Vánoční povídka aneb Vánoce na Atlantis
„Poslední skupina odchází.“oznámil Chuck. Bránou prošla skupina asi 20 lidí.
„Fajn.“přikývla Mac a pročítala si nějaké papíry.
„Veselé Vánoce a klidnou službu!“křikl jeden seržant, zamával a proběhl bránou. Jenom se usmála.
„Á, tady je moje nejkrásnější přítelkyně.“ozvalo se za ní. Otočila se.
„Ahoj, už taky jdeš?“
„Kdepak. Zůstávám.“rozzářil se John.
„Jakto?“překvapeně zamrkala. „Tvoje matka nebude mít radost.“
„Trávil jsem u nich Vánoce každý rok, tak jednou to snad přežije.“
„Fajn.“pousmála se a na papír načmárala podpis. „Kdo tu teda všechno zůstává? Ztratila jsem přehled.“zajímala se a podala papír Chuckovi.
„No, podle vašeho rozpisu vy, Sheppard, Winterson,Lorne, Woolsey, já, Kellerová, Zelenka, Amélie a asi dvacet dalších.“odpověděl jí Chuck.
„Aha…to je fajn.“přikývla. „Hej! Nechtěli byste dát tu ochechuli jinam? Už 3x vám to spadlo a to jenom za tu dobu, co tu stojím!“křikla dolů, když se znova zřítil velký smrk a div, že nezamáčkl jednoho chlapa, který ho vztyčoval.
„Už to skoro máme!“křikl v odpověď. Jenom se trošku rozpačitě podrbala na hlavě.
„Můžu vám poradit? Sežeňte si někoho s genem a poproste ho, aby tu přistál s jumperem. Potom ten strom k němu přivažte. Jumper trošku vzlétne a vy ho připevněte. Doporučovala bych Lorne. Ten je na to šikovný.“
„Díky, plukovníku.“kývl.
„Kdykoliv. Hlavně, když to všichni přežijem.“
„Kde je Sarah.“zajímalo Shepparda.
„Někde venku s Wintersonem a Lornem, ale už pro ně jdu. Je tma a taky celkem pozdě.“
„Dobře. Musím ještě dodělat pár věcí. Sejdeme se na večeři?“
„Jasně.“přikývla.
Byl podvečer před Štědrým dnem. Venku už byla dávno tma. Den před tím napadla hromada sněhu. Mac procházela kolem oken a užívala si krásu zasněžené Atlantis. Na každém mole nebo jiném větším prostranství stálo iglú, sněhulák nebo sněhuláčice. V každé frekventovanější chodbě byly ozdoby, různé blikající světýlka a Santové všech velikostí. Došla ke dveřím na molo.
„Merry Christmas, ho ho hó!“ozvalo se za ní. Otočila se protočila oči. Na stěně visel Santa na žebříku a někdo mu dal kolem krku provaz. „Merry Christmas, ho ho hó!“zopakoval znova, když se Mac pohnula.
„Proboha, sklapni!“otevřela dveře na molo. Ovanul ji studený vzduch, až se otřásla. Zapla si bundu uniformy až ke krku a ruce schovala do rukávů. Najednou kolenní proletěla sněhová koule a vzápětí druhá. Obě telekinezí zastavila.
„Dobrý postřeh!“křikl George.
„Nechcete jít už dovnitř?“zadrkotala zubany.
„Etě ne.“avrtěla hlavou Sára, která byla v obličeji celá červená.
„No ty máš co říkat, Sněhurko! Pojď, půjdeš se vykoupat a napapat.“
„Toto!“ukázala na největšího sněhuláka.
„Krásný. Kluci ti pomohli?“pousmála se.
„Jo.“
„Jsme si trošku hráli.“přiznal Lorne.
„A toto.“ukázala na andílky udělané na zemi.
„Ti jsou taky úžasní.“podívala se na zem.
„Co kdyby si taky jednoho udělala?“navrhl George.
