Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Seriály Babylon 5 Babylon 5

Babylon 5

Sci-fi seriál o vesmírné stanici, která byla poslední nadějí na mír

Příspěvek 21.8.2008 00:30:37
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

prelude EDIT: v průběhu mnohonásobného editování tohoto příspěvku se do něho dostaly SPOILERY, které neodděluju, bo bych musel dát do spoileru asi celý text...

Zdá se mi to, nebo Delenn šilhá?

EDIT. Asi šilhala kvůli masce. Od S2 už mi to tak nepříjde... naopak se stala poněkud hot.
flashforward EDIT z S3: Tak už se mi moc hot nezdá, naopak v ní začínám vidět jistou postavu LOSTu.

EDIT: Ou kej, aha... jsem ke konci 2. řady a trochu mě začíná děsit, jak moc se to v některých konkrétních případech podobá té věci z mého podpisu, včetně třeba (četl jsem pár synopsí z dalších řad) ústředního nápadu v Sleeping in Light.

Děj B5 se už dost rozjíždí, ale teda výměna Sinclaira za Sherridana je dost WTF. První třetina z 2. řady je taky docela pomalá. Jsou tu tradičně skvělé díly (ten s uvězněním Mordena) a i dost vtipné scény (obchod na B5), těším se na finále S2. :smile:

EDIT: S3 začátek. Mám pořád stejný problém. Zaprvé, je to hrozně televizní, ale hrozně. I když se tam objeví hodně cool nápad (třeba ten se skrytou telepatkou), tak mi příjde, že je to hrozně blbě provedený, jakoby prostě neměli čas to natočit nějak zajimavě. Bych čekal, že kolem toho třeba udělají příběh, nebo to odhalení bude alespoň nějak zajímavě natočený, ne, že se prostě to něco stane, a pak konec episody. Já vím, vzhledem k 90. létům se nemůžu divit, že tam neprovádějí kamerové prostocviky a střídání filtrů. Stejně, plno dobrých nápadů mi příjde nějak divně realizováno v ději.

A za druhé, mám trochu problém obecně s tím, jak je to napsaný. Je tu story o příchodu velké války, ale přesto je snad polovina děje episod vyplňovačka. Kdykoliv, kdy už se začne něco dít, tak hned další díl přiletí Jack Rozparovač a mučí posádku, nebo všichni celý díl řeší vybuchující sondu. Když to srovnám s pozdějším DS9, tak mi u něho příjde využívání motivu války (i přípravy na válku) mnohem lépe použito. Což souvisí třeba i s tím, že B5 posádka skoro nevytáhne paty ze stanice.

Nechci tím říct, že by se mi to nelíbilo, jenom z toho nejsem ani zdaleka tak odvázaný, abych tvrdil, že je to nejlepší space opera. Zatím.

EDIT: Wow. Dát si za sebou Messages from Earth, Point of No Return a Severed Dreams byl výborný nápad. Dohromady skvělé tři episody se skvělým vyvrcholením.
To sice byl cool trojdíl, ale zase to bylo cool především tím zajímavým dějem; pokaždý, když se nějde objevují scény kdy vládní vojáci útočí na vlastní senát a střílí po sobě letadla jednoho státu, tak to je dobré nehledě jestli je to B5 nebo záběry z Jelcinovské Moskvy. Takže sice pochvala B5, ale když už to není natočeno nějak dechberoucně, aspoň by se podobné děje měly odehrávat častěji a necpát tam ty děje jako z TOSky kapitána Kirka.

Ale maximálně bizardní je, že generál Hague nehrál v Severed Dreams pučistického generála proto, že hrál v Paradise Lost pučistického admirála :lol: Tomu říkám škatulkování herců!

EDIT: No, co jsem říkal. Král Artur...
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 03.9.2008 15:32:58
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Bavte se se mnou někdo... :cry: :lol:
Obrázek

Příspěvek 03.9.2008 15:43:43
Klenotka Uživatelský avatar
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

:lol:

