Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Filmy Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Co dávají v kinech či v televizi. Co by si ostatní neměli nechat ujít.

Atlantis_Lord Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

- Yes Man
...aneb jak ¨jednoduche¨ je...zmenit se... :?: ...
(osobni hodnoceni - 8,7/10)
------
recenze:
http://www.csfd.cz/film/235032-yes-man/

Mrs. Sheppard Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Kdo už viděl skvělé sci-fi District 9, film, který natočil mladý jihoafrický režisér Neil Blomkamp a hlavní roli v něm hraje jeho kamarád Sharlto Copley - taky perfektní ?
Mám pocit, že jsem dlouho tak dobrý sci-fi film neviděla. Je to neuvěřitelná akce, snímaná formou dokumentu, který prolínají hrané sekvence - a tím to celé nabývá na autentičnosti. Sice se mi zdálo celou noc o tom, jak mi kolem postele rachotí samopaly a nemohla jsem ten film vyndat z hlavy asi tak týden (takže má určité déle trvající následky), ale stojí to vážně za to! :bravo:
osobní hodnocení 10/10
After hard working I like hard playing

Daedalus.cz Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

District 9 - U tohoto filmu nesdílím stejné nadšení jako většina ostatních. Je to rozhodně kvalitní snímek a patří k těm lepším sci-fi filmům, ale moc bych to nepřeceňoval. Chyběly mi tam hlavně nějaké zvraty a šokové situace. Akční scény byly fajn. Naprosto netradiční pojetí filmu, co se týče kamery a toho dokumentárního způsobu, bylo zajímavé. Dobrý film, ale viděl jsem spoustu lepších. 83%

Mrs. Sheppard Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Hmm je to věc názoru samozřejmě. Asi jsem si myslela totéž tak 2O minut filmu , ale pak mě to docela dost zasáhlo. Asi mi to přišlo takové dost znepokojivé tou syrovostí. Myslím, že takhle by se asi lidi skutečně chovali. Bohužel.... Pro mne teda jeden z největších zážitků poslední doby.
After hard working I like hard playing

Lt.C. John Sheppard Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Mumie 3.Celkem dobrý jen mi to přišlo tak troch jako kopie 2 s vyměněnejma kulisama ale co se dá dělat. 7/10
Nebe má barvu krve a temnota přichází.
Povídka o SGA asgardech:Destiny of the Asgards-pokračování Pád Asgardů
Experimentální povídka:SG:OB-aktualizováno díl Little Suprise for Tok´ra

Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

The Hurt Locker

[img][./images/thumbs/aathe-hurt-locker_1252862177.jpg]http://dearjesus.files.wordpress.com/2009/08/aathe-hurt-locker.jpg[/img]

Will je seržant US Army v Iráku a jeho prací je zneškodňovat bomby, což, pokud něco málo víte o válce v Iráku, je práce důležitá a nebezpečná (určitě nebezpečnější, než zneškodňování bomb někde v Kosovu). Jenže Will je dost magor, cíleně se dostává do nebezpečných situací a v nezávislém snímku Katherin Bigelow (což je žena!) se opět ukáže, že pokud je někdo válečný hrdina, nejspíš to v hlavě má dost pošahaný.
Wiki hází nějakou review citaci ve stylu "A well-acted, intensely shot, action filled war epic, Kathryn Bigelow's The Hurt Locker is thus far the best of the recent dramatizations of the Iraq War." Možná nerozumím filmu, protože po tomhle a 94% hodnocení na Rottenech bych čekal nejméně film srovnatelný se Zachraňte vojína Ryana. Nejepičtější scénou filmu je přitom asi pětisekundový průlet dvou Chinooků, film běžně přichází s takovými botami jako prohledávání tří ulic ve třech vojácích (jeden na každou!) a drtivá většina akčních scén se skládá z toho, že ti tři vojáci potichu chodí prázdnými chodbami a tváří se nervózně. Navíc, nečetl jsem si žádné delší dokumenty o zneškodňování bomb v Iráku, nicméně většina "zneškodňovacích" zápletek The Hurt Locker vypadá spíše jako kdyby ústřední postavy bojovaly proti náložím Fantomase. Opravdu si myslím, že irácký odboj má lepší uplatnění pro deset kilo C4, než že je připásá k nedoprovolnému civilistovi, který se pak, protože nechce nikomu oblížit, odpálí na prázdné ulici, čímž tak maximálně konsternuje okolní ukryté americké vojáky. Pokud vím, většina IED jsou velmi amatérské, tedy nic jako sofistikované "doctor Evil" bomby v The Hurt Locker. A to vůbec nezmiňuju scénu "I'm trying to find out who killed (David) Beckham..."
Film tedy podle mě není moc realistický (i s přihlédnutím na nezávislou produkci, která si nemohla dovolit milionový komparz), ale to ještě nemusí znamenat, že je špatný. Pravdou je, že ústřední Jeremy Renner je kvalitně zahraný a není moc známý (v 28 Weeks Later hrál pro změnu myslím amerického vojáka-snipera), ale celkový scénář se tak nějak drží pravidla "diváci si to domyslí", takže u většina postav se nedozvíte proč v Iráku jsou, co si o válce myslí/nemyslí, jestli znají i jiné vojáky než ty zbylé dva ústřední a takhle. Děj se skládá z různých krátkých episodek během jednoho měsíce, každé více méně uzavřené. Je to takový americký Tobruk. Dobře natočený, ale scénář by to chtělo jiný.
3/5 čili IMO průměr
Jak říkám, možná vůbec nerozumím filmu (jako těch asi 6% recenzentů, kterým se to nelíbilo), ale i jediný díl Generation Kill mi příjde takový nějaký víc výpovědnější.

