Ralen píše:
Lucish.ktf:
k zaprvé: takže subprostor tedy neni dalšim rozměrem našeho vesmíru, ale něco uplně jnýho? Aha tak to jsme teda opravdu mluvili o něčem jinym.
Subprostor opravdu není dalším rozměrem našeho vesmíru, subprostor sám (stejně jako naše realita) je definován rozměry. Rozdíl je ten, že naše realita je definována čtyřmi rozměry z existujících 11ti (podle teorie superstrun), z čehož podle výpočtů vyplývá, že někde mezi zbývajícími sedmi se ukrývá subprostor. My dnes nejsme schopni určit, kde, a nejsme ani schopni určit, kolika rozměry je definován - je samozřejmě pravděpodobné, že není definován jedním, dvěma, ani třemi rozměry, rovnice však naznačují, že není definován ani kýženými čtyřmi rozměry. A tudíž, pokud má např. rozměrů pět nebo šest (i to je možné), je potřeba pro jeho definici vytvořit novou teorii, která by nám napověděla víc o jeho vlastnostech, popř. ukázala, co se stane, vstoupí-li do něj objekt, který je v základu definován jiným počtem dimenzí.
Ralen píše:
k zadruhé: tím 4D jsem myslel 4 prostorové dimenze, mluvil jsme jen o prostorových dimenzích (což jsem zapomněl napsat), čas sem nebral v úvahu.
Pokud jsi mluvil jen o prostorových dimenzích, pak máš samozřejmě pravdu, že žijeme ve třech rozměrech, problém je v tom, že v komplexní fyzice není možné čas oddělovat od ostatních rozměrů, jak už jsem psala. Je to proto, že by se tím porušily některé fyzikální zákony a vytvořené vzorce by přestaly fungovat - např. zkus dodržet Heisenbergovy zákony bez toho, abys do rovnic dosadil čas: ty rovnice můžeš v tu chvíli zahodit, protože bez této proměnné nedojdeš nikdy k výsledku.