Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Seriály Stargate Stargate Universe Pokec o epizodách Dosavadní děj SGU

Dosavadní děj SGU

Sekce určená k debatám o odvysílaných dílech k nimž vyšly české titulky. Pokud i tak chcete spoilerovat, používejte funkci spoiler (tlačítková lišta při psaní příspěvku)

Příspěvek 06.12.2009 02:38:45
bigless Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Wanted píše:
Spíš si ten seriál nepochopil, ale neva...

Když se nic neděje a kamera je roztřesaná jsem si již zvyknul... v momentech, když se něco děje a všichni utíkaj nebo co já vím se mi to líbí a doplňuje to...

No problém bude v tom, že nejsem tak adaptabilní. Od dobrého seriálu nečekám, že si budu na něco muset zvykat..[/quote]
Wanted píše:
Tak sci-fi musí vycházet z vědy a určitě to musí mít nějaký hranice a pravidla, jinak už je to fantasy (což drak tam byl :D ), kde nejsou pravidla a můžeš si stvořit cokoliv... a to rozhodně SG být nemůže... jinak se to může rovnat s Legend of the Seeker či podobným věcem...

Slyšel jsi například o Čapkovi? Asimovovi? Verneovi? To jsou legendy sci-fi a v době, kdy psali svá díla rozhodně hranice a pravidla neměli. Paradoxní je, že se jejich tehdejší fantazie v mnoha případech dotkla o 100let později reality.
Pokud mi budeš tvrdit, že SG-1 je fantasy, nemám co bych dodal..

Wanted píše:
A Prison Break a SGU bych moc nesrovnával, to v tom nevidím... spíš ten The Shield... ale když je někdo omezen na děcké příběhy plné stříleček a nesmrtelných postav, které jednou ranou zastřelí deset nepřátel (jako Chuck Norris :D ), tak se nedivím, že mu SGU nedopřává té blaženosti, kdy všechno chápe a je mu to zcela jasné, připadá mu to reálné a myslí si, že až vyroste bude taky takový...

*dětské

Prison Breakem se tahle módní mašinérie spustila.. ;) A ano, "hero" filmy se mi také zamlouvají. Proč ne. Je to oddechovka.
Naposledy upravil bigless dne 06.12.2009 02:42:54, celkově upraveno 1

Příspěvek 06.12.2009 02:42:10
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ironie, tohle je Wanted, seznamte se prosím.

Science fiction není "vědecký fiktivní" ale "vědecká fikce". Upozorním na to adjektivum. Vědecká. VĚDECKÁ. Klasická scifi se samozřejmě dělí na spoustu poddílů, některé řeší spíše technobláboly, jiné spíše dopady na psychiku (co se děje v mysli astronauta v hlubokém vesmíru?). To, co je SG (a třeba i Star Trek) je spíše space opera, čili dobrodružný děj zasazený do tak trochu scifi kulis. Čapek, Asimov i Verne psali ve své době o věcech, které už měly teoretické podložení (u Vernea většinou i praktické). Nic jako štíty, hyperpohon nebo telepatie ale podle současné vědy neexistuje a přesto existují divoké popisy toho, jak by se tyto fiktivní mechanismy měly chovat a co se stane, když obrátíme polaritu - tohle je fantasy. Cituješ klasiky knižní scifi, a přitom SG je spíše Flash Gordon než Vesmírná odysea. Jelikož technické řešení v Treku, SG, atd. většinou se skutečnou vědou nemá lautr žádnou spojitost, říká se tomu technoblábol. Tolik ke science fiction.

Ano, Big Brother je jedna možnost, jak se na mezilidské vztahy dívat. Druhá možnost je třeba seriál Řím (92% na IMDB, 2 nominace na Zlaté glóby), LOST (91%, vyhrál Zlatý glób), Dexter (92%, nominován na 4 Zlaté glóby) nebo třeba Tudorovci (81%, nominován na 3 Zlaté glóby). Každý do značné míry řeší kdo s kým spí, kdo koho nenávidí a přesto jde o stěžejní televizní díla desetiletí. Tolik k Big Brotherovi.