Proč tam byl Jack Rozparovač? Protože to souvisí s dějem :wink: Byla to zkouška pro Dellen a Sheridana, žádná vyplňovačka to není. Mně osobně přišlo, že od půlky 2. série tam byly asi tak jen tři vyplňovačky, kde nás ale nezapomněli seznámit s tím, co se děje.
Pokud chceš srovnávat s DS9, tak tam byla opravdu půlka epizod vyplňovaček, i když to pak často, byť okrajově, souviselo s hlavní dějem.
Televizně? Nezapomínej, že kromě ST, na který ti samozřejmě dají plno peněz, tady moc peněz neměli a osobně si myslím, že jen stát někde, případně jít od výtahu a povídat, je skutečnější, než nějaké šílené přejíždění kamerou.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 03.9.2008 16:03:00
Balial Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tak IMO je tam vyplňovaček snad pár. Každej díl nějak souvisí s dějem. Jack rozparovač a vyplňovačka, asi ti uniklo že to vrhá na Vorlony úplně nové světlo což je pro děj první půlky 4 řady klíčový...radši se dodívej aspon na konec 4. řady a až pak hodnoť. Jo no, jestli čekáš kameru jako v BSG... a že je to televizní, uh, no tak u seriálu co se vysílá v televizi je to podivné, že :lol:
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Příspěvek 03.9.2008 16:11:44
Major General
Major General

Odpovědět s citací

No dobře. Episoda, ve které dvě postavy křičí a brečí, může souviset s hlavním dějem, ale to ještě neznamená, že je nějak moc podstatná nebo dobrá. :-)

Toto je spoiler!!!:
Mě ani tak nevadí, že se to odehrává zatím skoro celé na stanici, ale kromě hraní některých lidí třeba ten děj s Talií nebyl ani moc děj. Lyta prostě přiletěla, chvilku přesvědčovala, že tam je špeh, pak před ní předvedli posádku a ona řekla, kdo je ten špeh a tím to skončilo. Prostě bych čekal, že třeba z toho něco vytěží, o něco tam půjde (kromě lásky Ivanovové; která tam taky byla jen taková nezřetelná), nějak budou chtít pozornost odvést jinam (což se jim IMO moc nepovedlo) a na konci ji odhalí a zpacifikují nějak napínavě, když Talie třeba bude v C&C mířit na vlajkovou loď Minbarů nebo tak něco.

Ještě nesrovnávám 3. řadu DS9 a 3. řadu B5, ale obecně prostě dobu, kdy v DS9 už byl souvislý děj s cílem, který narozdíl od DS9 byl (co vím) v B5 od začátku.

Balial: No třeba záběry v jen o pár let starší SG-1 už se mi zdají lepší a ty souboje choreografičtější.

Na Vorlony IMO podstatněji tohle "nové světlo" z Mr. Sebastian episody vrhl poslední díl S2, kde řekli totéž "nové světlo" podruhé a lépe. ;-)
Obrázek

Příspěvek 03.9.2008 16:16:05

Odpovědět s citací

Tohle sem nějak nepochopil. Jak na Vorlony vrhá jiný světlo, že se ukázal mimo svůj skafandr a zachránil Sharidana, než zakomplexovanej inkvizitor?
Souboje lodí a všechny tyhle záběry se značně zlepšujou, ve čtvrté a páte řadě je to už na hodně vysoký úrovni...
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Příspěvek 03.9.2008 16:22:07
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Ty jsi to ještě nedokoukal? :scratch: No jo, tak to můžeš hodnotit 2. sérii až to dokoukáš celé, protože B5 můžeš hodnotit jedině jako celek, nikoliv jako jednotlivé díly. To ti možná projde u SG, ale ne u B5. A musím říct, že o postavy se tu bojím víc, než kdy v BSG. Tam bych občas všechny postřílela, kdežto tady, i když se chovají všelijak, je mám pořád ráda, protože jsou vysvětlené důvody, proč se tak chovají. Kara Thrace je kráva pořád a to už nic nezmění :D

Křičí a brečí, nevím, jak by se ti líbilo, kdyby do tebe někdo pouštěl elektrické výboje :smile: Osobně mi ten díl přišel dost mrazivý.

To s Taliou mě mrzelo hlavně proto, že tam tu linii moc nedořešili a místo ní tam najednou byla Lyta. Ona ale představitelka Talie byla manželka "Garibaldiho" a v té době se rozváděli, a ona chtěla odejít. Tak to zkrátka museli nějak udělat. A imo to v jednom díle působí líp a překvapivěji, než abychom ji sledovali, jak jim škodí a připravili se tak o překvapení.

A ne, Stargate: Oddysey ti opravdu nezfilmují :lol:
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 03.9.2008 16:32:12
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Spoilery.

Balial: No protože je evidentně epičtější scéna, ve které se Vorlon konečně ukáže ven ze skafandru a zachrání padajícího Sheridana a každý v něm vidí jiného anděla (což IMO každému divákovi dojde, že to znamená, že Vorloni byli kdysi dávno na planetách těch emzáků a lidí), než když tam 20 minut chodí pošuk v obleku, mučí nějak podivně dvě postavy (které asi nemůžou umřít, protože na nich asi stojí osud galaxie, ale jemu to je nějak jedno) a na konci episody řekne moudro a že je Jack Rozparovač.

