Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie SG v Reálu

SG v Reálu

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

Byli by jste rádi kdyby SG opravdu existovala

Ano
180
91%
Ne
18
9%

Celkem hlasů : 198

Příspěvek 23.3.2008 22:22:42
Vahisht Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Odpověď na henzisovu otázku:
Nn, to jsou rozměry našeho prostoru.
Rozměrů je 11, z toho je 1 čas, 3 jsou osy z,y a x, a zbylých 7 nedokážeme identifikovat (pár z nich může být hyperprostor :wink: )

Lucish.ktf : myslíš že to co říkám je správně :wink:

Příspěvek 24.3.2008 09:10:30
Dark Angel Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

2henzis: Jo díky, já jsem právě věděl jenom o těch třech, ten čas jako čtvrtá dimenze mě vůbec nenapadl :oops:
EDIT: tak teď mě Vahisht docela zmátl, když už jsem se smířil se čtyřmi místo třemi tak se jich tu objeví 11 :cry: a já pořádně nevím co si o tom mám myslet :)
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.

Mé Povídky ZDE

Příspěvek 24.3.2008 09:24:05
henzis Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Vahisht: tak jsem to myslel, ale ty si to řekl líp.

Příspěvek 24.3.2008 10:53:07

Odpovědět s citací

Dík, akorát furt nevíme, co to jsou ty dimenze... každopádně my máme 4

Příspěvek 24.3.2008 12:13:23
Kaithlin Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Lucish.ktf: Aa, fyzik se projevil :D Jak jsme se tůhle bavili - určitě tu "svojí" teorii všeho vymyslíš a bude určitě zahrnovat i tohle, že? Tak vzhůru do toho!!

Podle mne by to bylo zajímavé cestovat bránou na jiné planety, ale pochybuji, že by všechny mise končili dobře jako v SG... Z jiného hlediska by to bylo výhodné - lidé by poznali nové kultury, jak se žije někde jinde a kdyby viděli, jak si sebe jinde váží, možná by se rozmysleli nad válkami. I když v téhle době... :roll:
[img][http://thescifiworld.net/img/avatars/stargate/avatars_forum/stargate_avatar_forum_219.jpg]http://thescifiworld.net/img/avatars/stargate/avatars_forum/stargate_avatar_forum_219.jpghttp://[/img]

Příspěvek 24.3.2008 12:30:33
Lucish.ktf Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ralen píše:
Dimenzí jsme nemyslel jinou realitu, ale jiný rozměr. Červí díra funguje na tom principu, že prochází jiným rozměrem než těmi běžnými třemi a v onom rozměru může být vzdálenost mezi objekty jiná. Pokud jsi v normálním prostoru, tak jsi v třech prostorových rozměrech (nazvěme je třeba prostory 1. 2. a 3.), taková červí díra pak může být v rozměrech 2. 3. a 5. - čili je pořát ve 3D.
A to co by se stalo, kdyby se předmět z 3D prostoru nacházel v 4D prostoru je celkem jasný - síly (gravitace, em. síla atd...) by místo s třetí mocninou vzdálenosti klesaly se čtvrtou, což by vedlo k zániku běžné struktury hmoty (atomů atd...)

Ja kříkám, mluvíš tu o něčem jiném než já.

Tak za prvé červí díra a její dimenzionální podoba se řídí jinými pravidly než podoba subprostoru. Co se týká červí díry, máš pravdu v označení prostorových rozměrů (jen bych je nazvala spíš x, y, z vzhledem ke kvadratickému grafu), ale subprostor se sám o sobě skládá z jiných dimenzí než jsou základní čtyři. Veškeré soudobé výpočty prokazují, že se jedná o samostatně fungující prostor na prostoru našem do jisté míry nezávislý a řídící se vlastními zákony. V současné době je subprostor v rámci teorie superstrun definován Hamiltonovou rovnicí pro relativistické zobecnění, která ho jasně vyděluje z našich čtyř dimezní (chceš-li rozměrů) a určuje mu jeho vlastní podobu v rámci všech 11 dimenzí. Pokud potom pro přesnější definici subprostorových vlastností užijeme Kleinovu Gordonovu rovnici, zjistíme, že vlastnosti platné pro náš "prostor" jsou irelevantní. Pomocí S-matic lze samozřejmě odhadnout chování volné částice v takto defnovaném poli (subprostor), nicméně mamtematicky se jedná o velmi nepřesný odhad vzhledem k tomu, že nemůžeme do matice dosadit definované funkce subprostoru, protože je neznáme. Výsledek je ten, že nevíme, co se přihodí částici vstupující do této formy prostoru.