„Vždyť zmrznu“
„Ale ne.“rozesmál se a drapl ji kolem pasu.
„Né, Wintersone, pusťte mě! Né.“pištěla. za pár minut skončila v iglú, které se propadlo a zasypalo ji stropem, takže všechen sníh napadal pod oblečení.
„Za tohle vás degraduju na vojína.“zadrkotala zubany a vyškrábala se z hroudy sněhu.
„Nemohl jsem si pomoct:“smál se
„Ježíš, to je kosa.“třásla se.
„Zůstaň v župánku. Pak se půjdeme napapat, ano?“
„Jo.“
„Fajn. Půjdu se taky osprchovat. Jsem zmrzlá na kost. Tak buď hodná a zatím můžeš učesat Raye.“ Podala jí kartáč a Ray si sedl před Sáru, která ho začala česat.
„Mac, jsi tu?“ozvalo se za chvilku
„Bože, chlape, zrovna teď.“zabručela si pro sebe. „Co je?“
„Vezmu už Sáru na večeři.“odpověděl John.
„Fajn.“ Sheppard ji oblíkl a během chvilky odešli.
„Tušíte, co dostanete?“zajímalo George u večeře.
„Nemám tušení, ale včera mi Mac udělala striptýz.“usmál se Sheppard.
„Ho hó. Závidím.“
„Máte co.“ Celá jídelna byla vánočně vyzdobená. Všude byly různé řetězy, Santové a v jednom výklenku strom. U vchodu stál další Santa v životní velikosti a pořád dokola zpíval Jingle Bells. Mac vešla dovnitř a hned zamířila ke stolu.
„Ahoj.“pousmál se John.
„Madam.“přikývl Winterson. Jenom se usmála a když kolem něho procházela, strčila mu za krk sněhovou kouli a dávala si dobrý pozor, aby se mu sníh pořádně rozsypal po zádech.
„Ho há…studí.“kroutil se. Mac se se spokojeným výrazem posadila.
„Co to je?“zamračila se, když se podívala na talíř. Bylo na něm něco, co se podobalo žížalám.
„To je korida.“vysvětlil Ronon. „Je to plné vitamínů a proteinů.“
„Díky, dám si rohlík.“vyhrkla a telekinezí si opatřila obloženou bagetu a pepsi v plechovce.
„Říká ti něco pojem zdravá strava?“usmál se John.
„Hm…ne.“zamručela s plnou pusou. Městem se ozval alarm.
„Nikdo venku není.“zamračil se Sheppard. Mac polkla.
„Není.“zavrtěla hlavou a rychle se ještě napila.
„Dělej!“pobídl ji ode dveří.
„Vždyť jo.“rozběhli se k bráně.
„Kód SGC, madam.“řekl Chuck.
„Někdo si zapomněl fusky? Otevřete.“oddychla si. Bránou prošel její otec, Sam a Abigail. „To je vtip?“zašeptala Mac užasle.
„Šťastné a veselé.“ozval se Woolsey, který stál celou dobu za ní.
„Děkuju.“vyhrkla vděčně a seběhla dolů.
„No, už chápu těch deset podepsaných papírů.“usmála se Abby.
„Co to máš s vlasama?“objala ji Mac.
„Byl to jenom nápad. Za pár dní je ta hnědá dole a Pohanovi se to tak líbí.“
„Jo tak Pohanovi.“usmála se. „Co vy dva?“otočila se na tátu a Sam.
„My? Myslím, že skvěle.“odpověděl jí s úsměvem Christopher a dal jí pusu.
„Jo. Už každé ráno nezvracím.“usmála se Sam.
„V kterém měsíci jsi?“
„V šestém.“
„No tak teď už to bude v pohodě. Netušila jsem, že přijdete, tak ani nevím, jestli máme nějaký připravený pokoj.“
„Máme.“ozval se Woolsey. „Ubytovací věž, 16.patro hned u transporteru.“
„Aha. Tak jo. Zavedu vás tam.“usmála se a pomalu se vydala ke dveřím.