Jasně, viděl jsem trailer na Lost Tales a možná budu za heretika, ale kdyby někdo chtěl udělat předělat efekty v B5 jako byly předělány z ST: TOS, tak bych se nezlobil.

Klenotka: Kara Thrace je kráva pořád, ale já znám i jiné krávy a přesto se s nima kamarádím. Ale nechtěl bych to srovnávat s BSG nebo něčím jiným po 90. letech, protože se to dneska prostě točí jinak.
Nicméně uznávám, že Garibaldy je fajn a kéž by pak v ději byla nějaká noir episoda s ním.

Ale tak já nehodnotím, jestli by se mi líbilo nebo nelíbílo do mě pouštět elektriku. Já hodnotím, jestli mě baví se dvacet minut na to dívat.

Nemuseli by ji nutně sledovat a připravit tak diváky o překvapení, ale mohli to prostě aspoň v té episodě nějak rozehrát, že hrozilo nebezpečí, že si všichni mysleli, že střílela Ivanovová, prostě něco. Stejný problém mám s atentátem na prezidenta na konci S1, kde taky 35 minut to byla episoda o něčem jiném a pak tam bylo 5 minut atentátu v televizi; když už zabíjím v seriálu prezidenty, tak by se toho děje okolo mohly hlavní postavy toho seriálu nějak účastnit.

No, to jsem nějak tušil vždycky. I v době, kdy jsem zjistil, že se v tom slově píší dvě s a ne dvě d ;-)
Obrázek

Příspěvek 03.9.2008 16:44:11

Odpovědět s citací

:) je vidět žes to nedodíval.

Příspěvek 03.9.2008 16:48:28
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Raynor:

Aby ses nezbláznil :smile: Pospíchala jsem. :smile:

Hmm, tak to nevím, jak se ti bude líbit Intersections in Real Time, což je tématicky podobné, akorát jinak zpracované. Ale mně osobně se epizoda s Jackem líbila už kvůli Sheridanovi a Dellen. A nešlo o to, aby umřeli, šlo o to, aby si přiznali, že jsou jen chybující lidé a že jsou ochotní se obětovat pro druhé.
Když se tě zeptá Vorlon přímo, tak samozřejmě, že oba by odhodlaně odpověděli, že ano. A měli pravdu v tom, že Dellen si opravdu myslela, že má nějaký osud a je výjimečná. Což je sice pravda, ale ve výsledku to tam znělo trochu arogantně, a to chtěli napravit. Musíš koukat trochu pod povrch - a hlavně dokoukat 4. sérii :D

Já měla za to, že zvrat v posledních pěti minutách je přesně to, co lidi tak láká na B5, BSG, Heroes. Tam se taky jedná o něco jiného a na konci se to zvrtne jinam. V tomhle ti upřímně trochu nerozumím.

A mám dojem, že to remasterování už bylo nějak v plánu, nebo stále je. Na to by ti asi odpověděl někdo povolanější. :wink:

Příspěvek 03.9.2008 17:03:18
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Ale já chápu, že tam šlo o obětování se a začala tam výrazněji i jejich romantická linie. Přesto kdybych ten jejich segment neviděl, tak bych (as of 3-13) o nic nepřišel. Zas mě napadá, že měla-li se Delenn nějak bát že není vyvolená, mohli to udělat jinak. Prostě mě ta jejich část nebavila, například už z toho důvodu, že jsem tušil, jaké asi bude rozuzlení.
(což jsem na obranu JMS třeba u Artuše neodhadl)

No nevím jestli tomu z konců Heroes lze říkat zvrat nebo spíše cliffhanger. Tak jako tak, na zvrat je potřeba nějaký děj, který by podle očekávání šel někam, a on se zvrátí jiným směrem. Ale tady snad nic takového nebylo, Garibaldi něco ne moc důležitého vyšetřoval a nějak skoro omylem zjistil, že se chystá atentát, což je asi jako kdyby v CSI řešili celý díl vraždu cestaře a na konci zjistili, že to vede ke střelbě na Kennedyho.

