Teď si nejsem jistý, jestli jsem pochopil důvod pro existenci koule.
V zásadě je to jenom dopravní prostředek pro soustavu.
Jak dlouho bude trvat, než je ta koule dopraví k cíli? Hned jak ji postavili, tak vyrazila směr OB homeworld? A možná jsem to někde minul, ale kdo udělal lochnu do sféry? A v neposlední řadě: Pokud je koule přesouvána k homeworldu, výhled danou dírou se bude asi velice drasticky měnit.
Není to tam řečený, snad až v kapitole po desáté, ale přeprava je instatntní - ten rotující prostřední prstenec vytváří červí díru (rep. teleportuje soustavu), ale trvá tisíce let, než dosáhne rychlosti blízké c a dosáhne "kritického bodu".
Taky by mě docela zajímalo, v jakém časovém období zemského techu je hodlají asimilovat.
To docela řeším i u sebe, jak to bude probíhat. Momentálně se kloním k tomu, že chtějí abychom se asimilovali sami skrze pokrok (přenos vědomí do počítačů), ale mají v záloze i plán na . To je právě ten hex - jedná se o portable zařízení na uchovávání vzpomínek/vědomí, které později leckdo řeší a vlastně i skrze něj dojde k boomu technnologií na přenos vědomí aniž bychom měli supersložité počítače (viz topic o vymýšlení kosmoletu). Je to trochu blábol, ale slouží k tomu, aby v zápletce byly hororové/magické prvky a zároveň jsme potřebovali obrovské kosmolety - ty přenosy a hrátky se ale nebudou řešit úplně explicitně, spíše utajeně (vládní projekt na mazání myšlenek, v tomhle používáním subzápletku SGO, kde se řešila transplantace vzpomínek do hlavních hrdinů). Hex je taková manifestace zásahu orbbuilders mezi naše postavy (ale později nejen on). Někdo ho bere jako kouzelný artefakt, spousta lidí ho má za blud (nefunguje na ně), pak je tu v kapitole 8 událost, kdy si si ním někdo hodně hraje a způsobí to spontální aktivaci technoblábolu na přenos myšlenek, vlivem čehož zešílí lidí v širokém okolí (teď to možná zni debilně, ale taky to třeba debilní je - to je na vašem posouzení a kritice)
Konkrétně hex (to, co viděl Yyy, v novější verzi se jmenuje Frederick) platí za artefakt, který propojuje jednotlivé "povídky"/kapitoly. Postavy si jej předávají nebo se k němu nějak dostávají a hex jim při tom (není to řečeno explicitně až do polsední kapitoly) nahrává vědomí do počítače (spíše než magický artefakt je to přijímač, která to předává někam do cloudu). Není to explicitně řečeno do kapitoly myslím 6, kde to někomu vypráví zakladatel Ringers. Poslední kapitola je celá v zásadě o tom, že finální postava už skoro součastnosti do toho pronikne a přehraje si životy minulých postav a nějak nad tím filozofuje - a protože to je členka Ringers, bere tenhle náhled na dějiny jako důkaz lidské bestiality a přisáhá pomstu. The end, cliffhanger na pokračování.
Pokud se jim máme postavit/porazit je, bude se muset jednat o vítězství teologické, nebo velice, velice šťastnou náhodu využití jejich techu proti nim. Férový boj nepřipadá v úvahu.
Taky bychom mohli prohrát a být vyhlazeni.
Nebo třetí. Nechat se asimilovat. Určo se to někomu líbit nebude, ale to by (stejně jako u předešlých dvou možností) dávalo prostor pro různé odboje and what not.