„Je úžasné vidět ji takhle skákat radostí.“poznamenal John spokojeně.
„Myslím, že si to zaslouží.“přikývl Woolsey. „tak jsem využil svého vlivu a řekl jsem si, že bych jí mohl udělat radost.“
„A povedlo se.“přikývl.
„Tak jo, vy dva budete spát tady,“ Mac otevřela jedy dveře, „a ty, Abby, budeš spát tady.“ Otevřela druhé dveře. „Až se zabydlíte, přijďte do jídelny. Počkám vás tam….Na večeři jsou nějaké žížal, ale určitě se najde něco dalšího.“pousmála se a odešla.
„Co budem dělat zítra dělat?“zajímalo Johna později zpátky u večeře.
„Nevím….něco vymysli.“pokrčila rameny Mac. Ve dveřích se objevila Sam, Christopher a Abby.
„Á, už jste tady. Pojďte a posaďte se.“přivítal je Woolsey a nabídl jim tři volné židle.
„Co byste rádi? Máme bagety, párky, myslím, že jsem viděla vajíčka, nějaký salát tam je….“nabídla jim Mac.
„Dám si bagetu.“pousmála se Sam a pomalu si sedla.
„Já párky. 3.“
„Já taky bagetu.“řekla Abby. Za chvilku k nim doplachtilo jídlo.
„Lemro líná. Máš to pár kroků.“rozesmál se její táta.
„Tak si pro ně zajdi.“pousmála se a nechala párky poletovat ve vzduchu.
„Promiň. Mohla bys je pustit dolů?“
„Mohla.“přikývla a dala je na talíř. Všichni se v klidu a pohodě navečeřeli.
„Bylo to výborné.“pochválila Sam jídlo. „Stejné, jaké si pamatuju.“
„Jo, tady vaří dobře. Sice to sem tam přeženou…“pousmála se Mac.
„Co se stalo?“zajímalo Abigail.
„No, zrovna jsme měli po misi a večeřeli jsme. Najednou jsme uslyšeli strašnou ránu a z kuchyně se valil ohromný černý dým.“vysvětlil George.
„Jo, doběhli jsme s Johnem do kuchyně a viděli kuchaře, jak leží na zemi s nějakým fialovým blivajzem v obličeji. Prý smíchal nějakou mimozemskou přísadu a chilli.“doplnila ho s pobaveným úsměvem Mac. Všichni se rozesmáli.
„Chci odejít od letectva!“vyhrkla Abigail, která celý večer přemýšlela, kdy bude nejvhodnější chvíle a ta právě podle ní nastala. Mac se zarazila v půlce pohybu, po chvilce položila skleničku, ze které se chtěla napít na stůl.
„Jenom se nerozčiluj!“vyhrkl Christopher. Mackenzie překvapeně zamrkala.
„Já se nerozčiluju.“namítla a otočila se na Abby. „Máš pro to nějaký konkrétní důvod?“
„Akademii dokončím, neboj, ale…“
„Ale?“
„Američan Airlines pořádají konkurz na letušku.“vysoukala ze sebe.
„Aha, pokud je to to, co chceš….“
„Chci to zkusit. Konkurz je 6.ledna. Jestli projdu…“
„Budu ti držet palce…teda pokud zrovna nebudou zaneprázdněné střelbou.“pousmála se. Abigail si oddechla.
„Mac, můžu se na něco zeptat?“ozvala se Sam.
„Jistě.“přikývla.
„Jaké to je, když dítě přichází na svět?“
„Proč? Někde si četla, že to je překrásný pocit?“ušklíbla se. „Věř mi, není. Ale nemyslím, že by to bylo téma, které by zajímalo tady přítomné pány.“
„Nám to nevadí.“ozval se Winterson.
