Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Hlavní News comments SGA-PROJECT.COM 23.1.2008 - Prosba o Bránu

23.1.2008 - Prosba o Bránu

Všechny komentáře ke staršímu webu, který byl zrušen roku 2016

Příspěvek 26.1.2008 11:32:44
henzis Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Martik píše:
Ceske televize podporuji omezenost ceskych divaku, to je smutne :shock:

Tohle myslíš vážně? Co lidi co s jakehokoliv důvodu nestihají či nemužou číst tiulky?? Většina obyvatel podboruje dabing proto to dělají.

Příspěvek 26.1.2008 12:14:20
Zizi Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Dobre. Nechcela som sa zapojiť do tejto debaty, ale musím.
Ja rada sledujem seriály v originálnom znení s titulkami, pretože ich môžem vidieť hneď keď sú ešte nové a pretože niekedy ten daging vážne všetko pokazí a ešte jeden dôvod je - stargate mi pomohla s rozšírením slovnej zásoby v mojej chabej angličtine :)
Ale na druhej strane k SG-1 som sa dostala práve vďaka TV Nova. Brat ma to nútil nahrávať, keď bol v škole a jedného dňa som si to pozrela a bum, zostala som závislá. SG-1 mala podľa mňa dosť dobrý dabing a vlastne až siedmu sériu som videla prvýkrát v originálnom znení. Dobre možno by sme dabingom prišli o Zelenkove hlášky, ale sú ľudia s obmedzením prístupom na net, alebo nemajú aj v dnešnej dobe pokročilej techniky doma internet a sú odkázaní na herne prípadne hodiny informatiky v škole, kde je niekedy dosť veľký problém stiahnuť si čo i len jednu MP3 a nieto ešte celú epizódu seriálu - verte mi, viem o čom rozprávam (staré zlé časy). Takže s týmito ľuďmi sympatizujem.
Dabing by naozaj mohol pomôcť rozšíriť Atlantis medzi novým nadšencou, ale zas nejaký extrémny príval nečakajme. V mojom okolí poznám len minimus SG fanúšikov (bratia a ich kamaráti) z toho je minimum napr. dievčat (poznám okrem mňa až jednu moju bývalú spolužiačku)
Takže ak by Nova začala vysielať Atlantis bol by to skvelý poobedný oddych. Aj keď ja by som bola za, keby to začali vysielať začiatkom leta, prípadne v priehu júna, lebo počas roka som na internáte a novu tam nechytáme :(.

PS: Ešte jedna pripomienka k dabingu: Nech zostanú Whraiti Whratmi a nie ako to bolo v Pegasus Project, že ich preložili ako Prízraky
I´m damn proud member of SheppofilclubObrázek
[img][images/thumbs/Zizi_sga-pbannerupr.jpg]http://i195.photobucket.com/albums/z158/Zitulik/sga-pbannerupr.jpg[/img]

Příspěvek 26.1.2008 12:20:36
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

VÁŽNĚ SE TU TEN WRAITH MUSÍ POŘÁD OPAKOVAT?!!!To je snad za trest lidi,zkuste si pročíst topic o dabingu,tam to chudák Markus vysvětluje pořád a ne!furt se najde někdo!
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 26.1.2008 12:26:25
Zizi Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Geser: Prepáč, nechcela som tu znovu do niečoho rýpať. Len mi zrovna toto zostalo v pamäti. Tak sa ospravedlňujem.
[img][images/thumbs/Zizi_sga-pbannerupr.jpg]http://i195.photobucket.com/albums/z158/Zitulik/sga-pbannerupr.jpg[/img]

Příspěvek 26.1.2008 12:27:59
Markus Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Martik: Ty se mi snad zdáš. A kdo jsi, že budeš diktovat celé republice, jaký jazyk se mají učit? Představ si, že jsou i lidé, které angličtina nijak zvlášť nezajímá. Dabing je možnost, ne povinnost. Já ho mám rád, ne proto, že bych byl "omezenej", jak jsi barvitě napsal, ale protože mám češtinu rád a opravdu si užívám, když můžu slyšet svoje hrdiny mluvit česky. To neznamená, že se na originál nepodívám. Oboje má svoje kouzlo. Ale miluju týpky jako jsi ty, kteří by chtěli rozhodovat, co je pro všechny lidi nejlepší. Když ten originál tak miluješ a dabing nenávidíš, tak se na něj nedívej, ale nemáš žádné právo odsuzovat ty, kteří z mnohých důvodů mají dabing raději. Copak když dyslektik nestíhá titulky a tak se podívá s dabingem, tak je omezený?! Když někdo špatně vidící (ano, představ si, že jsou i tací lidé) se raději podívá s dabingem, tak je také omezený? Příště než něco napíšeš, tak si to laskavě rozmysli... :?

