Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Seriály Stargate Stargate Universe Pokec o epizodách 1x03 - Air

1x03 - Air

Sekce určená k debatám o odvysílaných dílech k nimž vyšly české titulky. Pokud i tak chcete spoilerovat, používejte funkci spoiler (tlačítková lišta při psaní příspěvku)

Příspěvek 12.10.2009 09:42:55
Wanted Uživatelský avatar
Major
Major

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

V tom je ten kámen úrazu... protože ve světe SG, když loď letí rychlostí světla, nebo se jen blíží či ji překročí, čas pro tu loď plyne strašně pomalu, tak jaktože je Destiny v tak dezolátním stavu? Aurora v Return Part I letěla skoro rychlostí světla a za těch 10 000 let vypadala jako nová a posádka byla furt mladá... trochu nedořešený...

Jo a znám jinou rasu, která umí stavit brány... Ori, Toláni (za pomocí Noxů)... ale Antikové a Ori byla jedna rasa a ti se nazývali Alteráni přeci...
Obrázek
HNĚV POMINE, NENÁVIST V SRDCÍCH ZŮSTÁVÁ

Příspěvek 12.10.2009 11:21:10
Ivory88 Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Antikové jim říkáme my ne? Alterané se nazývali už v galaxii Oriů, protože měli přeci jiný směr nazýrání na vesmír. Bylo to řečeno na začátku Archy. Pak tu jsou Lantaňané, tak se jim říkalo když obývali Atlantis...jinak s tou Aurorou souhlasim jen trochu. Oni byly na palubě, mohli ji opravovat to zaprvý a zadruhý, Destiny je na cestě několik milionů let a neletí normálním hyperem. Zatímco scérasti u normálního hyperpohonu vymysleli že loď letí v tzv. subprostoru tak Destiny podle mýho letí v normálním prostoru, ale rychleji než světlo. Protože někdo, teď nevim kde a kdo, navrhl že tak letí proto aby mohla detekovat brány v okolí. Takže scénaristi museli nějak odlišit to, že je starší kousek technologie ne? A přeci jen, několik milionů let je trošku víc než 10000 let navíc s posádkou na palubě.

Příspěvek 12.10.2009 13:27:52
Deacon Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Nič nemôže letieť rýchlejšie ako svetlo. Nič hmotné vo vákuu. Jedine žeby ten na prvý pohľad štít, čo má Destiny bola nejaká bublina, ktorá obchádza fyzikálne zákony. Verím že to budú mať nejako premyslené, ved je to sci-fi :wink:

Příspěvek 12.10.2009 14:45:05
shppen Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ano ale to ze nemuze nic letet rychleji nez svetlo je jen teorie... :-D a vzhledem k tomu ze jak rikas je to sci-fi tak je mozne skoro "vse" :-D ...
Obrázek

Příspěvek 12.10.2009 14:47:53
Vanguard Major
Major

Odpovědět s citací

Sám Einstein prý řekl, že nepopírá chybovost jeho teorie a nadsvětelnou rychlostí by se klidně v budoucnu cestovat mohlo.

Příspěvek 12.10.2009 15:00:32
Major
Major

Odpovědět s citací

Alteráni byli právě s Ori, kde už znali HB... protože je stavěli, jak se Daniel dočetl...

No ta Aurora neletěla hyperem, ale rychlostí blížící se k rychlosti světla, takže taky normálním prostorem :lol: posádka to mohla opravovat... ale nechceš mi říct z čeho? Hlavně, když spíchali zpět na Atlantis...ale co je hlavnější... opravovat to mohli, ale sebe ne... a oni byli furt celkem ještě mladí, někteří rozhodně... :wink:

Milion je víc než 10 000, ale taky Destiny letí mnohem, mnohem rychleji :wink:

A to, že je ta loď stará mohli udělat jinak... např. jiné ovládání, jiný dialekt (popisky, jazyk), jiná technologie...
Obrázek

Příspěvek 12.10.2009 15:42:20
Fancipal Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Vlastně ani nevím co přesně napsat. Episoda se mi líbila. Všechno působilo novým a svěžím dojmem. Přesně to jsem od seriálu očekával. Těším se na další díl.
Hodnocení: 8,5/10
"Don't make people into heroes, John. Heroes don't exist, and if they did, I wouldn't be one of them."
Sherlock Holmes

Příspěvek 12.10.2009 17:21:45
Hairy Ass Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

zkrátka se shodneme, že to kluci v MGM zase trochu nedomysleli....
To ale nemění nic na tom, že se mi po opravdu hodně dlouhý době SG zase líbí.

