Nevím, proč by měli vycházet vstříc lidem, kteří si za těch 14 let nenašli ke Stargate cestu. To by bylo podle mě trochu hloupý. Osobně mám naopak nejradši navazování na starší dějové linie a nedořešené zápletky. A řekl bych, že tohle taky drtivá většina fanoušků očekává.
Protože celou pointou formátu filmu je, aby stál na vlastních nohou. Jinak to není film, ale jen lépe financovaná episoda. Staré zápletky mohli řešit v SG-1, Atlantis, kde tu čem (a ano, stále mám ideu, že na řešení starých zápletek by se mohl udělat samostatný seriál, ale nešť), pominu-li, že i starou zápletku by šlo rozumně představit novým lidem. Vezmi si Star Wars a rolující text na začátku. Dokonce i Star Trekové filmy vycházely aspoň trochu vstříc nové krvi ("Tohle jsou Borgové, kybernetické formy života, bla bla bla"). Podobná expozice v Ark chybí skoro úplně a v Conti je jen částečně. Pokud někdo 11 let na SG seriály dlabal, jsou nové filmy nejlepší šanci ho upozornit, že o něco přišel (ponechám starnou polemiku o co). Takový První kontakt můžu pustit rodičům neznalým Treku, Continuum nebo Ark lidem bez znalosti SG ne.
OMG!

Teď mě kopla nostalgie...