Samotná cirkev je viac-menej len o obradoch a spôsoboch, ako uctiť a osláviť Boha, je na každom, ktorú si vyberie, prípadne ku ktorej je vedený a ku ktorej vedie svoje deti. Čo bola cirkev v 12. storočí ma nezaujíma, ja žijem o 800 rokov neskôr.
Vezmu to od tvojí poslední věty...
To je pěkné, takže tobě nevadí současní nacisti? Přecejenom to bylo před sedmdesáti lety, takže teď jsou v pohodě... To samé můžeme říct o komunistech, taky chlapci předvedli co dokážou a nepřekvapilo by mě, kdyby kvůli nim zemřelo více lidí, než kvůli náckům.
A co tě vede k tomu si myslet, že Bůh stojí o nějaké uctívání? Případně, jestli ho zajímá jak je uctíván...? Proč by se ta vyšší bytost, nebo to něco nad námi, zajímalo o to, jestli ho uctíváme chlebem a vínem, nebo oplatkama, případně v jakém pořadí je vedena bohoslužba. Těžko si být jistý prvními lety, ale katolismus, kam až naše vědomosti sahají, bylo využíváno k manipulaci davu a nepřekvapilo by mě, kdyby k tomu bylo stvořeno.
Je to zastaralá, zatuchlá a přežitá organizace, plná zaostalých názorů. Vždy, když se objeví zpráva jako: "Katolická církev přijala existenci mimozemského života, tak je všechno O.K." tak jdu do kolen... stejně tak mě pobavilo, když církev po desítkách let zotročování černochů přijala, že to jsou lidské bytosti...
Církev by zasloužila pořádnou reformu, nebo zrušení... Na to, aby lidi věřili v boha, nebo vyšší princip, neputřbujou papaláše v bílem, co si sedí ve Vatikánu a hraje si na big bosse.
EDIT: Dave! to přijde