Ty když na někoho hledíš, tak je to taky naprosto odlišné od funkce kamery a střihu ve filmu. Máme třeba scénu "chlap stojí na štaflích a líčí strop". Když se na to podívá člověk, zaostří na chlapa na štaflích a čeká, co se bude dít; možná čeká rozhovor, možná se jen dívá na cizí práci. Když se ale na totéž dívá statická kamera, nevzbuzuje to v pasivním divákovi vůbec nic. Záběr je nudný, divák síce tuší, na co se zhruba soustředit (pohyb), ale až střih na detail na štětku nebo podřezané štafle nebo ustaraný obličej malíře dá scéně pokaždé jiné téma. Po desetiletích většinou zoufale neinvenční kamery v televizi je nyní v módě atmosférická pseudodokumentární kamera, která v akčních sekvencích imituje roztěkanou atmosféru (nebo se ti netřese pohled ani když běžíš?) a v běžných scénách imituje dokumentární záběry, které jsme se všichni naučili znát, čili tím věrněji napodobuje realitu. Tolik ke tvému netřesoucímu se pohledu.

Tato vlna "kreativity" je největší televizní boom za její zhruba půlstoletou historii. Že seriály jako LOST nebo BSG nejspíš aktivně ignoruješ bych vyzdvihoval jenom pokud jsi opravdu hodně intelektuál.

Ano, v SGU je vztahů příliš. Už jsme to tu řešili jenom tisíckrát. Někdo to i přes to sleduje dále, protože ty vztahy nejsou špatně provedené (byť ne geniálně), jinému to vadí více. Můžeme tohle, prosím, přestat pořád dokola řešit?

Prison Breakem se tahle módní mašinérie spustila..

ORly?

EDIT: Aby bylo jasno - nemám nic proti tomu, pokud někdo řekne, že se mu nelíbí důraz na vztahy, nebo že se mu nelíbí kamera, nebo že se mu nelíbí Carlyle. Stejně tak nemám nic proti tomu, pokud někdo sleduje se zaujetím Ordinaci, Twilight nebo Rychlý prachy. Každý sám svého vkusu strůjcem. Nesnažte se ale vyargumentovat roztěkanou kameru hláškami typu "mě se taky nekýve obličej" nebo olbřímí nadužití technoblábolů odkazem na Clarka a Asimova.
Naposledy upravil Ray dne 06.12.2009 03:14:23, celkově upraveno 2
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 06.12.2009 03:01:28
bigless Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ray píše:
Ano, Big Brother je jedna možnost, jak se na mezilidské vztahy dívat. Druhá možnost je třeba seriál Řím (92% na IMDB, 2 nominace na Zlaté glóby), LOST (91%, vyhrál Zlatý glób), Dexter (92%, nominován na 4 Zlaté glóby) nebo třeba Tudorovci (81%, nominován na 3 Zlaté glóby). Každý do značné míry řeší kdo s kým spí, kdo koho nenávidí a přesto jde o stěžejní televizní díla desetiletí. Tolik k Big Brotherovi.

Ano. Z denního tisku si také nejvíce lidí kupuje Blesk..
Ray píše:
Ty když na někoho hledíš, tak je to taky naprosto odlišné od funkce kamery a střihu ve filmu. Máme třeba scénu "chlap stojí na štaflích.

Nestuduji ani jsem neabsolvoval FAMU takže na to hledím jako nezaujatý divák. Také jsem napsal, že jde o statické záběry kdy není kamera v pohybu.. Někde výše jsem také napsal, že například District 9 byl důkazem, že lze s těmito prvky snímek natočit na jedničku. Nezavrhuji to jako celek, ale nedá se na tom stavět kvalita snímku. Tzn. natáčím to "cool" kamerou takže to bude pecka.. Měli lépe přemýšlet o situacích děje a intenzitě..

Ray píše:
Tato vlna "kreativity" je největší televizní boom za její zhruba půlstoletou historii. Že seriály jako LOST nebo BSG nejspíš aktivně ignoruješ bych vyzdvihoval jenom pokud jsi opravdu hodně intelektuál.

Intelektuál nejsem, ale i přesto jsem si to dovolil. Skutečně jsem neviděl ani jednu celou epizodu. Nekráčím po cestě pravdy. Upalte mne! :lol:

Ray píše:
Ano, v SGU je vztahů příliš. Už jsme to tu řešili jenom tisíckrát. Někdo to i přes to sleduje dále, protože ty vztahy nejsou špatně provedené (byť ne geniálně), jinému to vadí více. Můžeme tohle, prosím, přestat pořád dokola řešit?

