.
„Ne.“zavrtěl hlavou.
„Dobře.“přikývla. „Máme vytipovaných pár planet, kde by o ní mohli něco vědět. Teda jak o Genesis, tak o mojí matce.“ Posunula k nim složky. „Todd by mohl něco zjistit od ostatních Wratihů a my si ty planety rozdělíme na půl. Poptáme se, jestli někdo něco neví. Samozřejmě jemně, ať z toho ti lidé nemají šok.“podotkla a zadívala se na Delroye. Ten jenom přikývl.
„Jakmile budete mít něco nového, dejte vědět, ano?“
„Jistě. Nenechám si ujít příležitost tě vidět.“pousmál se Delroy a postavil se. Maličko přikývl.
„To věřím.“uchechtla se. „Doufám, že jsem na nic nezapomněla. Když tak můžete jít.“ Otočila se na Johna. „Vyrazíme taky hned? Winterson je tady a má volno…no jo, Sára.“ povzdechla si a listovala ve složce, kde byly rozpisy služeb a misí.
„Řeknu Rodneymu.“
„Já bych ráda měla svoji dceru pak ještě v celku.“namítla.
„Ale no tak. Torena mu nemůžeme pořád předhazovat.“rozesmál se. „Říkal, že má rozdělanou nějakou práci.“
„A nechceš zůstat ty?“podívala se na něho.
„Hmm.“zavrtěl se. „Poslední dobou se jenom míjíme.“
„A odnést to má Sarah, Johne?“povzdechla si. „Hele, jestli chceš, tak běž, ale já s ní zůstanu.“
„Mac…“
„Běž si nachystat věci, já ti seženu tým.“řekla mu a poskládala složky na sebe.
„Mac, no tak…“
„Ber to jako rozkaz, ano?“otočila se na něho a zamířila ke dveřím. „Za půl hodiny buď připravený u brány.“dodala a zmizela za dveřmi.
„Mackenzie!“vykřikl a vyběhl za ní. Viděl ji, jak sbíhá ze schodů. „Hergot.“zabručel a podrbal se na hlavě. Pak ale zamířil do zbrojnice pro věci.
„Copak hoří?“zabručel George, který se právě doloudal k bráně. Vypadal značně rozespale.
„Máme prozkoumat jednu planetu. Jednu z šesti.“odpověděl mu John.
„A co tak rychle?“zívl si.
„Rozkaz plukovníka.“na poslední slovo dal důraz. George po něm hodil tázavý pohled.
„Děje se něco?“
„Ne.“zakroutil hlavou. „Jenom jsme se trošku nepohodli.“povzdechl si. „Ale to bude v pohodě. Snad.“
„Tak co, Forreste, připravený?“otočil se na něho Winterson.
„Jistě, pane.“usmál se Ryan.
„Tak prosím, kapitáne.“pokynul mu k otevřené bráně.
„Podle hodnosti, pane?“usmál se a prošel.
„Proč ne.“uchechtl se podplukovník a proběhl za ním následovaný Johnem. Mac to všechno sledoval z ochozu. Neměla ráda, když jeden z nich byl naštvaný a čekala je mise.
„Půjdeme si hrát?“zeptala se Sarah a chytla se jí za ruku.
„Půjdeme.“pousmála se Mac a pohladila ji. „Jenom budeme muset zůstat tady, víš?“
„A plóč?“
„Protože tady musím zůstat, kdyby se náhodou něco dělo, víš?“odpověděla jí. „Jdem si kreslit.“pobídla ji.
„Jóóóó!“zaradovala se Sára a zatleskala ručkama. Bavilo ji sledovat, jak se její máma snaží něco nakreslit a ona má uhádnout, co to je.
„Aktivace zvenčí!“křikl seržant, když se brána otevřela. „Kód podplukovníka Wintersona, madam.“
„Skvěle. Jsou přesní.“pousmála se Mac a seběhla dolů. Sára si mezitím hrála pod schody s plyšovým pejskem. Bránou prošly tři postavy.
„Nic.“řekl George dřív, než se Mac stačila zeptat. Jenom přikývla. „O Bozích sice slyšeli, ale ještě neměli tu čest se s nimi setkat.“
„Budeme doufat, že to tak i zůstane.“povzdechla si.
