Tak jo, zabijte mě, ale ještě bude jedna kapitola. Je totiž půl čtvrté ráno a už nemám sílu psát dál. Ale v noci se píše nejlíp a tak jsem s tím dost pohnula. Jen pár připomínek. První část je trochu divná a kostrbatá, protože jsem nevěděla, jak přesně to udělat a zároveň se pokusit vysvětlit poslední nesrovnalost. Ale ten zbytek...řekněme, že pozdní noční hodina mi dala trochu inspirace k tomu, jak jsem to původně chtěla mít. Děkujte mé angíně za to, že jsem doma a můžu ponocovat a vůbec jsem si mohla uspořádat myšlenky
A ještě další věc. Je tam věc tykýní a vykání a nakonec jsem to vyřešila tak, že si tam tykají všichni. Teda ještě nevím s Elizabeth, ale to bude nejspíš výjimka. Každopádně si myslím, že vzhledem k tomu, že tahle povídka má být dějově někde mezi Progeny a Common Ground si myslím, že tykání Shepparda a McKaye je celkem jasná věc. On ho pořád oslovuje Shepparde a jejich úžasný telefonát v Return mě ujistil, že si určitě tykají. Ale pokud s tím máte problém, tak to třeba ještě změním. Taky mě upozorněte na překlepy a chyby, je pozdě a moje oči už nepoberou všechno.
A dost keců, předposlední (doufám) část je tu a já to sem musím rychle dát, než mi spadne hlava. Enjoy!
Na wraithské lodi vládla zvláštní atmosféra. Rodney s Elizabeth to cítili až do svého vězení. McKay se pokusil si pohodlněji sednout, ale moc to nešlo. Země byla tvrdá a studená a to nesnášel. Elizabeth byla uvelebená vedle něj a chvílemi usínala. Ale ve stísněné atmosféře to nešlo a oba věděli, jak moc je jejich situace vážná. A postupem času to na oba doléhalo stále víc. Pryč byla ta společná, trochu nevhodně uvolněná atmosféra a Rodney cítil, jak se vedle něj doktorka třese. Zimou, strachem a její prsty, jimiž křečovitě svírala jeho tričko, naznačovaly, že její schránka nepřístupnosti se začíná hroutit. Rodney ji tedy vzal kolem ramen. Sám byl vyděšený a nejhorší byla ta nejistota, když nevěděl, co se bude dít.
Jako kdyby četly jeho myšlenky, zaslechl, jak se k jejich cele někdo blíží. Ovšem nebyl připraven na to, co uviděl. Ve vstupu cely se objevila Mahlia a za ní skupinka Wraithů. Ovšem nevypadala jako jejich vězeň, spíš naopak.
Ucítil za sebou Elizabeth, která se nefalšovaně třásla. Vždycky si myslel, že je silná, ale nikdy nebyla v zajetí kreatur jako Wraithové a to mohlo podlomit každého. Ovšem když se na ni chtěl povzbudivě podívat, neviděl v její tváři strach.
Cloumal s ní vztek a to se jí hodně dlouho nestalo. Nikdy by byla nedala nic takového najevo, ale tady to bylo jedno.
Když kancléřka vešla do jejich cely, chvíli si je jen zamyšleně prohlížela. V očích měla směs lítosti a i radosti. Byla to podivná kombinace. Jak ubíhaly vteřiny a nic se nedělo, Elizabeth už to nevydržela.
„Co chcete?“ Téměř to vyprskla, tak byla rozzuřená. Vždy byla ráda, když mohla jednat se ženou ve vysoké pozici, což bylo i v této galaxii dost vzácné. Ale Mahlia ji očividně obelhala a mrzelo ji to o to víc, že ona se k ní naopak snažila být upřímná…
„Co se děje?“ Zeptala se ještě, trochu mírněji. Co se tady sakra dělo? Kancléřka si je oba změřila pohledem a pak se zkoumavě podívala na McKaye.
„Doktore, je mi to moc líto, že jste tady, ale vy jste ten, kdo za to může.“ Řekla to naprosto klidně, prosté konstatování, jak to uměli jen politici. Rodney jí pohled vrátil, ale věděl, na co kancléřka narážela.
„Proč jen jste musel čmuchat? Už ve chvíli, kdy jste řekl, že s naším štítem není něco v pořádku, jsem tušila problémy. Věděla jsem, že jakmile se vrátíte, začnete se pídit po odpovědích.“ Tentokrát do jejího hlasu proniklo něco z potlačovaných emocí. Byla mezi dvěma ohni, ale pro ni znamenal nejvíc její národ. Podle toho se musela rozhodnout.