Nikde pod oddílem SGU jsem tu neviděl vlákno s touto tématikou. Jinak bych to nezakládal..

Aby bylo jasno - nemám nic proti tomu, pokud někdo řekne, že se mu nelíbí důraz na vztahy, nebo že se mu nelíbí kamera, nebo že se mu nelící Carlyle. Stejně tak nemám nic proti tomu, pokud někdo sleduje se zaujetím Ordinaci, Twilight nebo Rychlý prachy. Každý sám svého vkusu strůjcem. Nesnažte se ale vyargumentovat roztěkanou kameru hláškami typu "mě se taky nekýve obličej" nebo olbřímí nadužití technoblábolů odkazem na Clarka a Asimova.

Je mi líto, ale jde o přirozenost. Pokud něco není v dané situaci přirozené, je to rušivý element. A je to argument jako každý jiný.
Porcovat sci-fi na jakési odnože, které není ani možno jednoduše odlišit je hezké. Stejné jako dělit rockovou, metalovou, punkovou a elektronickou hudbu.
Pokud to někdo potřebuje pojmenovat po svém (technoblábol?) budiž. Já vidím sci-fi jako jasně odlišitelný celek a tak jsem ho také prezentoval.
Naposledy upravil bigless dne 06.12.2009 03:15:26, celkově upraveno 1

Příspěvek 06.12.2009 03:10:04
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ano. Z denního tisku si také nejvíce lidí kupuje Blesk..

Proto jsem ti kromě IMDB hodnocení (mohl jsem nahodit Rotteny, pravda) dal i ty ceny. Blesk nějakou získal?

Nezavrhuji to jako celek, ale nedá se na tom stavět kvalita snímku. Tzn. natáčím to "cool" kamerou takže to bude pecka.. Měli lépe přemýšlet o situacích děje a intenzitě..

To nedá, ale taky to neznamená, že se film musí nutně natáčet klasicky. SGU jaksi není jenom pohybující se kamera a jinak nic. Na černobílosti se taky primárně nedá stavět kvalita (neart) filmu a přesto se většina filmů točí "cool" "tendenčně" na barvu. Jak zvrácený je svět módních trendů...

Skutečně jsem neviděl ani jednu celou epizodu. Nekráčím po cestě pravdy. Upalte mne!

Dojdi pro sirky! Pro mě za mě si sleduj třeba vypnutou obrazovku, ale pak nehodnoť nějaké trendy v televizi. Pokud napíšu "Shakespeare psal sračky, ale teda žádnou jsem nikdy nečetl" tak budu taky vypadat jako idiot.

Nikde pod oddílem SGU jsem tu neviděl vlákno s touto tématikou. Jinak bych to nezakládal..

OK, v poho. Řešilo se to vždycky v episodách.
Naposledy upravil Ray dne 06.12.2009 03:31:06, celkově upraveno 1

Příspěvek 06.12.2009 03:30:56
bigless Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ray píše:
Proto jsem ti kromě IMDB hodnocení (mohl jsem nahodit Rotteny, pravda) dal i ty ceny. Blesk nějakou získal?

Bulvár roku? :) Řím ani ostatní snímky které jsi zmiňoval jsem neviděl a ani mě nezajímají. Nekoukám na snímky dle hodnocení a kdejakých ocenění. Ano ignorace. Jsem proto nevzdělaný a nejsem intelektuál! :lol:

Dojdi pro sirky! Pro mě za mě si sleduj třeba vypnutou obrazovku, ale pak nehodnoť nějaké trendy v televizi. Pokud budu napíšu "Shakespeare psal sračky, ale teda žádnou jsem nikdy nečetl" tak budu taky vypadat jako idiot.