A na závěr trailer, ve kterém je většina pěkných scén:
http://www.youtube.com/watch?v=SLCiIJCthn4
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Odpovědět s citací

Tak sem skouknul District 9 a musim říct že z toho mam takový smíšený pocity. Ze začátku se mi nějak moc nezamlouvalo to prolínání jakoby dokumentu. Pak sem si na to zvyk a nějak se mi to začalo líbit. Jediný co sem nepochopil byla ta loď na kterou by se určitě vrhla USA a prozkoumala jí +ty domorodce (brouky) by normálně postříleli i když nějaký nebyli zlý, přece jenom zabírali místo...No moje hodnocení 7/10. Špatnej film to nebyl ale zase to nebylo nějaký extra.

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

District 9
Souhlas s Lt.C. John Sheppardem - loď by okamžitě obsadila armáda (nejen) vědců a po kouskách ji odeslala jinam k bližšímu zkoumání. Kreveťáci by šli do lágru a okolo lodi by byla karanténa i dlouho po kompletnim rozbagrování všeho pod ní a vykopánim toho modulu.

Ty rádoby-dokumentární záběry mě taky obtěžovali, ale jinak to podle mě byl zhruba do třech čtvrtin dobře vyhlížející film, zajímavej nápad udělat z emzáků socky a z člověka mutanta co se mezi ně jde schovat, přiměřená dávka akce (dobře udělaný) a děj tak nějak nenápadně plynul. Všechno ovšem zkrachovalo, když se ukázalo, že emzáci měli celou dobu možnost návratu, měli technologickou převahu k tomu, aby svou loď ubránili a nikde v celym filmu nebyl jeninej náznak nějakýho motivu prož na Zemi vlastně přiletěli, proč se tu nechali šikanovat a a) nepřesťěhovali se jinam b) nevybojovali si svůj luxus c) neodletěli domů.
Po shlédnutí jsem měl pocit, jako by se vlastně nic nestalo - jedinej rozdíl, mezi začátkem a koncem filmu je jeden emzák na víc ... no vlastně jich je asi milion navíc, takže ten nepřirozenej se ani neprojeví ...
6/10

Hurt Locker
No dobře, živá-mrtvá bomba a bomba na zámek byli celkem mimo, ale jinak to je peckovej film.
Líbí se mi ta nemožnost něco dělat, když voják neví, jestli míří na atentátníka, nebo civilistu, když ho někdo z povzdálí filmuje, když si dav okolo getlikuluje s někym na minaretu, když ... Okolo toho se formuje mentalita vojáků, který tam maj něco dělat.
Samotný zneškodňování bomb je udělaný mnohem logičtěji, než bejvá zvykem - žádný "červenej, nebo modrej?".
Stejně tak ostřelování konečně vypadalo, jak má (ano, kulka k cíli skutečně letí, neteleportuje se tam ... a po cestě se dějou věci ... pro zvídavější doporučuju knížku "Balistika").
Taky ukázky toho, že ne vždy se věci vyvíjí tak jak mají a že k problémům není potřeba nepřítel (zbraň se může zaseknout, kolo píchnout, rezerva ztratit ... kafe vylejt ... :-) ).