A za druhé, co se týká života ve 3D a 4D prostoru, máš samozřejmě pravdu, že do veškerých obecných rovnic je dosazována třetí mocnina - to je ale proto, že se jedná o rovnice prostorové a jsou tam tedy dosazovány prostorové dimenze - čtvrtá dimenze - čas - totiž například na gravitaci nemá žádný vliv. Což ale samozřejmě neznamená, že bychom žili ve třech rozměrech - žijeme ve čtyřech rozměrech, jen ne všechny rozměry se vždy účastní fyzikálních interakcí, není proto důvodu zbytečně připisovat jejich funkci do vzorců.

Příspěvek 24.3.2008 12:45:51
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Lucish.ktf:

k zaprvé: takže subprostor tedy neni dalšim rozměrem našeho vesmíru, ale něco uplně jnýho? Aha tak to jsme teda opravdu mluvili o něčem jinym.

k zadruhé: tím 4D jsem myslel 4 prostorové dimenze, mluvil jsme jen o prostorových dimenzích (což jsem zapomněl napsat), čas sem nebral v úvahu.

Příspěvek 24.3.2008 12:56:16
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Vahisht píše:
Dík, akorát furt nevíme, co to jsou ty dimenze... každopádně my máme 4

Dimenze (nebo chceš-li rozměr) je fyzikální vlastnost vektorového prostoru. Pro zjednodušení: např. bod je 0D prostor (nula-dimenzionální), jelikož v prostoru nemá bod žádné rozšíření a tudíž žádné vlastnosti. Je možné si také bod představit jako vektor s nulovou délkou. Dále jakákoli přímka či úsečka je objektem 1D (jednorozměrným), protože jediná vektorová vlastnost, která ji definuje, je délka. Papír je 2D prostor, protože pro definici jeho podoby nám postačí dvě dimenze (dva rozměry), a to výška a šířka (ve skutečnosti má i papír hloubku, byť v desetinách milimetru, ale pro příklad to postačí). Pro definici krychle nebo jakéhokoliv jiného trojrozměrného objektu jsou potřeba dimenze tři, totiž výška, šířka a hloubka. Naš prostor pak, naše realita, se skládá ze čtyř dimenzí, kde tři jsou prostorové (šířka, výška a hloubka) a čtvrtým rozměrem je čas, který určuje směr, jakým se pohybuje pozorovatel. Bez času nelze náš prostor definovat uceleně - i proto nazýváme naší realitu "časoprostorovým kontinuem", což jasně ukazuje, že čas od ostatních tří dimenzí nelze oddělit.
Samozřejmě pro uplatnění ve vzorcích není vždy potřeba užívat všechny čtyři rozměry (pro definici gravitace není potřeba do vzorce dosazovat čas, protože na gravitaci nemá vliv, úplně stejně, jako do vzorce výpočtu doby, za jak dlouho se uvaří vejce, není potřeba dosazovat ostatní tři prostorové rozměry, protože na výsledek jednodušše nemají vliv), nicméně v komplexní fyzice není možné všechny čtyři rozměry oddělovat - definice časoprostoru by se tím stala neúplnou, protože ve vzorcích zabývajících se makro-fyzikálními i kvantovými objekty by tak chyběla jedna z funkcí.

Příspěvek 24.3.2008 13:08:15
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ralen píše:
Lucish.ktf:

k zaprvé: takže subprostor tedy neni dalšim rozměrem našeho vesmíru, ale něco uplně jnýho? Aha tak to jsme teda opravdu mluvili o něčem jinym.

Subprostor opravdu není dalším rozměrem našeho vesmíru, subprostor sám (stejně jako naše realita) je definován rozměry. Rozdíl je ten, že naše realita je definována čtyřmi rozměry z existujících 11ti (podle teorie superstrun), z čehož podle výpočtů vyplývá, že někde mezi zbývajícími sedmi se ukrývá subprostor. My dnes nejsme schopni určit, kde, a nejsme ani schopni určit, kolika rozměry je definován - je samozřejmě pravděpodobné, že není definován jedním, dvěma, ani třemi rozměry, rovnice však naznačují, že není definován ani kýženými čtyřmi rozměry. A tudíž, pokud má např. rozměrů pět nebo šest (i to je možné), je potřeba pro jeho definici vytvořit novou teorii, která by nám napověděla víc o jeho vlastnostech, popř. ukázala, co se stane, vstoupí-li do něj objekt, který je v základu definován jiným počtem dimenzí.