„O vaší matce nic neví.“dodal ještě. Mac ho sjela pohledem a něco zabručela. Na Johna se ani nepodívala.
„O Genesis taky nic neslyšeli. Zdá se, že moc zpráv z venku se k nim nedostane.“dodal Ryan.
„Tak to máme čtyři pryč.“podrbala se na hlavě.
„Čtyři?“podivil se Sheppard.
„Lorne a jeho tým se vrátili chvilku před vámi.“přikývla. „Taky nic nezjistili. Stejně jako Delroy. Jeho dva týmy byly taky bez úspěchu.“povzdechla si. „Nevadí, pořád zbývá dost planet. Dobrý, můžete jít.“přikývla. Muži přikývli a odešli. Zkontrolovala hodinky. Jenom se usmála, když zjistila, že jí za dvě minuty končí služba. „Tak pojď. Končíme.“sklonila se k Sáře. „Jdem se projít, pak napapat a pak do postýlky.“objala ji. Sára ji chytla kolem krku. „Hej, projít znamená, že půjdeš sama.“usmála se a zvedla ji. Vyběhla po schodech.
„Madam.“přikývl jeden mladší voják.
„Kapitáne.“pousmála se a podepsala nějaký papír, který mu pak předala. „Klidnou službu.“ poplácala ho po ramenu.
„Dík.“slyšela, jak za ní křikl.
„Vykoupeme se a půjdeme spinkat, jo?“pousmála se Mac, když docházely do pokoje.
„Jo.“broukla Sarah ospale a položila jí hlavu na rameno. Mac ji jenom pohladila po hlavě. Otevřela dveře svého pokoje a rožnula světlo. Překvapeně zamrkala, když na posteli uviděla sedět Johna.
„Ahoj.“pozdravil a podíval se na ni.
„Ahoj.“odpověděla a maličko nervózně přešlápla.
„Kde jste byly?“zajímal se.
„Projít se.“ Mezitím Sáru položila na zem a svlékla jí bundu.
„Aha.“hlesl. Mac jenom přikývla a zapadla se Sarah do koupelky. Sheppard slyšel, jak se obě smějí a něco si povídají. Za pár minut zase vyšly ven. Mac byla skoro mokřejší než Sára, která byla zabalená ve žlutém župánku s kapuckou a měla ji v náručí. Prošly do jejího pokojíku, kde jí Mac pomohla obléct noční košilku a uložila ji do postele. Povykládala jí pohádku a počkala, dokud neusnula. Pak se vrátila zpátky do pokoje, kde byl John. Otevřela skříň a svlíkla si tričko, které poskládala a hodila do poličky. Uslyšela, jak John vstal z pokoje, ale než se stačil otočit, zezadu ji objal a dal jí pusu na krk. Jenom se maličko pousmála.
„Jsme v pohodě?“zeptal se nejistě.
„Jsme v pohodě.“přikývla a otočila se k němu. Objala ho. Přitisknul si ji k sobě víc. Šťouchla ho na postel. „Pojď spinkat.“zívla si a převlíkla se do košilky. Skočila do postele a zahrabala se pod peřinu. John se k ní přitulil a dal jí ruku kolem pasu. Chytla ji a zavřela oči. Oba za chvíli spali.
Následujících několik dní měli týmy za úkol vyptávat se na planetách, kam přišli, teda pokud tam byl život. Většina z nich se vracela s nepořízenou. Z vytipovaných planet nezbyla ani jedna. Pomaličku přestávali věřit, že by mohli zaslechnout aspoň zmínku. Jedno odpoledne se brána otevřela a technik jako vždy spustil štít.
„Madam, kód Eagerů.“nahlásil. Mac se jenom zamračila a zvedla hlavu od složky, kterou si pročítala.
„Co by rádi?“zajímala se.
„Nepřijímáme ani audio ani video signál.“odpověděl.
„Zavolejte bezpečnostní tým a pak spusťte štít.“řekla a seběhla dolů. Cestou vytáhla zbraň a zůstala tak, aby kdykoliv mohla skočit za nejbližší sloup. Bránou prošel Delroy a před sebou tlačil dva svázané muže.
„Nestřílejte!“zafuněl. Mac jenom přikývla.
