Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kultura Seriály Farscape !Otevřeně o FS, aneb spoiler vedle spoileru!

!Otevřeně o FS, aneb spoiler vedle spoileru!

Farscape začíná tak, že se John Critchton pokouší uskutečnit vlastní experiment...

Příspěvek 07.1.2007 13:33:46
Klenotka Uživatelský avatar
General
General

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

To, že srovnávám BSG s FS, je proto, že na Lapiduchu je u klubu BSG napsáno "nejlepší seriál od dob B5 a FS"....tak proto. A Chaoticu, já jsem shlédla takhle BSG, první dvě série jsem taky shlédla během týdne a musím říct, že ačkoliv u FS mě to bavilo čím dál víc, BSG mě ve druhé sérii přestala nějak bavit. Částečně proto, že se tam víc politikařilo a navíc proto, že postavy v BSG teď už moc reálné nejsou. Přijdou mi už až moc reálné a neskutečné a kdyby měli udržet jakous takous flotilu pod vedením věčně opilé Starbuck, tak by to v reálném životě takhle určitě nevypadalo, protože už by tam dávno nebyla.
Nejde to srovnávat, obojí je o něčem jiném. U FS se snažili i experimentovat, se střihem např., hlavní postava je uvěřitelná právě proto, že reaguje na svou situaci stejně, jako asi každý z nás-chová se šíleně, aby v šíleném prostředí přežil. A jak tu říkal Poe, je to i o tom vztahu mezi postavami, kdy se D´Argo s Johnem dlouho moc nemusí a v PKW se loučí jako nejlepší přátelé.

A to že tam lidé a mimozemšťané všelijak vyměšují, to jsem přece hodnotila jako klad :wink: To přidává tu neobvyklost a jedinečnost. Sakra, v jedné scéně je i naznačeno znásilnění Sabeacenky Scarranem, to už se přece musí umět.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 07.1.2007 14:39:12
Chaotic Natrvalo vypovězený uživatel
Natrvalo vypovězený uživatel

Odpovědět s citací

Poe Lagger: Spojil sis 2 příspěvky do jednoho (Raynoruv a můj :) )
Raynor o parodickokomediálně dramatickém FS.
Já o netradičním barvamipřetékajícím startrekoidu. A proč nedělní odpoledne? Pro oddychovost FS. Člověk jej může sledovat jako hlavní pořad dne, nicméně stejně (ba dokonce mnohdy lépe) jej lze sledovat jako onen "nedělní pohodový program". Už vidím, jak si ve stejné situaci pouštím depresivní BSG ;) Ještě výraz startrekoidní = přiletíme, poznáme nové ufony, odletíme... a tak se to děje drtivou většinu seriálu, než se oběví trochu souvislejší děj.

Klenotka píše:
A Chaoticu, já jsem shlédla takhle BSG, první dvě série jsem taky shlédla během týdne a musím říct, že ačkoliv u FS mě to bavilo čím dál víc, BSG mě ve druhé sérii přestala nějak bavit.

Ano, proč ne, koho by stále bavilo dívat se na pochmurný seriál v depresivních barvách narozdíl od pestrobarevného FS? :lol:
Klenotka píše:
Částečně proto, že se tam víc politikařilo a navíc proto, že postavy v BSG teď už moc reálné nejsou. Přijdou mi už až moc reálné a neskutečné a kdyby měli udržet jakous takous flotilu pod vedením věčně opilé Starbuck, tak by to v reálném životě takhle určitě nevypadalo, protože už by tam dávno nebyla.

Myslím že Starbuck docela dobře ukazuje ono "Jednou jsi dole, jednou nahoře...", ale neházejme na ni zodpovědnost za celou flotilu. Řekl bych že jediná těžce nahraditelná postava by byl starý pán, ale ani ten by nebyl nenahraditelný. Smrt takové Starbuck by flotilu reálně rozhodně neposlala do pekel... Což by se se zemí v případě úmrtí kohokoliv z SG1 nepochybně stalo ;)

Ohledně postav, jejich vývoje a pod nechci moc spekulovat bo BSG ještě není ukončená, ale připadají mi důvěryhodnější, reálnější a detailně propracovanější než u FS prostě ona jejich strohá drsnost, temné stránky a jejich vzpurnost. (Ze závislosti na chlastu se nevyhrabeš za 5 minut, ale běžíš na delší trať přičemš vždy v budoucnu budeš v skrytém pokušení. atd...)