Rozhodně to není klasickej válečnej film, příběh je tak trochu nevýraznej, ale zpracování je jedno z nejlepších, co jsem u "moderny" viděl.
Jediný mínus bych dal za zoomující kolimátory a za optiky a kolimátory bez záměrnýho obrazce.
8,5/10
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Což o to, scény s mířením na kameramana byly pěkný, ale podobný scény jsou snad v každém díle z irácké války, to mi moc nový nepřišlo. A to odstřelování bylo taky hezký, ale zase jsem nepochopil, kde se expert na zneškodňování bomb naučil být pozorovatelem ostřelovače... Takových "SG-1" věcí mi tam přišlo příliš mnoho, ale já zase nejsem takový military expert, žejo. Taky mi vadilo, že snad všichni Iráčani v tom filmu nějak vyhodili nebo chtěli vyhodit do luftu Američany. To bylo snad ještě víc protiirácký, než superzapeklití vychcají arabáci v Over There. Nedělám si o odboji nějaké iluze, ale myslím, že v Iráku nejspíš budou i nějací hodní lidé, kteří s bombovými atentáty nechtějí mít co dočinění.

Takový Mariňák od Mendeze taky měl problémy se scénářem, taky to byl netypický válečný film, ale přišel mi výrazně lepší. Nechci říct, že je The Hurt Locker špatnej, ale za bombu bych ho určitě neoznačil.
Obrázek

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Jinej film z Iráku a podoobnýho prostředí jsem neviděl (když vynechám exotičnosti typu Tři Králové), tak to na mě ještě dělá dojem :-)

Jinak pyrotechnik chodil do jistý speciálnější školy, kde předpokládám se učej i jiný věci, než je zneškodňování bomb. Jestli prošel alespoň nějakym základnim kurzem tak s nástinem jeho minulosti se nedivim, že mohl zasuplovat pozorovatele.

Úplně bomba to teda fakt neni, ale než ten Ryan se mi teda víc líbilo tohle (Mariňáka jsem neviděl, tak nemůžu posoudit).
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Darth_RevanCZ Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Hurtlocker -Shodou okolností jsem si ho nedávno stáhnul, na airsoft portále o něm proběhla diskuse a co se týče hodnocení, tak z toho nevyšel moc pozitivně. Ale vezmeme to hezky popořadě ...

Na filmu bylo vidět, že s rozpočtem se rozhodně nešetřilo. Prostředí Iráku vypadalo realisticky. Člověk neměl takový ten pocit, že je to točený někde v Americe za kopcem na pár hromadách navezenýho písku. Výstrojově taky velice povedená záležitost aneb chodící reklama na ACU, IBA/OTV, ACH a vůbec všechny tyhle armádní srandy - když pomineme pár hnidopišských připomímek ala, že během scény v ohořelým autě "komunikoval" skrz sluchátka, který žádný zabudovaný rádio nemaj a pohled přes kolimátor vypadá stejně jako pohled přes optiku etc. Potěšilo i pár drobností typu "Friendlies ... comming around", irácká policie evakuující civilisty z okolí atd.

Je pravda, že zneškodňování bomb bylo provedený snad 1000x líp než v jakýmkoliv jiným filmu, co jsem viděl, ale Raynor správně vypíchnul nelogičnost umístění některejch IED. Scéna s vytažením 5ti dělostřeleckejch nábojů ze země je sice fajn ale proč sakra byly na tom místě, na kterým byly? Hadji, jen tak zakope pět dělostřeleckejch granátů ráže 155mm před barákem jen proto, aby se mohl podívat na to, jak je pánové od EOD zneškodní? Útok na UN barák, byl provedenej taky trochu "na půl" - ano, bomby v autě jsou vcelku běžná záležitost, stejně tak jako útoky na vládní budovy (např. policejní stanice atd.; ale UN building prostě UN building aneb i průměrně inteligentní člověk ví, že OSN pomáhá lidem, a tak zničení budov OSN je "špatná" věc). Bohužel cílem těhle útoků bylo způsobit co největší ztráty na životech - tudíž většinou byly bomby odpalovaný přímo, případně bylo auto umístěný tak aby nebylo takhle "nápadný". Co se týče scény se sebevražedným atentátníkem, tak tu Raynor možná odsoudil neprávem. Případů, kdy jsou k útokům využíváni "civilisti" není zrovna málo. Pokud by se Hurtlocker chtěl přiblížit realitě, tak většina filmu bude o tom, jak 50 lidí uhořelo na policejní stanici, protože někdo do ní najel s náklaďákem naplněným výbušninou, a o tom, jak 80 lidí zařvalo na tržišti protože nějakýmu týpkovi pod trikem bouchla cihla semtexu. V 95% (možná víc) případů se o útoku člověk dozví až potom co proběhne, případně pokud nějakým způsobem selže.