„Nepředstavíš nás?“kývla k mužům.
„Jo, to bych mohl.“hekl a ukázal na prvního. „Tohle je Střílímtakblběžebychnetrefilanistodolu a tohle,“ukázal k druhému, „tohle je Perusehůřjakmůjpraprapradědaamámránujakženská.“ Mac se rozesmála. „Jinak jsou to vojáci Bohů a moc toho nenamluvili.“
„No to vidím. Tak je odveďte do cel. Každého zvlášť. Ne, jinak. Jednoho do cely, druhého do izolace. Za chvilku přijdem.“řekla bezpečnostnímu týmu. Muži jenom přikývli a odvedli vězně do cel. „Kdes je splašil, pochlub se.“
„Na té poslední planetě.“odpověděl. „Byli tam jenom dva, což je celkem divné.“zamračil se.
„Asi se chtěli ulít. Vyslechnu je. Pokud chceš, pojď se mnou.“nabídla mu.
Za pár minut došli do izolační místnosti. Přede dveřmi stáli dva těžce ozbrojení vojáci. Mac na ně kývla a oni otevřeli. V místnosti byl jenom stůl a dvě židle. Na jedné ze židlí seděl muž a koukal do zdi. Mac přešla ke stolu a sedla si na židli. Delroy šel do rohu, kde se opřel. Muž se na Mackenzie ani nepodíval. Ta chvilku trpělivě seděla a čekala. Za pár minut mu ale zamávala dlaní před očima. Ani nemrkl. Zkusila lusknout. Muž jí konečně začal věnovat pozornost.
„Neřeknu ti nic! A můžeš mě mučit, jak chceš!“prohlásil.
„Nebudu tě mučit. Budu se jenom ptát a ty odpovídat.“zavrtěla hlavou.
„Ale já jo, pokud nám nic neřekneš!“ozval se z rohu Delroy. Mac jenom protočila oči.
„Jeho si nevšímej. Maličko mu šplouchá na maják.“pousmála se. „Takže…Salimitr. Co o ní víš?“
„Nic.“zavrtěl hlavou.
„Máš podobnou uniformu jako vojáci Bohů. Je tam ale pár rozdílů. Jsou to jenom jemné detaily, ale i tak se liší. To znamená, že k Bohům nepatříš. Tak povídej.“
„Nic ti neřeknu.“zopakoval. Mac si jenom povzdechla.
„Máš poslední možnost. Naposledy se zeptám po dobrém, pak se ti to líbit nebude a já tu informaci stejně dostanu.“
„Dělej, jak myslíš.“pokrčil rameny. Mac vstala a natáhla se po džbánu s vodou, který byl postavený na stole. Vzala sklenici a nalila do ní vodu. Posunula ji k muži.
„Je to jenom voda.“podotkla a napila se nejdřív sama. „Kdo ví, jak dlouho tady budeš sedět, tak abys neměl žízeň.“ Muž se na ni povýšeně podíval a sklenku si vzal. Místo toho, aby se napil, ji vychrstl na Mac. Ta jenom stačila zavřít oči a trošku otočit hlavu.
„Tos přehnal!“ozvalo se z rohu zavrčení a Delroy se k němu rozehnal. Mac ale byla rychlejší a muže praštila, až spadl ze židle. Pak se otočila na Delroye a naznačila mu, aby se uklidnil. Ten jenom přikývl a opřel se o stůl. Muž se právě hrabal do sedu. Mac se postavila nad něho a podívala se mu do očí. Ať chtěla nebo ne, skrz oči jí to stejně připadalo nejsnazší. Muž jenom vykřikl a poroučel se opět k zemi. Mac jenom vyjeveně zamrkala a nechápavě se podívala na Delroye a pak zpátky na zem. Delroy pokrčil rameny a klekl si k muži. Zkusil puls.
„Je mrtvý.“hlesl.
„To není možné.“zavrtěla hlavou. „Vždyť jsem mu nic neudělala.“
„No asi si mu tam vlezla moc silně.“pokrčil rameny.