Elizabeth stála vedle Rodneyho a zcela nevědomky držela jeho ruku. Vlastně ani pořádně nevěděla, co se stalo, když proletěli na planetu Lorianů. A pak jí došla jedna věc, jež si až dosud nevybavila.
„Rodney?“ S tázavým výrazem se na něj podívala….ale jeho ruku nepustila.
„Měl jsem ti to říct. Jak jsme řešili, proč nás ta stíhačka napadla a co tu Wraithové dělají…vlastně, to nevíme dosud, co kdybyste nám to řekla, kancléřko?“ Hodil vyzývavým pohledem po Mahlii, ale ta jen s chladným úsměvem vyčkávala.
„Rodney? Myslela jsem, že už jsi mi řekl všechno.“ Uhnul pohledem, ale pak zvedl hlavu a odhodlaně se nadechl.
„Chtěl jsem…věděl jsem, že ty cestu do města v Jumperu neznáš, tak jsem toho chtěl využít a letět druhou stranou. Zachytil jsem nějaké známky energie z pevniny a tak jsem chtěl letět trochu blíž to prozkoumat. Ale Loriané byli očividně před námi. Moc se omlouvám, neměl jsem do svého soukromého hraní na detektiva tahat tebe, nebo jsem ti to měl aspoň říct.“
Zahlédla u něj to, co často nevídala. Pokoru, opravdu ho to mrzelo. Nemohla se na něj zlobit, i kdyby jí to tehdy řekl, pravděpodobně by s ním stejně souhlasila. Prsty mu zvedla bradu a trochu šibalsky se na něj usmála. To mu úplně stačilo, aby se cítil líp.
„Odklonili jste se z kurzu. Do města je to kousek a pro vaše lodě je to jen skok. Každá odbočka jinam je hned vidět. Snažila jsem se Wraithy zastavit, ale bohužel, už byli příliš netrpěliví.“ Tentokrát to byl Rodney, kdo postoupil vpřed.
„Ještě jste nám neřekla, o co tu jde.“ Tentokrát byl v jejím výrazu opravdu znát smutek z krutého rozhodnutí, jež musela udělat.
„Na to už není čas. Královna vás chce vyslechnout. Jen vám musí stačit, že tohle všechno dělám pro své lidi. A jestli se mám rozhodnout…volím je. Mrzí mě to. Jen jsem vám přišla říct, že vaši ostatní lidé jsou v bezpečí, všichni jsou zpět ve vašem městě. Královně stačíte jen vy. Takže bych se být vámi připravila….je mi to moc líto.“ Poslední slova mířila k Elizabeth, kterou kancléřka tiše obdivovala a velmi dobře si uvědomila podobnost jejich pozic. Ale nemohla si už dovolit žádné další emoce. Otočila se, ale McKay po ní sáhl, což vyvolalo útočnou reakci ze strany dvou Wraithů, kteří dosud neslyšně stáli za Mahliou. Rychle jako blesk ho chytili, aby nemohl kancléřce ublížit a Elizabeth přitom odstrčili stranou. On se v jejich sevření ale vzepřel a snažil se ze svého šokem otřeseného těla dostat hlas.
„Počkejte!“ Řekl sípavě a Mahliu to zastavilo. Kývla na oba Wraithy, kteří na její povel vědce pustili. Rodney to zprvu nečekal a tak se mu trochu podlomila kolena. Ale přesto pokračoval.
„Vím, co ta vaše královna chce. Kód k našemu štítu, tajemství hyper motorů bla, bla, bla…tohle všechno víme. A vy moc dobře víte, že nic z toho nemůžeme říct. Ale pokud Elizabeth pustíte, tak jí můžu pomoct s jejich lodí. Znám Wraitskou technologii velmi dobře. Budou silnější než jakákoliv jiná Wraithská loď v téhle galaxii…ale necháte Elizabeth jít.“ Sám sebe překvapil a vzpomněl si na jedno nešťastné setkání s Kolyou, kdy se taky nabízel za svůj tým. Ale tohle bylo jiné. Tohle bylo z jiného důvodu, který pořád ještě tak docela nechápal, ale o němž už měl docela dobrou představu, co by to mohlo být.