To právě řeší (resp. budou řešit) znesvářené strany u protagonistů, tj. lidstva. Bude tu skupina "Ringers", kteří jsou v zásadě sekta věřící v mýtickou správnost orbu/sféry (částečně dekonstrkce lidí věřících v Cthulhu u Lovecrafta), a pak tu bude vláda/soukromý sektor, který je proti podobnému mumbo jumpo a i když pochopí, že "povznesení" je cíl, nechtějí se vzdát "lidství". POV kapitoly se střídají, některé jsou za Ringers a ukazují zlé vlády, jiné jsou za členy establishmenetu a zase ukazují Ringers jako fanatiky, kteří věří v něco, co není zrovna moc prokázané nebo "normální".
Absence hvězd ale vyvolává řadu praktických otázek, ačkoliv pro celek možná nepodstatných.
Chronologicky první bude námořní navigace (do vynálezu sextantu se zakládala na astrolábu). Padlo tu, že sféra má uvnitř alespoň jednu horizontální a vertikální linku, což dává alespoň jeden (resp. dva) bod na nebi, ten ale při pohlednu ze Země nutně musí být v pohybu (+pohybuje se ta sféra?) a pokud je jen jeden, bude málokdy vidět.
To jsme už řešili tehdy u bitevníku a proto jsem posunul datum vzniku sféry ("orbu" v nové verzi syžetu) až na konec antiky (taky to sedí na pár Říma a alegorie na pozdější řešky neoimperialismu). Sextant myslím explicitně zmiňuju tak, že se využívá prstence kolem Země (přirozeně utvořeného, alespoň si to tak každý myslí).
U sféry se pohybuje prostřední prstenec, viz výše.
Což jen na okraj rozvinu - kolem Země je prstenec stejného ražení jako je u Saturnu. Důvodem je snaha o další apelativní obraz - "Země s prstencem!". Instory je to řečeno z toho důvodu, že právě v tomhle prstenci z ledu a kamenů se ukrývají hexy a kontrolují domorodce pod nimi (jinak by při vývoji technologické civilizace mohlo dojít k tomu, že je odhalí a třeba se je pokusí zničit). V POV kapitole za Véna je řečeno, že ho v prstenci u Venuše našli spíše omylem. Jinými slovy, tyhle prstence jsou i u jiných planet - Venuše, Merkuru, Marsu. Navíc je to geometricky podobné prstencům sféry/orbu, takže podobnosti jakože.
Další je vliv na vývoj vědy, tvrzení, že Země obíhá kolem Slunce a ne naopak se podařilo prokázat díky pozorování hvězd nekonečně (pro tehdejší technologii) vzdálených.
Pokud jde o hranici sféry za dráhou Uranu, počítám, že to je dáno relativně pozdním odhalením vzdálenějších objektů Sluneční soustavy, protože jinak bych se musel ptát na komety (díky pozorování jejich mimořádně excentrických drah máme Newtonovskou fyziku).
Je to hlavně dáno tím, aby měli co objevovat a nepachtili se jen na třech planetách. Ale má to i tyhle implikace. Některé komety fungují i nadále - minimálně Halleyova. Ve skutečnosti jsem rok 1796 v kapitole 2 zvolil právě protože jde o rok nezvzdálenějšího průletu Halleyovy komety za dráhou Neptunu (ale ne už Pluta! Sedí to i do toho fikčního světa), v kapitole 4/5 je pak řečeno, že ta "válečná výprava" letěla právě na ní (Vénové pořád nebyli TAK MOC vyvinutí, aby měli zbytečné flotily lodí). Halleyova kometa pak udělá i určitý další výstup přímo v zápletce.
Původně jsem zvažoval o něco odlišnější verzi lidské historie, s osvícenými Ottomany a protagonisty vzešlými z mongolských zenů, ale je třeba zachovat i jistou míru známých postav a realií, takže se krom Francie primárně tluče CSA (Konfederace vyhrála občanskou válku) s Britským impériem. Navíc bych se příliš dlouho sral s historií. Furt je to story, ne simulace, proto je tu i Galileo zkoumající orb/sféru a ne někdo jiný, neznámý, smyšlený.
