Tak jsem si počkala na finální verzi, DVD rip a co můžu říct? Viděla jsem, prošumělo, stačilo
Teda takhle, SG1 mě přestala bavit někde na začátku 10. řady, když se změnila v sebeparodii, ale tohle byla vlastně taková solidní epizoda 9. série. Trojepizoda, spíš.
Jako ostatní, byla jsem unešena hudbou. I jsem nepatrně nadskakovala při úvodních titulcích, při přeletu přes hory za zvuků té staré dobré SG1 znělky, opatřené chorály.
Vala s Danielem byli super, jen je škoda, že tam s nimi byla jenom jedna scénka. Pochopitelně to, že měli vztah v Unending zanechalo divnou pachuť. Scénáristi prostě ze vztahů vždycky vykličkují tímhle způsobem a já si myslím, že by to tomuhle filmu dodalo šťávu.
Paradoxně jedna z nejlepších postav pro mě byl Tomin. I jeho scéna s Teal´Cem, který mluvil o vině a odpuštění, byla super. Nikdy mě nenapadlo, že to Teal´C ještě takhle cítí, ale nejspíš to tak je. A taky se z Tomina vyklubal docela pohledný chlap
Souhlasím s Tar-arou, že Daniel v cele, kdy tam ležel naštvaný a zoufalý, byla super.
Z Antiků pomohla jen Morgana, a to jen kvůli tomu, že ji vykopli. Copak ty lamy antický nikdy nepomůžou

Tohle je už směšné, vždyť je to jejich nepořádek, který lidi uklízí.
Ta zápletka s Replikátory mi přišla upřímně řečeno trochu zbytečná. Totiž, celý film by se mohl v podstatě odehrávat na planetě, kde Daniel/Tomin/Vala/Teal´C hledají Archu. Vypadalo to, jakoby museli nutně pro Sam a Cama něco vymyslet, aby je to zaměstnalo. Tak jim dejme další lamu z IOA na odstřel.
Ale zajímavý byl nápad s tím replíkem přisátým k tomu..no, IOA chlápkovi, a jak z něj pak zbyla ta kostra. Trochu přehnané, ano, ale kupodivu na SG docela vynalézavé. Mitchell vlastně půlku filmu strávil mlácením se IOA replíkem, což je škoda.
Mitchell velící lodi byl zajímavý tah. O velení SG1 se dělil s Carterovou a v podstatě nikomu nevelel (sám to v jedné epizodě říkal). To, že to velení nedostala Sam mi připadá jako taková krkolomná cestička k její "velící" (úvozovky jsou na místě) pozici na Atlantis. I když mám trochu hokej v posloupnosti, tak i když na závěr procházeli bránou, tak to byla spíš symbolika než cokoliv jiného.
Docela mě překvapil ten nápad s Archou a jak nakonec fungovala. Nebyla to vyloženě zbraň, ale nástroj k tomu, jak ukázat lidem pravdu. Ovšem způsob, JAK ji uvedli v činnost byl směšný a dost přehnaný. Ale tak beru to tak, že to museli rychle ukončit. Adria byla v celém filmu jen pár minut, promrhané prázdnými hovory s Valou, které nefungovaly ani v seriálu. Ale Adria byla super, škoda, že jí nebylo víc.
Fakt, že "největšího nepřítele" v podstatě zabili mimo záběr na konci 10. řady jen tak mimochodem komentovat nebudu. Jako divák SG si na to asi musím zvykat
Teal´C a jeho hrdinná chůze přes hory s dírou v zádech, asi jako Tar-ara - po Talionu mě to z míry nevyvedlo a nakonec to zranění nebylo tak velké. A koneckonců, nedostal se až do cíle a musela mu pomoct Morgana
Jéé, to je zase dlouhé a nikdo to nebude číst. Tak to asi stačí

Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.