Klenotka píše:
A to že tam lidé a mimozemšťané všelijak vyměšují, to jsem přece hodnotila jako klad Wink To přidává tu neobvyklost a jedinečnost. Sakra, v jedné scéně je i naznačeno znásilnění Sabeacenky Scarranem, to už se přece musí umět.

:lol: :lol: :lol: Jo ták, no každému se líbí něco :)
[img][http://www.anis.xf.cz/ban.gif]http://www.anis.xf.cz/ban.gifhttp://[/img]
Vše je o úhlu pohledu...

Příspěvek 07.1.2007 14:58:18
Poe Lagger Airman
Airman

Odpovědět s citací

Nespojil, jen jsem za tim spojenim barevny startrekoidni nasel to same, co psal Raynor,takovejhle slang jeste uplne necapam :D ...
Stejne s tim moc nesouhlasim, ale o tom nema cenu mluvit, to je jako kdybychom se bavili o kurecim mase a me se zdalo horky a tobe kysely a ja se te snazil presvedcit, ze proste kazdopadne je horky a ty me o opaku :D ...

Příspěvek 07.1.2007 15:48:57
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Co jsem řekl, za tím si stojím. Pro mě je FS jedinečná v tom, že se ji podařilo zkombinovat pekelně ujetý humor s dramatickou vážnou linií. V jednu chvíli máte pocit, že se díváte na Red Dwarf 2000 a o pár minut později vás zasáhne tragické pohnutí postav.

Naproti tomu BSG, ať už se vám dneska líbí nebo ne, má pouze tu dramatickou linii - ale kombinovanou s totálním realismem. Ano, postavy jsou možná přespříliš sprosté, opilecké a rozervané, ale o tom to prostě je. Při sledování filmu Město bohů si taky nemůžete stěžovat, že se tam příliš střílí. Nějak musí postavy odlišit, pokud postavy nemohou prožívat dobrodružství jako v Indiana Jonesovi. BSG si jede prostě ultrareálnou linku, která může být pro někoho nudná, ale pro někoho ne.

Řekl bych, že není vítěze. Při sledování Farscape jsem byl dílem pohnut a dílem jsem se smál, až jsem padal ze židle. Při sledování Galacticy jsem dílem pohnut a dílem uvažuji nad nadhozenými myšlenkami. U obou většinou sleduju čas, protože nechci konec :-D

Farscape jednoduše dohnal do krajnosti klasickou space operu s jejími nezemskými náměty, takže John se rozdvojí a ono mu to zůstane. Má v hlavě emzáka, ale ten tam zůstane na více dílů. Řekl bych, že většinu námětů z FS jsme mohli vidět v Treku nebo SG, ale ani v jednom to jednoduše nemělo efekt na postavy a příběh celého seriálu. Farscape úplně odvrácená strana spektra space oper než Galactica, která zase odvrhla všechny ty mimozemšťany, štíty, maniakální god-like emzáky a zápasy mezi ovlivněnými členy posádky. Pořád je to ale seriál a potavy tam musejí být nějak zajímavé, takže dva jsou alkoholici, další má tajemství a další spí se svým čipem.
Každopádně, autoři SG by se mohli učit od obou...
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 08.1.2007 16:28:34
General
General

Odpovědět s citací

Jo ták, no každému se líbí něco

Ale tfuj :?

Nějak jsem ulítlá na epizodu Scratch N´ Sniff. Je skvělá...vyprávěná zajímavým stylem...."Fe´Tor. Zloun. Oblečen v černém."....."Zloun. Chlápek s Fe´Torem." apod. :lol: D´Argovo maskování, nebo ty prostřihy, jak tam Nixal nadává, že mají jen dvě pistolky a pak spustí, že jsou přece D´Argo s Critchonem a vyjmenovává, co provedli a do toho ty střihy..fakt perfektní. Viděla jsem to už asi třikrát :D Škoda, že se teď už musím učit. A škoda, že zrovna tuhle epizodu mám v dost nekvalitní verzi.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 09.1.2007 07:59:49
John Skylark Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Musím nesouhlasit :-) s tím, že John Quixote je slabší díl. Mě se teda ohromně líbil. Asi víc než Won't get fooled again. John Quixote je asi ujetý stylem, který je mi bližší.
Možná je to celé způsobené tím, že jsem ten díl viděl asi pětkrát nebo šestkrát, když jsem vymýšlel ten překlad, možná mě fakt bavilo překládat tu Starkovu rýmovačku. Nevím. Ale mám tenhle díl moc rád.