„Když myslíte.“pokrčila rameny. „Když se dere na svět je to…já nevím…všechno tě bolí a po půl hodině to malé stvoření začneš pomalu nenávidět. No, ale tohle naštěstí trvá jenom do té doby, co to malé uvidíš a než to podržíš. Což u mě bylo nadvakrát, protože hned potom, co se Sarah narodila, jsem usnula. A i kdyby ne, stejně bych ji neudržela. Ale potom, jak to malé držíš, je to fajn pocit a pokud můžu poradit, zapoj tátu.“
„Tos nemusela.“zamračil se Christopher. „Jenom doufám, že to bude kluk, protože jestli ne, můžu se rozloučit s pokračováním Blacků.“ Všichni se rozesmáli.
„Že bychom tvému tátovi udělali radost? Nechceš ještě jedno?“zeptal se John. Mac po něm vrhla vyděšený pohled.
„Ne díky. Teď rozhodně ne. Krom toho, máme čas.“
„No ty možná.“
„Ale u nás máme zpěváka, který má děti a je mu 70. Jmenuje se Karel Gott.“ozval se Radek.
„No tak to je fakt bůh.“zase se rozesmáli.
„Omluvte mě na chvilku. Musím si odskočit.“řekla Abby a odešla.
„Pardon.“omluvila se Mac a vyběhla za ní.
„Pane Woolsey, děje se něco?“zeptala se Sam, když už nevydržela, jak po ní celý večer pokukuje.
„Já jenom…jsem trošku nervózní….ehm…z vás.“vysoukal ze sebe.
„Proč?“nechápala.
„No, po mojí minulé zkušenosti….“
„Nebojte, Sam má do porodu ještě hodně daleko.“uklidňovala ho Jennifer.
„Já jenom…Nerad bych to zažil znova.“pousmál se. Zbytek se rozesmál.
„Abigail! Počkej!“křikla Mac.
„Co?“otočila se.
„Já jenom…myslela jsem, že když bys dodělala Akademii,…že bys mohla být zařazena sem. V únoru se bude vybírat nová …. Posádka. Někteří chtějí totiž odejít, a tak jsem myslela, že by tě sem mohli převelet.“
„Nechci, abys mě sem dostala jenom proto, že jsi velící.“namítla.
„Tak to se neboj. Muselo by to projít přes Woolseyho, Landryho a IOA. Mám dotaz. Proč to christopher věděl dřív než já?“
„Protože já… jsem se ti to bála říct.“hlesla.
„Myslíš, že bych moc vyváděla? Věř mi, že moje loajalita k armádě je velice omezená. Nebýt Eagerů, tak by mě to asi ani moc nebavilo. Jenže tohle přerostlo v menší soukromou válku, kterou hodlám vyhrát. Už jsem ti párkrát říkala, že pokud to nebude šlapání Hollywood bulváru a pokud tě ta práce bude bavit, dělej , co chceš. Jenom je mi líto, že sis o mně myslela tohle a že jsem se to dozvěděla až jako druhá.“
„Nebyla jsi tam.“
„Mohla jsi to poslat mailem.“
„Chtěla jsem, ale děda říkal, ať ti to řeknu osobně. Chtěla jsem si o tom promluvit, ale nebyla jsi tam!“vyhrkla Abigail. „Nikdy tam nejsi a já mám o tebe každý den strašný strach,….že se ti zase něco stane, že…“
„Pojď ke mně.“objala ji Mac.
„Vím, že by ses téhle práce nikdy nevzdala…ani kvůli mně.“škytla Abby.
„Nic se mi nestane. Neboj. Slibuju.“
„Dobře.“přikývla a otřela si slzy. „Původně jsem chtěla jít na záchod.“
„Počkám tě tu.“
„A co vy. Co hodláte dělat zítra?“zeptal se John ostatních.
„No, my si chceme zítra s Jennifer nazdobit stromeček.“ozval se Rodney.
