John

píše:
BSG, nuda, viděl jsem pár dílů a nic moc. S SGU bych to vůbec nesrovnával, vlastně nechápu, proč to sem vůbec cpete, tohle nemá být hledačka domova, má to být něco úplně nového, takže z toho hned nedělejte kopii

. To, že to má být zamřené na postavy mi k BSG vůbec nesedí, akce možná a děj ani náhodou

No tak zasazením je to o tom, že loď letí opuštěným územým, což je totéž. Narativně je to o tom, že se soustřeďují na postavy, což je taky totéž. Že se odlišuje děj je celkem jedno, jde o ten styl, který tomu dali. BSG je zaměřená na postavy, sedět ti to nemusí, ale je to fakt. Než se zase začneš vyjadřovat k seriálu, z něhož jsi skoro nic neviděl, tak si o něm aspoň něco přečti.
A mimochodem, nemyslím si, že je to Battlestar Destiny. Na SGU je asi vidět, že scénáristi viděli BSG a vzali si z ní to dobré, ale nevytratil se nadhled a původní objevitelský duch Stargate, což je IMO kvalitní kombinace.
Mirra: cool, právě jsi popsal, proč je BSG tak kvalitní seriál. Protože se odlišuje od zažitých schémat SG a ST. Navštívili jen dvě planety? Žádnou anomálii? Tohle
není Star Trek, koho zajímá po devadesáté osmé koukat na díl, ve kterém loď přiletí k červené supernově, od desáté minuty se posádka začne chovat divně, po třicáté minutě sebedestruktivně a ve čtyřicáté minutě ji zachrání jediný normální člen posádky, protože je shodou okolností robot/hologram/má rýmu? Star Trek je fun, ale chce to taky žánr posunout jinam, ne jen recyklovat furt to samé. A proboha, copak scifi je o tom, že loď objevuje anomálie a planety? Četl jsi někdy skutečné klasiky jako Clarka nebo Asimova? Klasická scifi byla především o tom, jaký vliv bude mít něco neznámého na postavy.
Je ok, jestli tobě osobně BSG nesedla, fajn. Ale to co vypisuješ zavání demagogií.
Rozhodně
netvrdím, že BSG je bez chyby, nebo že je super nápad plot hole vysvětlovat bohem, určitě bych vypsal dost věcí, které mi na tom seriálu vadí, ale ty de facto vyčítáš BSG jeho základní premisu, být drama o postavách akorát na palubě space ship. To je jako kdyby sem přišel nějaký člověk, kterému by na Star Treku vadilo, že je to scifi na kosmické lodi...