Elizabeth to možná cítila podobně. Chvíli ochromeně poslouchala, jak se Rodney nabízí místo ní a pak se v ní něco zvedlo. Technicky vzato, byla ona pořád jeho nadřízená, i když to tak už dlouhou dobu necítila. A ty emoce v ní vybuchly.
„Rodney! To ne! To nesmíš udělat. Jsi to nejcennější, co naše město má a jsi příliš důležitý pro nás všechny. Pro mě jsi důležitý.“ Chvíli naprosto ignorovali situaci, ale Mahlia jejich společný moment vyrušila.
„Doktore McKayi, tohle by si musela rozhodnout královna. Já na to nemám vliv….“ Chtěla ještě něco dodat, ale v tom se za ní ozvalo zašustění látky a za zvukem následovala postava královny. Byla vysoká a hrdá, jako všechny, které předtím viděli. A výraz v její bledé tváři nebyl nijak přátelský. Mahlia okamžitě reagovala úklonou. Tiše sklopila oči a ustoupila. Tatam byla ta neústupná politička. Tváří v tvář této bytosti se změnila ve vyděšenou holčičku.
„Mahlio, já to vyřídím, můžete se vrátit ke svým lidem. O našich záležitostech si promluvíme později.“ Z jejího hrdelního hlasu přeběhl Elizabeth a Rodneymu mráz po zádech. Oba už s královnou jednali, ale to bylo na půdě Atlantis, v relativním bezpečí. Tady byli v chladném vězení, které připomínalo muzeum voskových figurín. Mahlia využila toho, že se mohla ztratit, a v mžiku zmizela. Královna se přiblížila k Rodneymu. Prohlédla si ho, důkladně, od hlavy až k patě. Udělala to takovým způsobem, až se McKayovi zvedl žaludek. Příliš to připomínalo hodnocení majetku nebo nějaké trofeje.
„Tvůj návrh je velmi zajímavý.“ Řekla náhle a Rodneyho záda polil studený pot.
„Tahle žena je pro tebe velmi důležitá.“ Obrátila hlavu směrem k doktorce. Ta, jako by našla dlouho ztracenou sílu, jí pohled oplatila a přistoupila znovu k Rodneymu, chytila ho za ruku a hrdě zvedla hlavu.
„Já nikam nejdu. Pokud tu má někdo zůstat, pak já. Jsem jeho velící a přebírám zodpovědnost.“ Rodney jen kroutil hlavou. Tohle neměla říkat.
„Ještě jsem neřekla, že na váš návrh přistoupím.“ Zasyčela královna a oba v podvědomé reakci o kousek ustoupili.
„Ale pokud to mohu objektivně posoudit…velící jsou všeobecně velmi…nedůležití.“ Královna se chladně a krutě usmála a bylo hned jasné, jak se rozhodla.
„Pravda je, že oba dva nepotřebuji, ale nechat vás jít…to nepřichází v úvahu. Hned byste začali dělat protiopatření, jakmile byste se dostali k vašim lidem.“ Začala přecházet po cele. Rodney svým analytickým mozkem podvědomě počítal její kroky. Raz, dva, tři…
„Můj problém je v tom, že je nás málo. Vlastně jsem tu jen já a asi dvacet dalších Wraithů. Máme málo zdrojů a vyživovat vězně…to se tu nenosí. Máme celé město plné zásob.“ Rodney přesně nevěděl, co to znamená, ale trochu mu začalo svítat. A Elizabeth vedle něj také.
„Na druhou stranu…“ Ať už chtěla říct cokoliv, svou myšlenku dokončila činem. Kývla na dva strážce a ti popadli Elizabeth a odvedli ji z cely. Rodney, zaražený jejich rychlou reakcí, se po pár vteřinách na jednoho vrhl. Ten ho ale jen odhodil jako hadrovou panenku a McKay tak narazil prudce zády do zdi, až si vyrazil dech. Když se pokusil zvednout, ucítil na zádech královnin dech.