Kdyby atentát byl třeba tak, že prezident je nějak přítomen na B5 a chystá se odletět od ní a oni si celý díl mysleli, že jeho loď chce někdo zničit bombou a on by na ni někdo 5 minut od konce zaútočil něčím jiným, co by ale seděle do děje (a atentátník tak celou dobu klamal Garibaldiho), tak by to prostě IMO dávalo větší smysl a působilo lépe; minimálně by se člověk o prezidenta bál celý díl a mohl by třeba zjistit, že je to fajn chlápek kterýho by byla škoda. Zatímco tak jako to udělali to na mě působilo prostě skoro jako vložené z jiné episody a prezidenta jsme vůbec neviděli.
Obrázek

Příspěvek 03.9.2008 17:40:00

Odpovědět s citací

Trochu mě ale překvapuje, že vynecháváš takový věci, jako třeba, příklad, stroj na přečerpávání enegrie života. Objeví se v jedné celkem bezvýznamné epizodě, pak je tam najdou znova, buch, léčí s ním postřelení Garibaldiho. A bude tam hrát ještě roli. Nebo válka Centaurů s Narny, celej arc s Lordem Rifou...já prostě nemůžu pochopit, proč ti to připadá jako oddělený příběhy, toto je přesně to co chceš po všech seriálech. Aby něco nakousli v jednom dílu, vedlejší postavu, věc ats a v příběhu měla dál roli. Samozřejmě bych znovu radil nejdřív to dokoukat a až pak vynášet soudy, proto že nemáš úplněj obraz jak se věci mají.

Příspěvek 03.9.2008 17:53:46
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Já nehodnotil episodu od episody nebo arc od arcu, vypisoval jsem, co mi příjde divné s občas co mi příjde dobré. Popřípadě proč tomu zatím nedávám nálepku nejlepší seriál. Kdyby se mi to nelíbilo, tak bych se asi stěží díval teď na 68. episodu.
Obrázek

Příspěvek 03.9.2008 23:00:51
noximo Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

Ten atentát měl být původně propracovanější, měla v něm figurovat ta asiatka z úvodního filmu, dokonce se měla zaplýst s Ivanovovou (ta měla mít původně menší roli) a právě na konci sezónny umřít/nechat se zatknout kvůli tomu atentátu (měla být atentátnicí) a ze seriálu zmizet a její pozici a i televizní prostor měla převzít Ivanovová. Jenže ta herečka roli odmítla nebo nemohla, teď nevím, tak se to přepsalo pro Ivanovovou a toho hejska.
Tvůrci měli pro každého z herců připravenou nějakou alternativu kdyby chtěl odejít - jako pro Talii. Mám pocit, že i Sinclair tam měl být až do War Without End.

A jestli chceš noir příběh pro Garibaldiho :smile:
STARGATE: PORTMOLIOR
14. díl nejdéle kontinuálně vycházející povídky
Naleznete zde:
http://www.sga-project.com/forum/viewtopic.php?p=80803

Příspěvek 28.9.2008 15:29:59
venson Airman
Airman

Odpovědět s citací

Zdravim, nevim zda-li uz to tu nekdo neuvadel, ale vsimli jste si ze v novych dilech Heroes hraje senatora spolupracujiciho s byv. Nikki nami vsemi oblibeny, zde trosku zestarly( ale co ze jo) Bruce Boxleitner?? :-)
PROMICIN executor

Příspěvek 28.9.2008 15:42:21
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Všimli :smile: Dokonce to spousta z nás věděla už čtvrt roku dopředu. :wink:

Příspěvek 28.9.2008 18:49:24
Linn Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

A vypadá tam dobře, aspoň co zatím můžu soudit z toho mála :smile: Doufám, že ho tam uvidíme často - v B5 jsem si Boxleitnera hodně oblíbila a bylo na čase, aby se zase někde objevil :D
- Linn doporučuje -
Chuck | Castle | Sanctuary | Dollhouse | Californication

Příspěvek 05.10.2008 11:53:17
Pan Citron Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

Včera jsem se konečně podíval na film A Call to Arms a musím říct, že nechápu proč jsem to tak dlouho odkládal. Byl naprosto skvělý (asi nejlepší společně s In the beginning) a zároveň asi nejoriginálnější úvod do spin-offu co jsem viděl (což mělo i za následek, že při hodinu a půl dlouhém úvodu jsem neusínal jako u The Gathering), takže jsem si hned pustil i první díl Crusade. No nebylo to nejhorší, každopádně po první epizodě si moc obrázek o seriálu neudělám (ačkoliv ukončeném předčasně).
ADRIC WILL FALL

Příspěvek 12.10.2008 21:05:00
Pomeranc Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Takže jenom krátce, zrovna jsem dokoukal poslední díl B5. Bylo to až nečekaně smutné, čekal jsem to aspoň trochu pozitivnější. Ale seriál to ukončilo stylově.

