Takže jsem dohnala nějaké resty a shlédla dva naprosto odlišné thrillery.
První byl
Michael Clayton - je to hodně zvláštně točený film. Půlku času jsem vlastně nevěděla, o co jde, ani proč se lidi chovají, jak se chovají a najednou cvak, bylo to jasné. Je to točeno tak, že člověk nesympatizuje s hlavním hrdinou. Nesympatizuje s nikým. Je to, jako kdybych četla článek v novinách o nějakém zločinu, potom pokrčila rameny a řekla "do toho nevidím, tak nemůžu soudit". V prvních pár vteřinách jsem si říkala, že to byl strašně nudný a průměrný film....ale jak při závěrečných titulcích seděl Michael Clayton (v podání Clooneyho) na sedačce taxíku a postupně se mu na obličeji rozlil úsměv, jakoby se mu to rozleželo a on si řekl: "Jo, udělal jsem správnou věc", tak tam jsem změnila rozhodnutí. A nebylo to moralizující, hlavní hrdina nebyl svatoušek, jenom to vypadalo, jako by udělal správnou věc jen tak mimochodem. Nemyslím si, že bych se na to podívala někdy brzo znovu, ale na zamyšlení to stačí.
Jinak Tilda Swinton tu má menší roli, než jsem myslela a ač ji mám ráda, tak Oscara si spíš zasloužili oba nominovaní mužští představitelé.
A pak konečně
Gone, baby, gone - Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly, aneb co byste na jejich místě dělali vy? Opravdu mě ten film dostal. Čekala jsem od toho hodně a nebyla jsem zklamaná. Nemůžu s čistým svědomím říct, že je to film, který si budu pouštět dokola a že je nejlepším filmem roku. Jak bych to mohla říct o filmu, který "pouze" kopíruje realitu, bez patosu, nadsázky, procítěných projevů a kladných hrdinů? Patrickovo rozhodnutí na konci tomuhle odpovídá, protože každý se musí rozhodnout podle sebe a srovnat si to se svým svědomím. Líbilo se mi, že film nemoralizuje. Možná trochu, ze začátku, kdy Amandinu matku ukázal jako krkavčí matku, ale která má naději se polepšit, a pro kterou by tohle mohla být lekce. Zkrátka film o normálních lidech, v celkem normální situaci. Je to o rozhodování, o tom, jak každý jednotlivec považuje za správné něco jiného.
ŽIvot je o větších či menších rozhodnutích, a přesně o tom tenhle film je.

Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.