Scéna s M107 - zaprvé se mi trochu nechce věřit, že by Hadji sniper s Dragunovem v ráži 7,62x54 napoprvé trefil cíl, kterej by člověk minul s 12,7x99mm. Ale dejme tomu. Za druhý, to že týpci od EOD umí používat velkorážní odstřelovačku není zase takovej fail. M82/M107 se používá(vala) např. k odpalování nevybuchlý munice. Taky bych trochu pochyboval o tom, že se člověk od 75th Rangers nechá jen tak přeložit k EOD ale dobře, hlavní hrdina musí přece bejt "spešlák".

Herecký obsazení jinak nevadilo spíš bych měl výhrady ke scénáři. Některý momenty byly hodně WTF a v průběhu filmu, jsem měl kolikrát problém vůbec pochopit, co hlavní hrdina dělá a hlavně proč. To, že si se zbytkem "jednotky" nerozumí, fajn beru ale tady jsem si kolikrát nebyl opravdu jistej co přijde dál - zneškodní bombu, zapálí si cigaretu, začne tancovat nahej hula-hula taneček na střeše HMMWV nebo vezme M4ku a jen tak odpráskne Sanborna s Elridgem? Všechny možnosti mi přišly stejně pravděpodobný a nedivil bych se, kdyby se něco podobnýho ve filmu objevilo. Konec taky nemohl dopadnout jinak než, že se do Iráku vrátí, protože život s manželkou a malým capartem krutě sucks a nikde nic pořádně nebouchá.

Shrnutí

+ několik povedených scén (alespoň pro mě): scéna s atentátníkem, úvod, celkový zmatek, kdy člověk neví jestli ten "pán" támhle na balkónu je good Hadji nebo Bad Hadji, "He's not gonna make it", Sanbornovo "I want a son ..."

+ výstroj (hodně), Camp Victory, celkový "Iraqi feeling"

+ efekty - vim, že je to čistě "eye-candy" ale zpomalený záběry výbuchu a tlaková vlna prostě vypadá efektně. Plus člověk nemá pocit, že tam místo bomby bouchnul kanistr s benzínem ale "něco" většího

- celkově zmatený a kolikrát docela WTF momenty

- hlavní hrdina co všechno řeší stylem vytáhnu na tebe svojí M9 a jsem strašně drsnej týpek, kterej nepotřebuje od nikoho poradit

Celkově takový průměr, respektive Hurt Locker zůstal někde na půl cesty mezi "cool" filmem a realistickým pojetím.
If I die in combat zone ... box me up and ship me home!

Pin my medals upon my chest ... tell my mom I've done my best!

Hardcore tacti-cool taštička na dokumenty ...
http://www.army-obchod.cz/zbozi/doplnky/ostatni/3-tasticky-na-dokumenty-1215

Major General
Major General

Odpovědět s citací

No ještě je něco s 65% na Rottenech, nějaká Bitva o něco. Ono jako "nejlepší film o irácké válce", vzhledem k mrzkému počtu filmů o irácké válce, to moc vypovídající není. Nicméně některé díly Over There se mi tak nějak líbily zhruba stejně (ať nepíšu furt Generation Kill, když ten není moc o okupaci). A AirForci, Mariňáka si dej ;-)

Jinak mě se právě ta nevypočítavost Willa zase líbila, je fajn vidět dobře zahraného magora a oceňuju, že díky tomu i obyčejný fotbálek s Beckhamem měl napětí, protože jsem prostě nevěděl, jestli mu uprostřed dialogu nezlomí vaz a někam ho nezakope. Bohužel, nevím proč byl takový, jestli ho znásilnil otec nebo se v Afganistánu při pohledu na spálenou vesnici zbláznil, nevím z filmu o pyrotechnicích ani to, že umějí střílet z M82. Tohle tam mohlo být a nebylo. Nevadí mi ani to, že tam byly zajímavější bomby (kdyby tam byly jen ty detonace na tržnici, tak by si Will moc nezablbnul), ale mohlo to IMO být vysvětleno, popsáno a prostě odvyprávěno výrazně lépe. No a odejít od Evangeline Lilly do Iráku, to je...

Změna tématu.