Zizi: To máš těžké, já jsem zase pro Přízraky, protože to vystihuje jejich podstatu a když se na to amík dívá, tak taky neslyší nic neříkající Wraith, ale Přízrak. Takže já jsem rozhodně pro překlad. Jenomže už si umím představit, kdyby to přeložili, jaká se na dabing zase snese kritika... :roll:

Příspěvek 26.1.2008 12:34:16
Zizi Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Markus: Ja osobne by som Atlantis sledovala aj s tými Prízrakmi :), ale vieš, sila zvyku z angličtiny - Wraith znie hrozivejšie :D.

Příspěvek 26.1.2008 12:42:25
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Zizi: Tak to mě těší, že by jsi se dívala stejně. Spousta lidí by uslyšela Přízrak a už by se nedívali, což naprosto nechápu. Překlad je naprosto správný a jen kvůli tomu, že když někdo Atlantis začal překládat špatně s Wraithama, tak to neznamená, že jsou překladatelé SG hrozní. Navíc o tomhle rozhodli fandové, kteří se podíleli na dabingu SG-1 a ne dabingové studio Novy, jak by si spousta lidí ráda myslela. :wink:

Ale jestli se chceš bavit podrobně o dabingu, tak se koukni sem:
http://www.sga-project.com/forum/viewtopic.php?t=5100

Tady jsem Přízraky-Wraithy probíral mnohokrát a dost lidí jsem přesvědčil, že by se to mělo do dabingu přeložit. Tak třeba přesvědčím i tebe. Nenech se mýlit, já jsem samozřejmě také zvyklý na Wraithy, ale to neznamená, že nebudu chtít jejich překlad... :) Ale to už jsme hodně off-topic, tak se omlouvám. :oops:

Příspěvek 26.1.2008 13:51:57
Zizi Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tak teda dobre. Ja sa k boju za Atlantis pripojím. Je to dobrá vec a aspoň spravím niečo pre iných ľudí. A možno Novu odmäkčí medzinárodný záujem :D

Příspěvek 26.1.2008 15:18:56
šAshrak Uživatelský avatar
Administrátor
Administrátor

Odpovědět s citací

Martik píše:
Slysel jsem, ze v severskych zemich (myslim ze treba ve Svedsku) skoro nic nedavaji v dabingu, jen titulky. Ucinny prostredek, jak naucit lidi mluvit cizimi jazyky.

No jo ale v severskych zemich se uci anglicky uz od skolky, a kazdy, myslim naprosto kazdy umi anglicky natolik aby titulky pouzival jako opernou berlicku, kdyz nerozumi nejakemu slovu nebo tak ... coz u nas jeste neni ten pripad.
The Lost Doctors

Není to úchylný, je to jen Pomeranč.
-Charlie Crews

Příspěvek 26.1.2008 17:40:12
Martik Airman
Airman

Odpovědět s citací

Markus : A ty jsi kdo, ze mi budes urcovat, jake mam mit nazory? Nebo se to tu nesmi, napsat svuj nazor na dany topic? Navic, z ceho jsi poznal, ze nemam rad dabing? O tom, co mam nebo nemam rad, jsem nepsal. Ja jen napsal svuj nazor k danemu topicu a ze je smutne, ze ceske televize nepodporuji uceni cizich jazyku. A nerad mi, kdy a nad cim mam premyslet, vubec se nezname, takze nedokazes posoudit, co a kdy delam a proc to delam.

Zacinam mit pocit, ze jste stejne nesnasenlivi, kdyz vam nekdo saha na modlu, jako kdokoliv jiny. Diskuze je od slova diskutovat, ne?

Příspěvek 26.1.2008 17:55:16
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Martik a ty jsi kdo? Ty asi nevstaváš brzo rano jinak by si tam viděl že tam davají i lekce cizích jazyků.
Kdybys tu hodil častěji tak bys ses nemusel ptát co je markus zač, protože bys to věděl. Ano je to tu o diskuzi a vyvracíme ti tvé názory protože tvrdit o někom že je obmezený protože má raději dabing než filmy z titulky svedčí něco o tobě. Televize se většinou podrobuje většině a ti chcou filmy seriály s dabingem a pokud ti to nevyhovuje tak se na to nedivej.

