jj u ashenů se to dá vysvětlit jejich přesvědčením.
Mimochodem, podíval jsem se znova na díl "The fifth race" a zjistil jsem, že schopnot být "pátou rasou" je dána anatomicky a sice vývojem mozku. Tzn. že Tolláni a Ashenové, protože jsou stejní jako my, nemají schopnost být pátou rasou, protože nemají dostatečně vyvinutý mozek. Usuzuju tak podle toho, co říkal onen Asgard na konci. A sice, že do O'neillova mozku bylo nahráno vědění všehomíra

a že lidská fyziologie a jeho mozek
ještě nedokáže takovou technologii zvládnout a tak jeho podvědomí ho navigovalo sem, kde mohl dosáhnout pomoci. A pak řekl toto:
to je velmi působivé. Nevěděli jsme, že váš mozek dosáhl takové úrovně
zkrátka, to co se musí vyvíjet, je náš mozek. Jak se může vyvíjet? Postupným objevováním a vyvíjením nových technologií, které budou postupně mozek vyvíjet. Ono se to v podstatě už děje, protože jsem kdesi četl, že dnešní člověk příjde ročně do styku s více informacemi, než přišel člověk ve středověku za celý život. Proto nám taky možná Antikové nechtějí dát technologie - ví, že tak bychom se nezlepšili a jim jde o to, abychom se dostali na jejich úroveň.
(můj soukromý názor, že to scénáristi neplánovali do takové hloubky, ale je to logické a zajímavé nemyslíte?

)