Tron

Obrázek

Překvapen tím, že kolega stalker Trona nezná, musím napsat i o dalším nedávno viděném snímku. Tron je "Matrix osmdesátých let", film o tom, jak to vypadá uvnitř počítače. Představte si personifikaci pošťáckého "Pana E-Mailu" a hrdinského "Pana Anti-Viru", jak žijí s dalšími programy uvnitř velkoměsta Mikročipu... Tron je samozřejmě do značné míry pohádka (narozdíl od Matrixu není ten "svět za zrcadlem" nijak racionálně vysvětlen, jako že je to třeba virtuální realita), a taky se tomu podobá scénář.
Hlavní hrdina Flynn je programátor odpovědný za legendární videohru, ale následně ho zlá Microsoft-like korporace propustila, a on se tedy snaží hackovat její počítač a najít pro sebe důkaz. Korporace nedávno vyvinula pro svou síť univerzální Master Control Program, což je cosi jako AI ovládající celý systém (Windows?), a osud tomu chtěl, že Flynn se do sídla korporace vydá pěšky a MCP ho tam naláká na určité místo a superlaserem ho zdigitalizuje dovnitř světa programů. Připadí vám to ujetý? Teprve film začíná.
Uvnitř počítačové reality musí Flynn bojovat proti tyranii MCP, protože je "vyvolený uživatel" a protože má k ruce superprogram Tron (personifikace jeho programátora, hraje Bruce Boxleitner!!). Takže Flynn a Tron utečou v legendární scéně s motorkami z vězení MCP a snaží se dostat k MCP, aby ho nějak zničili. Epika jak hadra.
Scénář Tronu sice vypadá, jako kdyby autoři vytáhli z koše potrhanou první verzi Star Wars 4 a přepsali jména a konec, nakonec i dialogy jsou neskutečně dementní, ale vizuální stránka a stylistická hravost celý snímek ohromně zvedává z bahna dějové stupidity. Snad jenom v 80. letech mohl vzniknout velkorozpočtový barevný film, ve kterém herci oblečení jako pro karneval v Riu hrají naivně jako z éry němého filmu a poletují v plachetnici nad pouští z koulí. V průběhu filmu máte pocit, jako byste si pustil nějakou kopii Matrixu, do které se vmýchaly scény ze starých Star Wars, a někdo vám navíc podal koňskou dávku LSD.
Může to vypadat jako plýtvání časem, nicméně podobných snímku moc není, a za těch pěkných 90 minut se budete stylistikou i stupiditou filmu dosyta bavit. A pak můžete navíc zamachrovat, že jste viděli první film, ve kterém byly ve velkém použity CGI (digitální) efekty ;-)
4/5 (většina z toho za vizuální stránku)

A oldskool trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=3efV2wqEjEY
Obrázek

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Při hodnocení pro filmovou databázi naší koleje (dobře, našeho pokoje) jsme narazili na dva filmy, které vévodí tabulce. Odpoda. A ihned jsme si je, nevímproč, museli dát znovu. Marně jsem svoje spolubydlící varoval, že jim tyto snímky vezmou chuť do života, takže budu varovat alespoň vás.

Ghost Rider

[img][./images/thumbs/ghost_rider_ver5_1253262794.jpg]http://www.impawards.com/2007/posters/ghost_rider_ver5.jpg[/img]

Taky vás děsí ten výraz Nicolase Cage na plakátě? Bohužel, ve filmu ho skoro nikdy nesundá. Slavný snímek o tom, jak Cage prodá svou duši ďáblu a nedoprovolně se stane hořícím kostlivcem jezdícím po městě a... bojujícím proti ďáblovu synu, který chce svého otce svhnout (nebo co) vypadá trochu jako remake Constantina podle šestiletého dítěte.
V Ghost Riderovi nefunguje vůbec nic. Scénář nedává smysl, režie zkurví každou scénu a nakonec je tu ten Cage, který od Obchodníka se smrtí snad nenatočil nic dobrého.
Už úvodní monolog o tom, jak vznikají legendy, zakončený superlol větou "Problém s legenami je, že občas bývají pravdivé" vypadá zvláštně, ale má aspoň pěknou vizualizaci. Pak ovšem přijdou tklivé scény s Cageovou láskou z dětství, které vypadají jako nejhůře natočená telenovela. Ani romantické komedie snad dneska nejsou tak gay, jako tyhle scény. V téhle souvislosti mě děsí, že Cage si snad s Evou Mendez tohle zopakoval v jeho novém filmu Bad Lieutenant...
Když popojede děj dále, dozvíme se konečně, že Cage je kaskadér na motorce, ale jakékoliv sympatie k jeho postavě umírají v hrozných bolestech při scéně, kdy se Cage halasně směje kung-fu opicím v televizi. Už dlouho jsem neviděl podobnou WTF scénu.
Jakmile dojde konečně na transformaci Cage do ghost ridera, přichází otřesné CGI efekty. Hořící lebka možná vypadá cool v komiksu, ale ve filmu to je něco úděsného. Film pak popírá i sám svoji logiku - ghost rider je v jedné scéně pobodán a Cage (už normáního) pak musí spravovat tajemný hrobník (před koncem filmu v "šokujícím zvratu" odhalen jako minulý ghost rider... právě jsem vám ušetřil jeden infarkt). O pár desítek minut později do ghost ridera našije zásobníky celé policejní oddělení, ale Cageovi následně už nic není...
Jedna nesmyslná scéna střídá druhou až do teroristického finále, které je tak naivní, nelogické a i dramaturgicky zbytečné, že se u toho nejde nesmát.
0/5