Příspěvek 26.1.2008 18:27:38
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Martik: Kdyby jsi mě znal, tak bys věděl, že jsem velice tolerantní člověk. Ale k čemu tolerantní nejsem, tak to je netolerance. A pokud někdo není schopen uznat, že pro tisíce a tisíce lidí je dabing potřeba a chtěl bys je převychovávat násilím na angličtinu, tak k tomu prostě tolerantní být nemůžu. A jak již poznamenal henzis, tak tvoje zmínka o omezenosti lidí, kteří sledují pořady s dabingem se opravdu nedá nazvat "tvým názorem", ale spíš už vyloženou urážkou. Já mám dabing raději než originál a nijak "omezenej" si určitě nepřipadám, protože když se chci podívat na něco v originále, tak si to prostě seženu. Obráceně to tak nefunguje. Buď se to odvysílá s dabingem v TV (když beru seriály) a nebo se to nikdy nenadabuje. A když se budu chtít nějaký jazyk naučit, tak se ho začnu učit dobrovolně a nepotřebuju do sebe hustit pořady v originále s titulkama. Dle mého má mít člověk právo si vybrat, jestli je mu milejší to či ono. A pokud by se zrušil dabing a běhalo by vše v originále, tak by mě to omezilo na svobodě si vybrat co mám raději. A to by se mi tedy vůbec nelíbilo. Zhruba řečeno. :wink:

A co se týče severských zemí, to je zcestný argument. Tam snad ani dabing nikdy neexistoval. Tady je dabing odjakživa a má svou historii. Jsme na něj zvyklí a někteří dokonce i pyšní. Já ti stejně tak můžu dát za příklad Německo nebo Španělsko, což nejsou malé země, kde se pořád dabuje o sto šest. Asi jsou tam všichni značně omezení, když se nechtějí učit anglicky z televize... Ne, jen třeba mají rádi svou mateřštinu a na tom není nic špatného. Originál tu vždy je a žádný dabing ho nemůže smazat. A to by jste si měli všichni pamatovat... Ale to je pořád dokola...

Jinak je asi pravda, že jsem na tebe v předchozí reakci zareagoval trošičku přehnaně, ale tyhle argumenty, že tam a tam to běží v originále a všichni mluví anglicky a jak by bylo supr, kdyby se tady taky vše vysílalo v originále a my se na tu angličtinu, chtě nechtě bez ohledu na to, jestli se jí někdo chce naučit ,adaptovali, mě vždy trošičku rozhodí... :wink:

Příspěvek 26.1.2008 20:21:56
Martik Airman
Airman

Odpovědět s citací

Necham dabing dabingem, original originalem. Nejsem proti dabingu, ale osobne ho moc nevyhledavam, a kdyz mam na yyber, volim original. Dabing vzdy neco z atmosfery originalu sebere.

Vsem 1-2 procentum dyslektikum v ceske populaci se omlouvam, pokud pochopili ma slova o omezenosti jinak, nez jsem je myslel. Urcite nejsem ten, kdo by chtel nazvat dyslektika omezencem, neni to pravda.

Ale mam jednu otazku. Nenapadlo vas nekdy, ze Nova nedavala SGA schvalne? Pochybuji, ze by o nem nevedeli, protoze majitele serialu SG-1 urcite Nove tento serial nabidli. Byli by spatni obchodnici, kdyby to neudelali. A procpak asi Nova zatim ten serial nedavala? Odpoved je nasnade...

Příspěvek 26.1.2008 20:21:56
DynamitNobel Airman
Airman

Odpovědět s citací

Je už jakýmsi místním zvykem neustále kritizovat český dabing.Já osobně jsem s českým dabovaním Hvězdné brány více než spokojený.Lidé z dabingu odvedli dobrou práci.

Příspěvek 26.1.2008 20:55:24
Kanzaki Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Nedá mi to a musím se zastat Martika. Když někdo umí jen česky, tak je zcela určitě omezený právě jen na tu češtinu. A může sledovat jen to, co mu předloží pár českých kanálů. Příklad Španělska a Německa není moc vhodný, to jsou světové jazyky kterými mluví mraky lidí a existujou tuny kanálů i literatury. V češtině ne. A naše TV právě tím, že všechno předabuje, tohle podporuje. Já mám na kabelovce kolem 50 programů a většina není v češtině. A moji rodiče jsou prostě omezený a ty v angličtině si nepustí i když by je třeba program zajímal. Ostatně tohle není nic nového, to tvrdil už Baťa před desítkami let - a podporoval své zaměstnance v učení se cizím jazykům. A takhle to bylo myšleno, rozhodně ne jako útok proti dabinku nebo myšlence omezený=hloupý (jak jste to asi soudě z reakce pochopili).