Příspěvek 12.10.2009 17:50:37
Major
Major

Odpovědět s citací

Jde vidět, že to není jen vykradenej jinej seriál či okopčenej jinej... ale chybová SG :lol:
Obrázek

Příspěvek 12.10.2009 18:13:07
Vanguard Major
Major

Odpovědět s citací

Jasně, něco zatím nebylo vysvětleno = chyba. Počkejte si, sakra. Vám aby všechno naservírovali v jednom díle. :roll:

Příspěvek 12.10.2009 18:17:04
Yeyind Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Já sem asi divnej, ale běhání po poušti s občasným větrným vírem mě tedy opravdu nenaplňuje.
In brightest day, in blackest night.
No color shall escape his sight.
Let those who joined Shepard's fight.
Beware his logic...weird ghostly child!

Příspěvek 12.10.2009 18:41:29
Foo Fighter Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Yeyind: Nápodobne.. Diel tak trochu oničom..
Wanted píše:
Alteráni byli právě s Ori, kde už znali HB... protože je stavěli, jak se Daniel dočetl...

No ta Aurora neletěla hyperem, ale rychlostí blížící se k rychlosti světla, takže taky normálním prostorem :lol: posádka to mohla opravovat... ale nechceš mi říct z čeho? Hlavně, když spíchali zpět na Atlantis...ale co je hlavnější... opravovat to mohli, ale sebe ne... a oni byli furt celkem ještě mladí, někteří rozhodně... :wink:

Milion je víc než 10 000, ale taky Destiny letí mnohem, mnohem rychleji :wink:

A to, že je ta loď stará mohli udělat jinak... např. jiné ovládání, jiný dialekt (popisky, jazyk), jiná technologie...

Keď Alterani odchádzali z Ori galaxie, tak prvá HB ešte neexistovala, mal ju len ten jeden Antik nakreslenú v notese.
K opravám lode - v SG vždy oprava lode spočívala vo výmene kryštálov, takže v tom by som problém nevidel
A Destiny neletí až o toľko rýchlejšie, pokiaľ viem, tak letí rýchlosťou o niečo väčšou než je c.

Příspěvek 12.10.2009 18:58:33
Pvt.Kuba Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Mně se díl náhodou moc líbil, to s tou rukou v bráně nemělo chybu :lol: , pěkná scéna, s matkou a tou její dcerou, už aspoň víme, kdo jako další zemře, nebo zmizí ze světa, pokud ta holka umře, pochybuji že by tu matku nechali jen tak vykecat vše o HB, jinak Greer se mi začíná čím dál víc líbit, stejně tak Telford :ok:
Rodney : Do hajzlu.
Hermiod : Co jste to udělal ?
Rodney : Prohnal jsem to překladatelem, je to wraithsky.
Hermiod : Do hajzlu, vskutku.

Příspěvek 12.10.2009 19:07:48
Dragon Uživatelský avatar
Administrátor
Administrátor

Pohlaví: Muž

Odpovědět s citací

Foo Fighter:
s jistým člověk, který zde funguje a protoho nebudu zveřejňovat, jelikož by to asi nechtěl :D jsme to počítaly ;)

můj odhad byl 15-25 (tuším) ale po celkové diskuzi jsme se dostaly k 10- x přičemž x < 50'000 (jelikož se to nedá přesně spočítat)

už nevím jak jsme to počítaly ale počítaly jsem to podle aurory a rychlosti světla a vzdáleností + teoretické zastávky. takže těch 10x rychleji než světlo je opravdu to minimum (tedy pokud nebude v seriálu řečeno jinak)(ale myslím že když vezmeme že je v cca 40-té galaxii tak to bude rychleji než 10x) ..... jinak počítaly jsme to na ICQ a docela déle než jen takhle stručně, ale pokud má někdo jiný odhady (na fyziku nekoukejte zajímá nás rychlost) tak sem s nimi ;)
Povídky
Vše potřebné naleznete-ZDE
Osudový skok-ZDE
HRA
*Jumper vs. Wraith ´s
(klikni)
„Myšlenka, i když nebyla převedena do podoby obrazu, je sama uměleckým dílem. Myšlenkový proces umělce bývá často zajímavější než výsledná realizace.“
          Sol LeWitt

Příspěvek 12.10.2009 20:11:55
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Možná píšu blbosti, tak mě když tak opravte:

Jestli Destiny proletěla cca 40 galaxií, tak je dejme tomu cca 2,5 miliard světelných let od Země, to by mohlo odpovídat i Roshově poznámce, že jsou miliardy sl daleko.
Dejme tomu, že Destiny odstartovala před cca 20 miliony lety, v té době byly Antikové na výši a dělali v naší Galaxii různý skopičiny.