„My dva se ještě uvidíme. A radím vám…pokud chcete tu vaši milou ještě vidět živou, tak mi řeknete všechno, co chci vědět. Na mě totiž žádné vyjednávání neplatí.“ To bylo poslední, co slyšel. Svalil se znovu na zem a ještě zahlédl královniny boty na vysokém podpatku a hlavou mu projela absurdní myšlenka….ženy jsou v celém vesmíru stejné…boty, na nichž si zlomí nohu… a pak se mu oči zavřely úplně a on upadl do bezvědomí.
xxxx
Ronon Dex vrčel ještě víc než obvykle. Bylo to způsobeno jednak délkou cesty od brány na pevninu a jednak délkou jeho nohou. Nemohl se naskládat do sedačky druhého pilota. Nikdy předtím v ní neseděl. Většinou tam seděla Teyla, která své místo ale postupně přepustila Rodneymu. Ale Athosianka si tentokrát vybrala místo vzadu, vedle Bellyna, jenž už svými svěšenými rameny dával najevo, že pomoc a útěchu Teyly potřebuje. Ronon by ho býval nejradši roztrhal na pár kusů, ale věděl, že Lorian podstupuje nejen obrovské riziko, ale také zrazuje svou matku a možná i své lidi. A navíc měl teď Ronon hlavně problém dát nohy tak, aby netlačily na panel před ním.
„Už tam budeme?“ Dostal ze sebe nakonec, když si potřetí zkoušel dát nohu přes nohu.
„Ještě asi deset minut. Není to daleko.“ Odpověděl mu klidně Sheppard. Plukovník se plně soustředil na řízení a také na to, co mělo přijít. Neměli tak úplně plán útoku, ale s pomocí Bellyna, který znal plány wraithské lodi a věděl i kde ji najdou, měli obrovskou výhodu.
Navíc podle jeho vlastních slov už Wraithů na lodi moc nezbylo a to, že stále byli Loriané v jejich područí bylo způsobeno spíš jejich strachem něco udělat. Ronon neměl co na práci a tak jen tak koukal okolo. Občas se podíval na panel před ním. Byla to pro něj španělská vesnice, jen McKayovy prsty po ní obvykle bìhaly jako po klávesách klavíru. Ale něco přece jen poznal, dva signály, které naznačovaly dva další maskované Jumpery, letící těsně za nimi. Musely se držet blízko sebe i při průletu bránou, aby nebyla červí díra moc dlouho otevřená a nepoutala příliš pozornosti.
Dál se rozhlížel a všiml se, že Teyla v jednu chvíli chytila Bellyna za ruku, ale mladému Lorianovi to moc nepomáhalo. Otočil se zpátky a díval se z okna, ale Teylu přesto slyšel:
„Bellyne, to co děláte, je správné. Pomáháte svým lidem od nadvlády Wraithů.“ Říkala zrovna konejšivým hlasem.
„Ale oni to tak vidět nebudou, hlavně matka ne.“ Ronon při tom zakroutil očima, ale neříkal nic. Vydal jen jakýsi syčivý zvuk, který zaregistrovala Teyla, jež ho ale ignorovala, a Sheppard, který hodil po Sateďanovi výhrůžným pohledem. Teyla ovšem pokračovala.
„Teď to možná nevidí, ale pro další zachráněné generace budete hrdinou a i vaši lidé to uznají.“ Bellyn se na ni podíval utrápeným pohledem, naznačujícím, že se Teyle její přesvědčování moc nedaří.
„Jak můžu vědět, že splníte své slovo?“ Tentokrát přišlo zasyčení od Shepparda, ale Teyla mu položila ruku na rameno, což si plukovník správně vyložil jako pokyn pro to, aby byl zticha.
„Copak jsem já až dosud své slovo nedržela? A proč bychom tedy čekali se záchranou našich lidí tak dlouho? Kdybychom vás chtěli zradit, tak jsme sem letěli už dávno a vy jste to vůbec nemuseli vědět. Bellyne, mně přece věříte, ne?“ Tiše přikývl.
„A já věřím lidem na Atlantis.“ Touto větou ukončila rozhovor a Bellyn se zdál přece jen klidnější.
Po třiceti vteřinách se ozvala tlumená rána a nadávka z Rononovy strany Jumperu a pak jen:
„Už tam budeme?“
xxxx
Elizabeth se třásla. Když četla Rodneyho hlášení o zajetí na wraithské lodi a o tom, jaké to bylo být v jednom z jejich kokonů, nedokázala si to představit. Teď už věděla, co to znamená.