„Já celý zítřek hodlám prospat.“pousmál se George.
„No, já musím dodělat ještě pár věcí.“odpověděl Woolsey.
„Ale no tak. Jsou Vánoce.“usmála se Mac.¨, která mezitím s Abby dorazila.
„No to ano, ale tohle nepočká.“
„Jak myslíte. Radku, jak trávíte Vánoce u vás?“zajímalo ji.
„Dárky dostáváme už 24. prosince a na večeři míváme hrachovou polévku, smaženého kapra a bramborový salát.“
„Bramborový salát?“
„Jo, uvaří se brambory, mrkev, vajca, všechno se to přetlačí přes takové to sítko, které z toho udělá kostičky, osolí se to nakrájí se kyselé okurky a cibule z nich a všechno se to smíchá ještě s hráškem. Pak se tam dá majonéza a trocha hořčice. Ono tam někdo třeba přidává třeba papriku nebo salám, ale já to mám nejradši takhle. A po večeři si jdeme rozbalit dárky. Další dva dny se navštěvují přátelé a příbuzní.“
„Zajímavé.“uznal Woolsey.
„Sáro, přestaň! Už jsem ti párkrát řekla, že to nemůžeš!“zavrčela Mac naštvaně, když znova potáhla zbrus. „Jsi už zase protivná, že? Pojď, půjdeme už spinkat.“
„Myslím, že bych mohl jít taky.“řekl Woolsey.
„No, já jdu též.“přikývl Winterson.
„No, myslím, že půjdeme všichni.“pousmál se Christopher. U východu z jídelny se všichni rozloučili, ale najednou John hlasitě vykřikl:
„Stojíme pod jmelím!“ Všichni se otočili. Mac chvilku trvalo než si uvědomila, co právě řekl. Zvedla oči. Nad nima viselo zlaté jmelí.
„No, stojíš pod ním ty. Já stojím trošku mimo.“usmála se. Sheppard zkontroloval situaci.
„Pravda.“přikývl a vzápětí Mac přitáhl přímo pod jmelí. „Lepší?“ Jenom se usmála a políbila ho. Zbytek začal tleskat. Oba se pousmáli.
„Tak Sáro a už buď hodná a nevrť se. Povykládám ti pohádku.“pousmála se Mac o pár minut později…. „Povykládám ti o Santovi a jeho sobech. Tákže…Ještě dvakrát se vyspinkáš a potom přijde Santa Claus. Je to takový kulaťoučký pán s bílým vousem a v červeném obleku. Nosí dárečky pod stromeček a aby se sem dostal, propadává komínem. Je sice trošku širší než některý z komínů, ale kdyby se tady v tom naše zasekl, trošičku mu pomůžeme. Ke komínům se dostává na velkých saních, které táhne devět sobů a vzadu na těch saních má velký kouzelný bezedný pytel s hromadou dárků pro všechny hodné děti. Hlavní a taky největší sobík se jmenuje Rudolph a má velký červený nos a je ze všech sobů nejdůležitější. Santa celý rok příjmá dopisy od dětí, co by na Vánoce chtěly a potom se ve svojí továrně na Severním pólu snaží dětem jejich přání splnit, takže prosinec má celkem nabitý.“ Najednou uslyšela hlasité zachrápání. Otočila se a viděla Johna, jak spí rozvalený na zádech. Pousmála se a přikryla ho. Potom přikryla i Sarah, která taky už usnula a sama si zalezla do postele.
„Mac, vzbuď se.“zašeptal John k ránu.
„Co je?“
„Aurora zase kňučí.“ Mac si povzdechla a vyhrabala se z postele. Došla ke košíku, ve kterém leželo malé štěňátko bernského salašnického psa a pohladila ji po hlavičce.
„No, tak, nebeč, malá.“ Štěňátko jí oblízalo ruku.