Takže 2 500 000 000 : 20 000 000 = 125

Že by každý rok uletěla vzdálenost cca 125 světelných let? Takže její průměrná rychlost musela být něco kolem 125-ti násobku rychlosti světla C

Co vy na to? ....

Teď jsem se mrknul na vzdálenosti a vypadá to, že Destiny musela v případě, že měl Rosh pravdu a oni jsou skutečně "miliardy" světelných let daleko, proletět ne několik desítek ale tisíců galaxií...
vis:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kupa_galaxi%C3%AD
http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%ADstn%C3%AD_skupina_galaxi%C3%AD
Naposledy upravil Hairy Ass dne 12.10.2009 20:28:28, celkově upraveno 1

Příspěvek 12.10.2009 20:21:16
DAVE! Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

nikdo neví kolika galaxiemi proletěla, když se přesunul ten záběr byl pak na rushe jak čumí do toho počítače a počítat to podle těch zvuků je naprostá blbost :lol: :lol:
Obrázek

Příspěvek 12.10.2009 20:29:40
Airman
Airman

Odpovědět s citací

nebuď blázen, já to nepočítal jen odhadoval, ale už jsem se opravil vis výše :rflmao:

Příspěvek 12.10.2009 20:54:20
Foo Fighter Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Nehovorili náhodou v pilote, že Destiny letí rýchlosťou len o niečo väčšou než je c? Nepočítal som to, len si myslím, že som to tam počul..
A ak sa nemýlim, tak rýchlosťou 10c letí Teltak, či dokonca Hatak s použitím hyperpohonu.

Příspěvek 12.10.2009 21:02:28
noviluk Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

uz hodnekrat tu nekdo rika, ze destiny odstartovala pred x miliony let, divame se vsichni na stejnej serial? nebo to berete tak, ze je na ceste sama o sobe stovky tisic let, ale pro okolni vesmir sou to miliony let, z duvodu diletace casu pri rychlosti svetla? zacinam z toho bejt trosku zmatenej, chybi mi tam trosku to duo chytrolin+ten co se pta, Jack&Sam, John&Rodney, nekdo, kdo se proste pta jako clovek (vetsinou) tady je zatim velkej machr Rush, o kterym nebyli schopny rict jestli keca s tim velenim nebo ne(to ze ty komunikacni sutry fungujou oboustranne vubec neresim i kdyz se mi to nelibi), celej dil se dal stahnout na 10minut, doufam ze to tak nebude dal, to by pak stacil dvojdil na celej pribeh.
Jack: "jaký máš z Alara dojem?"
Teal'c: "že před námi něco tají"
Jack: "co asi?"
Teal'c: "to nevím, vždyť to tají"

Příspěvek 12.10.2009 21:15:38
BigQ@123 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

Foo Fighter píše:
Nehovorili náhodou v pilote, že Destiny letí rýchlosťou len o niečo väčšou než je c? Nepočítal som to, len si myslím, že som to tam počul..
A ak sa nemýlim, tak rýchlosťou 10c letí Teltak, či dokonca Hatak s použitím hyperpohonu.

Tohle už rozhodně neplatí.Ve flesh and blood už jsem měl pocit že ty hataky létají rychlostí jako naše 304.Když tak Teal'c řek v tom díle s Asirisem(Ten jak měl ten svůj červený štít),že Teltak může max letět s použitím HP 2c(Z pohledu našeho vesmíru).To je,ale pěkná blbost. :roll:

Příspěvek 12.10.2009 21:21:44
Airman
Airman

Odpovědět s citací

noviluk:
S tím datováním vycházím z tohohle:

http://stargate.wikia.com/wiki/Before_19th_Century

Ale jsou to jen odhady....

Dilatace času ovlivňuje jen čas na lodi (teda měla by, scenaristi si s tím hlavu nedělají :lol: )

BigQ@123:

Tohle už rozhodně neplatí.Ve flesh and blood už jsem měl pocit že ty hataky létají rychlostí jako naše 304.Když tak Teal'c řek v tom díle s Asirisem(Ten jak měl ten svůj červený štít),že Teltak může max letět s použitím HP 2c(Z pohledu našeho vesmíru).To je,ale pěkná blbost. :roll:[/quote]

To teda je, si představ, že by si s Teltakem letěl ze Země na Alfa Centauri (nejbližší hvězda) 2 roky... :D