Já se teda přiznám, že jsem nové řady SG-1 v dabinku vůbec neviděl, takže ani nemůžu soudit. Přesto si myslím, že uvedení dabované verze je rozhodně správné. Znám spoustu lidí, co sledovali SG-1 (ale i třeba ST) v televizi, ale v PC si to už nepustí (je to moc složité, musí ze mě tahat přepálená DVD :) , ...). Každý další fanoušek rozšiřuje náš svět a může přilákat další fanoušky. A nebýt práce hromady fanoušků, kteří si postupně přadávají štafetu, tak nemáme ani ty titulky. Já emailovou akci rozhodně podpořím :!:

Příspěvek 26.1.2008 21:38:13
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

No pravda je, že jsem si slovo "omezenost" spojil s hloupostí a to jsem možná neměl. Pokud to Martik opravdu myslel jen jako konstatování dosti veliké neznalosti cizích jazyků českého národa, tak se omlouvám za svoji mírně přehnanou reakci. :oops:

Ale co se týče vysílání jen v originále, jsem stále proti. Uznávám, že Německo nebo Španělsko jsou velké země, ale také si myslím, že máme právo poslouchat seriály a filmy v našem jazyce. Pořád v tom vidím možnost výběru. To vysílání v originále mi připadá jako příšerně násilné. Navíc si neumím představit, jak by teď po desítkách a desítkách roků přišly televize a řekli "Tak a teď přestáváme dabovat." Tím by si spíš zpečetily osud na českém trhu, než že by naučily angličtinu spoustu lidí. :wink: Navíc tady přeci nejde jen o angličtinu, ale i o další jazyky. Spousta lidí si neuvědomuje, že by to nebylo zrušení dabingu jen u angličtiny, ale i u dalších jazyků. A jsem moc zvědavý, kolik lidí se bude dívat na nějakou telenovelu v originále. A teď mi prosím neodpovídejte, že je dobře, že se na telenovelu nikdo dívat nebude, o tom to není. Já to myslím jen jako konstatování faktu. Ano, kdyby se u nás nedabovalo nikdy, tak by to byla jiná věc, ale takhle je přestat dabovat nesmysl. Prostě si myslím, že hlavní je možnost si vybrat co je libo. Chceš češtinu, budeš mít češtinu. Chceš originál, tady ho máš. Ale zakazovat dabing, aby se český národ neomezil jen na češtinu mi přijde jako nesmysl. Když se někdo chce naučit anglicky, nikdo mu v tom nebrání a když nechce, tak ho nikdo nemůže nutit. Žijeme ve svobodné zemi... :wink:

Příspěvek 26.1.2008 22:27:04
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Jo, určitě. To je blbost přestat všechno dabovat a nedabovat seriály taky nejde. Ale třeba za komunistů běželo celkem dost filmů v původním znění s titulky a dnes snad vůbec žádný (i když je pravda že se na televizi moc nedívám :D ). Mám dva kámoše, který se naučili poměrně slušně rozumět základy angličtiny jen poslechem (filmy a kazety). Někdy mě až udivuje, jak to dokáží - já si musel všechno pěkně nadřít :( . Taky souhlasím s tím, že nedabovat třeba čínštinu je blbost, ale angličtina, němčina, francouzština, .... I když já si třeba čínský kung-fu filmy pouštím v čínštině s českejma titulkama. Má to prostě jinou atmosféru :D

Příspěvek 26.1.2008 22:50:22
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Kanzaki píše:
Taky souhlasím s tím, že nedabovat třeba čínštinu je blbost, ale angličtina, němčina, francouzština, ....