Toto je spoiler!!!:
Velké plus mají u mě za návrat Ivanovové, to jsem byl hodně vytlemený, když se tam ukázala. Mrzí mě naopak, že i po finále zůstala spousta otazníků. Celé to bylo spíš o citech než o ději. Co se nakonec stalo s Londem? Jak dopadl G'kar? Lyta? Lennier?
Mé naděje se teď ubírají k filmům a Crusade, že aspoň něco z toho ještě zodpoví.

Jinak musím říct, že jsem rád, že jsem se do B5 pustil. Opravdu seriál, který měl odvahu výprávět příběh, který má nějakou pointu. Nějaký smysl. Nevznikl jen z důvodu výdělku peněz. Chválím.
[img][http://img532.imageshack.us/img532/8279/podpisg.jpg]http://img532.imageshack.us/img532/8279/podpisg.jpg[/img]

Pomerančova videotéka.
CustomCovers - vaše DVD obaly

Příspěvek 12.10.2008 21:12:21
Tillion Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Co se týče Londa, u něj není těžké zjistit jak dopadl. Je to v Centaurské trilogii. Jen je trochu podfuk, že na to, jak důležité to je, nemá to filmovou verzi... Což mi připomíná, že si to musím nutně sehnat.
FLASH
IF YOU LOVE
WOOKIES

Příspěvek 12.10.2008 21:24:03
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Film In the Beginning taky zodpoví pár věcí.

Jinak mně se napoprvé zakončení zdálo taky jen "trochu" smutné. Když jsem to viděla podruhé, už jsem přes slzy neviděla na obrazovku. :smile:

Příspěvek 12.10.2008 21:45:04
Leja Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Radšej to dám všetko do spoileru.
Toto je spoiler!!!:
K tomu návratu Ivanovovej, to nebol "návrat". (Hoci pôvodne som si to tiež myslela a bola som za to veľmi rada. Rada som za to stále :D ) Niekde som to tu aj písala. Zdalo sa, že B5 skončí 4 sériou, tak natočili posledný diel Sleeping in Light ako 4x22. Na poslednú chvíľu dostali zelenú na 5 sériu. JMS trval na tom, že SL bude odvysielaný ako posledný, takže "rýchlo zpichli" The Deconstruction of Falling Stars. Tým pádom sa vlastne bývalého dielu 4x22, nakoniec dielu 5x22 zúčastnila aj Claudia Christian, ktorá nebola v piatej sérii kvôli nejakým nezhodám v niečom, alebo tak. Z tohto dôvodu v titulkoch napr nie je Tracey Scogginsn (Elizabeth Lochley), lebo v 4 sérii ešte nebola.

Tak snáď mi nič nevypadlo. A snáď sa to všetko dá nejako pochopiť :)
[img][http://img151.imageshack.us/img151/9524/fan02hu2.png]http://img151.imageshack.us/img151/9524/fan02hu2.pnghttp://[/img]

Never run away from sniper, you will only die tired!

Příspěvek 12.10.2008 21:46:54
Tillion Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

To bych si dovolil nesouhlasit.
Toto je spoiler!!!:
Vlastně nic moc k tématu Londova konce neřekne. Spíš ještě trochu zmate za cenu částečného vyluštění Earth-Minbari war. U té Centaurské trilogie mě obrovsky překvapilo, že místo něčeho tak důležitého zfilmovali Legends of the Rangers. Divné.

Každopádně, co se týče těch knih. Částečně jsem už jejich děj vytěsnil z paměti, abych si co nejméně spoiloval. Pamatuji si jen hrubou kostru toho, co se stalo.

K SIL: Jak řekla Leja. Mělo to být 4x22... a ta Claudia odešla snad kvůli penězům čico.
FLASH
IF YOU LOVE
WOOKIES

Příspěvek 13.10.2008 01:41:18
noximo Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

Tillion píše:
a ta Claudia odešla snad kvůli penězům čico.

Odešla proto, že se v tom období, kdy se myslelo, že Babylon skončí, stihla upsat k jinému seriálu mimochodem zrovna tomu, z kterého odcházela Tracey Scoggins
STARGATE: PORTMOLIOR
14. díl nejdéle kontinuálně vycházející povídky
Naleznete zde:
http://www.sga-project.com/forum/viewtopic.php?p=80803

Příspěvek 16.10.2008 19:22:42
Pan Citron Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

Tak poslední díl Crusade za mnou a no škoda, že se nedotočilo. Rozhodně to mělo na to, alespoň se vyrovnat Babylonu. Prvních pět dílů bylo sice nic moc, ale pak mě to začalo hodně bavit. Nejvíc asi ten díl na tom Babylonu. Takový pěkný připomenutí "starých časů" :D .
ADRIC WILL FALL

PředchozíDalší

Zpět na Babylon 5