A tady se podíváme, že píchat si botulotox do obličeje může mít nepěkné vedlejší následky:
ObrázekObrázek[img][./images/thumbs/trailer_06_1253265223.jpg]http://images.rottentomatoes.com/images/movie/trailer/10011077/trailer_06.jpg[/img]

10000 BC

[img][./images/thumbs/poster_10000bc-poster_1253262798.jpg]http://www.moviesonline.ca/movie-gallery/albums/userpics//poster_10000bc-poster.jpg[/img]

Ačkoliv dlouhou dobu tohle dílo vypadalo jako že by mohlo působit velmi dobře, neskutečně ho dolů strhává opět ultradementní scénář. Tady alespoň scény fungují většinou tak, jak mají fungovat, a vizuální stránka filmu je lahodná - mnoho záběrů z velehor nebo pouště bych si klidně někdy hodil na plochu. Nic to nemění na tom, že vykrádačka Apocalypta o tom, jak primitiv D'Leh jde ze sněhem zaváté vesničky přes půl světa osvobodit svou milou až do Egypta, je prostě svým dějem zrůdná, a to ačkoliv podobná epika by Emmerichova mohla svědčit.
Pominu ten problém, že se pyramidy stavějí pár tisíců let předtím, než se mají stavět, a že celý setting je jako z fantasy. Nevadí, snad i Barbar Connan se tvářil, že se odehrává v historii naší Země. Scénář byl ale zřejmě psaný ve volných chvílích úlevy na toaletní papír a následně byl film ještě asi prostříhán, protože D'Leh běžně chodí v jednu scénu po velehorách a o střih později je už v džungli. Nejhorší jsou ale "dějové posuny", kdy D'Leh evidentně sám dojde k středověké vesnici obývané černochy (??) a tam je mu prorokováno, že zničí říši, přičemž o scénu později je řečeno "A tak se k D'Lehovi přidala spousta vesnic a on shromáždil obrovskou armádu", což je dějová křeč nejvyššího kalibru. Podobné "prorok něco říká" scény jsou ve filmu asi ještě dvě. Vůbec logika většiny postavy (včetně těch zlých) a základní myšlenka, že Egypt vyšle 100 bojovníků někam uloupit 15 otroků, přičemž při té výpravě polovina bojovníků zahyne, je opravdu velmi zvláštní. Opět tvrdím, že průměrný autor povídek tohoto fora by sepsal něco lepšího. A je docela škoda, že film není (jak až do konce dlouho dobu vypadá) prequel ke Stargate.
Když se film nedrží ani svojí vnitřní logiky, je to prostě problém i u lehké látky.
Ve finální scéně jdou k čertu už i dobrá režie a dobré efekty. Když srovnám třebas jen scénu, kdy D'Leh zabíjí šípem imperátora (nebo koho, není to vysvětleno) s totožnou scénou v 300, tak se zdá, že Emmericha natáčení/stříhání na konci asi už nudilo, nebo co.
Mnohem více by mě zajímalo odkud přišli ti zlí v Egyptě a proč se D'Leh nepřesídlil po vítězství do Egypta a nepřejmenoval se na Meniho a proč namísto toho začal pěstovat obilí, nebo kudy to sakra vlastně chodil (vyšlo mi, že by musel startovat na jihu Afriky...), než to, co ve filmu vlastně ukazovali.

