Tak já bych se taky držel spíše při zemi a vynechal bych šílenosti typu bude to Teyla, Rodney, Teal'c nebo někdo z bývalé SG1čky. Spíš by se měli držet postav co už jsou v seriálu nebo se tam alespoň už objevily. Nevím proč ale po "odchodu" Elizabeth se na velitelském postu vytvořilo takové prázdné místo, které se zatím nepovedlo zaplnit. Nic proti Amandě ale jako velitel mi prostě nesedí, nemá na to povahu. A navíc Atlantis podle mě potřebuje "kvalitního" velitele jako sůl.
Teď k jednotlivým návrhům.
Caldwell: Osobně bych se asi taky nejvíc přikláněl k němu. Hodnost i zkušenosti by na to měl, přeci jen v Pegasu už nějaký ten pátek byl. Bohužel to má nevýhodu v tom, že by jsme přišli o velitele jedné z lodí, takže asi zůstane na Daedalovi.
Ellis: Další můj kandidát po Caldwellovi. Nechápu proč by ve velení civilní expedice nemohl být voják, jak tu psal někdo ze začátku. Ellis má prostě svůj styl, charakterově by mi asi nejvíc pasoval na velitele. Nehodlá se zabývat tunou zbytečností okolo ale dělá přímočará rozhodnutí. Jenže kvůli tomu se na něj lidi koukají skrz prsty. Ke svojí smůle si dovolil sjet Rodneyho, i když z mého pohledu oprávněně. Místo toho aby seděl na zadku a čekal až někdo vymyslí nějaký zázračný způsob jak zastavit replikátory, chtěl začít řešit problém hned. Taky nevím proč by měl být jako voják jen "slepá ovce" přijímající rozkazy od IOA, jak tu psala Klenotka. Že je voják, neznamená, že automaticky udělá co mu kdo řekne ...
John: Kdyby se stal velitelem Sheppard, tak bych se obával toho co se stalo v osmé řadě SG1, kdy Jacka povýšili. Prostě by to tak nějak nebylo ono. On sám by asi taky do velení nechtěl. V týmu sice nemusí být 4 lidi, jak se tady říkalo ale osobně bych se nechtěl dožít toho aby na mise chodila skupinka Teyla, Ronnon a Rodney

Možná kdyby se k týmu přidal Lorne ...
Mc'Kay: Pokud vím, tak zodpovídá za vědeckou sekci a cpát ho do velení by byla hloupost. Kdyby se dostal do velení, tak by se už nemohl věnovat svojí práci. Nebo teoreticky mohl, jsme přeci v SG kde jeden člověk zvládne všechno. Jenže to už by byla vyloženě "one man show" kdy superman Rodney velí městu, zatím co v laboratoři pracuje na nějakém "spešl" antickém vynálezu a ještě si občas stihne jen tak odskočit branou na nějakou misi ...
Radek: Zbožné přání všech českých fanoušků, bohužel nesplnitelné. Proč? Když ani po třech (a půl) sezónách nemá ani jméno v úvodní znělce vedle regular castu, tak pochybuju, že by mu dali nějakou vážnější roli.
Woolsey: Ten se hodí maximálně tak do IOA ke svému papírování. Spíš než velitel je to typický "šťoural", rektální alpinista, kariérista a "workholik" který udělá cokoliv jen aby se zavděčil nebo mohl naleštit kliku tomu nad sebou. Dostat se do velení Atlantis by byla spíš jeho noční můra.
Teyla nebo Ronnon: Pochybuju, že by se někdo z nich mohl dostat do velení. Můžete namítat, že na Atlantis už nějakou dobu jsou ale jejich velení má asi takovou pravděpodobnost, jako že se někdy Teal'c dostane do velení SGC

. Už vidím jak svěří velení expedice někomu kdo není ze Země. Jsme snad v Andromedě, kde kapitán "naivka" Dylan Hunt dává dohromady svoje "Společenství" ?! Teyla hrdinná velitelka Atlantis spojující národy Pegasu proti Wraithům ... Dejte pokoj, jede snad někdo ze scénáristů na LSD?
Teal'c : Viz. výše.
Kdokoliv další z SG1: Taky nepravděpodobný. Aneb vyšoupneme jednu SG1 hvězdu a dáme tam další, nikdo si ničeho nevšimne ...