gmakov: Tak to je děsivé, v tom Zprávaři u tebe asi fakt bude nějaká černá magie

Mě se třeba dost líbil, ale příšel mi určitě ujetější, než Starsky. Já jsem třeba zase ještě neviděl Vybíjenou, asi jen posledních 20 minut, ale určitě chci napravit. A nesmím zapomenout na současný
Tropical Thunder!
Zrovna Iron Man u nás šel tak, že jsem mohl jít na něco, nebo na nového Indyho

Včera jsem viděl pro změnu něco od Kubricka. Kromě toho stačí asi dodat jména Nicholson a King - hlavní herec a autor předlohy. Film se jmenuje The
Shining, česky Osvícení nebo taky Záření. Je to vlastně dost tradiční děj o tom, že Nicholson má s rodinou přes zimu pohlídat hotel (jen oni; mimo sezónu) někde hluboko v horách a asi tušíte, co se zvrtne. Film si skutečně sympaticky na nic nehraje a během prvních pár minut nezávisle zazní asi čtyři historky o ukrutných masakrech, které se kdysi děly v okolí (když majitel laškovně říká, že hotel je postavený na indiánském pohřebišti, asi tušíte, jakého žánru ten film je).
Osvícení jsem si zprvu pustil v noci, což nebyl úplně dobrý nápad, protože asi po patnácti minutách jsem byl zplavený a držel se křesla a raději si to znovu pustil ráno.

A to se tam vlastně ještě nic nedělo. Stačilo, že Nicholson řekl tři věty a já se už děsil, nebo že jeho manželka snídala se synem a normálně si povídali, a já byl prostě mimo - opět říkám, celé to probíhalo normálně, až na lehké náznaky hudby a takové podivné detaily, které tomu daly ten děsivý nádech. Později to nicméně je už trochu repetetivní a ten děj myslím odhadnete od páté minuty filmu. Což nemění nic na tom, že vám později jde o to, co se postavám stane.
Zvuk/hudba hraje snad až klíčovou roli, neumím si představit, co by ten film byl té vtíravé úzkoslivé hudby (kdo viděl 2001, tak hudba ala Stargate sekvence hraje ve Shining snad celý film). S tím se váže, že film skutečně není o tom, že by tam chodil někdo v protáhlé masce a masakroval lidi. Prim hraje atmosféra, i když na krev samozřejmě po čase dojde. Právem je z toho filmu hned několik kultovních scén a hlášek.
Rozhodně tedy obecně - pokud je nějaký film kultovní, což Shining je, nebo vám lidé tvrdí, že vám změní život, tak na to zapomeňte a dívejte se na něho bez téhle znalosti, že prý je lepší, než produkce Bollywoodu. U Shining je tenhle odstum IMO nutností, jinak budete zklamáni.
PS. Původně jsem celé tohle oznámení chtěl jen napsal jako "All work and no play makes Ray a dull boy"

pak by to ale asi nenalákalo lidi, co to ještě neviděli.