Jates si právě četl čerstvé vydání novin Počátek.
"Ona jim prostě nestačí kniha, oni musej vydávat ještě i noviny.", povzdechl si
jeho bratr Ilem, který šel právě kolem.
"Neruš, teď je to strašně zajímavý.", řekl Jates a ani z novin nespustil oči.
"Prosim tě, co by mohlo být v Počátku zajímavýho? Nejspíš je tam jako obvykle návod jak
nejlépe upálit nevěřícího. Co tam rozebírají tentokrát? Jaké dřevo je nejlepší pro
podpálení kacíře?"
"Ne, to tam bylo minule."
"No vidíš, furt to samí."
"Ne, tentokrát je to fakt síla. Poslochej: Výprava se Žárovkou zvaná Cesta k Osvícení byla
úspěšná. Všichni její členové dostali titul Hrdinové jediné pravé víry. Krátce připomeneme
cíl výpravy. Cesta k Osvícení byla vyslána pro jediný úkol, dovést Žárovku na planetu
Udara, která byla osídlena temnými stvořeními známími buď jako Udarané, nebo jako "Temní".
Tyto bytosti se rozhodli ovládnout vesmír, ale Ori a jejich následovníci vytvořili plán
na jejich zastavení. Jelikož Udarany zabíjí světlo postavili na Udaře maják, který měl
svou září zabít všechny "Temné" na planetě. Bylo však potřeba ještě dovést Žárovku a
tomu se Udarané snažli zabránit. Nařídili svým služebníkům Antikům, aby vyslali špióna,
který měl zařídit aby členové výpravy zapoměli na svůj úkol. To se mu však nepodařilo.
A když se lodě Výpravy vynořili u Udary, tak Antikové poslali svou flotilu na pomoc
"Temným". Nakonec i zde selhali. Žárovka byla dopravena do Majáku a světlo zabilo
všechny Udarany. Největší hrozba vesmíru byla zažehnána. Avšak podle nepotvrzených
informací služebníci "Temných" Antikové přísahali pomstu. Ale teď něco o hrdinech
výpravy. Podle našich informací měli najvětší zásluhu na splnění celé mise tito
převoři: Sain, Antr, Chant a Guros. Kromě nich ale samozřejmě i všichni ostatní, kteří
se výpravy účastnili a položili za splnění cíle své životy. Padlo zde kolem 1200 členů
výpravy mezi něž patří i výše zmiňovaný Chant. Všichni položili životy pro záchranu
vesmíru. Do několika dnů by se měli všichni přeživší členové výpravy slavnostně
vrátit na Celestus a blízké planety. A teď všichni pozor! Jelikož původní žárovka
praskla, tak musí být na planetu přivezena nová. Pro jistotu. Proto je vyhlášen
nábor do nové výpravy..."
"Já vím. Taky jsem se přihlásil.", řekl najednou Ilem.
"Vážně? Právě jsem se chystal udělat totéž.", řekl užasle Jates.
"Tak jedeš se mnou brácho?"
"No jasně!"
"Ale moc se netěš. Tentokrát se nejspíš střílet moc nebude. Všichni Udarani jsou mrtví."
"Jo, já vím."
"Taky jsem slyšel, že je zájemců moc a tak některým přiřadí jinej úkol a na Udaru se
vůbec nedostanou.", podotknul Ilem.
"Tak doufám, že nám se to nestane."
"Pojď, tady kousek odsud se můžeš přihlásit. Ale doufám, že seš si jistej, protože pak
už nemusí být cesty zpět."
"Jsem si jistej!", řekl důrazně Jates.
"Dobře...Ale moment. Co Rina, co jí řekneš?"
"Ona to pochopí, uvidíš.", řekl dosti nepřesvědčivě Jates.
"Jo? Tak na to bych nevsázel."
"Hele, to není tvoje starost."
"Máš pravdu, tak už pojď..."
Země - O několik týdnů později
"Neplánovaná mimozemská aktivace!"
"Dopr**le, co se to zas děje?!", vykřikl podivný Taurian, známí jako Daniel Jackson,
který se probudil ve své kanceláři, ve které to tou dobou vypadalo spíše jako v knihovně.
Až rozhíbal očivině špatně fungující svalstvo, taky vyběhl do řídící místnosti.
"Dopr**le, co se to zas děje?!", vykřikl znovu, tentokrát to však říkal Tauriance Carterové.
"Nevím. Příjmám nějaké signáli, ale nemůžu je dešifrovat.", odpověděla Carterová.
"Tak to skus znova.", řekl Jackson. Opět kecal do věcí, kterým nerozumí.
"Nejde to. Je to celé nějaké divné, nic takového jsem ještě neviděla. Jakoby to ani
nebyl normální signál.", řekla zděšeně Carterová.
Jackson se na chvíli zamyslel a pak pln úžasu pohlédl na Hvězdnou bránu a řekl:
"Ona s námi mluví!"
