Ano, a už u Jaffů vypadalo poněkud křečovitě, že zahodí tisíce let tradicí a učení a v klidu řeknou, že jejich víra je špatná. Ale tam to ještě šlo zkousnout, nicméně, jak je to přísloví? Dvakrát to téže řeky nevstoupíš? Poselství a naivní rozuzlení jsou dvě různé věci.
Likdivace Becketta byla mimo hlavní děj, ne tak, jak ji myslím já - v nějaké zběsilé bitvě během války proti Ori nebo Wraithům - něco jako smrt Fraiserové, to je to, co mám na mysli. Kromě toho fanoušci seriálu budou protestovat proti smrti jakékoliv postavy... nikdy jsem si nevšiml, že by diváci Bratrsva neohrožených někdy zákládali petice ohledně smrti postav v tom seriálu

A ano, to jak mluvíš o GW, to je příklad toho, kdy není zdravé vycházet komunitě vstříc. Kdyby autoři omezili red shirts a přidali efekt na postavy - není potřeba hled všechny zabíjet, mluvím o dlouhodobých dopadech. Ustřelená noha, páska přes oko, nevyřešitelné psychické problémy. Přikladů je mnoho a občas je i nadhodí, ale do konce episody je vše zase v klidu. Nicméně Lost je pěkný příklad, že když se nebojíte do seriálu dát spoustu hlavních postav - respektive pokud dáte vedlejším postavám stejný prostor jako těm hlavním - tak je můžete zabíjet časteji. Co je cílem tohodle celého? Aby v té "epické válce" byly taky nějaké ztráty a napětí. Jinak to pak vypadá jako 10. řada...
Co zničení Koroleva, Promethea, 3000 mrtvych po tom moru?? Nic, vždyť to nemá pražádný vliv na děj! Nic jako "IOA nařizuje tvrdší postup proti Ori..." nebo nic jako "propříště nebudete stát na můstku lodi a dementně jim radit" ... Kdybych Ethon nebo Čtyři jezdce neviděl, ani nevím, že se něco změnilo, jenom jeden render kdy je namísto Promethea transportuje Odyssey. Fíha, úplně vidím ten posun zasazení. Všechny ty tři události co cituješ jsou právě promrhané náměty kvalitního děje, jenže to by scénáristi museli mít trochu koule a opustit to křečovité, že se brána nikdy neprozradí Zemi nebo že by jedinou pozemskou lodí byla ruská loď. I když i to by stejně zavedli do křečovitého "SG-1 má pravdu, rusáci se mýlí."
B5 jsem neviděl, ale na ukázání konvenční války nevidím nic špatného. Když nic jiného, posune seriál kousek blíže mainstreamu a to seriálu jen stěží ublíží. Že je to podobné DS9? Prokrista, SGčko kopíruje a už zkopírovalo tolika scén a zápletek z jiných filmů a seriálů, že by projednou mohla zkopírovat i něco přínosného.
Sci-fi, ze zkratky science fiction čili vědecká fikce, samozřejmě logiku mít má, to co popisuješ ty je cosi mezi fantasy a komiksem. Záporáci existují i v jiných seriálech, chození bránou by mohlo existovat i v story o konvenční válce nebo story zasazení na palubu lodi, atd. Pokud máš trochu kreativní myšlení, tak si uvědomíš, že jeden tým-brána-objevování-záporáci je nesmysl, jde to i jinak. Duch SG rozhodně není a nikdy nebyl o tom, že parta fešáků v kšiltofkách chodí bránou a střílí na legrační panáky ve starých kostýmech. Alespoň ne ten duch, pro který mám... měl jsem bránu rád.
Řekl bych, ale že tady je ta diskuze OT.