Ano, já chci důkaz boží přítomnosti a ten mi nikdo nikdy nedal. Pak tedy nevidím žádný důvod proč tomu věřit. Pak mi tedy řekni, kdo je tu mimo. A ano, já řeším právě tuto problematiku a nemusím hledat názory filozofů na naprosto jiné téma.
Kdyby existoval důkaz boží přítomnosti, logicky by se víra nejmenovala víra, protože základním předpokladem víry je nejistota.
Samozřejmě, můžeš se na filozofii vyprdnout a řešit problematiku pohledem hospodského štamgasta. Pokud ale chceš skutečně proniknout do problematiky metafyzična, boha, víry apod. tak se bez náhledu do filozofie neobejdeš.
Můžeš mi vysvětlit, proč mluvíš v takových spojeních? Tak mi rovnou můžeš vysvětlit "jak to tedy je" a opět se neohánět okecáváním ve stylu "bůh je vesmír, je z jiné dimenze..."
Protože to je můj autorský styl

Skvělé otázky...
"bůh je vesmír, je z jiné dimenze" je pohled věřících. Já záležitost řeším exaktně, aniž bych odsuzoval jednu nebo druhou stranu. Aby jsi pochopil věřící, musíš věc brát z jejich pohledu, ne o nich tvrdit, že jsou to idioti.
"Jak to je" ti neřeknu, protože to logicky nikdo neví. Nebo si snad myslíš, že tady v diskuzi vyřešíme věc, kterou probíraly zástupy teologů a filozofů?
Já tu řeším křesťanství a ty se tu oháníš tím, abych si zjistil o filozofii, místo toho, aby jsi rovnou napsal jak to tedy je (tzv. okecávání).
Ale to je tvůj problém, že řešíš jenom křesťanství. Na Zemi máme tísíce náboženství a další tísíce jich nepochybně dávno zanikly. Jestli ti jde o to říct, že křesťani jsou špatní, to můžeš i beze mě. Pokud chceš nahlédnout blíže "pravdě", jejich úhlu pohledu, tak se můsíš přeorientovat na filozofii, která řeší důvody pro náboženství.
Hele, žijeme ve stejné zemi? Žiješ s věřícími a chodíš do kostela? Já aHele, žijeme ve stejné zemi? Žiješ s věřícími a chodíš do kostela? Já ano - mám s tím praxi a vím jak to funguje v rodině křesťanů. A právě tyhle (jak ty nazýváš) "retro" hlediska tu dokonale fungují (pokud mluvíme o tom, že mají zastaralé názory z dob středověku). Takže to co říkáš vůbec neberu na sebe - ti lidé co si říkájí křesťané mají opravdu názory z tvého 17. století.
Nevím, jestli ti nějaký fanatik zabil rodinu, já s věřícími problém nemám. Že má někdo předpotopní názory je jeho problém; znám několik lidí, kterým víra pomohla, stejně jako znám několik, kteří jsou idioti - ale to by byli tak jako tak. Problém je, jak jsi sám řekl, v člověku, nikoliv v nějakém náboženství. Na řadě fyzikálních fakultách se ještě v roce 1960 nevyučovala teorie relativity, protože lidem přišla příliš šílená - ani vědci nejsou automaticky neomylní nebo automaticky osvícení, to ale neznamená, že můžu říct "věda je špatná".
Kdo studoval světová náboženství ví, že křesťanství kopírovalo úplně všechno úplně ode všech.
Tím jsi mi potvrdil většinu toho, co tu píšu a svými dalšími výroky si tu protiřečíš - Proč řešit pouhou kopii, když všichni moc dobře víme, že je to podvod?
Viz. výše. Já neřeším pouze křesťanství, řeším víru jako takovou. Nebo jinak - křesťanství je kopií řady dalších náboženství, ty říkáš, že křesťanství je proto špatné - ale neříkáš nic o těch náboženstvích (a jejich správnosti nebo špatnosti), které byly vykradeny. Nezajímá tě metafyzično a další divná slovíčka, bereš tuhle diskuzi jenom jako motiv jak pošpinit papeže. S tím ode mě žádnou pomoc nepotřebuješ, já církev taky vnímám jako dnes nepotřebnou instituci.
Mimochodem jsi mi na některé věci neodpověděl a řekl bych, že zrovna ten příklad o duchovi je více než trefný.
Ty jsi zase neřešil etiku, která vychází z víry v dobro a zlo. Ale to je jedno - většinou věci, na které nereaguju, považuju za správné.
Můj spolubydlící je zarytý ateista, fyzik spolupracující na evropských vědeckých projektech, a prý docela i chápe jak postupoval Velký třesk. Nikdo z vědců ale neřekne "proč" vznikl, kde se vzala ta kulička a proč najednou začala expandovat. Věda na to časem může najít odpověď, ale vždy se dostaneme do stádia, kdy vesmír/kulička/alternativní reality strunové teorie nějak musely vzniknout, a to je stejný paradox, jako otázka "když bůh stvořil svět, kdo stvořil boha?" Jinými slovy, v tomhle si víra a věda můžou podat ruku - ať jsou jakkoliv daleko, ani jedno ještě nepodalo teorii (natož důkaz) vzniku vesmíru z ničeho. Ona i "Teorie Velkého třesku" je jenom teorie, že. Superstruny se na celý vesmír dívají zase dost odlišně, a kdo ví, s čím se příjde později. Neodsuzuji samozřejmě vědu, jenom si nemyslím, že éře umělé inteligence, teorií o supermalých vibrujících strunách a prostoru o jedenácti dimenzích není místo pro potencionální vyšší inteligenci - pro mě je třeba Däniken na stejné úrovni jako Papež. Oba mají svou víru, která je možná pouhým shodem okolností a paranoii, a oba doufají v existenci bytostí, které na nás shlížejí/ly.
Pozor, tady mluvíme o křesťanském Bohu!
Pozor! Křesťanského boha možná řešíš ty, ale já ne.
V tomhle je ten problém - hodně křesťanů říká, že své děti do ničeho nenutí, ale zkuste jako děti svým rodičům říct, že už nechcete věřit a ani chodit do kostela a uvidíte své rodiče v takovém světle jak jste je ještě neviděli (neříkám, že je to u všech lidí). Příbuzní rodiny ve které zrovna žiju jsou z 95% křesťané (sakra početná rodina!) a věřte mi, že to co jsem výše napsal u nich naprosto funguje.
To opět nepovažuju za problém nějaké víry, ale za problém o využování dogmat. Je jedno, jestli svým dětem vtloukáš do hlavy křesťanství, islám, komunismus nebo monarchii. Z pohledu liberála to vždycky bude špatné - ale přesto je třeba děti něco učit, a pro někoho bude vždy špatně i to, když děti vychováváš v duchu respektování svobody a rovnosti pohlaví, že.