Vzpomněla si na jeho popis klaustrofobické stísněnosti, jak se nemohl ani o centimetr pohnout, ale také na to, jak bezmocný se cítil. Jenže on měl po boku Ronona, jenž sice není nejlepší na konverzaci, ale už přítomnost další osoby by její situaci dodala trochu optimismu. A navíc, Ronon měl tendenci schovávat nože všude možně a to jim tehdy pomohlo. Sama cítila obrovskou osamělost. Ale nejvíc ji šokovalo, že se nebála o sebe, ale o muže, kterého nechala v cele. Znala Rodneyho příliš dobře na to, aby si myslela, že něco řekne. Bála se o něj, o jeho život. A nejvíc ji děsila představa, aby nezneužili jí k jeho zlomení. Určitě věděl, co by mu na to řekla. Za žádnou cenu neobětovat celou Atlantis za její život. Ale to se snáz říká než dělá a Elizabeth teď tajně doufala, že to třeba udělá a oba je nechají jít. Sama se svému přání zasmála, jak bylo naivní. Nebyla naděje dostat se odtud na vlastní pěst. Spoléhala se na Johna a na ty všechny skvělé lidi kolem něj. Dala mu rozkaz nezasahovat a udržet si významné spojence. Ale Sheppard nikdy nedodržoval rozkazy….tak musela doufat, že se nerozhodne polepšit zrovna v tuhle chvíli. Její dech se prohluboval, jak se snažila přes těsně ovinutou pavučinu kokonu dýchat. V temné chodbě, kde nebyl nikdo a nic, zněl její dech jako výkřik s ozvěnou. Hlavně nepanikařit. Musela zůstat klidná. Nemohla nic dělat, jen čekat. Tak zavřela oči, začala si přehrávat v hlavě lidi a místa, kde byla šťastná a cítila se v bezpečí.
xxxx
Rodney ve své cele přecházel ode zdi ke zdi. Neustále se mu hlavou hnala čísla. Počítal obvod místnosti. Uklidňovalo ho to. Vždycky mu v krizové situaci pomáhalo počítat. Třeba když byl kluk a dostával neustále nakládačku od větších a silnějších spolužáků, čísla mu všechno vyřešila. Ve světě jeho výpočtů bylo bezpečně a klidně. Proč jen se dával na tuhle šílenou práci? Mohl si dál žít v uzavřeném vesmíru matematiky, mít pohlednou blonďatou asistentku, kočku a kabelovku. Ale to by nebyl on, kdyby nechtěl zkusit něco jiného než ostatní.
Zastavil se a začal počítat tyče tvořící mříž jeho cely. Byly ale zvláštní, organické, a taky měly nepravidelný tvar, různě se spojovaly a rozpojovaly a nedal se tudíž určit jejich počet. Neustále se vracel nahoru a pokoušel se počítat znova, ale nikdy mu nevyšel stejný výsledek a to ho strašně štvalo. Praštil do mříží pěstí tak, až se prohnuly, ale samozřejmě nepovolily. Hledal tedy něco jiného, ale jeho panika narůstala, když nemohla najít jiný objekt, kde by mohl využít svého mozku k počítání čehokoliv. Potřeboval něco dělat…nutně si musel něco najít, cokoliv, co by ho odvedlo od jeho zoufalé situace…a od myšlenek na Elizabeth.
Od chvíle, kdy přišel k sobě, se mu její tvář neustále vracela. Netušil, kam ji odvedli, a jeho panikařící mozek mu nabízel všechny možné varianty a žádná z nich nebyla příliš hezká.
Pak uslyšel zvuky na chodbě a jeho panika dosáhla vrcholu. Byl odhodlaný neprozradit vůbec nic, ovšem nevěděl, jak by reagoval, kdyby přivedli Elizabeth. Nejspíš by se ho snažila přesvědčit, aby nic neříkal, ale jeho city vůči ní dospěly za tu krátkou chvíli tak daleko, že se nejspíš dostal do bodu, kdy by nebyl schopen ji obětovat. Pomalu, nevědomky začal couvat do rohu vězení. Byl to absurdní a zcela zbytečný pohyb, což mu došlo ve chvíli, kdy narazil na zeď. Ale kroky na chodbě se přibližovaly a nebylo pochyb, že pro něj jdou. Nadechl se a začal znovu sbírat v mysli svá čísla. S tím se odpoutal od zdi a trochu zvedl ramena, aby ho nenašli jako třesoucí se trosku. Pak ale uslyšel kovový zvuk, s nímž se mříže odtáhly do stran, a napravo se objevila střapatá hlava, následovaná hlavou dredovitou ze strany levé. Sheppard a Ronon, oba úsměvy od ucha k uchu.
„Hlídejte chodbu.“ Poručil plukovník někomu za ním a ze stínu se vynořila Teyla.