„Tak ji vem k sobě do postele.“
„Nemůžu. Zvykne si na to a pak vyrazí z postele Woolseyho. Nemáš tušení, jak ráda bych to udělala, ale víc než plyšáka jí prostě nedovolím. To ať si potom Woolsey udělá, jak chce…Podívej, už zase spinká.“
„Nejradši by sis ji nechala, že?“pousmál se John. Mac přikývla. „Pořídím ti na narozeniny něco malého pěkného.“
„Ne, mám Raye.“namítla a vlezla si zpátky do postele. Za chvilku oba zase usnuli.
Štědrý den neproběhl nijak vyjímečně. George opravdu celý den prolenošil v posteli. Rodney s Jennifer strávili den spolu a Woolsey hrál s Radkem šachy, John si šel se Sárou stavět ven sněhuláky, Christopher se Sam ukazovali Abigail Atlantis a Mac spala až do odpoledne a potom se vydala za Sheppardem.
„No konečně. Netušil jsem, že dovedeš tak dlouho spát.“usmál se, když vešla na molo a hodil po ní sněhovou kouli.
„No jo no. Hele, co tu žijou za ryby?“zeptala se.
„Proč? Chceš Radkovi udělat kapra?“
„Jo.“přikývla.
„Vánoce by měly být častěji.“
„Ale vem to takhle. Slaví svátky podle nás, protože tady je jediný Čech. Tak bychom ty Vánoce mohli udělat takové mezinárodní. Večer si dát dárky….jako…ehm…třeba Woolseymu a tak a potom ráno mezi sebou.“
„Dobrý nápad.“uznal John. „Ale jak ty ryby chceš chytit? To tu chceš sedět?“
„Ne.“zavrtěla hlavou a vytáhla zat.
„Ty jsi se zbláznila!“vyjekl. „Zabiješ všechny ryby v té vodě. Tolik jich zase nepotřebujeme.“
„Dobře, tak v tom případě tohle bude stačit.“pousmála se a vytáhla granát.
„Jsi blázen.“zkonstatoval John.
„Jo:“ Mac z kraje mola hodila dalekým obloukem granát, který během chvilky bouchl a vytvořil se velký vodní gejzír. Na hladinu vyplavalo asi pět ryb podobných kaprovi. Telekinezí je přenesla do přepravky.
„Jsi cvok.“přikývl Sheppard.
„Taky tě mám ráda.“pousmála se a dala mu pusu. „Jdu s tím za kuchařem a ty mezi tím zjisti, co na ten nápad říkají ostatní.“
Okolo sedmé večer se všichni sešli v jídelně, která byla změněná k nepoznání. Pod vánočním stromem byla hromada dárků a jídelní stoly byly sražené k sobě. Všichni měli na sobě slavnostní oblečení. Chlapi měli obleky a holky krásné šaty a boty na podpatku. Na stolech byla hromada jídla – 3 velcí pečení krocani, husa, kachna, plno biskupských chlebíčků, dyňových koláčů, ovocných pudinků, talířů s bramborovým salátem, smaženou rybou a i Ray dostal speciální vánoční večeři. Všichni se pustili do jídla.
„Hm, je to dobré.“uznala Mac, když zkusila bramborový salát.
„Chutná ti?“zeptal se Radek.
„Jo. Je skvělý.“přikývla.
„Mami, toto.“ukazovala Sára na talíř.
„Rybičku bys ráda? Tak jo.“ Mac vzala z talíře smaženého kapra a dala ho na její talíř. Oddělala z ryby strouhankový obal, vyndala z ní kosti a „naťapkala“ nožem maso. Potom ještě vybrala zbývající kostičky. Každý se najedl toho, na co měl chuť.
„No, myslím, že je čas na dárky.“pousmál se Radek. Pod stromem ležela hromada dárků.
„Ehm…ráda bych začala tímhle dárkem.“ozvala se Mac a podala Woolseymu velkou krabici.
„Pro mě?“vykulil oči.
