Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra FanArt Vaše povídky Mrtvé povídky Nekonečný let (Nový diel - Stale vo tme part.2)

Nekonečný let (Nový diel - Stale vo tme part.2)

pal Second Lieutenant
Second Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

a co ta c4?!!!
tu kupují od amiku?
Za kazdym vzestupem civilizace stala vira, za kazdym padem nabozenstvi. Neni nic horsiho jak negativni mysleni, zarlivost, zavistive ci jine negativni reakce pro zniceni zivota. Proto je treba myslet a konat pozitivne a s laskou.

Aiwendill Uživatelský avatar
Brigadier General
Brigadier General

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

prešiel som si to celé znovu a mám pre teba zopár rád ako starší a skúsenejší autor...

1) dávaj si pozor na chronológiu a celkovo časový rozvrh príbehu. V prológu som si všimol, že tam máš: "pred necelým mesiacom" a hneď na to: "o niekoľko mesiacov" a potom zasa: "trvala rok a pol". Na tvojom mieste by som tú prvú vetu (pred necelým mesiacom) pozmenil a buď tam dal nejaký konkrétny časový údaj, čím by si poviedku zasadil do konkrétneho časového rámca alebo spravil presne opačnú vec a dal by som tam absolútne neurčitý údaj v zmysle "jedného dňa sa stalo..."

Vyhneš sa tak zmätkom pri písaní príbehu a bude sa v tom lepšie orientovať aj tebe ako autorovi a aj čitateľom.

2) Interpunkcia a úvodzovky. Všimol som si, že veľmi často píšeš bodky a čiarky oddelene od slov. Viem, že som gramatický šprt, ale toto mi bilo do očí...

takže nepíše sa: " Kedy tam už budeme ? " ale "Kedy tam už budeme?" bez medzier medzi posledným slovom a otáznikom. Podľa slovenských gramatických pravidiel sa úvodzovky používajú pri citácii a priamej reči takto:

Uvádzacia veta zakončená dvojbodkou - medzera - úvodzovky dole - bez medzery začína priama reč. Na konci priamej reči interpunkčné znamienko (bodka, otáznik, výkričnik, prípadne trojbodka) a hneď úvodzovky hore - medzera - ďalšia veta

V prípade, že nie je uvádzacia veta pred priamou rečou ale až za ňou, tak sa postupuje takto:

predchádzajúca veta v texte zakončená interpunkčným znamienkom (bodka, výkričník, otáznik) - medzera - úvodzovky dole a hneď bez medzery začína priama reč. Na konci interpunkčné znamienko a hneď bez medzery úvodzovky hore. Potom medzera a začína uvádzacia veta, avšak malým písmenom.

pre lepšie predstavenie si, ako to vyzerá, odporúčam pozrieť túto stránku:

http://slovencina.vselico.com/priamarec.html

v každom prípade však odporúčam nájsť si korektora, ktorý sa dobre vyzná v slovenskom jazyku. Na fóre by som odporúčal Puka, on je taký šprt a občas robí korektúry aj mne, keď má práve čas...

3) farebný a zvýraznený text. Keď chceš mať text taký pekný farebný, ako ho máš, odporúčam ti, aby si v tom mal nejaký systém, podľa ktorého to budeš zvýrazňovať. Teda nie vždy náhodná farba, ale ak označuješ lokácie farbou (ako som si všimol, je to tvoja obľúbená vec), tak ich označuj tak, aby si tú istú lokáciu dával vždy rovnakou farbou. Je to potom prehľadnejšie a lepšie to vyzerá...

4) čo sa týka "potvorenia" rás... je to vyslovene na tebe. Kašli na ostatných, čo ti kto hovorí. Ty si autor a tvoje slovo je zákon. Ako to napíšeš podľa svojej fantázie, tak to bude. Ak napíšeš, že Asgardi neboli šedí ale zelení a na hlavách mali anténky, tak to tak bude, lebo ty si autor. To, že to potom už veľmi nebude pasovať do uceleného SG sveta, je druhá vec. Je to tvoja poviedka a ty si autor.

Pre každý prípad však odporúčam, aby si si vytvoril určitý systém a poviedku dopredu naplánoval, kým ju začneš písať. Len tak sadnúť a písať, čo ti napadne, väčšinou končí zlým výsledkom. Ale ako vidím, tak ty to už máš naplánované, takže máš u mňa veľké bezvýznamné plus...

zatiaľ asi toľko. Veľa zdaru v písaní...

:write:
Najlepší štvornohý priateľ človeka je posteľ...

Paci Azanyrmuth Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Pohlaví: Muž

Odpovědět s citací

Vítám tě tady u nás.
Ostatní už k tomu napsali asi vše podstatné. Každý nějak začínal, ale po pár dílech to přijde a půjde to mnohem líp.
Ad bod 4 Aiwendill: Musím souhlasit, fantazie je jen na tobě. Ale samozřejmě to chce vždy nějakou kostru. Já si v Aldeneerinu načrtnu, co se má v kterým díle stát a podle toho jdu, avšak během pasní mě kolikrát napadá mnoho věcí, co se tam může stát, co se kde nachází, jaké jsou vztahy s tím a tím atd. Kolikrát pak výsledné díly vypadá dost jinak, než jsem ho původně zamýšlel.

Hodně zdaru a mnoho nových dílů :write:
Starší tvorba: Fantasy román "Dobrodruzi z Antaru" k počtení zde: http://www.psanci.cz/autor.php?trideni=2&id=1404

Předchozí

Zpět na Mrtvé povídky