„Rodney, jsem ráda, že jste v pořádku.“ Nedal jim šanci jít za ním dovnitř, protože se sám vyřítil ven rychlostí blesku.. Jakmile vykročil ven, vydechl si.
„Musíme najít Elizabeth.“ Řekl jen, když mu Sheppard podával vestu a zbraň.
„Nemáš zač, McKayi.“ Odpověděl mu na to s úsměvem plukovník. Byl by nejradši astrofyzika objal, ale to by mu dal ještě větší pocit důležitosti a nepostradatelnosti a pak, před skupinou vojáků, kteří hlídali chodby, se to moc nehodilo. Mohl ho ale hřát jen ten pocit radosti, když svého přítele viděl naživu. Skoro v to nedoufal. Ale přesto jeho radost kalila starost o jejich ztracenou velící.
„Máš ponětí, kam ji odvedli?“ Zeptal se už s vážnou tváří. Zoufalý výraz na Rodneyho tváři ho na chvíli zaskočil, ale rychle se vzpamatoval a kývl na někoho, kdo stál za Rononem.
„Co ten tady dělá?“ Vyprskl McKay, když viděl Bellyna.
„Jeho matka nás tady nechala před pár hodinami na pospas Wraithům!“
„Je na naší straně. Pomáhá nám. A chce pomoct i svým lidem.“ Sheppard musel Rodneyho chytit za bundu, aby se na mladého muže nevrhl.
„Pomáhá? Mahlia nás prodala. Nevím, co vám napovídal, ale ten jejich štít je pěkná kamufláž a jeho matka pěkná mrcha.“ Při vyslovení posledního slova se Rodney třásl zlostí a Bellyn se s naštvaným výrazem chystal ohradit. Skočil mu ale do řeči Ronon, jenž se neustále rozhlížel kolem sebe.
„Na tohle nemáme čas.“ Řekl a chytil pro změnu Bellyna a stáhl ho za sebe.
„Ronon má pravdu, musíme najít Elizabeth a vypadnout odtud. Cestou položíme nálože a celé tohle místo vyhodíme do vzduchu. A co je to celé s Loriany, štítem a Wraithy vám povíme cestou.“ Rodney stále s očima upřenýma na Bellyna přikývl.
„Bellyne, kde by mohla Elizabeth být, nevíte?“ Lorian odtrhl pohrdavě obličej od Rodneyho a zatvářil se zamyšleně.
„Co vím z mých občasných návštěv na lodi, tak cely jsou jen tady. Buď bude u královny nebo v kokonu, pokud ji nezabili, o čemž dost pochybuji.“ Rodney se mezitím trochu uklidnil a tak byl zase schopen aspoň trochu rozumně uvažovat.
„Nebude u královny. Říkala, že jestli chci Elizabeth ještě vidět, budu muset spolupracovat. Počítám, že chtěla vyslýchat mě, ne ji. Sama to aspoň naznačila.“ Řekl a podíval se na Bellyna, jakoby čekal na souhlas.
„Cely jsme prošli, a když vyloučíme královnu, tak…nevím, snad by mohla být v kokonu.“
Rodneyho polil pot a zaplavily ho nepříjemné vzpomínky. Nejspíš by ji bývali použili proti němu a dřív či později by ji stejně zabili.
„Dobrá a víte, kde by to mohlo být?“ Bellyn se nad Sheppardovou otázkou nechtěně zasmál.
„Plukovníku, kokony jsou po celé lodi. Nevím, kam ji mohli dát. Ale pokud mohu odhadovat, tak možná někde blízko královniny komnaty, aby to k ní měla blíž.“ Sheppard mu na to zamyšleně přikývl.
„Fajn. Tam jdeme my.“ Kývl na Rodneyho a Ronona.
„Teylo, jděte s Bellynem druhou stranou. Budeme ve spojení, uložte nálože a rychle vypadněte. A kdybyste Elizabeth našli dřív, sejdeme se na místě, kde jsou Jumpery. Tam ale jděte stejně, i kdybyste od nás neslyšeli.“ Teyla přikývla, jemně pobídla Bellyna a kývla na dva vojáky, kteří hlídali chodbu za ní, aby ji následovali. Sheppard udělal totéž, jen se s Rodneym, Rononem a dalšími dvěma svými muži vydali směrem, kde Bellyn naznačoval královninu komnatu a kde doufali najít Elizabeth.