Srovnávat knihu a film je trochu ošemetné. Srovnávat knihu a seriál už ani nejde.
Viděl jsem vždy několik minut z několika epizod a přinutilo mne to vypnout televizor. Jaká je podstata u snímku, který mne nezaujme a nudí, sledovat díl po dílu až do "konce"? Abych se tu potom mohl na fóru s naprosto odlišnou tématikou dohadovat s člověkem jako jsi ty? :lol:

Příspěvek 06.12.2009 03:36:54
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

[img][./images/thumbs/invalid-argument_1260066967.jpg]http://seer.entsupport.symantec.com/docs/images/284711/Invalid-Argument.jpg[/img]

Mno, jak to jen... Kdybych měl reagovat na každý nesmysl, co jsi jenom v posledním příspěvku napsal, byli bysme tu do rána. Ty jsi ale především nepochopil, že pokud chceš provádět nějakou kritiku SGU (což je to, o co se snažíš argumentováním) s odkazem na jiné současné seriály (což děláš v jednom kuse), tak bys ty seriály taky měl vidět. Já taky nehodnotím věci, kterým nerozumím a nevyzkoušel jsem je.
Ale napiš ještě něco, je s tebou sranda :-D Klidně pokračuj ve vypisování úvah o tom, jak špatné jsou seriály, které jsi neviděl a podobně :lol:

Příspěvek 06.12.2009 03:43:31
bigless Airman
Airman

Odpovědět s citací

Asi máš hodně volného času na sledování "nekvalitních snímků". Někdo hold nemá čas dloubat se v nose, musí dělat kompromisy a pečlivě vybírat :wink:

EDIT: Z SGU jsem viděl všechny epizody a proto tu také jsem. Prison Break byl odkaz na techniku natáčení nikoli na obsah. A k tomu mi několik minut stačí.

Příspěvek 06.12.2009 03:47:57
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Říká člověk, co namísto Římu nebo Dextera kouká na SGU a kvalitu vybírá podle... uh, zřejmě intuice. Ano, to mi dává smysl... :lol:

V minulých diskuzích na téma kvality SGU jsem doporučil lidem, kterým nový styl nevyhovuje, aby koukali na jiné věci. Napadají mě asi tři desítky kvalitních seriálů (space opera i jiné), které SGU překonávají. U tebe ale opravdu nevím.

Příspěvek 06.12.2009 03:53:07
bigless Airman
Airman

Odpovědět s citací

Sleduji SGU, protože je to volné pokračování SG-1/SGA. Sociální tématika filmů a seriálů není má parketa. Proto jsem tak pohoršen nad SGU.
Odsuzovat člověka za to, že nečetl/neviděl dle tebe kultovní dílo na dané téma je trochu unáhlené. Kdyby měl každý vidět a číst vše co ostatní považují za kultovní, neměl by na práci nic jiného..

Příspěvek 06.12.2009 04:01:02
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Sleduji SGU, protože je to volné pokračování SG-1/SGA. Sociální tématika filmů a seriálů není má parketa. Proto jsem tak pohoršen nad SGU.

Což je evidentně špatně, protože to je naprosto jiný seriál. Může se ti to nelíbit, ale to je tak všechno.

bigless píše:
Odsuzovat člověka za to, že nečetl/neviděl dle tebe kultovní dílo na dané téma je trochu unáhlené. Kdyby měl každý vidět a číst vše co ostatní považují za kultovní, neměl by na práci nic jiného..

Cituji sám sebe:
Ray píše:
Aby bylo jasno - nemám nic proti tomu, pokud někdo řekne, že se mu nelíbí důraz na vztahy, nebo že se mu nelíbí kamera, nebo že se mu nelíbí Carlyle. Stejně tak nemám nic proti tomu, pokud někdo sleduje se zaujetím Ordinaci, Twilight nebo Rychlý prachy. Každý sám svého vkusu strůjcem. Nesnažte se ale vyargumentovat roztěkanou kameru hláškami typu "mě se taky nekýve obličej" nebo olbřímí nadužití technoblábolů odkazem na Clarka a Asimova.

Příspěvek 06.12.2009 04:11:27
bigless Airman
Airman

Odpovědět s citací

S tím, že je to jiný seriál se ale jako fanoušek dosavadních SG smiřuji dost těžce. Tzv. nebude na co koukat. Co se týče seriálů, nic jiného jsem pravidelně nesledoval. Je to smutné.
Ray píše:
Cituji sám sebe:
Ray píše:
Aby bylo jasno - nemám nic proti tomu, pokud někdo řekne, že se mu nelíbí důraz na vztahy, nebo že se mu nelíbí kamera, nebo že se mu nelíbí Carlyle. Stejně tak nemám nic proti tomu, pokud někdo sleduje se zaujetím Ordinaci, Twilight nebo Rychlý prachy. Každý sám svého vkusu strůjcem. Nesnažte se ale vyargumentovat roztěkanou kameru hláškami typu "mě se taky nekýve obličej" nebo olbřímí nadužití technoblábolů odkazem na Clarka a Asimova.