„No to těžko. Udělala jsem to jako vždycky.“štěkla a otřela si obličej do rukávu. „Do háje!“
„Občas se to stane. Klid, nebyla ho žádná škoda.“
„Nechtěla jsem ho zabít.“zavrčela. „Jdu si dát něco k snědku a pak budu pokračovat s tím druhým.“
„Hele, nemohl bych to zkusit já? Abychom se něco přece jenom dozvěděli a ne ho zabili při prvním pokusu.“ušklíbl se.
„Já ho nezabila!“prskla.
„Jistě.“přikývl. Mac po něm střelila pohledem a odešla.
„Hele, je dobré, aby tam s ním byl sám?“špitla Mac, když stála nad izolační místností a pozorovala, co se děje dole.
„No to nevím, ale zkusit to může.“pokrčil rameny John.
„Aby z něho něco zbylo a nenatáhl mu brka dřív, než něco řekne.“
„Ty si tam toho taky zabila.“zabručel.
„Já ho nezabila!“ohradila se a pleskla ho. „Nevím, co se stalo.“
„To nevadí. Nech to na Delroyovi. Chytl si ho, tak ať si taky užije.“mávl rukou.
„Chm.“zabručela. Najednou se ozval výstřel. „On ho zastřelil!“vyjekla. „No já ho zabiju!“ zavrčela a rozběhla se po schodech dolů. Vběhla do místnosti. „Proč jsi to hergot udělal?“ zakřičela.
„Vím, co potřebuju, k čemu by byl?!“opáčil nevzrušeně.
„Co kdyby věděl něco víc?“prskla.
„Vím, co potřebujeme.“zamračil se. „A nešil. Není ho škoda.“poplácal ji po rameni a prošel ven. Mac se jenom podívala na mrtvého muže. Pak se otočila a taky odešla.
„Takže pánové,“ Mac vyběhla na schody u brány, aby byla výš, „Delroyovi se podařilo zjistit adresu planety Salimitr od jednoho z našich návštěvníků. Teda dřív, než ho zabil.“
„Ale tys zabila toho prvního.“rýpl si John.
„JÁ HO NEZABILA!“zavrčela. Jenom se usmál a pokrčil rameny. Pak pokračovala: „Podle MALPa je nedaleko základna. Nějaká menší budova s asi třiceti známkami života. Nevím, jestli tam je Genesis anebo Salimitr, ale v každém případě buďte opatrní. Vtrhneme tam, převezmeme kontrolu a pobereme, co bude důležité.“
„Bereme zajatce?“zeptal se jeden z vojáků, který vypadal hodně natěšeně.
„Když se někdo vzdá, pak ano.“přikývla. „Další dotazy?“zajímala se. Většina lidí zakroutila hlavou. „Fajn.“přikývla a zapnula si vestu. „Hoďte tam kouřový granát a jdeme!“křikla. Nejbližší vojáci prohodili bránou granáty a pár vteřin počkali. Pak proběhli.
Jakmile byli všichni vojáci z Atlantis na planetě a zajistili okolí, brána se znova otevřela. Všichni zpozorněli a zaklekli. Na planetu proběhli Eagerové v čele s Delroyem.
„Pohov.“křikla Mac a překročila jednoho muže, který strážil bránu. „Budova má dva vchody, takže vytvoříme dva týmy. Nějak se promíchejte. Je mi to celkem jedno. Podplukovník Lorne bude velet té druhé skupině. Teď jdeme!“křikla. Několik desítek vojáků se rozeběhlo lesní pěšinou směrem k budově. Byli rádi, že začal foukat silný vítr, přes který nebylo slyšet skoro vlastního slova, takže jakékoliv zvuky, které vydávaly jejich zbraně nebo vybavení nebyly skoro slyšet. Než doběhli k budově, k větru se přidaly i hromy a blesky.
„Miluju takové počasí.“uchechtl se Delroy a zaklekl za strom. Nacházeli se právě na menším kopečku a pod nimi byla menší budova.