A taky bych neřekl, že FS je komedie, rozhodně není na nedělní odpoledne. To sice není ani BSG, to uznávám - to je spíš taková tragédie - už to ani nesleduju.
- Freeze! You're under arrest. You have the right to the remains of a silent attorney! If you cannot afford one, tough noogies! You can make one phone call! I recommend Tracy: 976-555-LOVE.
Do you understand these rights as I have explained them to you? Well do you, punk?
- No.
- Then I can't arrest you!

Příspěvek 09.1.2007 11:51:50
Poe Lagger Airman
Airman

Odpovědět s citací

Kdyz uz nic jineho, tak John Quixote rozhodne do slabsich dilu nepatri (ono tech slabsich moc neni, vesmes je vsechny vyjmenovala Klenotka v ty rekapitulaci :lol: ) ... Mne se taky libil, nejvic Rygel "strazce cesty" a Scorpius "princeznin sluha" (zas na druhou stranu ten picus co hral jakoby Zhaan byl nechutnej) ... Kdyz ho srovnam s jinym recesnim dilem, tim s Looney Tones (nebo jak se to pise), tak tenhle je mi urcite blizsi humorem.

Příspěvek 09.1.2007 12:49:46
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Mě tedy Quixote slabší přišel, ten humor byl na mě příliš ujetý/sofistikovaný, jak chcete. Johnovy představy ve Won't Get Fooled mi nějak přišly mnohem bližší ;-)

BSG je taková tragedie, to je její hlavní plus. Stejně tak pro některé lidi je hlavním mínusem Skejpu jeho humor. Kvalita scénářů je ale stejná, narozdíl od...

Jinak, Klenotko, taková otázka... příjde ti teď postava Mitchella v SG lepší/snesitelnější než před FS? :wink:
Obrázek

Příspěvek 09.1.2007 14:53:58
General
General

Odpovědět s citací

Ještě jsem to nezkoušela :D Ale mně nikdy nevadil, asi jsem jedna z mála, komu se naopak v SG1 zamlouvá. Jen je škoda, že tam nemá moc šancí se rozehrát, ty jeho šílené výstupy ve FS jsou skvělé a Claudia si taky zaslouší víc než hrát jen hláškostroj.

Jinak neřekla jsem, že se mi John Quixote nelíbil, jen že jsem nevěděla, co s ním. Ale na Won´t Get fooled again to fakt nemělo, protože to bylo šílené samo o sobě, třeba jak tam Rygela hodil ze schodů.
Neřekla bych, že se mi nějaké díly vyloženě nelíbily, nikde nebyl úplně slabý díl, o jakém seriálu to můžu říct? Ale některé byly nudné nebo pomalé, u Rhapsody in Blue jsem vůbec nepochopila, o co tam vlastně šlo, všechny ty modré ženské mi přišly stejné. A Jeremiah Critchon, to mi zas až tak nevadilo, teda, bylo to klišovité až hanba, ale zase to byla docela sranda a Rygel všem zachránil zadky, i když celkem nechtěně :D
Co mě teda nebavilo bylo....teď si nevzpomenu na název, ten díl, jak Aeryn a John zestárli na té planetě...to stačilo fakt vidět jednou. Jinak si myslím, že opravdu není díl, který bych neměla ráda. Ten s kreslenými postavičkami byl bezvadný, ujetý a přesně to vystihlo atmosféru FS a to, jaký bordel má John v hlavě :lol:

Příspěvek 09.1.2007 15:00:17
Poe Lagger Airman
Airman

Odpovědět s citací

To mne se zas Locket (ten dil na kterej sis nemohla vzpomenout) libil... Zajimavy Bylo, ze si v pozdejsi fazi serialu vzpomneli na ty doby, jak spolu starli, i kdyz to vlastne bylo jakoby v jiny realite ci co (na alternativni reality ci vylety do boucnosti/minulosti asi nebude nikdo z nas machr, takze mi odpustite ten pripadne nepresny termin :) ) ...

Příspěvek 09.1.2007 15:58:38
John Skylark Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Mě se Locket dost líbil. Byl místy zdlouhavý, ale jak se k sobě Aeryn s Johnem na té planetě chovali, to bylo skvělé. A jak mu pak Aeryn umřela, to mě rozbrečelo, i když jsme věděl, že to tím neskončí a že "zase" ožije.
BTW v US fórech Locket docela boduje.
Naposledy upravil John Skylark dne 09.1.2007 16:04:36, celkově upraveno 1
- Freeze! You're under arrest. You have the right to the remains of a silent attorney! If you cannot afford one, tough noogies! You can make one phone call! I recommend Tracy: 976-555-LOVE.
Do you understand these rights as I have explained them to you? Well do you, punk?
- No.
- Then I can't arrest you!