Nechápu souvislost..

Příspěvek 06.12.2009 04:14:54
impaled_shadow Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Kdo jen trochu dával pozor při hodinách literatury na střední škole ví, že science fiction samozřejmě MÁ základ v reálném světě, autor musí mít určité znalosti vědy, techniky a principů mechanismů, aby mohl "scifi" psát. Tzn. když teď napíšu román, ve kterém robot poháněný květákem pomocí kleští a gumového medvídka vytvoří alternativní vesmír, ve kterém umí černé díry zpívat americkou hymnu, nejde o sci-fi, jde o hovadinu.

Pro ty, kdo nechápou;
Obrázek
Bůůů. Co poslouchám?
http://last.fm/user/angoisseus

Příspěvek 06.12.2009 04:19:41
bigless Airman
Airman

Odpovědět s citací

impaled_shadow píše:
Kdo jen trochu dával pozor při hodinách literatury na střední škole ví, že science fiction samozřejmě MÁ základ v reálném světě, autor musí mít určité znalosti vědy, techniky a principů mechanismů, aby mohl "scifi" psát. Tzn. když teď napíšu román, ve kterém robot poháněný květákem pomocí kleští a gumového medvídka vytvoří alternativní vesmír, ve kterém umí černé díry zpívat americkou hymnu, nejde o sci-fi, jde o hovadinu.

:rflmao:
Ano, pokud vím, proto byl také naštěstí u natáčení SG přítomen vždy nějaký technický poradce, aby se do vesmíru nerozptýlili gumoví medvídci :)

Ale jinak máš samozřejmě pravdu. Věci musí dávat smysl, aby je někdo pochopil. I když jsou díla, která kráčejí i cestou na hraně gumových medvídků. Jedná se třeba o Lemův Futurologický kongres, Vercorsova Nepřirozená zvířata apod.

Příspěvek 06.12.2009 09:48:38
acfp Airman
Airman

Odpovědět s citací

Těší mě, že jsem si mohla přečít "konverzaci"mezi Bigless a Ray, protože mám radost, že někdo ještě umí psát dobře, vtipně a bez pravopisných chyb. Děkuji.

Bigless:To je přesně vyjádřeno, pokud se bude tento další SG seriál takto vyvíjet, nebudeme se mít na co dívat. SG jsem vždy sledovala i s dětmi a teď jsou v SGU některé scény pro ně dost nevhodné, což jsem u děje typu SG nepředpokládala.
Tvůrci seriálu měli štěstí, že dostali do obsazení role dost rozporuplné osoby R.Carlyleho, ten herec se tam přesně hodí, stejně jako D.Hewlett v SGA mohl zahrát postavu nepříjemnou a přesto oblíbenou.
Takže se těším i na další díly, i když možná je to ze zvyku, nevím, jestli bych se na to dívala, kdyby to nebylo SG.
SGU je opravdu spíše drama než dobrodružný sci-fi seriál, který nás tak zaujal, že jsme byli ochotni zůstat mu věrni už 12 let. Chybí mi tam optimismus, který dříve vyzařoval z děje, i když situace vypadala beznadějně... Dala se z toho čerpat síla pro nás život reálný. Stále ale ještě doufám, že i na SGU budeme později vzpomínat s nostalgií.

Příspěvek 06.12.2009 10:13:38
Xaron Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Sci-fi má vycházet z reality... né, že tam nakupý nějaký bláboly alá černá díra-> zbraně na maximum

Hm..to co bolo SF pred vela rokmi mam dnes ja pred sebou kazdy den a beriem to ako samozrejmost, to co si napisal bude s urcitou pravdepodobnostou normalne zase o dost rokov v buducnosti(co uz si ale neoveris!;)viac tu neni co dodat! :wink:

Takze SF by nemali vychadzat z reality(a vobec nie sucastnosti)ale z toho co si myslime ze bude realita o velaaa rokov neskor :wink:

Ku kamere: Okrem epizody time v niekolkych okamzikov velmi chvalim konecne poriadnu pracu s kamerou, v predch.dvoch bola tiez dobra, ale v malinko situaciach az moc nadhľadova.