„Aha.“hlesla Mac. „Změna plánu, takové prostředí jsem maličko nečekala.“přiznala a zapnula vysílačku. „Maličká změna, lidi. Tři skupiny. Jedna půjde přímo do budovy, druhé dvě to vezmou okolo budovy. Další velitel bude Sheppard. Moje skupina půjde přímo, Sheppardův zezadu a Lornův bude hlídat okolí. Dotazy?...Ne, skvěle. Jdeme.“pobídla je. Rozběhli se z kopce dolů. Asi v půlce se zastavili, zaklekli a zastřelili stráže před vchodem. Během druhé poloviny sbíhání z kopce se rozdělili na třetiny. Jedna skupina v čele s Mac vběhla rovnou do budovy, druhé dvě se rozdělily a každá pročistila jednu stranu budovy. Sheppardův tým potom vběhl do budovy zadním vchodem. Bylo to spíš skladiště. Po obvodu byly ve výšce pár metrů ochozy. Jinak tam bylo několik stolů, u kterých stálo plno lidí. Jakmile tam vpadli, nastal chaos. Muži u stolů se vrhli po zbraních.
„Neříkala jsi třicet?“křikl Delroy.
„ASI třicet!!“křikla Mac v odpověď a přebila. „Tak jsem to neodhadla, no! Ty taky nejsi dokonalý!“prskla.
„Ale…maličko vám to nevyšlo!“rozezněl se všude smích. Mac se jenom rozhlédla. Na jednom z ochozů stála její matka a strašně se smála. „Nikdy se ti nepodaří mě porazit!“
„Popovídáme si o tom, až ti bude z břicha trčet nůž!“štěkla Mac nazpět.
„Jistě!“uchechtla se a začala utíkat po ochozu pryč. Mac jenom něco vztekle zavrčela a rozběhla se za ní.
„Mackenzie!“vykřikl John. Neposlouchala ho. Běžela dál. Viděla svoji matku mizet v opačných dveřích, než přišli. Rozběhla se za ní. Doběhla ven. Vojáci, kteří měli hlídat, leželi na zemi.
„Kudy běžela?“zajímala se a klekla si k Lornovi.
„Do lesa.“odpověděl a začal si masírovat krk. Jenom přikývla a rozběhla se tím směrem. Dostala se do lesa. Netušila, kam by teď měla běžet. Nikde ji neviděla. Otočila se, ale všude byly jenom stromy. Za sebou najednou uslyšela smích.
„Jsi hloupá!“smála se Salimitr.
„Proč? Protože jsem za tebou běžela?“
„Ano, bez přátel…sama…opravdu ti to moc nemyslí.“smála se. Vypálila po ní něco, co se podobalo fialové šipce. Uhnula a odrazila ji štítem. „Doufám, že ses rozloučila s přítelem a svojí dcerou. Protože už se domů nevrátíš!“rozesmála se znova a rozpřáhla ruce. Zvedl se ještě větší vítr a k začínající bouřce se přidaly další blesk. Jeden udeřil kousek od Mac. Jenom vykřikla a uskočila. Slyšela smích a viděla, jak se země okolo ní zvedá země. Jenom se přikrčila na zem a vytvořila si kolem sebe štít. Za chvíli neviděla kolem sebe nic jiného než létající listy, stromy, hlínu a jehličí. Hlavu schovala do dlaní. Za chvilku jí přišlo, jako by se vše uklidnilo. Byla tam sama. Posadila se. Okolo ní to vypadalo, jako by se tam přehnal hurikán. Opřela se o nejbližší strom a zadívala se na nebe. Začalo pršet. Nechala kapky stékat po tváři. Odněkud slyšela, že ji někdo volá. Neodpověděla a zavřela oči. Po chvilce ucítila, jak s ní někdo zatřásl.
„Jsi v pořádku?“křikl John. Jenom přikývla a snažila se setřít si vodu stékající po obličeji. Pak vstala.
„Proč ji nedokážu zabít?“zeptala se.
„Je to tvoje matka.“objal ji.
„Ne. Není.“zavrtěla hlavou a prošla kolem něho.
„Plukovníku, myslel jsem si, že by vás tohle mohlo zajímat.“pousmál se Woolsey další den ráno a podával jí složku. Vzala ji a rozložila si ji na klíně.
„Jak jste k tomu došli?“zajímala se překvapeně a poposedla v křesle.
„Jeden ze zajatců mluvil.“odpověděl.
„Není to past?“
„Je to adresa, na kterou vyšleme sondu.“
„Je možné, aby byla Genesis zrovna tady?“
„Možná. Budete to muset zjistit.“usmál se.