Je rozumnou volbou zbraní pro PONORKO-letadlo-loď zrovna laser? Totiž ne že by mě napadalo něco lepšího, ale pokud bych měl vojenskou platformu schopnou pohybu ve skrytu pod hladinou, asi bych chtěl, aby odtamtud dokázala i bojovat.
Je to spíše dropship s funkcí ponoření, což mi u jejich rasy dává smysl. Zvažoval jsem torpéda, ale laser vyhrál, protože rule of cool.
a) Pochopil jsem správně, že přirozené prostředí pro Vény je pod hladinou vody přiměřené teploty a tlaku (aby se v tom zvědavec Yyy mohl koupat)?
Vénové de facto dekonstruují Lovecraftovy potvory (viz přímo kapitola 1), takže v zájmu toho, aby se k nim nějak hrdina musel dostat: ano. Jsou to něco mezi hlavonožci a obojživelníky. Mohou chodit na hladinu (musejí, pokud chtějí mít oheň a technologickou civilizaci), ale vyvinuli se ve vodě. Momentálně na Venuši žijí v deltách řek. Můžeme to i v in-universe ukecat tím, že orbbuilders zjevně do jednoho orbu párovali podobné rasy na podobné vyspělosti (kterou mohli poštelovat při relativistickém transportu rasy do naší soustavy). Pokud chtějí, aby jim menší rasy nabídly svůj pohled na universe, je žádoucí párovat trochu podobné rasy, které lze propojit neurálně hexy tak, aby se trochu pochopily; v jiném orbu v jiné galaxii třeba žijí zase jen křemíkové formy života žijící v pátém prostoru nebo tak něco (zároveń není asi úplně košer do nich přespříliš zasahovat do vývoje; resp. transport u Vénů et al. proběhl v jejich "pravěku", tj. se dá okecat, že to nemuselo mít takový vliv na jejich vývoj, jako kdyby jim to udělali později; ale samozřejmě je v tom i jistá míra autorské pohodlnosti). Jak už jsem naznačil, rasy transportují v době realtivní nevyvinutosti, ale pořád až poté, co se u nich prokáže náběh na civilizaci.
Zároveň je vlastně celá koncepce díla postavená na užívání scifi trop a snahu o jejich dekonstrukci. Tj. mám tu tajemnou rasu, ale zase ne tak tajemnou, aby ji nešlo pochopit (z důvodů zápletky a toho, aby to četl i někdo jiný než HC fanové scifi). Nebo jiný příklad - v třetí části první knihy dojde na vznik něčeho jako je Federace křížené s XCOMem, ale spíše než UPF to připomíná mafii, protože mít lidi organizaci, která čerpá cash z ochrany před hrozbou, dám ruku do ohně za to, že velmi rychle by si ty hrozby začali sami vymýšlet a přehánět... A podobně. Trochu jsem od té ultrascifi polevil poté, co jsem došel k tomu, že to musí být trochu čtivý (čímž neříkám, že to zvládám udělat čtivý).
b) Je Venuše naše Venuše? Kulatý ztělesnění pekla? A Vénové při transferu byli umístěni do umělého prostředí (to by pro ně bylo obzvlášť nepříjemný) ? Nebo je to alternativní Venuše, vhodná pro (alespoň) mimozemský život (v tomhle případě tudíž asi s kapalnou vodou) ?
Když jsme se bavili o kosmoletu, tak nějak jsem očekával, že budou dýchat síru
Moje idea transportu je, že všichni na svém homeworldu omdleli (hexy), byli přeneseni do jiného prostředí připomínajícího jejich habitat (včetně fauny a flory) a cestovali v umělé duté planetě (sestavené z hexů - celý orb je de facto sestavený z šestiúhelníků, které mohou sloužit jako samostatné hexy, lodě nebo sestavit něco většího; trochu jako Replikátoři v SG; tím i okecávám nezbytný počet surovin pro stavu superdysonovy sféry - není to monolitická stavba, je to seskupení lodí, navíc dávající šanci na pozdější odhalení v nějakém pokračování á la "Orb není stavba, jsou to samotní orbbuilders!").