Postavy: Niektore ma prekvapili svojim vyvojom v deji a hlavne spravanim. U rusha cakane, ale ze az tak:) A vztahy to ja raad, nie len kto koho odbachol, ale aj kto po kom ide :P
"Sine amore, nihil est vita.."
Obrázek
I'm not just a Timelord. I'm the last of the Timelords!

Příspěvek 06.12.2009 10:34:55
Balial Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

impaled_shadow: seš strašně vtipnej, tohle už tu postoval Ray, kdysi ještě raynor. Vymysli si něco vlastního.

Ray: Možná s tím dotyčným nemusíš souhlasit, ale musím říct že tentokrát si to vyjádřil opravdu dost arogantně a hulvátsky.
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Příspěvek 06.12.2009 10:38:11
Daedalus.cz Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ray píše:
Druhá možnost je třeba seriál Řím (92% na IMDB, 2 nominace na Zlaté glóby), LOST (91%, vyhrál Zlatý glób), Dexter (92%, nominován na 4 Zlaté glóby) nebo třeba Tudorovci (81%, nominován na 3 Zlaté glóby). Každý do značné míry řeší kdo s kým spí, kdo koho nenávidí a přesto jde o stěžejní televizní díla desetiletí.

Tady s tebou nesouhlasím v jedné zásadní věci. jak Lost, tak i Dexter sice řeší mezilidské vztahy, ale jako vedlejší děj seriálu. Jak v Lost, tak v Dexterovi je totiž to něco, co u SGU postrádám - silný hlavní příběh, výraznou dějovou linii. A u SGU mi právě přijde, že hlavní děj tvoří právě ty mezilidské vztahy - kdo, s kým, kde a za kolik a to doopravdy podstatné - najít cestu domů, hodili až na druhou kolej. To je vlastně stěžejní věc, která mi na SGU vadí.

Každopádně stále nejlepší rada pro lidi, kterým se SGU nelíbí je: Tak se na to nedívejte. Je taková hromada nesmírně kvalitnějších seriálů, na které se koukat, takže není co řešit.

Příspěvek 06.12.2009 10:39:36
Feidias Airman
Airman

Odpovědět s citací

bigless: souhlasím, že máš právo tu vyjádřit svůj názor, ale to je všechno v čem s tebou můžu souhlasit.

Úplně nesouhlasím s tvrzením, že sci-fi je o technoblábolech. Jsou různé žánry, které mají různá zaměření. Mě třeba nejvíce baví sci-fi zaměřené na "co by se stalo kdyby" a alegorie. Proto se mi sgu docela líbí.

Za hlavní přínos sgu zatím považuji odklon od hromady zlých a hodných alienů, kteří se buď snaží zničit zemi nebo jsou to kamarádi a to proto, že se tihle alieni už v seriálech příliš odlidštili od toho původního záměru, který měl být IMHO alegorií na pozemské politické, rasové, atd., atd. (kdyžtak to neberte úplně doslova jo, někde to skutečně měly být představy o mimozemské civilizaci)

Krásně (možná nevhodné slovo) ukazuje jak si lidi za určitých okolností mohou být sami sobě nepřáteli (člověk člověku vlkem :D ) i když jsou pod stejnou vlajkou (nebo jak to napsat). Není to geniální nápad jak už jsme tu diskutovali, ale pro mě to je na seriál dobrý téma.

Seriál asi nemá největší rozpočet, ale sci-fi je drahý žánr. Vždyť to víme, tak nemůžeme v první sérii čekat zázraky. Hudba je super, magická :D jak někde povídal Ridley Scott design lodi po hodně dlouhé době zajímavý a tajemný vrak mimozemské lodi na planětě nelesního charakteru ukazuje, že seriál nebude jen o vztazích za těžkých podmínek. Určitě mě to správně navnadilo a doufám, že nepřijde obvyklé zklamání. Jinak mě ještě napadá, že v té ulici jim rozhodně nehrozí, že umřou hlady. To je takovej celkem zásadní rozdíl.