Příspěvek 12.10.2009 22:27:43
JaponeCZka Airman
Airman

Odpovědět s citací

Dovolím si menší odbočku, koho zaujala písnička na konci "don't forget the breath" jedná se o remake od umělce jménem Alexi Murdoch, který je často využíván, nebo tedy jeho tvorba, v seriálech. Jedna z nejznámějších skladeb je "Orange sky" použita například v Buffy atd. ... Zde tedy již zmíněná skladba "don't forget the breath" jen a jen pro vás ...

http://czshare.com/949180/77fY/Alexi_Murdoch__Breathe.mp3

Příspěvek 13.10.2009 06:13:17
TENTHIUS Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tak máme rating 1.8 s celkovým poctem 2,5 milionu diváku. Jen pro srovnání, minule to bylo 1.7 a pocet diváku 2,35 milionu. Takze SGU díkybohu není jeden z tech seriálu, které by klesaly hned po premiére. Myslím, ze kdyz se budou císla porád drzet nekde tady okolo, máme do druhé sezóny nakroceno slibne. :wink:
Obrázek
Obrázek
Take the reins...It´s up to you!
:::::::::::::::::::::::::::STARGATE BATTLE:::::::::::::::::::::::::::::::::
COMING SOON 2009

Příspěvek 13.10.2009 09:20:39
Major
Major

Odpovědět s citací

I kdyby ta loď letěla jen 1x rychleji než světlo, tak by pro ně plynul čas hoooodně pomalu, když pro ty Antiky z Returnu uplynulo za těch 10 000 let taky hodně málo a to neletěli ani přes rychlost světla...

Před miliony let odletěla Atlantis z MW do Pegasusu a Destiny vyslali mnohem, mnohem dřív...

G lodě atd. nelítaj vyšší rychlostí jako světlo... letí hyperprostorem, kde letí "normálně" ale díky tomu hyperprostoru letí rychleji, protože si zkracují cestu...
Obrázek

Příspěvek 13.10.2009 10:38:32
butthead Airman
Airman

Odpovědět s citací

Tak přečetl jsem celé fórum, takže zkusím shrnout postřehy, které mě při tom napadly:

1. V pilotu Rush jasně říká o lodi: "...launched hundrets of thousands of years ago. Faster than light, yet not throgh hyperspace" což voně přeloženo znamená "...vypuštěna před stovkami tisíc let. Rychlejší než světlo, i když ne hyperprostorem" (za chyby se omlouvám, přesný význam spojky/částice yet v různých spojeních ještě nemám zmáknutý.). Pokud je tedy loď stará stovky tisíc let, pak je více jak desetkrát starší než atlantis (dilataci času bych opravdu neuvažoval, viz další 2 body). Ano Atlantis je starší, ale mohla být až do doby před 10 000 lety udržovaná antiky, narozdíl od Destiny.

2. Rychlejší než světlo se obecně používá pro označení objektů/jevů letících rychleji než světlo bez ohledu na to jak rychle. To že loď letí FTL neznamená, že musí letět jen párkrát rychleji než světlo, může letět třeba tisíckrát rychleji. Protože je to FTL, nedá se NIC říkat o dilataci času. Ta vychází z teorie relativity, podle které není možný přenos hmoty nebo informace FTL standardním způsobem. A teorie relativity mluví o dilataci času až do rychlosti světla, ne po jejím překročení.

3. I když se to tak ze začátku nezdálo (viz Narimova hláška v 1. serii SG-1: "Ano znám kvantovou fyziku... I jiné omyly vědy."), tak SG se snaží chování svého vesmíru napasovat na poznatky, které jsou víceméně uznávané mainstreamovou fyzikou, nebo se jimi fyzika vážně zaobírá. Samozřejmě nepřesně a tak aby se do seriálu hodilo. Jedinou vyjímkou je subprostorová komunikace a hyperprostor. A pokud se tohodle přístupu budou držet i v SGU, tak Destiny nemůže letět rychleji než světlo tak, že prostě nažhaví motory a poletí úplně normálně. To relativita neumožňuje a nevšiml jsem si, že by ji někdy v seriálu zpochybňovali. Způsob jak ve scifi obejít relativitu je třeba právě hyperprostor, který se běžně používá v SGA a SG-1. Pokud ho Destiny nevyužívá, pak musí využívat jiný trik, který ji umožňuje cestovat rychleji než světlo (jak tu již někdo zmínil, třeba warp). Krom toho, to v čem letí je hyperprostoru docela podobné. Snad to bude časem vysvětleno, ale určitě ne nijak brzy.

