Klenotka píše:
Raynore, řekni tohle mým rodičům do očí a dostaneš ránu. A to bez legrace. Srovnáváš nesrovnatelné.
Kdyby sem v roce 68 přijeli Američani, atd.
Ehe?
OK, takže všichni Rusové jsou zlí, jedí malé děti a měli by být vyhlazeni. Nebo tak nějak? Já se nepřu o to, že Putinova vláda není dobrá, ani se nepřu o tom, co nám okupací prováděli. Ani o tom, že je arogantní. Kromě toho, že to píšeš, jako by jsi to vztáhla na celý národ (to už snad dneska nedělají ani antiami na Novinkách), jsi nezareagovala vůbec na to, co jsem psal, a to, že nehledě na skvělou pomoc od US v formě pár letadel, víz a jejich náklonosti (která se mění podle volebních období a strategií těch kterých prezidentů) jsem pouze psal, že pokud by Rusko utáhlo kohoutky, můžeme se tady jít opravdu jen klouzat. Není to válečný akt (byť dopady by byly na nás stejně), lze to jednoduše zdůvodnit zvýšením cen a až nějaké směšné částky nebudeme platit, proud se zastaví. Víme, že už se to jinde stalo.
Nemám na mysli to, že by jsme jim měli pochlebovat, ale situace je taková, jaká je. Víme, že Putin (a ten ta jeho další loutka) používají plyn a ropu k vymáhání toho, co chtějí. Co jim my nebo USA uděláme, pokud by se rozhodli nám utáhnout během zimy plyn? Nic. Vyhlásí jim US kvůli nám válku? Ano, to by byla opravdu "výhra." Dohodli by jsme se s pomocí US za zády možná na nějakém potupném kompromisu a jeli s hlavou dolů dále.
Přítele si drž u sebe, nepřítele ještě blíže. Nejsme velmoc, aby jsme přímou kovbojskou diplomacií provokovali Rusko. Abych nebyl OT, tak s NMD to souvisí tak, že by podle mě měla být budována ve spolupráci s Rusy, protože jedinou alternativou je ji budovat proti vůli Rusů, nové kolo zbrojení, nová studená válka a pak nám hrozba fundamentalistů někde ze středního východu může být ukradená. Fundamentalistům nejde v bojí se Západem o nich jiného, než o moc. Tak to bylo každou válku a je to tak i tuto válku. Pokud se Západ rozkmotří nějak výrazně s Ruskem, pomůže to jedině fundamentalistům.
Takže pokud se NMD buduje proti hrozbě islámských fundamentalistů ale přitom nastartuje studenou válku s mnohonásobně silnějším Ruskem, tak to je opravdu parodie na promyšlenou strategii. Zapomínáte, k čemu vlastně ten raketový štít je.
Pokud byla cílem invaze do Iráku ropa, pak to bylo velice hloupé proto že už teď jsou náklad na celou věc vyšší, než kolik je celé ropy v Iráku
To ale není argument proti, to může pouze vypovídat o tom, že US okupaci podcenili - čemuž shodou okolností všemu po pěti letech napovídá.
Spíše hrozí, že nějaký takový vojenský reživ, jako byl ten Saddámův, je teroristům prodá za tučnej balík a ti to pak odpálí uprostřed milionovýho mesta.
Proti tomu nám ale jaksi NMD nepomůže.
Nemluvě o tom, že tady zmiňujete špinavou bombu. To je sice pěkné - ale jak ta souvisí s balistickými střelami?