Příspěvek 06.12.2009 12:19:09
Wanted Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Ray: S tou ironií jsem to nepochopil, ale co jsem myslel, tak si přesně vystihl ty...

Černá díra-> zbraně na maximum... to bylo myšleno (z epizody 200), že na černou díru použijí zbraně (ano, takovýchto technoblábolů tam normálně bylo dosti) a to jsou právě ti gumoví medvídci... občas si tam hodně odporujou ty věci...

Daedalus.cz píše:
Tady s tebou nesouhlasím v jedné zásadní věci. jak Lost, tak i Dexter sice řeší mezilidské vztahy, ale jako vedlejší děj seriálu. Jak v Lost, tak v Dexterovi je totiž to něco, co u SGU postrádám - silný hlavní příběh, výraznou dějovou linii.

V LOST se právě lidský vztahy řešili uplně nejvíc... samý flashback, flashforward, kde se potkali, co spolu dělali, jaký to mělo dopad na následný jejich vztah atd. ve vedlejší roli bylo jak se dostat zpět, jak se vrátit, jak zničit tu a tu stanici...

Dexter má vždy příběh na jednu řadu - zabít hlavního záporáka :D

bigless píše:

Za to, že si to neviděl/nečetl tě nikdo neodsuzuje, tady se naráží, že aniž by si to viděl, tak to kritizuješ a srovnáváš, což je blbost...

bigless píše:
No problém bude v tom, že nejsem tak adaptabilní. Od dobrého seriálu nečekám, že si budu na něco muset zvykat..

O tom seriálu a kameře byly 2 zcela odlišná témata... nikdo ti neříká, že si na to máš zvyknout, tam byl můj názor na tu kameru... o tom, že si ten seriál nepochopil bylo to, že si to po chvíli vypnul, bo hold to na tebe bylo moc složitý, protože tobě stačí, aby tam běhal týpek a všechny během chvilky zastřelil... =>
A ano, "hero" filmy se mi také zamlouvají. Proč ne. Je to oddechovka.
Od čeho si chceš oddechovat, když se na ty složitější a komplikovanější seriály nedíváš? :D

acfp píše:
Chybí mi tam optimismus, který dříve vyzařoval z děje, i když situace vypadala beznadějně... Dala se z toho čerpat síla pro nás život reálný.

Ano, pak to mohlo končit tím alá: já jsem pokemon, já umím lítat...
Obrázek
HNĚV POMINE, NENÁVIST V SRDCÍCH ZŮSTÁVÁ

Příspěvek 06.12.2009 12:51:13
bigless Airman
Airman

Odpovědět s citací

acfp píše:
Těší mě, že jsem si mohla přečít "konverzaci"mezi Bigless a Ray, protože mám radost, že někdo ještě umí psát dobře, vtipně a bez pravopisných chyb. Děkuji.

Bigless:To je přesně vyjádřeno, pokud se bude tento další SG seriál takto vyvíjet, nebudeme se mít na co dívat. SG jsem vždy sledovala i s dětmi a teď jsou v SGU některé scény pro ně dost nevhodné, což jsem u děje typu SG nepředpokládala.
Tvůrci seriálu měli štěstí, že dostali do obsazení role dost rozporuplné osoby R.Carlyleho, ten herec se tam přesně hodí, stejně jako D.Hewlett v SGA mohl zahrát postavu nepříjemnou a přesto oblíbenou.
Takže se těším i na další díly, i když možná je to ze zvyku, nevím, jestli bych se na to dívala, kdyby to nebylo SG.
SGU je opravdu spíše drama než dobrodružný sci-fi seriál, který nás tak zaujal, že jsme byli ochotni zůstat mu věrni už 12 let. Chybí mi tam optimismus, který dříve vyzařoval z děje, i když situace vypadala beznadějně... Dala se z toho čerpat síla pro nás život reálný. Stále ale ještě doufám, že i na SGU budeme později vzpomínat s nostalgií.