:shock: Tak teď už bys chtěl lidi učit i další světové jazyky? :lol: A kdo bude vybírat, které jazyky se dabovat budou a které ne? Světové ne a "nesvětové" ano? Ne, ne. Dabovat se má vše a každý má mít právo vybrat si, na co se chce dívat. Pro někoho má jedinečnou atmosféru originál a pro mě má zase jedinečnou atmosféru čeština. Prostě si nemůžu pomoct. Já prostě fakt nepochopím, jak si někdo může užít film věčným čtením titulků a posloucháním jazyku, kterému stejně plně nerozumí. Ještě to jsem schopen pochopit u lidí, kteří tím jazykem plynně mluví... Ale prosím, proti gustu žádný dišputát a o to mi jde. Já všem milovníkům originálu ze srdce přeju angličtinu a další světové jazyky, které se jejich věčným posloucháním možná (u sebe to nepozoruju :( ) mohou lépe naučit. A to samé chci od milovníků originálu ve vztahu k obdivovatelům dabingu. Přejícnost a toleranci. A to snad není mnoho, že? :wink:

Příspěvek 26.1.2008 23:10:46
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Markus píše:
Já prostě fakt nepochopím, jak si někdo může užít film věčným čtením titulků a posloucháním jazyku, kterému stejně plně nerozumí.:

Ted s tebou nesouhlasím. Když ja vidím film v originale tak si dovedu představit jak by to řekl v česky. Takže tímhle si ja film v originále uživám. A co ty?

Příspěvek 26.1.2008 23:12:04
Administrátor
Administrátor

Odpovědět s citací

Já osobně bych to bejt televizí vyřešil tak že to nadabuju a budu vysílat v dualu (technicky moznosti jsou, a televize to taky vetsinou zvladaj) at si kazdej vybere jakou chce verzi ...
The Lost Doctors

-Charlie Crews

Příspěvek 26.1.2008 23:17:15
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Hanzis: Právě, že moc ne. Ani nevím proč. Prostě já tu češtinu rád slyším a ne si ji představuju. :) Navíc se mi stává takový stav "začtení". Že například v bráně tak dlouho žvatlají, až po pěti minutách zjistím, že celou dobu čučím jen naspod obrazovky a čtu to jako knihu. :lol: A to přitom čtu rychle, ale prostě se mi to občas stane.

Ashrak: Naprostý souhlas. Teď po přechodu na digitál by jim to nedělalo žádné potíže. A mám pocit, že někde říkali, že dřív to muselo být oboje mono, ale teď v digitálním vysílání, už by to mohlo být stereo. Ale to nevím jistě...

Příspěvek 26.1.2008 23:22:15
Administrátor
Administrátor

Odpovědět s citací

Ja teda nevim presne jak to funguje u pozemni televize ale na satelitu vubec neni problem na rvat dve stereo stopy do jednoho "kanalu" ...
The Lost Doctors

-Charlie Crews

Příspěvek 26.1.2008 23:59:12
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Markusi to se mi taky čas od času stane proto jsem rád když si to můžu stopnout. :)

Dualní vysilaní taky existuje v terestralním vysilaní, sice pak je to mono (přece jenom stereo je defakto důalní vysilaní). S digitalním vysilaní je to jiné tam do toho datového toku dokažou dát víc.

Příspěvek 27.1.2008 00:07:32
Quinix Uživatelský avatar
Administrátor
Administrátor

Odpovědět s citací

Jenže ani duál tohle imo moc nevyřeší... pak tam zas chybí ty titulky.... teletextové skryté titulky dělá jenom ČT a to jenom snad u svých pořadů...
Captain Thomson, Earthforce: Who is this? Identify yourself!
Ivanova: Who am I? I am Susan Ivanova. Commander. Daughter of Andrei and Sophie Ivanov. I am the right hand of vengeance, and the boot that is going to kick your sorry ass all the way back to Earth, sweetheart! I am Death Incarnate, and the last living thing that you are ever going to see. God sent me.

Příspěvek 27.1.2008 00:09:14
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

No je pravda, že nejvíc filmů je dnes v angličtině. Ani si nepamatuju kdy jsem naposledy viděl třeba německej film. Jo víc zvukovejch stop a víc titulků by bylo úplně super. Já si třeba občas pouštím filmy v angličtině s anglickejma titulkama, takže čemu nerozumím tak to si přečtu. Ale když se nechci namáhat, tak taky sáhnu po češtině :D . Co mi ovšem na dabingu vadí je, že když mám nějakýho herce spojenýho s konkrétním hlasem, tak pak těžce nesu, když ho mluví někdo jinej. Prostě mám furt pocit, že mluví jiná osoba. Třeba na nový hlas Homera Simpsona jsem si velice těžko zvykal.

PředchozíDalší

Zpět na SGA-PROJECT.COM