Na začátek Vánoc jsem si naplánoval dva sci-fi filmy, a to Avatar, který jsem viděl ve 3D v neděli a dneska jsem koukal na District 9, který jsem taky ještě neviděl. Takže to vezmeme hezky popořadě:
AvatarMnohonásobně vyšší rozpočet a James Cameron jsou prostě poloviční jistotou k úspěchu. Když totiž spojíte 300 milionů USD a tohohle chlápka dohromady, nemůže vzniknout propadák. Nechat si tohle uniknout na velkým plátně a ještě ve 3D, to je opravdu ostuda pro každýho sci-fi fandu...a jestli ještě od někoho uslyším, že koukal na CamRip, tak zmodrám a naroste mi cop s USB přípojkou

. Teď teda k samotnýmu filmu; efekty nemá cenu zmiňovat, jak tu již bylo stokrát otřepáváno, jsou na špičkové úrovni, Avatarové jsou naprosto uvěřitelní a atmosféra v džungli na Pandoře je úžasná...trochu jsem zalitoval, že si v SG nikdy nedali práci s takovýmhle tvořením živočichů, rostlin a dalších emzáckých vlastností planet. (jasně, jsou omezený rozpočtem, ale i Farscape měl na planetách aspoň kytky s modrejma listama) Když se na Pandoře setmí, příroda se nádherně promění, všechny ty fluorescentní mechy, ulity a podobný kytky, který babičce chyběj ve skleníku, naprostá nádhera. (ještě jednou CamRip - fuj) Herecký výkony byly taky suprový, Cameron se strefil do všech postav a vidět Sigourney Weaver zase jednou v akci je docela nostalgickej zážitek. Každopádně i Jake Sully, plukovník [Kvarič], ten druhej vědátor i mladej manažer firmy v podání Ribisiho byli uvěřitelní a skvělí, dabing byl taky super a opět byly hlasy výborně zvoleny pro postavy.
Teď něco k samotnýmu ději. Upřímě jsem nečekal, že scénář by mohl být opravdu extra promyšlený (pak teda nechápu, co na něm tak vymejšleli víc než pět let) a pár dějových zvratů, jsem předpověděl už při sledování traileru, pravděpodobný konec jsem odhadl asi v půlce, potom co jedna z postav zemřela "z důvodu nedostatku síly" po svém zranění. Přesto tam bylo pár zvratů, který jsem nečekal a docela mě překvapily, takže to se scénářem nebylo zase tak krizový, nic víc, nic míň než jsem čekal, čili vlastně žádné zklamání. Co se hudby týče, musím se přiznat, že krom jedné části z té finální bitvy (mimochodem [Kvarič] s tím hrnkem byl geniální

) si nic moc nepamatuju, možná mohl být soundtrack výraznější, ale vem to čert. Konec samozdřejmě naprosto jasně vybízí ke dvojce, ale být Cameronem, už ji netočím. Takhle se film drží scénářově jakš-takš v mezích a případné pokračování by to mohlo spláchnout docela nízko. Nahrazování nedostatků a klišé ve sénáři kulervoucími CGI scénami nebude na diváky zabírat donekonečna.
Hodnocení:
80% Spokojenost. Dostal jsem přesně to, co jsem od filmu čekal. Nic víc, nic míň. Škoda některých předvídatelných dějových zvratů. Ale co, je to Blockbuster a od něj se vlastně očekává vypnutí hlavy a zábava. Jediný co mě štvalo, byla absence pauzy na WC. Příště musím míň pít...
District 9Po Avataru jsem už čekal, že nic lepšího přijít nemůže. Jenže - tentokrát jsem se sakra zmýlil a tenhle režijní debut za 30 milionů USD, což je mimochodem desetkrát míň než měl k dispozici Avatar mě absolutně dostal. Kamerman by měl opravdu založit školu a začít učit, jak že se to má dělat. Metál pro toho chlápka. Nejlepší kamera co jsem kdy viděl (sorry BSG, ale na District 9 ani tvůj epileptický záchvat nemá.) Dále pak naprosto famózní výkon Shartloa Copleyho, který by fakt za tohle zasloužil Oscara...vím, že to bylo hodně improvizovaný, ale fakt jsem uvěřitelněji zahranou postavu v životě neviděl. Efekty byly ve většině případů skvělé, na rozpočet 30 mega výborné. Uznávám, že místy byla jistá CGIčkovost znát, ale chybička se promíjí. Co mě ale u tohohle filmu složilo, byl děj. Naprosto geniální, strhující, neviděl jsem ani jedno klišé a do samotného konce filmu jsem netušil, jak to dopadne. A konec mě sakra vzal...musím přiznat, že při závěrečných scénách fakt málem vytryskly slzy, protože to bylo tak mistrovsky zahraný a navíc perfektní soundtrack...Strašně se mi líbilo, jak na začátku filmu vykreslili Kreveťáky jako téměř neinteligentní opice, co se honěj za kočičím žrádlem a hrabou v popelnici. A stejně takový byl i přístup Wikuse. Postupně během filmu se to měnilo a když se ten malej zeptal táty na to bydlení...to byla tak dokonalá scéna, že by člověk nevěřil, že je to CGI. No vážně, už vám někdy bylo líto smutného výrazu CGI postavy? A ten konec, už se opakuju, ale v závěru jsem začal fandit emzákům a bylo mi jedno
Toto je spoiler!!!:
|
že za tři roky přiletěj v plný polní a matičku Zemi nejspíš srovnaj se zemí. Ale Wikusův spokojený pohled prostě stál za to. |
Lidi byli bestie a bohužel jsme takoví i v současnosti - což přidává tomu filmu na realitě. Ale opět bych pokračování netočil...mohlo by to spadnout k bezduché akci o válce mezi kreveťáky a lidmi.
Hodnocení:
95% Překvapení týdne. Na rozdíl od Avatara mě nepředvídatelný závěr tolik vzal, že jsem chvíli ještě koukal na obrazovku a říkal si WTF?! Je vidět že na penězích i dnes nezáleží a lze natočit geniální film i za "babku"...jen pro zajímavost, SG: Archa pravdy měla poloviční rozpočet a jak to dopadlo.
Oba filmy vynikají v něčem, ale musím říct, že District 9 mě zaujal víc. Nicméně oba se asi stanou legendami sci-fi. Uff...jdu hledat soundtrack k Districtu 9.