101 dalmatinů (hraný) - na tenhle film jsem se podívala, protože dalmatini jsou mi coby krásní lovečáci sympatičtí. No, musím říct, že jsem u toho trpěla vskutku jako pes. Ani ne tak kvůli zápletce, i když musím říct, že v originálu od Doddie Smithové je to podané rozhodně líp a tak trochu mi tam chyběl Cruelin manžel i její záliba v pepři, ale spíš kvůli zvířatům samotným. Už od raných dob mé čoklařské mánie jsem si myslela, že nemůže být nic horšího než komisař Rex a poctivě se vyhýbala všem těm "rodinným" filmům o psech, hlavně zlatých retrívrech. Tady jsem ale četla knížku, která je mi sympatická, byť je psána spíš pro děti, a tak jsem na to koukla. Co na to říct: nesmáším, opravdu nesnáším, když se ze zvířat dělají lidi! To mám jako fakt věřit, že si lovecký pes nechá poskakovat vrabce po čumáku? Že psi dokáži vymyslet poměrně komplikovaný plán na záchranu štěňat? Že mýval pochopí, na co je vejfuk u auta? Ne, ne, zkrátka ne! O psech něco málo vím. Psí jazyk taky trochu znám, takže je mi jasné, že takhle by se psi nikdy, nikdy nechovali, ani jeden vůči druhému. A taky vím, že štěkot rozhodně není "psí mluva", psi mluví hlavně řečí těla, postavením hlavy, uší, ocasu, postojem, případně zježením srsti.
Dál jsem jen protáčela oči nad dvojcí Crueliných poskoků, další to věci, která se lišila od knížky. Vážně nepochopím, proč v takovýchle filmech je vždy dvojce rádobyvtipných padouchů, kdy jeden z nich je relativně inteligentní, nebo si na to alespoň hraje, zatímco druhý má IQ houpacího koně, jeden je vysoký, druhý malý a podsaditý. Asi jen náhodou mi při pohledu na ně vytanula vzpomínka na Harryho a Marva ze Sám doma. I konec byl podobný - Cruela skončila v prasečáku, ti dva nedopadli o nic líp.
Co mě dál štvalo, byly vyložené ptákoviny nejen zvířecí, ale třeba když ti dva si dokázali splést jasné stopy štěňat ve spěchu se stopami ovcí. Ale já jsem přece hloupá, vždyť každý ví, že ovce mají malé tlapky se čtyřmi drápy.
Pár vtipných momentů tam bylo (samozřejmě nemyslím to, že Cruela spadne do čehosi, padouši vlezou na dráty vysokého napětí atd., to mi přišlo už spíš trapné), mám na mysli třeba
|
Toto je spoiler!!!:
|
| když Cruela uvidí mývala, který má na hlavě její červenou čepici, pronese: "Ta červená ti nesluší, drahoušku." |
Celkově lituju, že jsem se na to dívala, ale co čekat od Disneyho, že?