OK, nemůžu si pomoct, tenhle film jsem si zamilovala

Úmyslně neříkám pohádku, protože to sice je, ale dost neobvyklá a hodně vtipná.
Rozhodně je škoda, že v ČT nepochopili potenciál a dost filmu ublížili, takže nemá takovou výpravu, jak by se slušelo. I když teda hudba je bezvadná.
Kdo pro mě celou tu věc rozsvěcuje jsou pánové Trojan a Dvořák v rolích Petronela a Uriáše, kteří doslova "hláškují" a špičkují se jako v nějakém buddy movie
Oni i Marie a Pán Bůh jsou povedení. Vlastně se mi líbili všichni a fascinuje mě, kolik současných nejvíc obsazovaných herců do filmu Jiří Strach procpal, protože to je přímo výstava.
Obdivuju Lucii Konášovou za scénář, který je plný odkazů a narážek, kterých si člověk hned na poprvé ani nevšimne (třeba plátno s Ježíšem

) a opravdu vtipný scénář, kdy je náboženská "problematika" vyřešena nenásilně a to, že Marie v nebi peče cukroví, je i docela pěkná a uvěřitelná představa

. Jenom škoda těch peněz, kdy mohlo v nebi stát víc než jedna brána a dva stoly. Za to bych producentům zlomila prsty. Takový Troška (nic proti němu ani jeho slavným názorům), který dostává od Novy mnohem víc prostředků i na X pokračování, ale jeho "lidové" pohádky se s tímhle nedají moc srovnávat, protože jsou až moc naivní a vlastně nejsou vůbec režírované. Prostě si tam dva lidi povídají a většina záběrů je v jeho pohádkách skoro divadelní. To Jiří Strach, kterého jsem až dosud moc neregistrovala, se odvážil ke krokům, které aby tady člověk pohledal i u klasického filmu, natož pohádky. Navazující, rychlé scény, střih scén třeba po pár vteřinách, žádné pětiminutové vykecávání dvou herců, kteří tam jsou prostě proto, že je tam režisér tak postavil.
Jsem asi ovlivněná svou "láskou" k Ivanu Trojanovi, kterého mám hodně ráda. Ale s Jiřím Dvořákem tady tvoří dost neobvyklou dvojici, a nebránila bych se je vidět spolu i někde jinde.
Možná jsem moc nadšená, ale odolali byste tomuhle?:
"Víš co vidím?"
"Neříkej to, právě jsi se začal napravovat a hned si to zase pokazíš."
*bum*
"Víš co? Já vidím úplně to samý."

Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.