Ralen píše:
k zadruhé: tím 4D jsem myslel 4 prostorové dimenze, mluvil jsme jen o prostorových dimenzích (což jsem zapomněl napsat), čas sem nebral v úvahu.

Pokud jsi mluvil jen o prostorových dimenzích, pak máš samozřejmě pravdu, že žijeme ve třech rozměrech, problém je v tom, že v komplexní fyzice není možné čas oddělovat od ostatních rozměrů, jak už jsem psala. Je to proto, že by se tím porušily některé fyzikální zákony a vytvořené vzorce by přestaly fungovat - např. zkus dodržet Heisenbergovy zákony bez toho, abys do rovnic dosadil čas: ty rovnice můžeš v tu chvíli zahodit, protože bez této proměnné nedojdeš nikdy k výsledku.

Příspěvek 24.3.2008 13:11:46

Odpovědět s citací

A je to tady, mám v tom zmatek...

Příspěvek 24.3.2008 13:17:57
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Vahisht píše:
A je to tady, mám v tom zmatek...

Promiň, to jsem vážně nechtěla..

Příspěvek 24.3.2008 13:36:50
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Lucish.ktf: Můžu se zeptat co děláš/kde studuješ? Já si totiž myslím že nejsem zas takový dřevo, ale občas je tvůj výklad na mě vážně trochu moc odborný, že se v něm i trochu ztrácím, ačkoliv na druhou stranu myslím, že už jsem ty dimenze trochu i pochopil :D
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.

Mé Povídky ZDE

Příspěvek 24.3.2008 13:37:29

Odpovědět s citací

Lucish: Né že bych v tom neměl zmatek pořád, akorát, takže dimenze a rozměry jsou jedno a to samý?

Příspěvek 24.3.2008 13:42:57
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Dark Angel píše:
Lucish.ktf: Můžu se zeptat co děláš/kde studuješ? Já si totiž myslím že nejsem zas takový dřevo, ale občas je tvůj výklad na mě vážně trochu moc odborný, že se v něm i trochu ztrácím, ačkoliv na druhou stranu myslím, že už jsem ty dimenze trochu i pochopil :D

Studuju kvantovou mechaniku na jaderce v Praze (FJFI ČVUT).
Naposledy upravil Lucish.ktf dne 24.3.2008 13:47:53, celkově upraveno 1

Příspěvek 24.3.2008 13:47:05
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Vahisht píše:
Lucish: Né že bych v tom neměl zmatek pořád, akorát, takže dimenze a rozměry jsou jedno a to samý?

Výraz dimenze vlastně může znamenat dvě věci:

1) pokud hovoříš o rozměrech prostoru, potom je je rozměr totéž co dimenze: trojrozměrný prostor = 3D prostor = trojdimenzionální prostor. V tomto smyslu je to totéž, jen s tím rodílem, že rozměr je české slovo a dimenze je slovo anglického původu

2) v alternativní fyzice může ale výraz dimenze ještě znamenat jinou verzi reality - třeba když hovoříš o paralelních vesmírech, můžeš použít výraz paralelní dimenze nebo paralelní realita.

Nicméně to, o čem se tu celou dobu bavíme, jsou dimenze = rozměry našeho vesmíru, prostoru, ve kterém existujeme, tedy možnost 1.

Příspěvek 24.3.2008 14:07:54
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

kvantová mechanika na jaderce - mno tak to potom chápu, že já nemůžu rozumět výkladu profesionála....alespoň ne úplně..

Mé Povídky ZDE

Příspěvek 26.3.2008 21:33:02

Odpovědět s citací

Já tohle předvést o fyziku (jsem na ZŠ) tak naší učitelce klepnu Pepka.

Ale k topicu

Jen mě tak napadlo, když Lucish říkala, že jakákoliv částice může za horizontem událostí projít jako pozitron nebo jakákoliv jiná částice, kdyby se všechno přeměňovalo jenom na pozitrony, tak by z toho byl docela dobrej stroj na povznesení... :D

Příspěvek 26.3.2008 21:38:18
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Možná mi něco uniklo, ale co maj pozitrony společnýho s povznesenim?