A ano, po double feature s Ghost Riderem vypadal úvodní monolog vypravěče o tom, že legendy existují, skutečně vtipně.
1/5 jen za pěkné záběry na přírodu
Obrázek

gmakov Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

District 9
Tak pro mě druhé nejlepší sci-fi tohotu roku. Prostředí Districtu, hl. hrdina, MZáci byli sice skvělí, ale těch několik děr ve scénáři se jen tak odpustit nedá, takže Star Trek letos stále vede. Uvidíme co s tím uděla Cameron s Avatarem.
Zpátky k Districtu. Zaráží mě, jak ten film mohl stát tak málo. Ta záverečná půlhodinová nadupaná akce se skvělými triky, výbuchy, atd. byla naprosto famózní. Dokumentární styl jsem bral jako příjemnou změnu, až by člověk věřil, že se to fakt stalo.

Super herci, pěkná akce, parádní triky - jak loď, eMZáci, zbraně, hezký sociální námět, občas i nějaká ta hláška, co si víc přát. 8/10

Air Force:
Měli celou dobu možnost návratu? Já to pochopil tak, že všichni chytří eMZáci pochcípali, tím pádem nedokázali dat zpátky dohromady "společenstvo" a jedinej chytrej byl Christopher, kterej 20 let sbíral ty tekutý sračky aby se díky nim mohli vrátit domů. Takže celou dobu fakt ne.

Já myslím, že ten film a proč a co dělají postavy a eMZáci si má hodně domyslet divák. My se třeba s kamarády shodli třeba na takovéto verzi. eMZáci letěli vesmírem, chytli nemoc a když zrovna byli úplně v hajz*u tak letěli kolem Země, tak tu přistáli. Jelikož byli nemocní, tak se nemohli bránit a my je zajali, sebrali jim zbraně a tím pádem už se nemohli bránit po uzdravení.
b) nevybojovali si svůj luxus - nemají vedoucí, nemohli se zorganizovat, tyhle eMZáci byli jen tupí dělníci až na Christophera. Viděl jsi, že když hledali na skládce tu tekutou sračku, tak ani eMZák nepoznal lidskou technologii od svoji vlastní.
c) neodletěli domů - oni prostě bez šéfů byli evidetně úplně mimo a jedinej chytrej - Christopher - se snažil 20 let aby se domů dostal

Nic nestalo? Christopher letí domů, zbrucuje ostatní eMZáky a ty se podle mě v Districtu 10 vrátí na Zem pro ty miliony svejch vlastních a myslím, že budeme mít jako Země solidní problém.

EDIT: Necituj celý příspěvek. RomanArts

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

A ten robot byl taky nemocnej? Nebo byl snad jedinej?

A civilizace schopná mezihvězdnejch letů si jistě neumí opatřit palivo pro svoje lodě ... a zcela jistě verbuje astronauty někde na smetišti...

Odpovědět s citací

To je sice pěkný vysvětlení ale stejně si mi neodpověděl na mou původní otázku. Proč tu loď amíci neprozkoumali??????A neřikej mi že jim chyběl ten gen (aby mohli ovládat zbraně atd.).

EDIT: Necituj celý příspěvek. RomanArts

Odpovědět s citací

Air Force píše:
A ten robot byl taky nemocnej? Nebo byl snad jedinej?

A civilizace schopná mezihvězdnejch letů si jistě neumí opatřit palivo pro svoje lodě ... a zcela jistě verbuje astronauty někde na smetišti...

Tak kdybych to převedl na Stargate. Představ si, že ti chcípnou nejchytřejší lidi typu Daniela a Sam, Jack je beze zbraně takže zmůže hovno a zbyde Tealc nebo když si to převedete na SGA tak Ronon ten má hledat palivo do lodi, který očividně - viz. scéna na skládce - nikdy neviděl, takže netuší o co go.
A proč by nemohla verbovat dělníky na smetišti - levná pracovní síla - nějací bezdomovci z jejich domovský planety, kteří neví o vesmíru, technologii atd. vůbec nic. Jediný co znají je poslouchat rozkazy od velitelů, kteří jsou mrtví.
Já vím, že je to hodně domyšlený ode mě, že to filamři třeba mysleli úplně jinak, ale podle mě si to fakt takhle má divák domyslet sám.

Lt.C. John Sheppard: Na otázku sis sám odpověděl. Je to třeba jedna z možností, viz. Stargate a ovládání antický technologií, nemáš gen, neletíš.