Hezky řečeno. Souhlasim. :)

wanted píše:
urážky, urážky a urážky

no brain, no comment

Příspěvek 06.12.2009 12:57:24
Wanted Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Urážky, urážky, urážky? Co děláš ty? Ty urážíš něco, co si neviděl, ale ve své neomezené moudrosti a vědomosti o tom můžeš zcela upřímně říct, že je to kravina... A ještě to omlouváš tím, že na to nemáš čas... čas se vždy najde, se podívej kolik lidí na to čas má, jen si ho to chce udělat místo toho, abys do noci seděl u fóra a vypisoval, jaká je to kravina :wink:
Obrázek
HNĚV POMINE, NENÁVIST V SRDCÍCH ZŮSTÁVÁ

Příspěvek 06.12.2009 13:07:35
bigless Airman
Airman

Odpovědět s citací

Feidias píše:
bigless: souhlasím, že máš právo tu vyjádřit svůj názor, ale to je všechno v čem s tebou můžu souhlasit.

Úplně nesouhlasím s tvrzením, že sci-fi je o technoblábolech. Jsou různé žánry, které mají různá zaměření. Mě třeba nejvíce baví sci-fi zaměřené na "co by se stalo kdyby" a alegorie. Proto se mi sgu docela líbí.
...

Jasně. SGU má jak tak koukám uplně jinou základnu diváků než doposud SG mělo.
Příměr na Ulici to byl jen díky společným aspektům, které se tam momentálně řeší. Možná to je celé právě o tom, že člověk v každém seriálu musel sledovat vztahy, sociální problémy atd. jako by těch vztahů a problémů bylo málo ve vlastním žívotu a SG měl jako únik z téhle všední reality. Serál kde se řešily "hyperzrychlovače" a ne "jsem v tom" Prostě odpočinek.
Naposledy upravil bigless dne 06.12.2009 13:13:18, celkově upraveno 1

Příspěvek 06.12.2009 13:12:04
bigless Airman
Airman

Odpovědět s citací

Wanted píše:
Urážky, urážky, urážky? Co děláš ty? Ty urážíš něco, co si neviděl, ale ve své neomezené moudrosti a vědomosti o tom můžeš zcela upřímně říct, že je to kravina... A ještě to omlouváš tím, že na to nemáš čas... čas se vždy najde, se podívej kolik lidí na to čas má, jen si ho to chce udělat místo toho, abys do noci seděl u fóra a vypisoval, jaká je to kravina :wink:

Rozdíl je mezi osobními narážkami a hodnocením seriálu. Má omezená moudrost a vědomost je alespoň na úrovni elementární znalosti literatury(která tvoří filmy). To se o jiných říci bohužel nedá. Urovnej si to už konečně chlapče. Na SGU jsem si zatím doposavad ten čas našel tak nevím o čem tu mluvíš..

EDIT: ZKus to brát s nadhledem. Je to jen seriál a vede se tu o něm pouhá diskuze. Trochu moc jsi se rozohnil.. :)

Příspěvek 06.12.2009 13:20:46
Feidias Airman
Airman

Odpovědět s citací

Tohle co píšeš už mi dává smysl a chápu to. Já se taky rád koukám na Star Trek protože tam vždycky všechno vyřeší a skončí to dobře a skutečně takové byli i sg1 a sgu, ale prostě není pravda, že o tom je sci-fi (jenom). Naopak je IMHO více negativních a složitějších sci-fi světů ve kterých by nikdo z nás asi nechtěl žít a právě proto je potřeba na to upozornit. Výborný příklad je Blade Runner. Alespoň já jsem na to čučel s otevřenými ústy, ale asi bych se zblázníl žít v takovém světě :D . Bsg a sgu jdou tímhle směrem. Já jim vytýkám akorát to, že nejsou tak dobří a stějně kopírují i když je to něco nového v rámci sgu. Ale Ronald D. Moore se tím ani netajil a je pravda, že žádný podobný seriál (film jo) předtím nebyl. Sgu zas nemá bad guys. Na seriál je IMHO mírny nadprůměr velmi dobrý.

Příspěvek 06.12.2009 13:54:50
Daedalus.cz Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Wanted píše:
V LOST se právě lidský vztahy řešili uplně nejvíc... samý flashback, flashforward, kde se potkali, co spolu dělali, jaký to mělo dopad na následný jejich vztah atd. ve vedlejší roli bylo jak se dostat zpět, jak se vrátit, jak zničit tu a tu stanici...

Tak to tě musím informovat, že si koukal na jiný seriál než já.

PředchozíDalší

Zpět na Pokec o epizodách