A i tak brána transportuje energii ne částice (čili ani pozitrony)

Příspěvek 26.3.2008 23:25:04
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Dark Angel píše:
kvantová mechanika na jaderce - mno tak to potom chápu, že já nemůžu rozumět výkladu profesionála....alespoň ne úplně..

No, díky, ale já ještě zdaleka nejsem profesionál a hodně dlouhou dobu nebudu. Fyzika, to je studium na celý život, a pokud by se kdokoliv z vás chtěla přidat, budete vítáni - vědci totiž dneska začínaj bejt docela ohroženej druh :D

Příspěvek 26.3.2008 23:28:36
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Vahisht píše:
...jakákoliv částice může za horizontem událostí projít jako pozitron nebo jakákoliv jiná částice, kdyby se všechno přeměňovalo jenom na pozitrony, tak by z toho byl docela dobrej stroj na povznesení... :D

No, vtip je v tom, že druhů částic je velká spousta a my nejsme schopni určit, která částice se promění v jakou. Nejsme dokonce ani schopni určit, jaké procento částic se dostane ven zpoza horizontu událostí.

P.S. Taky nějak nechápu, jak souvisejí pozitrony s povznesením?

Příspěvek 26.3.2008 23:29:59
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ralen píše:
A i tak brána transportuje energii ne částice (čili ani pozitrony)

Jen doplním takový detail: brána sice transportuje energii, ale transportuje ji ve formě kvant energetické stopy, do kterých jsou vtisknuty vlastnosti částic.

Příspěvek 26.3.2008 23:53:32
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Lucish.ktf píše:
No, díky, ale já ještě zdaleka nejsem profesionál a hodně dlouhou dobu nebudu. Fyzika, to je studium na celý život, a pokud by se kdokoliv z vás chtěla přidat, budete vítáni - vědci totiž dneska začínaj bejt docela ohroženej druh :D

No uvažoval sem že tam dám přihlášku (brali bez přijímaček), ale nakonec sem se rozhod pro biologii. :)

Lucish.ktf píše:
Jen doplním takový detail: brána sice transportuje energii, ale transportuje ji ve formě kvant energetické stopy, do kterých jsou vtisknuty vlastnosti částic.

Ale to nejsou hmotný částice ne? spíš něco jako fotony?

Příspěvek 27.3.2008 00:49:59
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ralen píše:
Ale to nejsou hmotný částice ne? spíš něco jako fotony?

Částice jsou vždycky hmotné, ale některé částice mohou mít nejenom vlastnosti částic, ale i vlastnosti vln - to jsou třeba zrovna fotony. Za určitých podmínek se fotony chovají jako částice, za určitých se ale chovají jako vlna. Já jsem ale měla na mysli to, že částice vstupující do brány jsou "přeměněny" v energetickou stopu, která pak bránou putuje na druhou stranu. Nicméně už jen samotnou přeměnou vtisknou ony částice do energetické vlny své vlastnosti - což už bylo jistým způsobem ověřeno i experimentálně při pozorování neutrin rozpadajích se při styku s molekuly vody. Háček je v tom, že energie (ať v jakékoli formě) nemůže mít žádné osobité vlastnosti, protože sama není nositelem. Takovým nositelem jsou vždy částice, které ale mohou být skryty v podobě kvant, která mají jak vlastnosti vln, tak částic...

EDIT - tenhle příspěvek jsem psala skoro v jednu ráno, takže je to asi trochu nesrozumitelné, že? No, já to pak vysvětlím kdyžtak znovu a líp někdy za denního světla... :D

Příspěvek 27.3.2008 12:42:58

Odpovědět s citací

No, já jsem to myslel trochu nereálně.
Vim, že se ta částice nemusí proměnit zrovna v pozitron, ale kdyby se proměnily všechny.
Navíc, k těm pozitronům a povznesení. Povznesení znamená, že žijete jako čistá energie. A pozitrony jsou energeticky +

Příspěvek 27.3.2008 15:28:03
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Lucish.ktf píše:

Jop já jsem uvažoval, když jsem odcházel ze základky, o tom, že bych se věnoval fyzice, ale nějak ji ted díky profesorce nemusím, ptž ona neumí pořádně látku vyložit a navíc jsme už asi 5 měsíců pozadu. Tak jsem se přesměroval spíš k matice a chemii... ještě uvidím, kde skončím....

Mé Povídky ZDE

PředchozíDalší

Zpět na Technologie