„Ano, je to takové poděkování za všechno.“usmála se. Woolsey krabici otevřel.
„To je…já…já…nevím, co říct!“vyjekl nadšeně, když na stůl vyskočilo štěně s červenou mašlí kolem krku.
„Jmenuje se Aurora. V té obálce jsou její papíry a očkovací průkaz..“kývla hlavou k bílé obálce na stole. „Je strašně šikovná. Pochopila, že se čůrá jenom na noviny, ale v noci má menší problém. Je jí smutno, tak jsem jí pořídila plyšáka. Potom ho přinesu i s košíkem.
„Ona je nádherná.“rozplýval se. „Strašně děkuju.“poděkoval dojatě a dal jí pusu na tvář.
„Já ráda.“pousmála se a trošku zčervenala.
„Tak když už jsi začala ty, tak to taky dokonči.“pobídl ji Rodney.
„Tak fajn.“přikývla. „Takže tobě a Radkovi jsem koupila knížky. Teorie hyperprostoru a Radkovi Nejběžnější druhy holubů u nás i ve světě.“podala jim zabalené dárky. „Snažila jsem se obě přečíst, ale z té tvojí, Rodney, jsem rozuměla možná tak předložky a spojky a Holubi mě moc nebavili, tak se omlouvám.“
„To je skvělé. Rád čtu takové knížky. Většinou máj jiný názor než oni.“zaradoval se Rodney.
„Děkuju, tuhle ještě nemám.“
„No, Georgi, vám jsem koupila něco dobrého.“a podala mu láhev whisky.
„1875.“vydechl. „To je neuvěřitelné. Je to vzácnost. Děkuju moc.“
„Jo, e-bay je zázrak. Jennifer…pro tebe mám taky něco. Všechny díly Pohotovosti.“
„Kdes je sehnala?“vyvalila oči.
„Zkus někdy telepaticky prohledat net. Je to celkem sranda. No zbytek zítra. To je ode mě vše.“
„Tak teď já.“řekl Winterson. „Začneme dámami. Takže, pro vás tady mám něco speciálního.“podal Mac menší krabičku. Ta ji otevřela.
„Wow.“vyvalila oči a vytáhla krásnou dýku.
„Je to náhrada za tu, co jste nechala v tom Wraithové na poslední misi.“
„Je nádherná.“uznala a zatočila si s ní. „Dokonalá.“
„A pro vás, doktorko, tu mám krásné balení té nejlepší Hershey čokolády.“
„Jde vidět, že posloucháte, majore.“mlsně se usmála. Potom i ostatní předali své dárky. Byly to většinou maličkosti jako knížky, CDčka, Sára dostala puzzle, skládačky a hračky. Potom se rozešli spokojeně spát a těšit se ještě na jednu várku dárků. Jen ještě museli nachystat něco pro Santu.
„Víš, co má Santa rád, Sáry?“zeptala se Mac, když už byli v pokoji.
„Ne.“
„Nachystáme mu sušenky a mlíčko a pro jeho soby mrkvičku a cukřík. Dáme to na balkon.“pousmála se, nachystala dobrotky a společně je daly na balkon. John potom šel Sáru uložit.
„Jennifer, vstávej. Santa už tu byl.“vzbudil ji jemně Rodney a ukázal ke stromečku.
„Jé.“zamručela ospale a doloudala se ke stromku.
„To je pro tebe.“podal jí menší krabičku Rodney. Jennifer ji otevřela.
„Ten je překrásný.“vydechla obdivně, když uviděla krásný náhrdelník.
„Líbí se ti?“zeptal se a zapl jí ho.
„Jistě.“přikývla a políbila ho.
„Mami!....Tati!....Šanta…“málem z postýlky vyskakovala Sára. Mac i John se vzbudili.