4. Hataky a Teltaky už dávno nelétají rychlostí 10x respektive 2x rychleji než světlo. Hataky jsou schopné přeletět galaxii v historicky krátké době (nejspíše dny, týdny, nebylo nikde jasně řečeno), i když jsou pomalejší než 304. podobně to platí i pro Teltaky. Co vedlo autory k prohlášení v ranných sériích o rychlosti 10c respektive 2c opravdu nevím. Buď to byla neznalost, nebo nechtěli mít goualdy až tak moc hitech. každopádně časem to přešli a už se tomu nevěnovali. Podobně jako rozložení těla Zatem na třetí zásah (ala phaser ze Star Treku). To už taky nikdy nepoužili a je na to i hláška v 100 díle SG-1, kde režisér Wormhole Extreme říká "Tohle je taková pitomost, že budu dělat, že jsem ji nikdy neslyšel...". prostě tak nízká rychlost by se nehodila v pozdějších řadách seriálu a tak se lodě zrychlili.

5. Stáří bran - pravděpodobně nejstarší by měli být brány v MW a mladší brány rozsévané loděmi před Destiny. Podle toho kudy proletěla Destiny se zdá, že lodě s bránami osely bránami i Pegasus, kam se následně přesunula Atlantis. To by ale také znamenalo, že brány v Pegasu by měli vypadat stejně jako na Destiny (v SGU), což tak není. Brány v MW by nemuseli vypadat stejně, protože mohli být vytvořeny před vysláním Destiny a lodí s bránami. Dobré seriálové vysvětlení proč brány v Pegasu vypadají jinak je, že je Antikové vyměnily, jak tady někdo navrhl. Skutečné vysvětlení je, že každý seriál potřebuje mít svou verzi brány, aby se odlišoval od předchozích :-)

6. To co se oddělilo od lodi bylo evidentně cizí, nejen kvůli vzhledu ale také kvůli tomu, že se neodělilo z nějaké platformy, ale zrovna z hladkého kousku trupu kde na to nic nebylo (jako nějaké kotevní svorky), takže to tam bylo přichyceno vlastní silou. Patrně to byla sonda nějaké cizí rasy a nejspíš bez posádky.

7. K těm dvěma co šli na jinou planetu - určitě jsou mrtví a myslím, že už je v seriálu nikdy neuvidíme. Loď letí dál a brána se dostane z dosahu. Střelit toho třetího do ramene bylo naprosto opodstatněné, měl to ruční vytáčecí zařízení a kdyby odešel, mohl by to být problém. Né fatální, na lodi jsou pravděpodobně další vytáčecí zařízení, které by mohl někdo dopravit na planetu bránou ale i tak. Krom toho Greer jen uposlechl Rushovo rozkaz, nebo spíš pokyn, čili vina padá na Rushe. Každopádně to bylo moudré rozhodnutí, vystřelit.

8. Co se týká pilotu, nechápu proč Hammond nepoužil asgardské zbraně - Mohli alespoň naznačit jako že je zasáhli dřív, než aktivovali stíty nebo tak něco, jinak nechápu proč tři hataky bez problémů nesmetli z oblohy. teda chápu to kvůli zápletce ale mohli to lépe odůvodnit...

9. Co se týká postav, jsou uvěřitelnější a nevyznám se v nich. Kromě Eli a Scotta se nedokážu rozhodnout jestli se mi líbí, nebo je nesnášim, obzvláště Greer a Rush. Rush rozhodně není žádný svatoušek, prostě chtěl na projít bránou s devátým chevronem a zmatek při útoku mu k tomu dal příležitost. Jak bylo řečeno, když se bál o Zemi, mohl vytočit jakoukoliv jinou planetu v MW. Jestli je za tím něco víc a ví o tom i ONeill, těžko říct.

10. Jinak celkový dojem ze seriálu je u mě rozporuplný, ale to můžu říct o Atlantis i SG-1 po shlédnutí pilotu a prvního dílu. Celkový dojem - nejhorší pilot (ale ne o moc) a nejlepší další díl po pilotu (opět ne o moc). Ovšem pouze v případě, kdy jako pilot SG-1 počítám i Enemy within a jako první díl beru Emancipacy - to byla ubohost. První díl po pilotu v Atlantis taky nic moc (nějaké ty energetické bytosti), takže v této slabé konkurenci u mě třetí díl SG-U obstál. Celkové hodnocení nedokážu říct, uvidíme na konci druhé série.

Každopádně by mohlo být hůř, takže jen tak dál a lépe ;-)

PředchozíDalší

Zpět na Pokec o epizodách