Samozřejmě můžeš uvést svůj názor..
Souhlasím s porovnáním, že orijská zbraň je silnější než wraithská. Zkouknul jsem tu část kdy Daedalos bojuje s Orionem proti hivkám. Já nevim, ale určit přesně jak dlouho to do nich pálili podle mého moc nejde. Bylo vidět pár zásahů atd., ale taky půlku času pobíhal McKay a Shep po hive.. Než Daedalovi vyřadili štíty, stihnul Sheppard najít McKaye, prohlídnout si jak moc dostávaj přes držku na jakési konzoli, doběhnout do hangáru, šlohnout transportní loď a doletět k Daedalu.. Nevim jak je koncipovaný vnitřek hive, ale při její velikosti to mohlo chvilku trvat. Navíc musíš-li se vyhýbat wraithům. Mezitím mohli wraithové se svojí kadencí vypálit dost velké množství střel.
Ke štítům. Zajímavá úvaha, ale podle mého už dost teoretická. Snad nikdy jsme neviděli žádnou zbraň, co by překonala štít orijské lodě. Zkoušeli to atomovkama, zkoušeli to víc jak desítkou hataků, zkoušeli to asgardským o´neillem, zkoušeli to i nárazem hataku do lodi. Výsledek vždy stejný, štít vydržel. Jasně, pak se objevily naše zázračné paprskomety a štít najednou povolil asi na čtyry zásahy, ale nevim nevim, nějak se mi prostě nezamlouvá že náraz lodi o velikosti hataku bude slabší než paprsek, ale budiž, to tu teď neřešíme.
Orijské lodě navíc zvládnou celkem slušně manévrovat, na to jaká je to kraksna jsou stokrát pohyblivější než wraithská hive. To by jim taky mohlo dávat výhodu.
Wraithové je zřejmě rychlým a zběsilým pálením časem dají, ale Ori většinou dokáží vyřídit hive dřív než svým zběsilým pálením něco zmůže. Orijská zbraň taky nemá zanedbatelnou kadenci a něco o velikosti hive trefí snad vždycky.
K tomu že nevyrukovali s větší množstvím lodí. Povídka se odehrává řekněme do deseti let od konce SGA. Už v SGA byli wraithové rozhádání a navzájem se i vraždili. To se ještě více prohloubilo, jelikož lidí pořád ubývalo. Takže to, že nějaká wraithská královna přišla o křižník nebo hive znamenalo spíš důvod k oslavě než k hromadnému útoku, protože to taky znamenalo že nestihne sklidit všechny vidláky..
P.S., jinak všechny pro a proti byly zřejmě řečena v diskuzi Boj Ori proti wraithům, aneb dá osm hive jeden křižník ? Jakkoliv to o ničem moc nevypovídá, výsledek byl +/- 125x64 pro Ori..