Co se konstrukce týče, když už jsem to nakouskl, hmotné jsou jenom ty dva prstence. Zbytek konstrukce (kopule mezi nimi) jsou de facto jen solární panely. Ty napájejí vertiální prstenec, která je urchlovačem hmoty a slouží ke generování antihmoty, kterou se zase napání horizontální prstenec, která pak vytvoří tu umělou červí díru a dojde k přesunu do cílové destinace. (antihmoty proto, že pak má nějakou roli u konce zápletky, plus nutnost energii nějak skladovat)
Jinak ano, je to naše Venuše, ale teraformovaná. Totéž platí i pro Mars. Dokonce jsem zvažoval, že teraforumuju u Měsíc, ale tam bych i při použití technoblábolu na gravitaci asi neuhrál vliv na Zemi. Ale jedním z odhalení z třetí části díla je, že nějaké formy života jsou na každé planetě sluneční soustavy, do technologické fáze se však vyvinuli jen na Venuši a Marsu (a Zemi). Rovněž jsem zvažoval, že by přenesli i celé planety, ale tím by se nám počet planet s soustavě zdvojnásobil a navíc by emzákům chyběla motivace dobývat Zemi, protože prostoru by bylo habaděj. Navíc můžu využít fan mapy teraformované Venuše a Marsu.
Tj. v podstatě asi jestli dark emzák přenáší civilizace včetně jejich světů, nebo jen je nebo jejich části.
Nepřenáší světy, ale jinak přenáší i jejich habitaty. Nezbytné pro teraformaci, žejo.
Jestli Vénové otevřeli sféru ve snaze najít, kde jsou a kde je jejich domov (svět/ soustava/ zbytek civilizace)?
Někde pryč, neví se to. Asi se to ani nezjistí. Motiv Vénů "dostat se domů" se pak docela zahodí, protože se u nich z mění filozofie - jedním z důvodů jejich útoku na Zemi (resp. přičlenění se k Napoleonovi a pomoc mu) je to, že svůj přenos pochopili tak, že jsou "vyvolení" a mají nám to tu spravit dle svého. V kapitole 5 se při návratu Halleyovy komety ukáže, že to tak úplně není, s fatálními následky na Venuši, a to je donutí přehodnotit své teze.
Sorry, že to není zrovna k tajmným tajemstvím, počínaje "minulým vesmírem" je to pro mě fantasy nebo metafyzika nebo jak to nazvat, prostě obor, ke kterému moc nevím, co kloudného říct
Určitě jsem spíš hnidopich, ale jsem ochotnej vzít (a ocenit) jakoukoliv fikci, pokud je konzistentní.
No tak vypichuj, jestli to zní konzistentně.
Mimochodem, není to *zase taková* metafyzika. Nápad na konec vesmíru a vznik nového je z teorie superstrun, nápad na rasu přežívající v černé díře starší než je (současný) vesmír zase z téhle studie (ano, asi se vzájemně vylučují, ale rule of cool). U toho, že je třeba k pochopení vesmíru znát perspektivu jeho obyvatel, zase vykrávám hypotízy o holografickém vesmíru, které milují metafyzikové, protože je podle nich hmota iluze, kteoru si konstruujeme v mysli (ale nebudu to řešit moc do hloubky, protože se mi tyhle věci zrovna nezamlouvají).
Celkově (blikajícíma chobotnicema počínaje a superemzákama shromažďujícíma jiný civilizace a studujícímaje a jejich interakce konče) mi to připadá jako antiverze románů A. C. Clarka o Rámovi - paradoxně o hodně míň přitažená za vlasy
No uvidíme, až budeš číst zbytek...
Sorry za překlepy, mám nějakou insomnii a úplně mi to nepálí.