„No teda! To je dárečků.“řekl John a vyndal Sarah z postýlky. Ta se rychle vrhla pod stromeček. Mac se mezitím taky vyhrabala z postele a obalená peřinou se opřela o postel. Sára už strhávala ze svých dárečků papír. Dostala knížku o zvířátkách, kostky, hru Postav si svou vlastní farmu, plyšáka a nějaké oblečení. Honem si šla s novýma hračkami hrát.
„Tak teď my.“pousmál se John.
„Fajn.“přikývla Mac a čekala, až si rozbalí svoje dárky.
„Všechny série Simsonů!“vykřikl nadšeně. Vrhl se po druhém balíčku,. „Jak víš, že mi docházejí věci na holení?“
„Vidím.“
„A…Mac….“vydechl. „To jsou všechny zápasy mého oblíbeného fotbalového klubu a….jediná karta, která mi chybí. Jak se ti to povedlo? Je strašně drahá.“
„To bys nechtěl vědět.“pousmála se.
„Chci to vědět, povídej.“
„Víš, přišla jsem k ní celkem lacino. V Coloradu Sprinte je jedna hospoda. Chodí tam všichni, ale dělají tam nejlepší Cuba Librec o znám. Když jsem byla před týdnem na Zemi, stavila jsem se tam. Jeden chlápek se vychloubal, že má tu kartičku. Vzpomněla jsem si, že je to ta karta, kterou nemáš. Ten chlap byl tak nalitý,že za chvilku odpadl. Přepila jsem ho. Další den mi sice nebylo nejlíp, ale co bych pro tebe neudělala.“vypověděla s úsměvem.
„Jsi úžasná.“ a dal jí pusu. „taky pro tebe něco mám.“podal jí dárek a ona ho otevřela.
„Je nádherný.“vydechla, když uviděla náhrdelník.
„Líbí se ti?“
„Zapneš mi ho?“
„S radostí.“pousmál se. V dalším dárku našla saténovou noční košilku a ve třetím knížku o psech . Ray dostal nový obojek, pelíšek a hromadu pamlsků. Potom se šli všichni nasnídat a vzali si Santovské čepičky.
V jídelně už byla většina lidí a někteří z nich v notně podroušeném stavu. Ti co byli jakž takž střízlivý, si navzájem ukazovali dárky, které dostali.
„Dobré ráno.“pozdravili a šli si sednout ke stolu k ostaním, kteří měli na hlavách bílo-červené čepičky. Mac si vyměnila dárky s Abby, Sam a s tátou. Od Abby dostala parfém, od táty antický slovník a od Sam dostala knížku o tréninku koní.
„Ahoj.“pozdravila za ní Jennifer.
„Ahoj.“pousmála se.
„Taky jsi dostala náhrdelník?“zašeptala. Přikývla.
„Něco mi říká, že ti dva nakupovali spolu.“usmála se.
„Souhlasím, ale oba jsou nádherné.“
„To ano.“přikývla znova.
„Pojďte si zazpívat.“křikl Radek.
„Ten punč by tady neměl být celý den….“ušklíbl se George. Všichni se rozesmáli.
„No tak!“přemlouval je Zelenka. „Jingle bells, jingle bells, jingle all the way…“ Mac se k němu opatrně přidala, aby to neznělo tak falešně a zachránila mu reputaci a za chvilku už zpívali všichni. Na Atlantis začal padat sníh a obyvatelé města si přáli jenom jedno a to, aby tento nikdy neskončil. Zítra už se vrátí zbytek expedice a zase se vše zajede do starých kolejí. Ale do té doby VESELÉ VÁNOCE!
Já vám taky přeju Veselé Vánoce, hodně dárků pod stromečkem a ať se vám splní vše, co si přejete
Jinak dik za pochvaly...jsem rada, ze libil Napoleon a puzzle...
Dalsi povidka bude az silvestrovska...tzn. 31.12. a bude taky nekdy dopoledne, at je to vetsina z nas schopna v tu dobu jeste precist
.... povidka bude mnohem akcnejsi nez tahle