Pokračování příště...
"Ona jim prostě nestačí kniha, oni musej vydávat ještě i noviny.", povzdechl si
jeho bratr Ilem, který šel právě kolem.
"Neruš, teď je to strašně zajímavý.", řekl Jates a ani z novin nespustil oči.
"Prosim tě, co by mohlo být v Počátku zajímavýho? Nejspíš je tam jako obvykle návod jak
nejlépe upálit nevěřícího. Co tam rozebírají tentokrát? Jaké dřevo je nejlepší pro
podpálení kacíře?"
"Ne, to tam bylo minule."
"No vidíš, furt to samí."
"Ne, tentokrát je to fakt síla. Poslochej: Výprava se Žárovkou zvaná Cesta k Osvícení byla
úspěšná. Všichni její členové dostali titul Hrdinové jediné pravé víry. Krátce připomeneme
cíl výpravy. Cesta k Osvícení byla vyslána pro jediný úkol, dovést Žárovku na planetu
Udara, která byla osídlena temnými stvořeními známími buď jako Udarané, nebo jako "Temní".
Tyto bytosti se rozhodli ovládnout vesmír, ale Ori a jejich následovníci vytvořili plán
na jejich zastavení. Jelikož Udarany zabíjí světlo postavili na Udaře maják, který měl
svou září zabít všechny "Temné" na planetě. Bylo však potřeba ještě dovést Žárovku a
tomu se Udarané snažli zabránit. Nařídili svým služebníkům Antikům, aby vyslali špióna,
který měl zařídit aby členové výpravy zapoměli na svůj úkol. To se mu však nepodařilo.
A když se lodě Výpravy vynořili u Udary, tak Antikové poslali svou flotilu na pomoc
"Temným". Nakonec i zde selhali. Žárovka byla dopravena do Majáku a světlo zabilo
všechny Udarany. Největší hrozba vesmíru byla zažehnána. Avšak podle nepotvrzených
informací služebníci "Temných" Antikové přísahali pomstu. Ale teď něco o hrdinech
výpravy. Podle našich informací měli najvětší zásluhu na splnění celé mise tito
převoři: Sain, Antr, Chant a Guros. Kromě nich ale samozřejmě i všichni ostatní, kteří
se výpravy účastnili a položili za splnění cíle své životy. Padlo zde kolem 1200 členů
výpravy mezi něž patří i výše zmiňovaný Chant. Všichni položili životy pro záchranu
vesmíru. Do několika dnů by se měli všichni přeživší členové výpravy slavnostně
vrátit na Celestus a blízké planety. A teď všichni pozor! Jelikož původní žárovka
praskla, tak musí být na planetu přivezena nová. Pro jistotu. Proto je vyhlášen
nábor do nové výpravy..."
"Já vím. Taky jsem se přihlásil.", řekl najednou Ilem.
"Vážně? Právě jsem se chystal udělat totéž.", řekl užasle Jates.
"Tak jedeš se mnou brácho?"
"No jasně!"
"Ale moc se netěš. Tentokrát se nejspíš střílet moc nebude. Všichni Udarani jsou mrtví."
"Jo, já vím."
"Taky jsem slyšel, že je zájemců moc a tak některým přiřadí jinej úkol a na Udaru se
vůbec nedostanou.", podotknul Ilem.
"Tak doufám, že nám se to nestane."
"Pojď, tady kousek odsud se můžeš přihlásit. Ale doufám, že seš si jistej, protože pak
už nemusí být cesty zpět."
"Jsem si jistej!", řekl důrazně Jates.
"Dobře...Ale moment. Co Rina, co jí řekneš?"
"Ona to pochopí, uvidíš.", řekl dosti nepřesvědčivě Jates.
"Jo? Tak na to bych nevsázel."
"Hele, to není tvoje starost."
"Máš pravdu, tak už pojď..."
Země - O několik týdnů později
"Neplánovaná mimozemská aktivace!"
"Dopr**le, co se to zas děje?!", vykřikl podivný Taurian, známí jako Daniel Jackson,
který se probudil ve své kanceláři, ve které to tou dobou vypadalo spíše jako v knihovně.
Až rozhíbal očivině špatně fungující svalstvo, taky vyběhl do řídící místnosti.
"Dopr**le, co se to zas děje?!", vykřikl znovu, tentokrát to však říkal Tauriance Carterové.
"Nevím. Příjmám nějaké signáli, ale nemůžu je dešifrovat.", odpověděla Carterová.
"Tak to skus znova.", řekl Jackson. Opět kecal do věcí, kterým nerozumí.
"Nejde to. Je to celé nějaké divné, nic takového jsem ještě neviděla. Jakoby to ani
nebyl normální signál.", řekla zděšeně Carterová.
Jackson se na chvíli zamyslel a pak pln úžasu pohlédl na Hvězdnou bránu a řekl:
"Ona s námi mluví!"
Pokračování příště...