Příspěvek 09.1.2007 16:03:03
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Jediný díl, který jsem nedokoukal byl 'Lhář D'Argo navštěvuje Luxanskou stařenu'. Vypnul jsem po pár minutách a neměl jsem odvahu/čas to pustit znova.
Obrázek

Příspěvek 09.1.2007 16:43:05
zdenous Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Ao moc jsi nepřišel.
To je divný, kolik času stráví člověk nad přemejšlením o takovejch blbostech jako je vymejšlení podpisu.
Farscape je nejlepší. (Upřímnost nade vše.)

Příspěvek 09.1.2007 21:54:43
Chaotic Natrvalo vypovězený uživatel
Natrvalo vypovězený uživatel

Odpovědět s citací

Klenotka: Scratch N´Sniff aj.. tak tahle episoda mi pro změnu vůbec nesedla... Jak v "dojezdu" John vypráví Pilotovi o tom, proč porušil jeho zákaz o vstup na loď s tím, jak se strašně s D'argem ožrali, jak ukradli Chi a tu "noname" a pod... Hlavně mi ale bylo líto Pilota, jak musel poslouchat ty jeho ožralecké kydy :)

Poe Lagger: Hmm, taky mi to přišlo divný.. jen si nemůžu vzpomenout ve kterém díle to říkal, jestli už jak přifrčel poprvé z červí díry ze setkání s "agentem "Smithem" " či dokonce předtím (to by byl problém vysvětlit to bez toho, aby viděl paralelní reality)

John Skylark: Dobré bylo jak mu řekla že v tom medailonku je její jediná životní láska a Chriton se tam raději nechtěl podíval (a když chtěl, tak už byl obrázek v čudu)

Raynor: Ten díl byl docela v poho. S tou stařenou je tam jen chvíli, bo ona omládne a pak si to spolu rozdávaj o 106 čímž nám ale příběh nekončí... :idea:

Dost se mi líbil začátek "Thank God It's Friday Again", jak John utíká před rozzuřeným D'argem, ale jakmile přiletí na planetu, tak díky tomu že si D'argo přihnul, jsou "nelepší" kámoši :lol:
[img][http://www.anis.xf.cz/ban.gif]http://www.anis.xf.cz/ban.gifhttp://[/img]
Vše je o úhlu pohledu...

Příspěvek 10.1.2007 13:13:36
General
General

Odpovědět s citací

2Raynor: Jo, tahle epizoda s tou Luxankou a ta následující "Taking the stone", byly jediné dvě z druhé série, které jsem měla nutkání vypnout. Byla jsem teda trochu vedle z Johnova nového image :D Ale myslím, že tím to zase až tak nebylo :D

Jinak včera jsem si večer pustila znovu PKW, protože jsem v sobotu neměla čas si to pořádně vychutnat.
Napadlo mě, jak se tady diskutovalo o pokračování, tak jediní oficiálně mrtví jsou jen Jool a pak samozřejmě Zhaan. Sikozu neumřela, končí to tam, jak jí Grunschlik říká "hlupačko" a víc o ní nevíme, takže je podle mě víc než živá. A D´Argo, počítám, že by si nedali tolik práce s loučením atd., kdyby nechtěli, aby fakt umřel, ale zase...neviděli jsme ho umřít. Jen slyšíme výstřely, pak tam lidi naskáčou do sítě a nazdar, ale D´Arga ve skutečnosti mrtvého nevidíme. Je možné, že by ho Scarrani zachránili? Myslím, že by pro ně mohl být zdrojem informací. I když to je spíš takový výstřel do tmy. Ovšem i bez D´Arga by mohli jet dál. Je tu Jothee a zbytek posádky. A to, že má John s Aeryn syna, to je přece jedno. Aeryn ukázala, že jí mateřství nijak neomezuje, a John má aspoň motivaci v ochraně rodiny. A co se toho míru týče-Scarrani i Peacekeepers byli pod tlakem a jestli je Eidelonů tak málo, tak nevěřím, že by mohli mít zase takový vliv. Navíc je tu plno dalších ras a postav, které mají nedořešenou minulost. Takže já doufám :D
Na druhou stranu, je to perfektně ukončené, ale 4 série jsou prostě málo, navíc, když minisérie by sama vydala za celou sérii.

PředchozíDalší

Zpět na Farscape