Odpovědět s citací

Jo ale i když neměli ten gen tak by celou loď studovali a snažili se přijít na to jak co funguje a podobně takže když se ten modul vrátil tak by vojáci na lodi doběhli do řídícího modulu, zabili Chrisophera a měli by loď. Navíc ten gen by se dal obejít nějakým adaptérem přece jenom se koukni třeba na zámek na otisk prstu.Stačí si sehnat otisk. S genem je to podobný.

Odpovědět s citací

Já předpokládám, že to tak jednoduchý není, když za 20 let nebyli schopni vystřelit ze zbraně, natož studovat komplet řídící systémy celé velké lodi. :wink:
Podle mě by lidi nenásilně neotevřeli ani dveře, natož se hrabali v systémech.
Oni se snažili určitě nějaký ten adaptér vyrobit, ale očividně jim to nešlo a Wikus to měl všechno změnit.

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Nemusíš studovat hned řídící systém, stačí se podívat čím svítili, co používali jako ložiska a ozubený kolečka, z čeho ta loď vůbec byla postavená, zobrazovací technika, skladování/ výroba jídla a vody ... každej centimetr by měl cenu větší hromady peněz, než bych za celej život dokázal spočítat.

Přirovnání k SG tomu na smysluplnosti moc nepřidá ... z O'Neilla dělaj gumáka, ale lidi v jeho postavení maj velmi dobrý vzdělání a o fyzice taky vědi o hodně víc, než průměrnej člověk.

Odpovědět s citací

OK, s tím s tebou souhlasím, když to myslíš takhle prozkoumat tak to proč ne, já myslel, že myslíš řídící systémy.

Jinak podle mě ale docela hledáte chyby na špatných místech, je tam toho hafo jiného na co se zaměřit - viz. jednoduchý únik z operačního sálu, nevystopování mobilu, mega chytrý eMZácký děcko, neschopnost vojenské jednotky, to, že Wikus našel chatrč přesně toho eMZáka s tou tekutinou atd.

Siria Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Strážci - tak tohle je snad jediná Moorovka, jejíž filmová adaptace se mi líbila. Jasně, původnímu komiksu (který je mimochodem mou nejoblíbenější knihou od Moora) se nevyrovná, ale jako film je to skvělé. Jen mi tam chyběla atmosféra, kterou kniha měla a která byla dotvářena drobnými "příběhy v příbězích". Jako film to ale hodnotím dost kladně, herecké výkony neurazily a mé obavy z toho, jak zvládnou oblečení/neoblečení dr. Manhattana se ukázaly jako zbytečné. Stejně tak se mi tam líbila postava Rorschacha, i když mě trochu naštvali, když ho na konci zabili, místo aby ho jako v knize Jon teleportovat na Saharu. Délka filmu nebyla nijak na škodu, naopak bych v pohodě snesla i delší. Veidt byl zahrán dost dobře, jen škoda, že tam nebyl vysvětlen ten jeho zmutovaný rysotygr. Akorát Dan mi přišel tak trochu nevýrazný, když vezmu v úvahu, že to byla jedna z hlavních postav. Ale možná to tak mělo být, koneckonců Dan je takový ničím nápadný týpek... V každém případě je to film, na který se určitě podívám znovu :D
"Mohu žít bez rodiny, svých přátel, ale nikoli bez chrta." beduinské rčení

Rekord v Battle Tower: Diamond - 46
Platinum - 20

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek - help these little guys hatch by click :-)

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

A vida, na ty jsem zapoměl :-)

No knihu jsem nečetl, ale film je to výbornej 8,5/10 :-)

Jerkie-Leg Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Pozemšťan / Man from Earth 82%csfd
Naprosto úžasný film! Někomu se nemusí zamlouvat (nízkorozpočtový film, ve kterém se neustále jenom mluví :D ).
Jinak film má člověka spíše vyprovokovat, aby přemýšlel o příběhu. Scénář napsal Jerome Bixby, který psal Star Trek.. takže kvalita se neupře. :)
I když to nemusí zamlouvat všem, rozhodně vám doporučuji si na to udělat svůj názor. :)
Obrázek

RomanArts Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Rok 1
Ulítlá komedie s Jackem Blackem v hlavní roli, ve filmu ztvárňuje antitalenta naprosto ve všem. Hned úvod, kdy při lovu sejme jiného lovce nutí mírně se pousmát. Po tomto incidentu je vykázán z vesnice, jako doprovod má antitalenta číslo dvě zamilovaného do jeho sestry. Jejich cesta nás protáhne naprosto vším, nakonec mě jen napadá jestli by se na film dalo koukat i bez Blacka.

60%
Obrázek

PředchozíDalší

Zpět na Filmy